İçeriğe atla

HM Draconis


HM Draconis Gerçekleri

  • HM Draconis Değişken bir Yıldızdır .
  • HM Draconis, Draco takımyıldızı taslağının bir parçası değildir, ancak takımyıldızın sınırları içindedir.
  • Yıldızın tayf tipine (K5) bağlı olarak, HM Draconis rengi turuncu ila kırmızıdır.
  • Yıldız çıplak gözle görülemez, onu görmek için teleskop gerekir.
  • HM Draconis'in Dünya'ya uzaklığı 10872.11 ışık yılıdır.
  • HM Draconis Konumu

Değişen yıldızın gece gökyüzündeki konumu Sağ Yükseliş (RA) ve Eğim (Aralık) tarafından belirlenir, bunlar Dünyadaki Boylam ve Enlem ile eşdeğerdir. Doğru Yükseliş, yıldızın gök ekvatoru boyunca ne kadar uzakta olduğunu (ss:dd:ss) ifade eder. RA pozitifse, doğuya doğru. Eğim, nesnenin gök ekvatoruyla ne kadar kuzey veya güneyde olduğudur ve derece olarak ifade edilir. HM Draconis için konum 18h 37m 43.68 ve +59° 45` 30.5 .

HM Draconis Fiziksel Özellikleri

HM Draconis Renk ve Sıcaklık

Yıldızın tayf tipi K5'e bağlı olarak, HM Draconis'in rengi ve tipi turuncudan kırmızıya değişen değişken yıldızdır. Spektral tipe dayanarak, Harvard Üniversitesi'nden alınan notlara dayanarak, yıldızın yüzey sıcaklığının 3.500 ile 5.000K arasında olduğu sonucuna varabiliriz . Bunu bir bağlama oturtmak gerekirse, Google'ın söylediği gibi Güneşimizin sıcaklığı yaklaşık 5.778 Kelvin'dir .

HM Draconis Yarıçapı

HM Draconis tahmini yarıçapı, Güneş'ten 166,39 kat daha büyük olarak hesaplanmıştır. Güneş'in yarıçapı 695.800 km'dir, dolayısıyla yıldızın yarıçapı tahminen 115.773.346.89.km'dir. Yıldızın çapına ihtiyacınız varsa, yarıçapı 2 ile çarpmanız yeterlidir. Rakam, hakemli makaleler yerine SDSS formülü kullanılarak elde edilmiştir . Yaygın olarak yanlış rakamlar ürettiği bilinmektedir.

HM Draconis Görünür (Parlaklık) ve Mutlak Büyüklükler

HM Draconis'in görünen büyüklüğü 8.11'dir, bu, yıldızın Dünya'dan görülen parlaklığının bir ölçüsüdür. Görünen Büyüklük, Görsel Büyüklük olarak da bilinir. Sağlanan Paralaks değerini kullanarak, HM Draconis mutlak büyüklüğü -4.50'dir.

Mutlak Büyüklük, yıldızın 10 parsek veya 32.6 ışıkyılı uzaklıktan görünen büyüklüğüdür. Bu, nesne ile izleyici arasında toz bulutları gibi hiçbir şeyin olmadığını varsayar. Yıldızın parlaklığını gerçekten karşılaştırmak için Görünür Büyüklük yerine Mutlak kullanmak en iyisidir.

Büyüklük, ister görünür/görsel isterse mutlak büyüklük bir sayı ile ölçülür, sayı ne kadar küçükse, Yıldız o kadar parlaktır. Kendi Güneşimiz en parlak yıldızdır ve bu nedenle tüm büyüklüklerin en küçüğüne sahiptir, -26.74. Soluk bir yıldızın sayısı yüksek olacaktır.

HM Draconis'in Dünyadan Uzaklığı

1997'de yayınlanan orijinal Hipparcos verileri kullanılarak, yıldıza olan paralaks 0.30000 olarak verildi; bu, HM Draconis'in Dünya'dan uzaklığının 10872.11 ışıkyılı veya 3333.33 parsek olduğu anlamına geliyor. Bunu mil olarak istiyorsanız, 1 Ly = 5.878.625.373.183,61 mil bazında yaklaşık 63.913.061.706.043.258.12'dir.

Alternatif İsimler ve Anlamları

  • HIP91335, Hipparcos Yıldız Kataloğu'ndaki yıldızın referans adıdır.
  • Henry Draper kataloğundaki yıldızın kimliği HD172648'dir. Katalog, Amerikalı doktor tarafından başlatıldı ve yıllar içinde genişletildi.
  • Yıldız, Tycho-2 yıldız kataloğunda TYC-3917-484-1 olarak kataloglanmıştır. Katalog 2 milyon yıldızı listeler ve ana sayfası ESA'dır.
  • BD numarası, yıldızın 1859 ile 1903 yılları arasında Bonn Gözlemevi tarafından bir araya getirilen bir yıldız kataloğu olan Durchmusterung veya Bonner Durchmusterung'da dosyalandığı numaradır. Yıldızın BD Numarası BD+59 1908'dir.

HM Draconis Seyahat Süresi

Bu yıldıza seyahat etmek için gereken süre, ne kadar hızlı gittiğinize bağlıdır. UG, farklı hızlarda gitmenin ne kadar süreceği konusunda bazı hesaplamalar yaptı. Hesaplarla ilgili bir not, yıllardan bahsettiğimde sadece artık olmayan yıllardan bahsediyorum (365 gün).

Yeni Ufuklar uzay sondası biz yazma anda uzaya gönderildi ettik en hızlı prob olduğunu. Onun birincil görevi ziyaret etmekti Pluto lansmanı (2006) sırasında, Plüton hala bir gezegen oldu.

