H sınıfı denizaltı
H sınıfı denizaltı şu anlamlara gelebilir:
- H sınıfı denizaltı (Birleşik Krallık)
- H sınıfı denizaltı (ABD)
H sınıfı denizaltı şu anlamlara gelebilir:
Ay sınıfı, Federal Almanya'nın Howaldtswerke Deutsche Werft AG firmasının Tip 209 sınıfı denizaltılarından Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki 1975 yılında hizmete giren denizaltı sınıfıdır. STM tarafından TCG Doğanay (S-351) ve TCG Dolunay (S-352) denizaltılarına modernizasyonu gerçekleştirilmiştir.
Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.
Bu liste 1842-1923 yılları arasında Osmanlı Donanması'na bağlı, buharlı küçük tekneler ve motor botu dışındaki bütün gemi ve tekneleri listesini içermektedir.
Gür Sınıfı, Federal Almanya'nın Howaldtswerke Deutsche Werft AG firmasının Tip 209 T2. 1400 sınıfı denizaltılarından Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki 2004 yılında hizmete giren denizaltı sınıfıdır. Gür sınıfı hâlen silah, muhabere ve atış kontrol sistemleri açısından Türk Donanması'ndaki en gelişmiş denizaltılardır.
Preveze sınıfı, Federal Almanya'nın Howaldtswerke Deutsche Werft AG firmasının geliştirdiği Tip 209 T1. 1400 tipinde üretilmiş, Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki 1994 yılında hizmete giren denizaltı sınıfıdır. Preveze sınıfı, Türk Deniz Kuvvetleri'ni Sub Harpoon UGM-84 ile tanıştırmıştır. Yarı ömür modernizasyonu Gölcük Tershanesi'nde tamamlamış, aktif hizmete devam etmektedir.
Los Angeles sınıfı ABD Deniz Kuvvetleri'nde 1976 yılından bu yana görev yapan bir nükleer denizaltı sınıfıdır. İnşa edilen 62 üyesinin 36'sı halen hizmette olan sınıf, bu özelliğiyle dünyanın en kalabalık nükleer denizaltı filosunu oluşturmaktadır. ABD Deniz Kuvvetleri'nde Sturgeon sınıfı denizaltıların yerini alan Los Angeles sınıfı, Seawolf ve Virginia sınıflarıyla birlikte ABD'nin nükleer taarruz gücünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Los Angeles sınıfı denizaltılar isimlerini ABD şehirlerinden almaktadır, bu özellikleriyle de ABD Deniz Kuvvetleri'nde denizaltıara deniz canlılarının isimlerinin verilmesi geleneğine son vermiştir.
Alman Deniz Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin deniz kuvvetlerinin genel adıdır.
ABD Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş ve etmekte olan denizaltılar listesi:
Burak sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmet etmekte olan korvet sınıfıdır. Esas olarak kıyı için tasarlanmış olan denizaltı karşıtı savunma ve okyanus eskort görevlerini yapabilen eski D'Estienne d'Orves sınıfı aviso'dur. Sağlam tasarımları ve ekonomik tahrik sistemleri, uzaktan denizaşırı operasyonlarda kullanılmalarını sağlar.
USS Skate, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'nin Vatoz balığından (skate) ismini alan ikinci nükleer denizaltısıdır. Skate sınıfı Amerikan Nükleer Denizaltı filosunun öncü/lider denizaltısı olarak kabul edilmekteydi.
E sınıfı denizaltı, D sınıfı denizaltıların geliştirilmiş versiyonu olarak ortaya çıktı. Bu sınıfın birinci ve ikinci grupları I. Dünya Savaşı öncesinde başarıyla tamamlandı ve göreve başladı. Sınıfın grupları 100.00 ilâ 106.000 £ arasında değişen bütçeyle hazırlandı. Savaş çıkınca E sınıfı denizaltı grupları Kuzey Denizi'ne, Baltık Denizi'ne ve Çanakkale'ye gönderildi. Çanakkale savaşlarında E sınıfı denizaltıların görevi Osmanlı - Alman ikmalini kesmek, boğazın ele geçirilip Ruslara bağlantı kurmaktı. 1922 yılına doğru tüm E sınıfı denizaltıların görevi sona erdi. Toplamda E sınıfından 58 adet denizaltı üretilmiştir.
