İçeriğe atla

Hababam Sınıfı karakterleri listesi

Bu maddede, Hababam Sınıfı roman ve film serilerinde yer alan karakterlerin bir listesi yer almaktadır.

Öğrenciler

İnek Şaban

Güdük Necmi

Damat Ferit

Domdom Ali

Tulum Hayri

Hayta İsmail

Diğer

  • Kalem Şakir
  • Bozum Cahit
  • Dilaver
  • Boncuk
  • Bilo Ağa
  • Kıvırcık Ömer
  • Ufaklık Ayşe

Öğretmenler

Kel Mahmut

Badi Ekrem

Diğer

  • Paşa Nuri
  • Akil Hoca
  • Avni Hoca
  • Kemal Hoca
  • Külyutmaz Necmi
  • Semra Hoca
  • Zühtü Hoca
  • Hürrem
  • Kürt Sıtkı
  • Rıza Hoca
  • Mehmet Bülbül
  • Müjdat Eken
  • Şevket Hoca

Diğer karakterler

Hafize Ana

Hüseyin Şevki Topuz

Veysel Efendi

Veysel Efendi, okulun kapı görevlisi ve güvenlik elemanıdır. Öğrencilerin okuldan kaçmasını engelleme konusunda Mahmut Hoca'ya karşı sorumludur. Öğrenciler, okuldan kaçmak için çeşitli hainlikler düşünüp Veysel Efendi'yi kandırmaya çalışırlar; fakat Veysel Efendi, çok fazla kandırıldığı için artık öğrencilerin doğru söylediği şeylere de inanmaz. Kitaba dayanılarak yapılan film uyarlamalarında Hakkı Karadayı tarafından canlandırılmıştır.

Diğer

  • Bacaksız
  • Muharrem Gür

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı</i> (film) Hababam Sınıfı serisinin ikinci filmi (1975)

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı film serisinin ikinci filmi olarak çekilen 1975 yapımı Türk komedi ve dram filmidir. Rıfat Ilgaz'ın 1972'de yayımlanan aynı adlı eserinden uyarlanan filmin yönetmeni ve yapımcısı Ertem Eğilmez, senaristi Sadık Şendil'dir. Hababam Sınıfı serisinin en çok hasılat yapan filmidir.

<i>Hababam Sınıfı</i> (film) Hababam Sınıfı serisinin ilk filmi (1974)

Hababam Sınıfı, yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez'in üstlendiği, yazar Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı adlı romanından uyarlanan 1974 yapımı Türk komedi filmidir. Hababam Sınıfı film serisinin ilk filmidir. Bu film ve aynı zamanda serinin tüm filmleri, İstanbul'un Üsküdar semtindeki Adile Sultan Kasrı'nda çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda askeri mühendislik eğitimi veren okul

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn, İstanbul'da 1795 yılında kurulan; Osmanlı ordusu için topçu ve istihkâm subayı yetiştiren askerî okul. III. Selim devrinde yeniden yapılanmanın en önemli kurumlarından biri olarak 1795‘te Hasköy’de açılmıştır. 1773’te kurulan Mühendishâne-i Bahrî-i Hümâyun’dan sonra imparatorluğun ikinci mühendishanesidir. Örneklerini, Fransa’da Mouradgea D’Ohsson’un ve özellikle Viyana’da Ebûbekir Râtib Efendi’nin gözlemlediği askerlik ve mühendislik akademilerinden almıştır. Kuruluş sebebi Nizâm-ı Cedîd ordusunun teşkil edilmesiyle bağlantılıdır. İlk dönemiyle ilgili belgelerde Fünûn-i Harbiyye Tâlimhânesi, Mekteb-i Fünûn-i Harbiyye veya Mühendishâne-i Sultânî gibi isimlerle, ardından da Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn olarak anılmıştır.

Babıâli Tercüme Odası, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde başta diplomatik ilişkiler olmak üzere yabancı dil bilgisi gerektiren her durumda Avrupa dillerinden çevirilerin sorumluluğunu üstlenmek üzere Müslüman tercümanların eğitildiği ve görev yaptıkları kurum.

<span class="mw-page-title-main">Kel Mahmut</span> Münir Özkulun canlandırdığı kurgusal karakter

Kel Mahmut, Mahmut Hoca ya da Mahmut Alnıgeniş, Türk sinema filmi karakterleridir.

<i>Hababam Sınıfı Tatilde</i> Hababam Sınıfı serisinin dördüncü filmi (1977)

Hababam Sınıfı Tatilde; 1977 yapımı, Hababam Sınıfı film serisinin dördüncü filmi olan Türk komedi filmidir. Serinin ilk filminden beri oynayan Güdük Necmi karakterini canlandıran Halit Akçatepe'nin olmadığı ilk ve İnek Şaban karakterini canlandıran Kemal Sunal'ın da Hababam Sınıfı serisinde oynadığı son filmdir. Başrollerini Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve Şener Şen'in oynadığı filmin senaryosunu Sadık Şendil yazarken, yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez yapmıştır.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

<i>Hababam Sınıfı Güle Güle</i> Hababam Sınıfı serisinin altıncı filmi (1981)

Hababam Sınıfı Güle Güle,Türk sinema filmidir.

Hoca Sadeddin Efendi, Osmanlı tarihçi, devlet adamı.

<i>Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor</i> Hababam Sınıfı serisinin beşinci filmi (1978)

Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, 1978 yapımı komedi türünde sinema filmidir. Bu film serinin beşinci filmi olmak üzere İnek Şaban karakterini canlandıran Kemal Sunal'ın olmadığı ilk filmdir. Münir Özkul'un oynadığı son Hababam Sınıfı filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir Töre</span> Türk besteci

Seyyid Abdülkadir Töre

<i>Öğretmen Kemal</i> (film) 1981 yapımı Türk filmi

Öğretmen Kemal, Remzi Jöntürk'ün yönettiği, Mehmet Aydın'ın senaryosunu yazdığı 1981 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Süreyya Duru'un filmdir

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

<i>Hababam Sınıfı Yeniden</i> 2019 yapımı Türk komedi filmi

Hababam Sınıfı Yeniden, 5 Nisan 2019 tarihinde vizyona giren Türk komedi filmidir. Üçüncü nesil Hababam Sınıfı serisinin ilk filmidir. Filmin başrollerinde Yusuf Çim, Altan Erkekli, Hande Katipoğlu, Sadi Celil Cengiz, Özge Özacar, Giray Altınok, Eda Özerkan, Nazlı Pınar Kaya yer aldı. Filmin senaristliğini Evren Erdoğan ve Ayşe Balıbey, yönetmenliğini Doğa Can Anafarta yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İplik Pazarı</span>

İplik Pazarı, tarihsel ismiyle İplik Pazarı-Korkut Efendi, Lefkoşa Surlariçi'nde bir mahalle. Şehrin kuzey kesiminde yer alır.

Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Şarkışla ilçesindeki meslek yüksekokuludur.

<i>Hababam Sınıfı Yaz Oyunları</i> 2020 yapımı Türk komedi filmi

Hababam Sınıfı Yaz Oyunları, 2020 yapımı Türk komedi filmidir. Hababam Sınıfı film serisinin son filmidir. Çekimleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tamamlanan ve yeni tip COVID-19 salgını nedeniyle ertelenen film 2 Temmuz 2021'de vizyona girmiştir.