İçeriğe atla

HTTP durum kodları

Aşağıda HTTP protokol yanıt kodlarının bir listesi ve bunlarla ilişkili mesajlar ve Türkçe karşılıkları verilmiştir.

Bu numaralı kodlar, Web tarayıcı programları tarafından otomatik olarak işlenerek anlaşılır bir mesaja çevrilir.

Bu kodlar RFC2616[1] spesifikasyonu ile belirlenmiştir, yaygın olarak kullanılırlar.

Kod numarasının birinci hanesi, yanıtın beş kategoriden hangisine ait olduğunu belirtir. 200, 301, 302, 404 ve 500 kodları en yaygın olanlardır. Bazı kodlar henüz kullanılmamakla beraber ileride yaygınlaşması beklenmektedir. Bazıları, örneğin 200, görülmese de, var olduğu varsayılır.

Durum kodları

Listede WebDAV olarak belirtilen kodlar HTTP tarafından belirtilmemiş, ancak HTTP'nin bir uzantısı olan WebDAV tarafından belirtilmişlerdir.

KodMesajAnlamı
1xx

Bilgi

100ContinueDevam
101Switching ProtocolsAnahtarlama Protokolü
102ProcessingWebDAV : İşlem
2xx

Başarı

200OKTamam
201CreatedOluşturuldu
202AcceptedOnaylandı
203Non-Authoritative InformationYetersiz Bilgi
204No Contentİçerik Yok
205Reset Contentİçeriği Baştan al
206Partial ContentKısmi İçerik
207Multi-StatusWebDAV :Çok-Statü
210Content DifferentWebDAV :Farklı İçerik
3xx

Yönlendirme

300Multiple ChoicesÇok Seçenek
301Moved PermanentlyKalıcı Taşındı
302Moved TemporarilyGeçici Taşındı
303See OtherDiğerlerine Bak
304Not ModifiedGüncellenmedi
305Use ProxyProxy Kullan
307Temporary RedirectGeçici olarak yeniden gönder
4xxİstemci hataları
400Bad RequestKötü İstek
401UnauthorizedYetkisiz
402Payment RequiredÖdeme Gerekli
403ForbiddenYasaklandı
404Not FoundSayfa Bulunamadı
405Method Not Allowedİzin verilmeyen Metod
406Not AcceptableKabul Edilemez
407Proxy Sunucusuna giriş yapmak gerekli
408İstek zaman aşamına uğradı
409Conflict(Hatlar) Çakıştı,Çakışma
410GoneBak
411Length Required
412Precondition Failed
413Request Entity Too Large
414Request-URI Too Long
415Unsupported Media TypeDesteklenmeyen medya türü
416Requested range unsatifiable
417Expectation failed
422Unprocessable entityWebDAV :
423LockedWebDAV :
424Method failureWebDAV :
451Unavailable For Legal ReasonsYasal nedenlerle gösterilemiyor
5xx

Sunucu hatası

500Internal Server Error
501Uygulanmamış
502Geçersiz Ağ Geçidi
503Hizmet Yok
504Gateway Timeout
505HTTP Version not supportedHTTP versiyonu desteklenmiyor
507Insufficient storageWebDAV :

Kaynakça

  1. ^ RFC26167 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">HTTP</span> iletişim protokolü

HTTP bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim protokolüdür. HTTP, World Wide Web için veri iletişiminin temelidir; burada köprü metni belgeleri, örneğin bir fare tıklamasıyla veya bir web tarayıcısında ekrana dokunarak kullanıcının kolayca erişebileceği diğer kaynaklara köprüler içerir.

Kaynak kodu, yazılımı oluşturan yazıdır. Kaynak kod, herhangi bir yazılımın işlenip makine diline çevrilmeden önce insanların okuyup üzerinde çalışabildiği programlama diliyle yazılmış halidir. Kaynak kod bir tümleşik geliştirme ortamında açılabilir, derlenebilir, çalışabilir kaynak kod dosyalarının tümü birleştirilip, hedef bilgisayarlarda kullanılabilir hale getirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">.nu</span>

.nu, Büyük Okyanus'unda küçük "Niue" adasının internet ülke kodudur. Bu kod İsveç, Danimarka ve Hollanda dillerinde "şimdi" manasına geldiği için bu ülkelerde oldukça yaygınlaşmıştır. Norveççede de arkaik zarf olarak bulunmaktadır ancak Norveç'te o kadar yaygın değildir. Bu benzerlik sayesinde Niue ile hiç alakası olmayan internet sayfaları sonlarına .nu eklemiştir.nu ile biten internet siteleri, özellikle İsveç'te bir hayli yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mors alfabesi</span>

Mors alfabesi veya mors kodu, kısa ve uzun işaretler ile bunlara karşılık gelen ışık veya sesleri kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntem. 1832'de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturuldu. 1837'de kullanılmaya başladı. 1840 yılında patent için başvuruldu.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

ISO 9362 (SWIFT kodu veya BIC kodu) uluslararası para transferlerinde ve haberleşmede kullanılan bir kod sistemidir. Kodlar finans kuruluşunun ismi, bulunduğu şehre göre verilmesi esastır. Her finans kuruluşunun merkezlerine ve birimlerin yaptığı işlere göre bir veya daha fazla kodu bulunabilmektedir. Operatörlerin bilgisayar aracılığıyla girdiği kodlar ve mesajlar karşı bankaya özel bir ağ yardımıyla iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">HTTP 404</span> HTTP hata kodu

HTTP 404, HTTP 404 - Dosya bulunamıyor, 404 Bulunamadı veya Sayfa bulunamadı hata mesajı, tarayıcının belirli bir sunucuyla iletişim kurabildiğini, ancak sunucunun istenen şeyi bulamadığını belirtmek için bilgisayar ağı iletişimlerinde kullanılan bir Hiper-Metin Transfer Protokolü (HTTP) standart yanıt kodudur. Hata, bir sunucu istenen bilgiye sahip olup olmadığını açıklamak istemediğinde de kullanılabilir.

