İçeriğe atla

Habitat II

Habitat II, Birleşmiş Milletler'in İnsan Yerleşmeleri üzerine İkinci Konferansı, Vancouver, Kanada'da 1976'da düzenlenen Habitat I'den yirmi yıl sonra 3-14 Haziran 1996 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirildi. Halk arasında "Şehir Zirvesi" olarak adlandırılan konferans; ulusal ve yerel hükûmetlerin üst düzey temsilcilerini, özel sektörü, STÖ'leri, araştırma ve eğitim kurumlarını ve medyayı bir araya getirdi. Konferansta, Birleşmiş Milletler Antlaşması'ndan esinlenerek herkes için yeterli barınma sağlanması ve insan yerleşmelerinin daha güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir kentler haline getirilmesi gibi evrensel hedefler ele alındı ve desteklendi.

Habitat II, 1992 Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı ile Genel Kurul kararı A/RES/47/180'den ilham aldı.[1] Konferans çıktıları İstanbul Deklarasyonu'na [2] ve Habitat Gündemi'ne entegre edildi ve sürdürülebilir insan yerleşmelerini gerçekleştirmek için yeni bir küresel eylem planı olarak kabul edildi. Konferansın Genel Sekreteri Dr. Wally N'Dow'du.

Habitat II'nin hedefleri şöyle belirtilmiştir: Uzun vadede, küresel insan yerleşmeleri koşullarının kötüleşmesini durdurmak ve nihayetinde herkesin yaşam çevresini sürdürülebilir bir şekilde iyileştirmek için koşullar yaratmaktır. Bu kapsamda, yaşam kalitesi ve kalkınmaya katılımları dışlanma ve eşitsizlik nedeniyle engellenmiş olan kadınların ve hassas sosyal grupların ihtiyaçlarına ve katkılarına özel önem verilmelidir. Bu durum genel olarak yoksulları etkilemektedir. Aynı zamanda, bir sonraki yüzyılın ilk iki on yılı boyunca ulusal ve uluslararası çabaları yönlendirebilecek genel bir ilke ve taahhüt bildirisi ile ilgili bir küresel eylem planı oluşturulması hedeflenmiştir.

Konferansta kabul edilen ve Genel Kurul tarafından onaylanan Habitat Gündemi'nin uygulanmasını desteklemek ve izlemek için Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşmeleri Merkezi'ne (UNCHS) yeni bir görev yetkisi verilmiştir.

Habitat III, 17-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Ekvador'un Quito şehrinde gerçekleştirilmiştir.

Önceki görüşmeler

Habitat II için hazırlık komitesi olan PrepCom'un örgütleme oturumu 3-5 Mart 1993 tarihleri arasında New York'taki BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Delegeler Büro'yu seçtiler ve sürecin organizasyonu ve zamanlamasıyla ilgili kararlar aldılar. PrepCom hazırlık komitesinin Birinci İçerik Oturumu 11-22 Nisan 1994 tarihleri arasında Cenevre'de yapıldı. Delegeler, Konferansın en önemli amacının insan yerleşmelerinin sorunları ve potansiyellerine ilişkin dünya farkındalığını artırmak, sosyal ilerleme ve ekonomik büyümeye önemli girdiler olarak sunmak ve dünya liderlerini şehirleri, kasabaları ve köyleri sağlıklı, güvenli, adil ve sürdürülebilir hale getirmeye kararlı kılmak konusunda anlaştılar. Earth Negotiations Bulletin,[3] PrepCom'un ilk oturumu hakkında kapsamlı bir rapor hazırladı.

49. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Habitat II

BM Genel Kurulu İkinci Komitesi, Habitat II'yi 8-16 Kasım 1994 tarihleri arasında ele aldı. Earth Negotiations Bulletin, yıl sonu güncellemesi olarak bu gündem maddesiyle ilgili Genel Kurul görüşmeleri de dahil olmak üzere Habitat II hazırlıklarına dair bir rapor hazırladı.[4] "Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşmeleri Konferansı (Habitat II)" (A/C.2/49/L.27) ile ilgili taslak karar [5] ilk olarak Cezayir (G-77 ve Çin adına) ve Türkiye tarafından ortak sponsor olarak sunuldu. İkinci Komite üyeleriyle gayri resmi istişarelerden sonra Başkan Yardımcısı Raiko Raichev (Bulgaristan) yeni bir taslak karar sundu (A/C.2/49/L.61). Bu karar, Komite tarafından 9 Aralık 1994'te sözlü olarak düzeltilerek kabul edildi. L.61'de yer alan kararın işler kısmı, PrepCom'un örgütleme oturumu ve ilk içerik oturumu raporlarını dikkate aldı ve içerdiği kararları onayladı. Karar, Konferans için hazırlık çalışmalarını tamamlamak üzere 1996 yılının başlarında BM Genel Merkezi'nde PrepCom'un üçüncü bir içerik oturumunun yapılmasına ilişkin önerisini onayladı.

Habitat II Hazırlık Komitesinin İkinci Oturumu

PrepCom'un İkinci İçerik Oturumu, 24 Nisan - 5 Mayıs 1995 tarihleri arasında Kenya'nın Nairobi şehrinde gerçekleştirildi. Earth Negotiations Bulletin toplantı hakkında bir özet yayınladı.[6]

Habitat II Hazırlık Komitesinin Üçüncü Oturumu

Habitat II Hazırlık Komitesi'nin Üçüncü Oturumu 5-17 Şubat 1996 tarihleri arasında New York'ta gerçekleştirildi. Earth Negotiations Bulletin toplantı hakkında bir özet yayınladı.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ United Nations General Assembly. "A/RES/47/180 - United Nations conference on human settlements (Habitat II) - UN Documents: Gathering a body of global agreements". UN Documents. 4 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 
  2. ^ "Archived copy" (PDF). 18 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2013. 
  3. ^ "ENB:11:01". Iisd.ca. 22 Nisan 1994. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 
  4. ^ "ENB:11:02". Iisd.ca. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 
  5. ^ "ENB:11:02". Iisd.ca. 9 Aralık 1994. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 
  6. ^ "ENB:11:13". Iisd.ca. 19 Kasım 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 
  7. ^ "ENB:11:25". Iisd.ca. 16 Şubat 1996. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Milletler Cemiyeti</span> 1. Dünya Savaşından sonra barışı sağlamak için kurulan kurum

Milletler Cemiyeti, günümüzdeki Birleşmiş Milletler'in temeli sayılabilecek bir organizasyondu. I. Dünya Savaşı'nın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde, 10 Ocak 1920'de kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçıl yollarla çözmekti. Bir süre çalıştı; fakat fazla bir varlık gösteremedi. II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı.

Dünya Posta Birliği, Dünya çapında posta sistemine ek olarak, posta politikaları konusunda üye ülkeler arasında koordinasyonu sağlayan Birleşmiş Milletler ajansıdır. DPB Kongresi, İdare Konseyi (CA), Posta İşletme Konseyi (POC) ve Uluslararası Büro (IB) olmak üzere dört kuruldan oluşur. Fransızca UPU'nun resmi dilidir. İngilizce 1994 yılında çalışma dili olarak eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Çocuk Günü</span> özel bir gün

Dünya Çocuk Günü, farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanan gün.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu başkanı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda her yıl gerçekleştirilen oylama sonucu belirlenir. Kurulun her yıl eylülde başlayan oturumu ya da yıl içerisindeki özel, olağanüstü toplantılar dahil, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Alfonso García Robles</span> Meksikalı diplomat ve siyasetçi

Alfonso García Robles, nükleer silahsızlanmayı savunan Meksikalı diplomat.1982 Nobel Barış Ödülü'nü İsveçli diplomat Alva Myrdal ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi</span>

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 15 Mart 2006 tarihinde 60/251 sayılı kararıyla kurumsal statü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yalta Konferansı</span> Yaltanın 3 kilometre güneyinde bulunan Livadia Sarayında düzenlenen ve Churchill, Roosevelt ve Stalin olmak üzere "Üç Büyük" (Big Three)ün katıldığı konferans