TCG Atılay (S-347), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Atılay; Almanya, Kiel'deki Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) Tersaneleri’nde inşa edilmiştir. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. İlk kaynağı 1 Aralık 1972'de, denize inişi 23 Ekim 1974'te gerçekleşmiştir. 23 Temmuz 1975'te Türk Donanması'na katılmıştır. 29 Temmuz 1975'te Türkiye'de sancak töreni yapılarak Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki aktif görevine başlamıştır. 28 Şubat 1976 tarihinden itibaren “TCG Sakarya (S-332)” ve “TCG Gür (S-334)”, “TCG Atılay (S-347)” ve “TCG Saldıray (S-348)"in yatak gemisi olarak kullanılmıştır. İlk iki Ay sınıfı denizaltı modernizasyonu kapsamında 2001'de TCG Atılay (S-347) ve TCG Saldıray (S-348)’e Gölcük Tersanesi’nde Sea Lion EDT Sistemi ve Entegre Pasif Sonar (EPS) tadilatı uygulanmıştır. Her iki denizaltı, yapılan modernizasyon ile Sonar ve EDT sistemlerine sahip olmuşlardır. TCG Atılay (S-347), ilk MK. 23 harp torpidosu atışını 9 Haziran 2000'de Münfesih Berk'e yapmıştır. Personel 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 55,9 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir.
Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.
214 sınıfı denizaltılar, Alman Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) tarafından geliştirilen bir dizel-elektrikli denizaltı. Siemens polimer elektrolit membran (PEM) hidrojen yakıt hücresi kullanarak bir havadan bağımsız itki sistemi (HBİS) sistemi ile dizel tahrik özelliğine sahiptir. 214 sınıfı denizaltısı 212 sınıfından türemiştir, ancak bir dışa aktarma varyantı olarak onun daha küçük öncülünün sınıflandırılmış teknolojilerinden yoksundur; bunların en önemlisi, Manyetik olmayan çelik gövde olup, Tip 212 denizaltısını bir manyetik anomali algılayıcı kullanarak tespit etmeyi zorlaştırmaktadır. Projeye Güney Kore, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan Deniz Kuvvetleri katılmıştır. Türkiye'nin sipariş ettiği TCG Piri Reis denizaltısının 2022 yılından itibaren Türk Donanması'na katılması düşünülmektedir.
Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.
B sınıfı denizaltı, Birleşik Krallık tarafından kullanılan denizaltı sınıfıdır. Kraliyet Donanması'na hizmet vermesi amacıyla 1904-1906 yılları arasında inşa edilen sınıfa mensup 11 denizaltı vardı.
214 sınıfı tipi TCG Piri Reis 2019 yılında havuza çekilen Türk denizaltı. 214 sınıfı denizaltılarından Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki olan gemi Ekim 2015’te kızağa konmuş, 2020 yılında denize indirilmiş, 2022 yılında resmi olarak hizmete girmiş olan denizaltı sınıfıdır. 214 sınıfı havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olup, Türk Donanması'ndaki en gelişmiş denizaltılardandır.
TCG Doğanay(S-351), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Doğanay, İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen ikinci denizaltıdır. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne katılımı 1983 yılında gerçekleşmiştir. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2020'de aktif hizmetine devam eden 4 ay sınıfı denizaltından biridir.
Denizaltı simülatörü, genellikle oyuncunun bir denizaltıya komuta ettiği bir bilgisayar oyunudur. Oyunun olağan şekli, her biri amacın su üstü gemilerini batırmak ve muhriplerin karşı saldırılarından kurtulmak olduğu bir dizi karşılaşma içeren bir dizi göreve devam etmektir. Denizaltı simülatörleri özellikle farklı oyun temposu seçenekleriyle öne çıkmaktadır; iyi korunan bir konvoya saldırmak bazen saatler(simüle edilmiş saat) alabilmektedir. .Bu sebeple Denizaltı simülatörlerinde genelde zamanın kullanıcı tarafından hızlandırılıp yavaşlatılabildiği bir ayar seçeneği bulunur.
MİLDEN ya da tam adıyla Millî Denizaltı, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları doğrultusunda millî imkânlarla geliştirilip üretilmesi planlanan denizaltı projesi. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından başlatılan kalkınma programı kapsamında tamamen yerli tasarım bir denizaltı için teknik ve operasyonel çalışmalar devam etmektedir. Gölcük Tersanesi'nde üretilecek olan denizaltı projesi kapsamında STM kuruluşu tarafından çeşitli kavramsal tasarımlar da yapılmıştı ve STM'nin, Denizaltı Projesi'ni 2023 yılında tamamlayacağı açıklanmıştı.