İçeriğe atla

HPD serisi mayınlar

HPD-2A2 serisi mayın.

HPD-1, HPD-2 ve HPD-3 serisi mayınlar Fransa yapımı elekrik fünyeli bir tür tanksavar mayınıdır. Bünyelerinde Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlıkları bulunmaktadır. Bu seriye ait mayınlar ABD yapımı MIL-STD-331 modeline çok benzemektedir.

HPD-1

HPD-1 mayını görünüm olarak irbirleri ile yapışık birer dairesel ve dikdörtgen şeklinde iki kutudan oluşur. Dairesel kutunun içerisinde Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı dikdörtgen kutunun içerisinde ise sismik ve manyetik alıcılar yardımıyla çalışan elektronik fünye bulunmaktadır. Mayın hem el ile hem de Matenin model mayın döşeyici yardımıyla döşenebilmektedir.

Sismik alıcılar yaklaşmakta olan bir aracı fark ettiği zaman manyetik alıcıları devreye sokar. Sekiz ton veya daha ağır bir araç mayının ürerinden geçtiğinde manyetik alıcı savaş başlığını patlatacak ateşleme fünyesini harekete geçirir. Mayın ateşlendiğinde ilk önce küçük bir patlama ile mayının üzerini örten toprak tabakası dağıtılır. Ardından Misznay Schardin etkili patlayıcı çok sert bir şekilde aracın metal zırhlı yüzeyine çarpar. Yapılan testlerde 100 milimetrelik zırhı geçtiği söylenmiş olsa da resmi olarak sadece 70 milimetrelik zırhı geçtiği belirtilmiştir.

HPD-2

HPD-2 modeli HPD-1 mayınından geliştirilmiştir. Modelin hem savaş başlığı hem de füze mekanizmasında değişikliğe gidilmiştir. Mayında kullanılan ikinci nesil Misznay Schardin etkili savaş başlığı 150 milimetrelik zırhı delme özelliğine sahiptir. İlave olarak sualtında yarım ile bir metreye kadar toprağa yerleştirilebilir.

Mayın on dakika ila otuz gün arasında ateşlemeye hazır vaziyette bekleyebilir. Üzerinde bulunan tuzaklama düzeneği hassas hareketlere ve mayın tarama cihazlarına karşı çok hassastı.

2006 yılında tahmini olarak 400,000 adet HPD-2 serisi mayın sipariş verilmiştir. Fransız Ordusunun yanında Belçika, Norveç ve İsviçre orduları tarafından da kullanılmaktadır.

HPD-3

HPD-3 ise halihazırda HPD-2 modelini üzerinden geliştirilmeye çalışılan bir gelecek nesil bir mayındır. Mayında yeni geliştirilmekte olan programlanabilir fünye kullanılmaktadır. Üç farklı çalışma konumunda tutulabilir. 30 gün süreli ayrıca dört ila doksan altı saat arasında çalışan her ikisinde de kendi kendisini yok edebilen çalışma konumları vardır.

Özellikleri

HPD-1HPD-F2HPD-3
Boyu 280 mm
Eni 189 mm
Uzunluğu 104 mm
Ağırlığı 6.1 kg7.2 kg7.2 kg
Patlayıcı içeriği 3.8 kg
Hexolite
3.3 kg
Hexolite
3.3 kg
Hexolite

Modelleri

  • HPD-1
  • HPD-2
  • HPD-F2
  • HPD-2A
  • HPD-3
  • HPD-3P

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006
  • HPD-1 hakkında bilgi ORDATA
  • HPD-F2 hakkında bilgi ORDATA
  • HPD-3 hakkında bilgi ORDATA

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TM-83 mayını</span>

TM-83 is a Rusya yapımı off-route türünde bir tanksavar mayınıdır. İlk olarak 1993 yılında halkın görüşüne çıkmıştır. Mayın Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı ile kızılötesi ve sismik alıcılarla çalışan fünyeler bulunmaktadır.

AT2 mayını Dynamit Nobel firması tarafından geliştirilen serpme yöntemi ile döşenebilen tahripli tanksavar mayınıdır. Birleşik Krallık, Almanya ve Norveç orduları tarafından kullanılan mayın hem topçu roketi hem de mayın döşeme sistemleri ile döşenebilir.

ATM-6 ve ATM-7 Avusturya yapımı off route sınıfı bir tanksavar mayınıdır. Mayın genellikle geçmekte olan zıhlı aracın yan zırhını Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı ile delme prensibi ile çalışır. Her iki mayında basit ayaklar üzerine monte edilmiş olup hedefin gelişini haber veren algılayıcılara sahiptir. Mayın tepki fünyesi veya kızılötesi fünyeler ile çalışabilmesine rağmen Avustura yasaları sadece komuta güdümlü olarak ateşlenmesine izin vermektedir.