Yalta Konferansı ya da Kırım Konferansı, II. Dünya Savaşı sırasında 4 Şubat 1945 - 11 Şubat 1945 tarihleri arasında SSCB'nin önde gelen tatil yeri Yalta'nın 3 kilometre güneyinde bulunan Livadia Sarayı'nda düzenlenen ve Churchill, Roosevelt ve Stalin olmak üzere "Üç Büyük" 'ün katıldığı konferans.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1898 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1898 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Haziran 2010 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatıldı. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alındı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler öncülüğünde imzalanan küresel ısınmaya yönelik hükûmetlerarası ilk çevre sözleşmesidir. Sözleşme; insan kaynaklı çevresel kirliliklerin iklim üzerinde tehlikeli etkileri olduğunu kabul ederek atmosferdeki sera gazı oranlarını düşürmeyi ve bu gazların olumsuz etkilerini en aza indirerek belli bir seviyede tutmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda genel ilkeler, eylem stratejileri ve ülkelerin yükümlülüklerini düzenlemektedir. Sözleşme; hükûmetlerarası düzeyde iklim değişikliğine yönelik ilk çevre mutabakatı olmasıyla önemli olsa da yaptırım gücü zayıftır, taraf ülkeler iyi niyet düzeyinde sözleşmeyi desteklemişlerdir. Bu sözleşme kapsamında 1997 yılında imzalanan Kyoto Protokolü daha somut hedefler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Merkezi</span> New Yorkta bina kompeksi

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, New York şehrinde Birleşmiş Milletler'e ait bir kompleks. 1952'de kompleks inşasının bitmesinden beri Birleşmiş Milletler'in resmî karargâhı olarak fonksiyon göstermiştir. Manhattan'ın Turtle Bay mahallesinde, East River'a bakan bir alanda bulunur. Batısında First Avenue, güneyinde East 42nd Street, kuzeyinde East 48th Street ve doğusunda East River tarafından çevrelenir. "Turtle Bay" BM Genel Merkezi'ni ya da BM'nin tümünü tanımlamak için bir ad aktarması olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Eliasson</span> İsveçli diplomat

Jan Kenneth Eliasson, 1 Temmuz 2012-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı olan bir İsveçli diplomat. İsveç Sosyal Demokrat Partisi üyesi olan Eliasson, 24 Nisan- 6 Ekim 2006 tarihlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Fatma Bostan Ünsal, Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eski genel başkan yardımcısı, siyaset bilimci ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı</span>

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) insan yerleşimleri ve sürdürülebilir kentsel gelişimle ilgili çalışmalar yapan Birleşmiş Milletler örgütüdür. 1976'da Kanada'nın Vancouver kentinde düzenlenen Habitat I toplantısında alınan karar sonucu 1978'de kurulmuştur. Merkezi Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan örgüt, toplumsal ve çevresel yönden sürdürülebilir olan ve herkese uygun barınma olanakları sağlayan kentler kurulmasını amaç edinmiştir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu üyelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

Viyana Beyannamesi ve Eylem Programı ya da VDPA, Avusturya'nın Viyana kentinde 25 Haziran 1993 tarihinde Dünya İnsan Hakları Konferansı'nda oybirliği ile kabul edilen bir insan hakları bildirgesidir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği pozisyonu bu beyanname ile tavsiye edilmiş ve ardından 48/121 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı ile oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı</span>

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, Birleşmiş Milletler Sekreterliği'ne bağlı bir departmandır. Önemli Birleşmiş Milletler Zirveleri ve Konferanslarının takibinden ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyine ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İkinci ve Üçüncü Komitelerine verilen hizmetlerden sorumludur. UN DESA, dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarını aşma amacıyla gündem belirleme ve karar alma süreçlerinde yardımcı olur. 25 Eylül 2015'te BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) temelinde herkes için sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için uluslararası işbirliğini destekler. Geniş bir yelpazede analitik ürünler, politika tavsiyesi ve teknik yardım sağlayan UN DESA, ekonomik, sosyal ve çevresel alanlardaki küresel taahhütleri etkili bir şekilde ulusal politikalara ve eylemlere dönüştürür ve uluslararası düzeyde üzerinde anlaşmaya varılan ilerlemeye yönelik eylemlerin izlenmesinde kilit bir rol oynamaya devam eder. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu üyesidir.