İçeriğe atla

HULC

Evrensel İnsan Yük Taşıyıcısı

Evrensel İnsan Yük Taşıyıcısı veya HULC, Profesör H. Kazerooni ve Ekso Biyonikleri ekibi tarafından geliştirilmiş, hidrolik sistem üzerine kurulmuş, insan biçimli bir dış iskelettir.

Askerlerin 90 kiloya (200 lbs) kadar olan yükleri saatte 16 kilometrelik bir hızla taşıyabilmeleri için tasarlanmıştır. Berkeley Robotikleri ve İşbilim Laboratuvarı tarafından 2000 yılından beri geliştirme aşamasında olan sistem, Lockhead Martin lisansıyla 26 Şubat 2009 tarihinde AUSA Kış Sempozyumu'nda alenen duyurulmuştur.[1]

Gelişim

Lockheed Martin, 2009 yılının Ocak ayında Ekso Biyonikleri[2] (eski adıyla Berkeley Biyonikleri) ile özel lisans anlaşmasına girdi. Lockheed Martin şu günlerde, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Natick Askeri Araştırma Geliştirme Mühendislik Merkezi tarafından değerlendirilmiş olan yeni ve sağlamlaştırılmış HULC sistemini geliştirmeye devam ediyor. Yeni HULC sistemi optimize edilmiş kontrol yazılımını, arttırılmış batarya ömrünü, hızlı kullanım ve her kullanıcı için uygun boyutlandırma gibi özellikleri barındırıyor. Ayrıca, Lockheed Martin dış iskelet tasarımlarını endüstriyel ve medikal uygulamaları desteklemek amacıyla açıklıyor.[3]

Maddi Kaynaklar

ABD Ordusu Natick Askeri Araştırma Geliştirme Mühendislik Merkezi, Lockheed Martin şirketini 2010 yılının Haziran ayında geliştirilmiş HULC ünitelerinin testleri ve değerlendirmeleri için 1.1 milyon dolar ile ödüllendirdi. Laboratuvar testlerinin 2011'in başlarında yapılması ardından da saha testlerinin yapılması kararları alındı.

Teknolojisi ve Özellikleri

HULC, gücü batarya tarafından sağlanan bir dış iskelet sistemidir. 90 kiloya (200 lbs) kadar olan yükleri cihazın önüne ve arkasında dağıtarak taşır. Yükler dış iskelete iliştirilir ve kullanan kişi baypas edilerek dış iskelet tarafından taşınır. Kullanan kişiye uygulanan etkili güçleri ve kas zedelenmelerini önemli ölçüde düşürür.

HULC, kalça ve diz eklemlerine güç desteği sağlar. Yenilikçi hidrolik yapısı, yüksek verimle ve bataryayla çalışmasını sağlar. Sarcos/Raytheon XOS 2 gibi diğer dış iskelet sistemleri ayrı bir güç jenearatörüne bağlanmıştır. Ayrıca Lockheed Martin, uygulama süresini arttırabilmek amacıyla, yakıt pillerini (fuel cells) değerlendirdiğini duyurmuştur.

HULC, kolay giyilebilir bir sistemdir. Katlanmış bir şekilde paketlenir. Askerlerin giyebilmesi için çizmelerinin altına ayak pedlerini takmaları, bel, omuz ve uyluk çevresinden kemerlerini bağlamaları yeterlidir. Ayak pedlerindeki sensörler, kullanıcının hareket kabiliyetlerinin yükseltilebilmesi ve desteklenebilmesi için, hidrolik sistemin hareket etmesini sağlayan onboard mikrobilgisayara sinyal gönderir. Sistemin esnekliği, askerlerin koşabilmesini, yürüyebilmesini, diz çökmesini, sürünebilmesini ve hatta çömelmesini bile sağlar. Tüm bu hareketlere bir engel oluşturmaz.