BAT/7 dairesel şekilli İtalyan yapımı plastik kasalı Misznay Schardin etkisi ile çalışan şekilli patlayıcı bulunan bir tanksavar mayınıdır. Mayının dış kısmı yüzeye daha iyi tutunması amacı ile birbirine paralel dilimlerden oluşur.

Kasia 100, Kasia 170 ve Kasia 2 x 100 Polonya yapımı off-route sınıfı tanksavar mayınıdır. Mayınlar savaş başlığı ve onun monteli olduğu dört ayaklı metal ayaklardan oluşur. Mayınları isimleri sahip oldukları 100 ve 170 mm çapındaki savaş başlıklarından gelmektedir. Birbirleri ile değiştirilebilir savaş başlıkları çok farklı etkilere sahiptir.

PT Mi-P büyük ölçüde Çek yapımı bir tanksavar mayınıdır.Mayın geniş bir yarım küre, taşıma sapı ve bir yüzüne takılı RO-9 model uzatma çubuklu fünyesden oluşur. Misznay Schardin etkisi ile çalışan geniş şekilli patlayıcı savaş başlığı beş milimetrelik çelik plakayı fırlatarak 150 milimetrelik zırhı delebilir. Mayın Çekya ve Slovakya orduları tarafından kullanılmış olup şu an servis dışındadır.

GATOR mayın sistemi ABD tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen misket bombalarından türetilen havadan bırakılan tanksavar ve anti personel mayını sistemidir. İki farklı dağıtm sistemi kullanır. Deniz Kuvvetleri için üretilen 250 kgluk CBU-78/B ve Hava Kuvvetleri için üretilen 500 kgluk CBU-89/Bdur.Buna ilaveten Volcano mayın sistemi ile kara taşıtları ve helikopterler ile de döşenebilir.

PT Mi-U dairesel şekilli Çek yapımı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Mayında klasik basınç fünyesi veya eğimli çubuk fünye kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MSM MK2 mayını</span> Fin yapımı basınçlı tanksavar mayını

MSM MK2 39 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayın dairesel yivli plastik kasalıdır.Sismik ve manyetik alıcıları bulunan elektronik fünyesi yanında tuzaklama düzeneğide bulunmaktadır. Mayının ateşleme iğnesi elektronik devreler ile çalışır. Mayın içerisinde bulunan sismik alıcılar yaklaşmakta olan aracın yarattığı titreşimleri yaklar ve manyetik sensörü harekete geçirir. Çalışmaya başlayan manyetik sensör taşıt mayını geçerken savaşbaşlığını ateşlenir. İlk önce küçük bir patlama ile mayını örten toprak tabaka 10 sm kadar havaya fırlatılır. Ardından Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı ateşlenir. Savaş başlığı üzerinden geçmekte olan taşıtın sert zırh yüzeyine çok sert bir şekilde çarpar.

Adrushy, Hindistan yapımı cam ve sertleştirilmiş plastik kasalı tanksavar mayınıdır. Mayın bakır huni içerden şekillendirilmiş patlayıcıdan oluşan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Üzerinden geçmekte olan araçların 100 mmye kadar olan zırhlarını delip geçebilir. Pil ile çalışan elektronik fünye bünyesinde sismik ve manyetik algılayıcılar bulunur. Sismik algılayıcı yaklaşmakta olan aracın yarattığı titreşimleri yakalar ve manyetik algılayıcıyı çalıştırır. MAnyetik algılayıcı yoğun metal kütleyi yakaladığı zaman fünyeyi harelkete geçirir. Uzatma çubuklu tuzaklama düzeneği bulunur. Bu çubuktaki 20 derecelik oynama durumunda mayın infilak eder. Elektronik fünye sayesinde mayın 10, 20, 40, 80 veya 120 günlük dilimler içerisinde çalışır vaziyette bekler. Süre sonunda patlamayan mayın kendi kendisini imha edebilir.

VS-HCT serisi mayınlar İtalyan yapımı plastik kasalı metalsiz bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Dual sismik ve manyetik fünyelere sahiptirler. Farklı ebat ve şekilleri bulunan mayınlar günümüzde üretilmemektedir.

MI AC Disp F1 Minotaur mayını is a Fransız yapımı doğal şartlarda 155 mmlik topçu roketi ile serpme yöntemi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Mayın konteyneri içerisinde toplam 6 adet mayın bulunur. Mayının silindir şeklinde ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan iki adet savaş başlığı bulunur. İki yöne bakan savaş başlıklarının bir tanesinde 600 gram patlayıcı bulunur. Tek bir savaş başlığı yarım metre üzerinden geçmekte olan taşıtın 90 milimetreye kadar zırhını delebilir. Karadan havaya fırlatılan mayın konteyneri 300 metre yukarıya kadar çıkar. Manyetik etkili fünyeye sahip olan mayın yere düştükten 64 saniye sonra çalışır. Bir ila 96 saat arasında çalışır vaziyette bekleyebilen mayın bu süre sonunda kendi kendini imha edebilir.

