İçeriğe atla

HS2000

HS2000

HS2000
Çeşidi Yarı otomatik tabanca
Uyruğu  Hırvatistan
Hizmet geçmişi
Hizmet 1999-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Irak Savaşı
Suriye İç Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Marko Vuković
Tasarlandığı tarih 1999
Üretici HS Produkt
Üretildiği tarih 1999-günümüze
Çeşitleri Standard, Sub-compact,
Tactical, Tactical Compact,
XDM
Özellikler
Mühimmat9x19mm Parabellum
.357 SIG
.40 S&W
.45 ACP
Nişangah Gez ve arpacık

HS2000 (Hrvatski Samokres; "Hırvat tabancası"), Hırvatistan yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, IM Metal (daha sonra HS Produkt) tarafından tasarlanmış olup polimer çerçeve ve vurucu ateşlemeye sahiptir.

HS2000, Amerika Birleşik Devletleri'nde Springfield Armory tarafından XD ve XD-M adı altında satılmaktadır.[1]

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "Products". springfield-armory.com. 24 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  2. ^ a b c d e f "HS Produkt" (PDF). Hrvatski vojnik (Hırvatça), 337/338. 28 Mart 2011. s. 20. 7 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  3. ^ "Obrana i sigurnost – Pištolji HS Produkta pobijedili u Francuskoj" (Hırvatça). Obris.org. 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  4. ^ "Armament of the Georgian Army". Geo-army.ge. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  5. ^ Jones, Richard D. Jane's Infantry Weapons 2009/2010. Jane's Information Group; 35 edition (January 27, 2009). 978-0-7106-2869-5.
  6. ^ ["24sata – Irački MUP kupio hrvatske pištolje za svoje policajce (Hırvatça)". 17 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021.  24sata – Irački MUP kupio hrvatske pištolje za svoje policajce (Hırvatça)]
  7. ^ "Hrvatska Glocku i SIG-u otela posao u Tunisu" (Hırvatça). 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Tuđman</span> Hırvatistanın ilk cumhurbaşkanı

Franjo Tuđman, Hırvat politikacı ve tarihçi. Ülkenin Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından Hırvatistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu ve 1990'dan 1999'daki ölümüne kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Mayıs 1990 ile Temmuz 1990 arası Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nin dokuzuncu ve son başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Darijo Srna</span>

Darijo Srna [], Hırvatistan millî futbol takımında forma giymiş Bosnalı asıllı eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Futbol Federasyonu</span>

Hırvatistan Futbol Federasyonu ya da Hırvatistan ve en üst düzey futbol ligi olan Hırvatistan birinci liginin en üst düzey yönetim organı

<span class="mw-page-title-main">Mario Mandžukić</span> Hırvat futbolcu

Mario Mandžukić, santrfor mevkiinde oynamış Hırvat eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti</span> Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne bağlı anayasal-federal cumhuriyet

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Hırvatistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Hırvatistan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Ana birimleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Mateo Kovačić</span>

Mateo Kovačić, Premier League ekiplerinden Manchester City'de forma giyen Hırvat millî futbolcudur. Orta saha mevkiinde görev yapmaktadır. Ayrıca Hırvatistan millî futbol takımı oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın İBBS'si</span>

Hırvatistan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Hırvatistan için kullanılan sınıflandırmadır.Hırvatistan'ın İBBS'si 2007 başlarında İstatistik Hırvat Bürosu tarafından kodlanmış Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyeliği süreci sırasında tanımlanmıştır.. Bölgeler 2012'de düzetildi.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

Hırvatistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil edecek katılımcı Dora 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

Stara Gradiška, II. Dünya Savaşı sırasında Hırvatistan'daki en kötü şöhretli toplama ve imha kamplarından biriydi. Kamp özel kadınlar ve çocuklar Sırp, Yahudi ve Roman etnik kökenliler için inşaat edilmiştir. 1941'de Hırvatistan'ın Bağımsız Devleti'nin (NDH) Ustaše (Ustasha) rejimi tarafından Stara Gradiška köyü yakınlarındaki Stara Gradiška hapishanesinde Jasenovac toplama kampının beşinci alt kampı olarak kuruldu.

Hırvatistan, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2021 yarışması sonucunda belirlenmiştir. Hırvatistan'ı "Tick-Tock" adlı şarkısıyla Albina temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

Hırvatistan Basketbol Federasyonu kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak Hırvatistan'da basketbol sporunun ulusal yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gordan Grlić-Radman</span> Hırvat siyasetçi

Gordan Grlić-Radman, Hırvat diplomat ve siyasetçi. 2019'dan beri Hırvatistan Hükûmeti'nde Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mario Banožić</span> Hırvat politikacı

Mario Banožić Hırvat politikacı. 2. Plenković kabinesinde Savunma Bakanı olarak görev yapıyor. Daha önce 2019'dan 2020'ye kadar ilk kabinesinde Devlet Mülkiyet Bakanı olarak görev yaptı. Zagreb Üniversitesinde öğrenim gördü.

Hırvatistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boris Milošević</span>

Boris Milošević 2020 ve 2022 yılları arasında Hırvatistan başbakan yardımcısı olarak görev yapan Hırvat bir avukat ve politikacıdır. Bağımsız Demokratik Sırp Partisi (SDSS) üyesidir. Daha önce Temmuz 2019'dan Temmuz 2020'ye kadar Sırp Ulusal Konseyi başkanı olarak görev yaptı.