İçeriğe atla

Hacı Mahmud Celaleddin Efendi

Hacı Mahmud Celaleddin Efendi (d.1843 hicri 1259)- Kırım'ın müderrislerinden Hacı Habibullah Efendi’in oğludur.

1259/1843’te Kırım Bahçesaray’da doğdu. Bahçesaray İbtidâî Mektebi’ni bitirdikten sonra altı yıl boyunca Zincirli Medresesi’nde tahsiline devam etti. Daha sonra Silistire’ye hicret etti. Silistre İvaz Paşa Medresesi’nde icazet aldı. 1808 yılında Silistre Müslümanları tarafından mebus seçilerek Sofya’ya gönderildi. 19 Temmuz 1880’de Silistre Müftülüğü’ne seçildi. Silistre’de bulunan Saturî Medresesi’nde eğitim verdi. 1886 yılında Bulgar Hariciye ve Mezâhib Bakanlığı’nın emri ile bir yıl sonra muvakkaten Vidin Müftü vekâletine tayin edildi. Vidin müslümanlarının isteği üzerine resmen müftü oldu ve bir buçuk yıl hizmetten sonra istifa etti. 1888’de bu görevden azledildi. Ardından Ziştovi’de bulunan Velişan Camii imam hatipliğine getirildi. 9 Şubat 1891’de tekrar Silistre Müftülüğüne seçildi. Şubat 1315/1899 tarihlerinde Silistre Müftüsü idi. (Dosya numarası: 305 ve 1031):[1][2]:“Hacı Mahmut Celattin [sic] Efendi (1259). Müderrisinden Habibullah Efendi’nin mahdumudur. Bin iki yüz elli dokuz sene-i Hicriyesinde “sen-i Maliye 1259” Kırım'da Bahçesaray kasabasında tevellüt ettiği tercüme-i hâl varakasında muharrerdir. Kasaba-i mezkûre sıbyan mektebinde mukaddime-i ulûmu ve Zincirli Medresesi'nde Molla Cami'ye kadar Arabî okumuş ve ahiren Silistre'de İvaz Paşa Medresesi'nde tekmil-i nüsah ederek icazetname almıştır. Badehu kendisi dahi icazet ita ve el-yevm Saturi Medresesi'nde tedris-i ulûm ile iştigal ve Türkçe kitabet eylediği varak-i mezkûrede mündericdir. Bin üç yüz dört senesi Muharremü'l-haramının yirmi beşinde 6 Teşrinievvel sene 1302 niyabet-i şeriye inzimamıyla Vidin Müftülüğü'ne tayin kılınmış ise de sû-i hal ve idaresinden bahis ile tebdiline dair ahali-i mahalliye mazbatasıyla Vidin TüccarVekaleti tahriratının leffiyle Hariciye Nazaret-i celilesinden varid olan tezkire üzerine bin üç yüz altı senesi Muharremü'l-haramının yirmi dokuzunda 23 Eylül sene 1304 azlolunmuş ve ahiren Vidin ahali-i İslamiyesinin bâ-mazbata istida ve Bulgaristan Komiserliği'nin inhasına binaen bin üç yüz sekiz senesi Cemaziyelahirinin yirmi dokuzunda 28 Kânunusani sene 1306 Silistre Müftülüğü'ne tayin buyrulmuştur.

Rusçuk TüccarVekaleti’nden yazılan mülahazada işbu tercüme-i hâl varaksındaki mühr-i mumaileyhin mühr-i zatisi olduğu tasdik kılınmıştır. Hiemat’ı muharrereden Vidin Niyabet ve Müftülüğü’nde müddet-i memuriyetiyle sebeb-i infisali ve Silistre Müftülüğü’ne tarih-i tayini Bab-ı vâlâ-yı Fetva Mektubî Kalemi’nden muhrec 0 Rebiülevvel sene 1311 tarihli kayd suretinden ve icazetinamesinin şubece görüldüğü Bab-ı vâlâ-yı Fetva Sicil Şubesi’nin 6 Şaban ene 1311 tarihli müzekkeresinden anlaşılmıştır. Mumaileyhin tercüme-i hâl varaksında 19 Temmuz sene 1315 (?) tarihinden itibaren ve bidayeten on bir mah Silistre Müftülüğün’de bulunduğu muharrer ise de bu babda kay ve malumat olmadığı salifü’z-zikr Bab-ı vâlâ’yı Fetva Mektubî Kalemi’nin müzekkeresiyle zirine Meclis Muhasebesi’nden yazılan 11 Eylül sene 1309 tarihli derkenarda gösterilmiştir. 6 Zilkade sene 1317 – 23 Şubat sene 1315.”[3]


Kaynakça

  1. ^ Süleyman Gür, Kırım Kitabı, Tarih, Ulema, Ubeda, Şuara, Meşayih ve Müellifler
  2. ^ Sadık Albayrak, Son Devir Osmanlı Uleması (İlmiye Ricalinin Teracim-i Ahvali) 3.
  3. ^ Doç. Dr. Nuri Kavak, Osmanlı Bürokrasisinde Görev Almış Kırım Kökenli Devlet Adamları. S.135. Kaynak DH. SAİD. 0093/0053; 119.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütahya (il)</span> Türkiyenin Ege Bölgesinde bir il

Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'nde yer alan bir ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya</span> Kütahya ilinin merkezi olan şehir

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi olan şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum'dur.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid</span> 31. Osmanlı padişahı (1839–1861)

I. Abdülmecid, 31. Osmanlı padişahı ve 110. İslam halifesidir. II. Mahmud'un, Bezmialem Sultan'dan olan oğludur. Döneminde Tanzimat Fermanı'nı ilan ettirmesiyle ünlüdür. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dört padişahının babası olarak, en çok sayıda oğlu padişahlık yapmış Osmanlı hükümdarı olan Abdülmecid, babası II. Mahmud gibi vereme yakalanmıştı. Ihlamur Kasrı'nda öldüğünde 38 yaşındaydı. Fatih'in Sultan Selim semtinde, Yavuz Selim Camii Haziresi'ne defnedildi ve bugün adı verilen bir türbesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Said Nursî</span> Kürt asıllı Türk İslam âlimi

Sait Okur, bilinen adıyla Said Nursî, Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazar. Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye azalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın Kafkasya Cephesi'nde milis alay kumandanlığı yapmıştır. İslam üzerine yazılmış ve 300 kadar ayeti tefsir eden Risale-i Nur isimli 50'den fazla dile çevrilen külliyatın yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Murad</span> 12. Osmanlı padişahı (1574–1595)

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi. Saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlara ulaşmasına rağmen, devletteki yozlaşma yine saltanatı sırasında başlamıştır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Hamit Tarhan</span> Türk şair, oyun yazarı, diplomat, milletvekili

Abdülhak Hamit Tarhan, Türk şair, oyun yazarı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Midhat Paşa</span> 190. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Şefik Midhat Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. İki kez sadrazam, Tuna, Aydın ve Suriye Valisi olan Midhat Paşa, ilk Osmanlı anayasası olan Kânûn-ı Esâsî'yi hazırlayan kurulun başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Çerkeş</span> Çankırının ilçesi

Çerkeş, Çankırı ilinin bir ilçesidir.

Hekimoğlu Ali Paşa, I. Mahmud'un ve III. Osman'ın saltanat dönemlerinde, 12 Mart 1732-12 Ağustos 1735, 21 Nisan 1742-23 Eylül 1743 ve 15 Şubat 1755-18 Mayıs 1755 tarihleri arasında üç kez toplam beş yıl dört gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Mahir Hamza Paşa III. Mustafa saltanatında 7 Ağustos 1768-20 Ekim 1768 tarihleri arasında iki ay on dört gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa</span> 180. Osmanlı sadrazamı

Koca Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı sadrazamı, devlet adamı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Emetullah Râbia Gülnûş Sultan</span> IV. Mehmedin tek hasekisi iki oğlunun döneminde Valide Sultanlık yaptı. Haseki Sultan ünvanını kullanan son kadındır.

Emetullah Râbia Gülnûş Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ı, İki ayrı padişahın annesi ve Sultan IV. Mehmed'in tek hasekisi. Osmanlı İmparatorluğunda Haseki Sultan unvanını kullanan son kadın sultan.

Abdülhakîm Arvâsî Üçışık , Türk İslam âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Şahin Giray</span> Kırım Hanlığının son hükümdarı

Şahin Giray, 47'nci ve son Kırım hanıdır. Birinci hanlık dönemi 1777-1781 ve ikinci hanlık dönemi ise 1782-1783 yılları arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlmiye</span>

İlmiye, Osmanlı Devleti'ndeki başlıca dört enstitüden biri. Diğer üçü ise seyfiye, mülkiye ve kalemiyedir. Devlet kontrolünde örgütlü bir sınıf olan ve tepesinde Şeyhülislam'ın bulunduğu ilmiyenin başlıca görevleri dini eğitim ve şeriatin doğru bir şekilde uygulanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Kalesi</span>

Kütahya Kalesi, Kütahya şehrinde Bizanslılar'dan kalma kale.

<span class="mw-page-title-main">Sait Molla</span> Osmanlı devlet adamı ve İngiliz işbirlikçisi

Sait Molla, Osmanlı devlet adamı, Şûrâ-yı Devlet üyesi, Adliye Nezâreti müsteşarı ve İngiliz ajanı.

<span class="mw-page-title-main">Baha Akşit</span>

Mehmet Bahattin Baha Akşit, Türk siyasetçi, doktor, eski milletvekili ve senatör. 27 Mayıs Darbesi sonrasında yapılan Yassıada Yargılamaları'nda idama mahkûm edilen 15 kişiden biridir. Cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Ziyaüddin ed-Dağıstanî</span>

Ömer Ziyaüddin ed-Dağıstanî, İslam âlimi, yazar, din adamı, vaiz, Nakşibendi şeyhi.

Seyyid Taha Efendi, mantık, fıkıh, kelâm, edebiyat ve astronomi bilgini.