İçeriğe atla

Hacı Ahmed Efendi

Hacı Ahmed Efendi, (d. 1822, Kastamonu, Türkiye) - (ö. 1876 İstanbul, Türkiye), Osmanlı siyasetçi.

Hayriye tüccarlarından Mehmed Efendi'nin oğludur. İlk tahsilini Kastamonu'da tamamladıktan sonra İstanbul'a gelerek medreselere devam etmiş, ayrıca özel muallimlerden ders almıştır.

Karantina Başkatipliği görevinde de bulunan Ahmed Efendi, 30 Temmuz 1861 - 27 Eylül 1861 tarihleri arasında İstanbul Şehremaneti (Belediye Başkanı) olmuştur. İki ay sonra, Hüsameddin Bey'in Sultan Abdülaziz tarafından Şehremaneti'ne getirilmesi üzerine bu görevden azledilerek aynı yıl İstinaf Reisliği'ne tayin edilmiştir. Daha sonra Divan-ı Muhasebat, Divan-ı İstinaf, Divan-ı Zabtiye reislikleri, Hukuk Reisliği, Cinayet Reisliği, İcra Reisliği ve Şura-yı Devlet Reisliği yapmıştır. Cenazesi, Yenikapı Mevlevihanesi avlusuna defnedilmiştir.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Ahmed Şükrü Bey
İstanbul Şehremini
22 Nisan 1862 - 22 Haziran 1862
Sonra gelen:
Hüseyin Hasib Bey

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Sarim Paşa</span> 181. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Sarim Paşa, Osmanlı devlet adamı ve diplomattır. Abdülmecid saltanatında 29 Nisan 1848-12 Ağustos 1848 tarihleri arasında üç ay on üç gün sadrazamlık yapmıştır. Ayrica Hariciye Nazırlığı, Maliye Nazırlığı ve Ticaret Nazırlığı görevleri yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cenanizade Mehmed Kadri Paşa</span> 202. Osmanlı sadrazamı

Cenanizade Mehmed Kadri Paşa, II. Abdülhamid saltanatında 9 Haziran 1880 - 12 Eylül 1880 tarihleri arasında üç ay üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Ayrıca 6 Ağustos 1874 - 7 Eylül 1874 ve 11 Şubat 1876 - 4 Şubat 1877 tarihleri arasında İstanbul Şehremini olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abdülbaki Gölpınarlı</span> Türk edebiyat tarihçisi ve tercüman

Abdülbaki Gölpınarlı, asıl adı Mustafa İzzet Baki olan edebiyat tarihçisi ve mütercimdir.

Turşucuzade Ahmed Muhtar Efendi 1872 - 11 Haziran 1874 döneminde Osmanlı Şeyhülislamı

<span class="mw-page-title-main">Server Paşa</span>

Mahmud Server Paşa, Adliye, Dahiliye, Hariciye Nazırı, Şura-yı Devlet Reisliği ve Ayan Meclisi Reisliği görevlerinde bulunmuş Osmanlı bürokrat.

Hacı Hüsam Efendi, Osmanlı devlet görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Galib Paşa</span>

Abdullah Galib Paşa, Osmanlı siyasetçi.

Haydar Efendi, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Bey</span>

Ali Rıza Bey, Osmanlı siyasetçi.

Mehmed Besim Bey, Osmanlı siyasetçi.

Zekeriyâzâde Yahyâ Efendi 16. yüzyılın son yarısında ve 17. yüzyılın ilk yarısında çok uzun yaşayan, Sultan I. Mustafa, Sultan IV. Murat ve Sultan İbrahim devirlerinde üç defa Şeyhülislam olarak yüksek devlet görevi yapmış bir âlim ve aynı zamanda ünlü bir Türk divan şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Molla Kocataş</span>

Necmeddin Molla Kocataş -, Osmanlı Devleti Adliye Nazırı, TBMM Kastamonu Milletvekili. Halkla İlişkiler uzmanı Betûl Mardin'in dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Asım Mehmed Paşa</span>

Asım Mehmed Paşa (Nurizade) valilik, Şûrâ-yı Devlet başkanlığı ve çeşitli hükûmet görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

Mehmed Memduh Bey, Osmanlı'nın son dönemlerinde önemli görevlerde bulunmuş bürokrat, hakim, savcı, akademisyen.

Ahmed Muhtar Molla Bey Efendi (1807-1882) Abdülaziz ve II. Abdülhamit dönemlerinde 2 kez Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamı olarak görev yapmış bir din adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Sökmen</span>

İhsan Lâtif Sökmen, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Mahir Efendi</span>

Ahmet Mahir Efendi (Ballı), Türk siyasetçi.

Kadızade Ahmed Şemseddin Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Selahaddin Efendi</span>

Mehmed Selahaddin Efendi, 33. Osmanlı padişahı V. Murad'in en büyük oğlu. 21. nesil Osmanlı şehzadesi. Babasının tahttan indirilmesinden sonra, henüz 15 yaşındayken ailenin diğer fertleri ve hane halkıyla birlikte gözetim altında yaşamak mecburiyetinde kalmıştır. V. Murad'ın 1904'teki ölümüne kadar süren 28 yıllık bu tecrit boyunca Selahaddin Efendi, zamanının önemli bir kısmını anı, düşünce ve duygularını kaleme almaya ayırmış. 29 Nisan 1915'te İstanbul'da vefat etti ve Yahya Efendi'nin türbesi yanında bulunan Şehzade Ahmed Kemaleddin Efendi Türbesi'ne defnedildi. 2 erkek 6 kızı olan Mehmed Selahaddin Efendi'nin 2 oğlu da Osmanlı Hanedan reisliği yapmıştır. Ayrıca küçük oğlu Osman Fuad Efendi Fenerbahçe Spor Kulübünün 6. başkanıdır.

Vasfi Efendi (1861-1926), Osmanlı siyasetçi.