Vücutla dış iskeletin aynı anda hareket etmesini sağlayan hareketi algılayan sensörlerden ve bu sensörlerle çalışan onboard mikrobilgisayardan başka bir kumanda kolu veya kontrol mekanizması yoktur. Sistemin titanyum yapısı ve hidrolik gücü, askerlerin yeteneklerini, güçlerini ve performanslarını arttırır.

Kaynakça

  1. ^ "Military exoskeletons uncovered: Ironman suits a concrete possibility". army-technology.com. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. .(İngilizce)
  2. ^ "Eksobionics hakkımızda". eksobionics.com. 17 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. .(İngilizce)
  3. ^ "Time Magazine Names the XOS 2 Exoskeleton "Most Awesomest" Invention of 2010". raytheon.com. 4 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. .(İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Pompa</span>

Pompa, genelde elektrik enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sıvıları veya bazen çamur gibi bulamaçları, mekanik güçle hareket ettiren makinadır.

Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-35 Lightning II</span> ABD yapımı 5. nesil savaş uçağı

Lockheed Martin F-35 Lightning II, hem hava üstünlük hem de saldırı görevlerini yerine getirmek ve savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve üretilen, 5. nesil, tek kişilik ve tek motorlu, tüm hava koşullarına uygun çok görevli bir Amerikan savaş uçağı ailesidir. Aynı zamanda elektronik harp ve istihbarat, gözetleme, hedef tespit ve keşif (ISTAR) yeteneklerini etkili bir şekilde sağlayabilir. Lockheed Martin, ana ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte ana F-35 yüklenicisidir. Uçağın üç ana çeşidi vardır: geleneksel kalkış ve iniş modeli olan F-35A (CTOL), kısa kalkış ve dikey iniş özellikli olan F-35B (STOVL) ve gemiye konuşlu F-35C (CV/CATOBAR).

<span class="mw-page-title-main">Lockheed SR-71 Blackbird</span> Keşif uçağı

Lockheed SR-71 "Blackbird", Amerikan havacılık şirketi Lockheed Corporation tarafından geliştirilen ve üretilen uzun menzilli, yüksek irtifa, Mach 3+ stratejik keşif uçağıdır. SR-71, "Blackbird" ve "Habu" dahil olmak üzere çeşitli takma adlara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-47</span> Sukhoi Havacılık Şirketi tarafından geliştilmiş deneysel avcı uçağı

Suhoy Su-47 Berkut, Suhoy Havacılık Şirketi tarafından geliştirilmiş deneysel avcı uçağıdır. Ayrıca geliştirme sürecinin başında S-32 ve S-37 olarak adlandırılmıştır. Nato kod adı "Firkin 'dir". Uçağın ayırt edici özelliği, Grumman X-29'a benzer olarak ileri ok açılı kanatıdır. Berkut 2002'den itibaren Su-47 olarak tanımlanmıştır ve savaş uçağı olarak üretime hazır olmakla beraber daha çok seri üretime geçilmeden önce PAK FA projesinin bir parçası olarak ağır bir tekrar tasarlanmadan geçecek gibidir. Su-47 tanımlamasının, PAK FA tasarımından sonra kullanılıp kullanılmayacağı belli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Havalı fren sistemi</span>

Bünyesinde hava üreten taşıt araçlarının fren pedalından gelen komutla birlikte; havayı mekanik güce dönüştürerek durmayı sağladığı fren sistemi türüdür. Fren Pedalına uygulanan gücü Kamyon, Tır gibi araçlarda araç lastiklerine iletmek imkânsız olduğu için hava araç tekerine kadar gider ve kampana ya da fren diskine etki etmeden önce pnömatik güçle mekanik hareket oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">İnsan kas-iskelet sistemi</span> İnsanlara kas ve iskeletlerini kullanarak hareket etme yeteneği kazandıran organ sistemi

İnsan kas-iskelet sistemi, insanlara kas ve iskelet sistemlerini kullanarak hareket etme yeteneği veren bir Organ sistemidir. Kas-iskelet sistemi vücuda şekil, destek, denge ve hareket sağlar.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mekanik dış iskelet</span>