Haber ve bilgiler gönderilirken iletişimde kolaylık sağlamak amacıyla bazen, mesajda kullanılan harf, sözcük ya da sözcük grupları belirli bir kurala göre başka simgelerle değiştirilir. Bu amaçla kullanılan simgeler sistemine kod denir. Örneğin "API-24" bir koddur. Kodlara şifre de denilebilir. Kodlar (şifreler) bir yere giriş gibi şeyler için kullanılabilir. Örneğin bazı bavullarda da kod (şifre) bulunur.

<span class="mw-page-title-main">SOAP</span>

SOAP , Service-oriented Architecture felsefesini pratiğe uyarlayan iki interface'den biridir. Üzerinde bulunan Universal Description Discovery and Integration (UDDI) ile birlikte hizmet yönelimli mimarinin pratikte kullanılmasını mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Java Servlet</span>

Java servlet, Java EE'de Java Servlet API'siyle uyumlu bir Java (programlama) sınıfı olup HTTP istemlerine cevap vermek için kullanılır. Belirli bir istemci-sunucu protokolüne bağlı olmamasına rağmen genelde bu protokolle kullanılır. Servlet kelimesi genelde HTTP servlet yerine bu yüzden kullanılmaktadır. Dolayısıyla bir yazılım uzmanı, Java platformu sayesinde servleti bir Web sunucusuna dinamik içerik eklemek için kullanabilir. Üretilen kod genelde HTML olsa da bazen XML de olabilir. Servletler, CGI ya da ASP.NET gibi Java-dışı Web içerik teknolojilerinin Java'daki karşıt üründür. Servletlerle HTTP çerezleri veya URL yeniden yazımı kullanılarak oturum değişkenlerinin sistem durumunu birçok sunucu hareketleri boyunca koruması sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ICAO kodu</span>

ICAO hava meydanı kodları ya da resmî adıyla location indicators, ICAO tarafından Dünya üzerindeki tüm hava meydanlarını tanımlamak üzere her bir meydan için oluşturulmuş 4 karakterli alfanümerik kodlar. Bu kodlar ICAO Document 7910: Location Indicators belgesinde yayımlanır. Örneğin Heathrow Havalimanı'nın ICAO kodu EGLL'dir.

<span class="mw-page-title-main">Transponder (havacılık)</span>

Transponder, hava araçlarında bulunan, radar sorgulamasına cevap vermek için tasarlanmış; hava aracının yer, hız gibi temel bilgilerini radyo frekanslarına yanıt olarak trafik kontrolörlerine ileten, uçağın en önemli iletişim sistemini oluşturan elektronik cihazdır. Bir hava aracının transponderi devre dışı olduğu zaman o hava aracına dair hiçbir bilgi alınamaz ve iletişim kurulamaz. Bazı kaynaklarda XPDR, XPNDR, TPDR veya TP şeklinde kısaltılır. Hava aracındaki transponder yerdeki ikincil radarlarla ve diğer uçaklardaki çarpışmayı önleyici sistemlerle sinyaller vasıtasıyla haberleşir. Mode C ve Mode S transponderler basınç altimetresinden aldıkları irtifa bilgisini de yayınlayabilirler.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Barkod</span>

Windows Live Barkod Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcıların, iki boyutlu bir matris barkodu olan Hızlı Yanıt Kodu aracılığıyla çeşitli ortamlar ve el cihazları arasında bilgi aktarmasına izin verildi. İnsanlara bilgi alışverişinde bulunmak ve mobil cihazlarda çeşitli çevrimiçi hizmetleri kullanmak için bir yöntem sundu.

SyncML (Synchronization Markup Language) platform bağımsız bilgi senkronizasyonu standardıdır. Proje şu anda Open Mobile Alliance Veri Senkronizasyonu ve Cihaz Yönetimi olarak adlandırılmaktadır. SyncML'nin amacı, çoğunlukla birtakım satıcı, uygulama veya işletim sistemine özgü olan mevcut veri senkronizasyon çözümlerinin yerini alan bir açık standart sunmaktır.

HTTP 403, istenen kaynağa erişimin yasak olduğu anlamına gelen bir HTTP durum kodudur. Bu kodun gösterilmesinin anlamı: sunucu isteği anladı, ancak yerine getirmeyecek.

<span class="mw-page-title-main">Kod (kriptografi)</span> tek tek semboller veya sabit boyutlu bloklar yerine anlamsal belirteçler üzerinde çalışan şifre

Kriptolojide kod, anlam düzeyinde çalışan bir mesajı şifrelemek için kullanılan bir yöntemdir; yani, kelimeler veya ifadeler başka bir şeye dönüştürülür. Bir kod "change" kelimesini "CVGDK" ya da "cocktail lounge" kelimesine dönüştürebilir. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı bir kodu şöyle tanımlamıştır: "Açık metin öğelerinin esas olarak sözcükler, ifadeler veya cümleler olduğu ve kod eşdeğerlerinin tipik olarak aynı uzunlukta anlamsız kombinasyonlardaki harflerden veya rakamlardan oluştuğu bir ikame şifre sistemi (kriptosistem)dir." İfadeleri veya kelimeleri şifrelemek ve şifrelerini çözmek için bir kod kitabı gereklidir.