Habip
Habip (Arapça: حبيب), "sevgili, dost" anlamlarına gelen Arapça kökenli Türkçe erkek ismidir.
Habip aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Habip Aydoğdu
- Habib Burgiba
- Habib Öztaş
- İsmail Habip Sevük
Habip (Arapça: حبيب), "sevgili, dost" anlamlarına gelen Arapça kökenli Türkçe erkek ismidir.
Habip aşağıdaki anlamlara gelebilir:
Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan sözlere veya kavramlara Türkçe eğretileme; Arapça mecaz, istiare; Fransızca trope denir.
Arapça, Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dildir. Batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusuna uzanan geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. Tüm lehçeleri ile birlikte 420 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir. Arap Birliği'ne üye 22 ülke ile Çad ve Mali dâhil olmak üzere 24 ülkede resmî dildir. Aynı zamanda kısmî olarak tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Somaliland ile Tanzanya'da (Zanzibar) resmî dil statüsündedir. Arap Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kabul edilen altı resmî dilinden biridir. Nijer, Senegal ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal/azınlık dili olarak tanınmıştır. Arapça İran, İsrail, Pakistan, Filipinler ve Güney Afrika Cumhuriyeti anayasalarında özel dil statüsüne sahiptir.
Tarikat veya tarik kelimesi "yol" tarikat "yollar" anlamına gelir, "Allah'a ulaştıran yol" mânâsında kullanılmaktadır. Tarikatlar Selçuklu ve Osmanlı'ya özgü düşünce ve inanç hareketleri olarak değerlendirilmektedir. Birçok tarikatın menşei Hicri 5./Miladi 11. asırda Abdülkâdir Geylânî'nin yolundan gidenler tarafından oluşturulan Kadiri Tarikatıdır. Ebû Sâlih Muhyiddîn Abdülkâdir Geylânî, neseben hem Hasanî ve hem de Hüseynîdir. Abdulkadir Geylânî'nin soyundan gelen evlat ve torunları da yaşadıkları muhitlerde “şerîf”, “şurefâ”, “seyyid” olarak anılmışlardır.
Habib-i Neccar Camii, Antakya'da bulunan tarihî cami. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, Antakya şehrinin Müslüman Araplar tarafından fethedildiği 7. yüzyılda inşa edilmiş eski bir caminin yerinde 11. yüzyılda Memlüklüler döneminde inşa edilmiş; 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi tarzında yenilenmiştir. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından da ziyaret edilen, ortak dinsel mekandır. Camii, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almıştır.
Vezir, İslâm devletlerinde hükümdardan sonra gelen en yetkili yönetici.
Murâkabe, "gözetlemek" anlamına gelen Arapçadaki "rakabe" kökünden türetilmiş bir sufi pratiğidir. Dikkatle izlemek, ilgilenmek, gözleri açık tutmak anlamlarını da taşır. Metaforik açıdan kişinin manevi kalbine dikkatini yöneltmesi ve yaratıcısından gelecek sezgiyi beklemesini ifade eder.
Sadrazam ya da vezîr-i âzam, Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamı.
Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.
Yeni Düstur Partisi, 1934 yılında Habib Burgiba tarafından modern ve laik bir rejimin kurulması için başlatılan harekettir.
es-Saheli ya da tam adıyla El-Necm er-Riyadi es-Saheli Tunus'un Sousse eyaletinde bulunan çoğunlukla futbol kulübü ile adı duyulmuş olan spor kulübüdür. Kulüp ayrıca hentbol, voleybol, basketbol, judo ve güreş şubelerine de sahiptir. Takımın adının anlamı Sportif Sahelin Yıldızı dır.
Habib-i Acemi Habib Acemi ya da Habib Farsi, tam ismi Habib ibn Muhammed el-Acemi el-Basri, Müslüman mistik ve gelenkçi sufi veli olarak bilinir. İran'da doğan Habib-i Acemi, meslek olarak tefeciyidi. Basra'ya yerleşti, sonradan derviş oldu. Hasan-ı Basri'nin müridi olup kerametler göstermesiyle bilinmiştir.
İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.
Arap İslam Cumhuriyeti, 1974 yılında Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ve Tunus Devlet Başkanı Habib Burgiba arasında yapılan bir anlaşma ile Tunus ve Libya arasında Trablus merkezli bir birleşik devlet önerisi idi. Fas ve Cezayir de tasarıya eklense de öneri Cerba Bildirisi'nin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla hiçbir zaman hayata geçirilemedi.
Tunus Krallığı, Tunus'un bağımsızlığından sonra 20 Mart 1956'da kurulan ve 25 Temmuz 1957'de cumhuriyetin ilanına kadar süren kısa ömürlü bir krallıktı.
Habib b. Mezahir Esedi, Kerbelâ Olayı'nda Hüseyin'in yârenlerinden. Kûfelilerin Hüseyin'e bağlılıklarını sunan davet mektuplar arasında onun mektubu da vardı. Habib b. Mezahir, Kufelilerin biatlerine sadık kalmadıklarını gördüğü zaman Kufe'den çıkıp Hüseyin'in safına katıldı. Sonunda Hüseyin'in safında savaşarak Kerbelâ Olayı'nda öldürüldü.
Et-Tazamun, Tunus'un Aryana ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un kuzeydoğusunda yer almakta olup Tunus metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 3,403 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 84.801'dir.
Menzilü'l-Habib, Tunus'un Gabis ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Kabis'in kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 952,9 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 9.766'dır.
Osman, "bilge, en güçlü, yılan, ejderha yavrusu" anlamlarına gelen Arapça bir erkek adıdır. Müslümanlar arasında erkek ismi olarak popülerdir.
Menzil Burgiba, Tunus'un Binzert ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Binzert'in hemen güneyinde Binzert Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 127,8 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 66.522'dir.
Ayn Drahim, Tunus'un Cendube ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Tabarka'nın 25 km güneyinde Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 320,0 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 22.178'dir.