MIACAH F1 Fransız yapımı off-route sınıfı bir tür tanksavar mayınıdır. Misznay Schardin etkisi ile çalışan geniş savaş başlığı 80 metreden 70 milimetrelik zırhı delebilir.

<span class="mw-page-title-main">FFV 028 mayını</span>

FFV 028 çelik kasalı İsveç yapımı elektronik fünyeye sahip bir tür tanksavar mayınıdır. Dairesel şekilli kutusunun altı kısmı ucu kesik bir huniyi andırmaktadır. Bu huni kesim içerisinde ise Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Huni içerisinde patlayıcıdan geriye kalan boşlukta ise fünye ve elektronik alıcılar bulunmaktadır. 1970'li yıllarda tasarlanan mayının manyetik etkili fünyesi sayesinde üzerinden geçmekte olan zırhlı araçları alt zırhından vurmaktadır.

MIFF, MUSA ve MUSPA mayınları Alman yapımı havadan serpme yöntemi ile döşenen ve MW-1 ile beraber kullanılan otoyol etkisizleştirme silah sistemidir. Paraşüt yardımıyla serbest düşüş yapan mayınlar yere çarptıktan belli bir süre sonra kendi kendine ateşlemeye hazır hale gelir. Basınca dayanıklı olup en az 14 gün süreyle çalışabilirler.

<span class="mw-page-title-main">MN-121 mayını</span>

MN-121 Polonya yapımı serpme yöntmi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Görüntü ve özellikleri bakımından Alman AT-2 mayınına tıpatıp benzemektedir. Silindir şeklindeki mayının 10 tane örümcek ayağı sayesinden dik vaziyette durur. Sahip olduğu manyetik fünye üzerinden ağır zırhlı bir araç geçişi esnasında mayını patlatır. Ayrıca üzerinde takılan tuzaklama düzeneği sayesinde yerinden oynatılması durumunda infilak eder. Mayın 700 gram ağırlığında RDX patlayıcı bulunan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan bir savaş başlığına sahiptir. Mayın üreticisi firma silahın yarım metre mesafeden 60 mmlik zırhı delebildiğini beyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M21 (mayın)</span>

M21 dairesel şekilli ABD yapımı bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Mayın üzerinde M607 basınç fünyesi bulunur. Fünyeye istenirse uzatman çubuğuda takılabilir. Mayın basınç fünyesine yapılan ortalama 130 kg etki veya uzatma çubuğunun 1.7 den fazla bir kuvvet yardımıyla 20 dereceden fazla yatması durumunda çalışır. Bu hareketler sonucunda M46 patlatıcı içerisinde bulunan disk yay kendisine yapılan etkiyi aşağıya iletir. M46 ilk önce siyah barutu patlatarak dış kutuyu parçalar ve mayının üst kısmını örten toprak kısımıtemirler. Ardından ana patlayıcı olana savaş başlığı ateşlenir. Patlayıcı yüzeyini kaplayan huni çelik tabaka ters yönde ok şeklini alarak üzerinden geçmekte olan zırhlı aracın zırhına çarpar. 530 mmlik mesafeden 76 mmlik zırhı delebilir. ABD tarafından tahmini olarak 200,000 adet üretilen mayının, Güney Kore'de K441 ve K442 adları altında lisanslı olarak üretilen kopyaları bulunmaktadır.

4AHM-100, AHM-200, AHM-200-1, AHM-200-2, PMN-150 ve PMN-250 Bulgaristan yapımı birer yönsel parça tesirli anti helikopter mayınıdır. Yakınsal füze denilen ve hedefine yakınlaşmasını sağlayan algılayacılara sahip bir tür savaş başlığına sahiptirler.

ATM 2000 ve ATM 2000E Avusturya yapımı plastik kasalı anti-araç mayını olup Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığına sahiptir. Mayın üzerinde fünye mikroişlemci ile çalışmakta olup manyetik, sismik ve basınç algılayıcıları bulunur. Bu sayede mayın yaklaşmakta olan aracın türünü belirleyip mayının savaş başlığını ateşler. Mayın hem el ile yerleştirilebildiği gibi hem de mayın döşeme aygıtları ile zemine gömülür. Döşendikten on dakika sonra ateşlemeye hazır hale gelir. Üzerindeki tuzaklama düzeneği sayesinde elle temizlenmesi önlnmeye çalışılan mayın bulun yanında uzaktan komuta ile ile de patlatılabilir.

T-93 Mısır yapımı havadan serpme usulü atılarak döşenebilen bir tanksavar mayınıdır. Görüntü olarak Alman yapımı AT2 mayınına benzemektedir. Mayın bünyesinde 600 adete kadar mayın talıyabilen karada giden taşıtlara takılan mayın döşeme araçları veya havadan serpme yöntemi ile döşenebilir. Silindir şeklindeki gövdeye bağlo 12 adet yaylı ayak bulunur. Bu ayaklar mayın yere düştükten sonra dik durmasını sağlar.