İçeriğe atla

Hacı Ömer Feyzi Efendi

Hacı Ömer Feyzi Efendi
Bursa Müftüsü
Görev süresi
1 Ağustos 1920 - 10 Eylül 1922
Yerine geldiğiHafız Ahmet Hamdi Efendi
Yerine gelenHafız Ahmet Hamdi Efendi
Meclis-i Mebûsan
3. Dönem Mebusu
Görev süresi
17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912
Seçim bölgesi1908Bursa
Kişisel bilgiler
Ölüm 1936
Beyrut
Partisi İttihat ve Terakki
Hürriyet ve İtilaf Fırkası

Hacı Ömer Feyzi Efendi, Son Osmanlı döneminde mebus ve müftü.

1908 seçimlerinde İttihat ve Terakki listesinden Bursa mebusu seçilmiştir. Ancak parti yöneticileriyle anlaşmazlığa düşerek Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na geçmiştir. Bursa valisi Gümülcineli İsmail Bey'in desteğiyle Hürriyet ve İtilaf Fırkası'nın Bursa il başkanı olmuştur.[1] Hafız Ahmet Hamdi Efendi'yi görevinden azlettirerek, kendisi müftü olmuştur.[2] 8 Temmuz 1920'de Bursa'nın işgalinin ardından işgalcilerle tam anlamıyla işbirliği içine girmiştir. Halife'ye bağlı ve bir Rum vali tarafından yönetilmesi öngörülen Bursa merkezli bir Özerk Anadolu Devleti kurulması çalışmalarından rol almıştır. Kurtuluştan önce, olasılıkla 8 Eylül 1922'de Aziz Nuri, Matbaacı Enver, Osmanefendizâde Cemil ve öteki işbirlikçilerle birlikte Bursa ve Türkiye'den kaçmıştır. Kurtuluş Savaşı başarıya ulaştıktan sonra Yüzellilikler listesine dahil edilmiştir.[1] Beyrut'ta 1936 yılında ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "ÖMER FEVZİ EFENDİ (Müftü)". Bursa Gazeteciler Cemiyeti. 15 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2021. 
  2. ^ "AHMET HAMDİ EFENDİ 28.03.1920 - 04.03.1929". Bursa Müftülüğü. 14 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 
  3. ^ Albayrak, Sadık (1980). Son Devir Osmanlı Uleması. 4–5. İstanbul. ss. 335-336. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Damad Ferid Paşa</span> 216. Osmanlı sadrazamı

Damad Mehmed Ferid Paşa, Osmanlı diplomatı ve devlet adamı. VI. Mehmed saltanatında 4 Mart 1919 - 30 Eylül 1919 ve 5 Nisan 1920 - 17 Ekim 1920 tarihleri arasında toplam bir yıl bir ay on beş gün sadrazamlık yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki ulusal kurtuluş hareketine muhalefetinden ötürü savaştan sonra Yüzellilikler listesine alınmış ve vatan haini ilan edilmiştir. 1922 yılında yurt dışına kaçmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzellilikler</span> Türkiyeden sürgün edilen İtilaf işbirlikçileri

Yüzellilikler, Türk Kurtuluş Savaşı sonrası düşman iş birlikçisi olarak görülen ve Türkiye'den sürgün edilen, hepsi üst düzey makamlarda yer alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen isimdir.

1920 Osmanlı Meclis-i Mebusanı ya da VI. Meclis-i Mebusan, 12 Ocak - 18 Mart 1920 tarihleri arasında görev yapan son Osmanlı Meclis-i Mebûsanı'dır. 16 Mart 1920'de İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi nedeniyle 18 Mart'ta çalışmalarını sonlandırdı. Bu meclisteki mebusların büyük bölümü 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılan Büyük Millet Meclisi'ne katıldı.