Mekanik Eksoskeleton veya Mekanik Dış İskelet giyen kişiyi korumak ve ona yardımcı olmak için tasarlanmışlardır. Örnek olarak askerleri veya inşaat işçilerini korumak ve onlara yardım etmek veya başka tehlikeli çevrelerde bulunan insanların hayatta kalmalarına destek sağlamaktadır. Ayrıca yaşlılara ve sağlık durumu kötü olan bireylere hareket etmede destek olabilecek protezler geliştirilmesi gelecekte geniş bir tıbbi pazarı olanaklı kılmaktadır. Diğer fayda sağladığı alanlar kurtarma çalışmasıdır, çökmüş binalarda bu makine içerisinde bulunan bir cankurtaranın ağır enkazları kaldırmasına ve aynı zamanda düşen molozlardan korumasına da olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Kaan</span> Türkiye’nin geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı

TUSAŞ Kaan, TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu, hava-hava ve havadan yere hâkimiyetlerde üstün özellikleri bulunan beşinci nesil jet muharip uçak projesidir. 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu, 6 Mayıs 2024 tarihinde ikinci uçuşunu gerçekleştirmiştir. İlk etapta 2028’e kadar 20 adet uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi ve 2030’dan itibaren TSK Envanterinde bulunan F4 ve F-16 tipi eski uçakların yerini alması beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mini Ekskavatör</span>

Mini Ekskavatör ya da Kompakt Ekskavatör olarak tanımlanan iş makinası kauçuk paletli ve çelik paletli yürüyüş aksamıyla hidrolik akışkan teknolojisi ile çalışan, tonajı 0.7 ile 8.5 ton arasında değişen değerlerde olur. Mini Ekskavatörlerin ön tarafında hidrolik sistem ile çalışan bir dozer bıçağı mevcuttur. Kabinin ön tarafında makina tonajına göre değişen uzunluklarda bom ve kol iki parça olarak bulunur. Gücün tamamı hidrolik silindirlerin çalışma mekanizmasından alır.

<span class="mw-page-title-main">MEADS</span> NATO tarafından geliştirilen askeri teçhizat

MEADS, Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi NATO tarafından yönetilen geliştirilme yolunda Patriot füze sisteminin yerini alması düşünülen bir yer tabanlı taşınabilir hava ve füze savunma sistemidir. Program ABD, Almanya ve İtalya'nın geliştiriciliğinde ilerleyen üç uluslu bir projedir.

Fotovoltaik sistem veya PV sistem, güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye çeviren sistemdir. PV sistem, birçok bileşenlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulur ve güneş panelleriyle güneş ışığını soğurup elektriğe çevirir. Güneş çeviricisi elektriksel akımı doğru akımdan alternatif akıma doğru değiştirmektedir. Bunun gibi birleştirme, kablolama ve diğer elektriksel aletlerin kurulumu çalışan bir sistem oluşturmaktadır. Ayrıca bu sistem güneş takip sistemi ile kendisinin genel performansını artırabilir ve gömülü pil çözümünü de içinde barındırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney J58</span>

Pratt & Whitney J58, Lockheed A-12,YF-12 ve SR-71 uçaklarını çalıştıran bir Amerikan jet motoruydu. Arttırılmış itme sağlayan güçlü bir turbojetti.

Venera 3, Venüs'ün yüzeyini keşfetmek için Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen ve fırlatılan bir Venera programı uzay aracıdır. O 04:19 de 16 Kasım 1965 tarihinde başlatılan UTC gelen Baykonur, Kazakistan, SSCB. Sonda, Venüs atmosferine girmek ve yüzeye paraşütle girmek için tasarlanmış bir giriş sondası ve giriş sondasını Venüs'e taşıyan ve aynı zamanda giriş sondası için bir iletişim rölesi görevi gören bir taşıyıcı / uçuş uzay aracı içeriyordu.