Hürriyet ve İtilaf Fırkası, İkinci Meşrutiyet döneminde iktidardaki İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne (İTC) karşı kurulmuş olan en önemli muhalefet partisidir. 1911-1913 arasındaki ilk etkinlik dönemi, 23 Ocak 1913'te İttihat ve Terakki'nin Bâb-ı Âli Baskını ile hükûmeti ele geçirmesiyle sona erdi. Mondros Mütarekesi'nden sonra Ocak 1919'da yeniden kurulan parti, ertesi yıl başlarında etkinliğini kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli Baskını</span> 1913te hükûmet binası olan Bâb-ı Âlinin basılmasıyla yapılan askerî darbe

Bâb-ı Âli Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Ocak 1913 günü Enver Bey ve Talat Bey'in önderlik ettiği bir grup İttihat ve Terakki üyesi tarafından hükûmet binası Bâb-ı Âli'nin basılmasıyla yapılan askerî darbedir. Bu baskın sırasında Harbiye Nazırı Nâzım Paşa öldürülmüş, Sadrazam Kâmil Paşa'ya zorla istifası imzalattırılmıştır. Darbe sonrasında Mahmud Şevket Paşa Hükûmeti kurulmuş ve İttihat ve Terakki Partisi yönetime hakim hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi</span>

Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi, 1908 Osmanlı genel seçimleri ile Meclis-i Mebûsan'a seçilen mebusların tam listesidir. 17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912 tarihleri arasında görev yaptı.

Kürdistan Teali Cemiyeti, Kürt Teali Cemiyeti, 30 Aralık 1918'de İstanbul'da kurulan ve doğu illerinde şubeleri açılan, bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını amaçlayan cemiyet. Cemiyetin adı, Kürdistan Yükselme Derneği anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sabri Efendi</span> Osmanlı müderris, şeyhülislam

Mustafa Sabri Efendi, Osmanlı müderris, Meclis-i Mebusan mebusu, şeyhülislam.

Teceddüt Fırkası, I. Dünya Savaşı'ndan Osmanlı İmparatorluğu'nun mağlup olarak çıkması ve Mondros Ateşkes Anlaşması'nın imzalanması üzerine İttihat ve Terakki Fırkası'nın 1 Kasım 1918'de yaptığı son kongresinde kendisini feshederek 5 Kasım 1918 tarihinde kurduğu partidir.

Mutedil Hürriyetperveran Fırkası, İttihat ve Terakki Partisi'ne karşıt olan mebusların Meclis-i Mebûsan içinde başlattıkları yeni bir siyasal oluşumdur. Bu yeni oluşum, Kasım 1909'da Arap, Rum ve Arnavut mebuslar tarafından kurulmuştur.

Ankara Fetvası Hürriyet ve İtilaf Fırkası ve Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın etkisiyle yayımlanan, Mustafa Sabri Efendi'nin kaleme aldığı ve Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Beyefendi tarafından ilan edilen Kuvâ-yi Milliyecilerin öldürülmelerinin günah sayılmayıp dînen caiz ve vazife sayıldığını duyuran fetvasına karşı Ankara Müftüsü Mehmet Rifat Efendi tarafından yazılıp 153 müftü tarafından imzalanarak ilan edilen fetvadır.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Mehmed Rifat Paşa, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında hizmet vermiş bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağdatlı Mehmed Hâdî Paşa</span> Osmanlı asker ve devlet adamı

Bağdatlı Mehmed Hâdî Paşa veya Abdülhâdî Paşa, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında valilik ve nazırlık görevlerinde bulunmuş bir asker ve devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Gümülcineli İsmail Bey</span> Osmanlı siyasetçi

Gümülcineli İsmail Bey, Türk siyasetçi.

Hafız Ahmet Hamdi Efendi, (1865-1929), Son Osmanlı döneminde mebus ve müftü.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Zeynelabidin Efendi</span> Türk din ve siyaset adamı

Muhammed Zeynelabidin Efendi (1866-1940), Türk din ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Azmzade Şefikülmüeyyet Bey</span> Son Osmanlı döneminde Suriyeli siyaset adamı

Azmzade Şefikülmüeyyed Bey, Son Osmanlı döneminde Suriyeli siyaset adamı.

Vasfi Efendi (1861-1926), Osmanlı siyasetçi.

Seyyid Mustafa Nuri Efendi, (1846-?), Arap asıllı Osmanlı siyasetçi.