Mach 1 ses hızıdır, Mach 2 ses hızının iki katıdır. Corncorde emekli olmadan önce Atlantik'teki en hızlı ticari havayolu şirketiydi ve Mach 2'yi yapabilen tek havayoluydu.[1]

Kaynakça

  1. ^ "HM Draconis Facts (Type, Distance, Magnitude, Colour, Location & more)". www.universeguide.com (İngilizce). 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı üstdev</span>

Kırmızı (al) üstdevler, tayf tipi K-M ve aydınlatma gücü sınıfı I olan üstdev yıldızlardır. Hacim olarak evrenin en büyük yıldızlarıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tansık değişkeni</span>

Tansık (Mira) değişeni, adını Tansık (Mira) yıldızından alıp, ileri derecede al renge, 100 günden uzun atma süresine ve 1'den yüksek mutlak parlaklığa sahip, zonklayan değişen yıldızlar sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mutlak parlaklık</span>

Mutlak parlaklık veya mutlak kadir, bir nesnenin olağan aydınlama gücü mesafesinde bulunduğunda sahip olduğu görünür parlaklıktır. Nesnelerin parlaklıklarını mesafeden bağımsız olarak değerlendirmeye olanak tanır. Bir nesnenin mutlak büyüklüğü, nesnenin yıldızlararası ortam emilimi ve kozmik toz nedeniyle ışığı sönmeden tam olarak 10 parsek mesafeden bakıldığında sahip olacağı görünür parlaklığa eşit olarak tanımlanır. Varsayımsal olarak tüm nesneleri gözlemciden standart bir referans mesafesine yerleştirerek, parlaklıkları bir büyüklük ölçeğinde birbirleri arasında doğrudan karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Beta Reticuli</span>

Beta Reticuli, Ağcık takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili ve Beta Reticuli B ile birlikte üçlü yıldız sistemidir. Görünen büyüklüğü 3,85 olan sistemin birincil bileşeni tayf tipi K0IV olan turuncu bir devdir.

Upsilon<sup>1</sup> Eridani

Upsilon1 Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 127 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K0 III-IV olan turuncu dev yıldızın görünen parlaklığı +4,51 kadirdir.

Upsilon<sup>3</sup> Eridani

Upsilon3 Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 296 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K4 III olan turuncu dev yıldızın görünen parlaklığı +3,97 kadirdir.

h Eridani

h Eridani, HD 23319, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 184 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. Birincil bileşeni, tayf sınıfı K2.5III olan turuncu dev yıldızın görünen parlaklığı +4,59 kadirdir.

<span class="mw-page-title-main">53 Eridani</span>

53 Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 110 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. Birincil bileşeni, tayf sınıfı K1III olan turuncu dev yıldızdır ve görünen parlaklığı +4,1 kadirdir. Çift yıldız olduğu Gerard Kuiper tarafından tespit edilmiştir. Geleneksel adı Sceptrum olan sistem, yaklaşık olarak 77 yıllık bir yörünge süresine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">HD 22663</span>

HD 22663, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 230 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K1III olan turuncu devin görünen parlaklığı +4,59 kadirdir.

<span class="mw-page-title-main">15 Eridani</span>

15 Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 254 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldızdır. Sistemin birincil bileşeni, tayf sınıfı K0III olan bir turuncu devdir ve görünen parlaklığı +4,87 kadirdir.

<span class="mw-page-title-main">45 Eridani</span>

45 Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 651 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K3II-III olan turuncu parlak devin görünen parlaklığı +4,90 kadirdir.

<span class="mw-page-title-main">60 Eridani</span>

60 Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 236 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K0III olan turuncu dev yıldızın görünen parlaklığı +5,04 kadirdir.

6 Eridani, Irmak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 652 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K2III olan turuncu dev yıldızın görünen parlaklığı +5,82 kadirdir.

21 Eridani, Irmak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 110 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K0IV olan turuncu altdevin görünen parlaklığı +5,96 kadirdir. Nispeten yüksek bir özdevinime sahiptir.

25 Eridani, Irmak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 392 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K4III olan turuncu devin görünen parlaklığı +5,57 kadirdir.

<span class="mw-page-title-main">Delta Draconis</span>

Delta Draconis veya resmi adıyla Altais, Ejderha takımyıldızında bulunan G-tipi sarı renkli bir dev yıldızdır. 3,0 kadir görünür büyüklüğüyle uygun gözlem koşullarında çıplak gözle kolayca gözlemlenebilir. Hipparcos görevi sırasında elde edilen paralaks ölçümlerine göre Güneş'ten yaklaşık olarak 97,4 ışık yılı uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Coronae Australis</span>

Alpha Coronae Australis veya α Coronae Australis, resmi adı Meridiana Güney Tacı takımyıldızındaki en parlak yıldızdır ve Dünya'dan yaklaşık 125 ışıkyılı uzaklıkta yer alır.

Gamma Aquarii veya γ Aquarii, Kova takımyıldızı yönünde bulunan bir ikili yıldız sistemidir. Görünür görsel büyüklüğü 3,849'dur ve bu da onu takımyıldızın en parlak üyelerinden biri yapar. Hipparcos görevi sırasında yapılan paralaks ölçümlerine göre bu yıldızın Güneş'ten yaklaşık 164 ışıkyılı uzaklıkta yer aldığı anlaşılmaktadır. Güneş'e −16 km/s'lik radyal hızla yaklaşmaktadır. 1998 yılında Olin J. Eggen bu yıldızı Hyades Süperkümesi'ne aday üye olarak dahil etti.

Beta Aquarii, Kova takımyıldızında bulunan tekli bir sarı süperdev yıldızdır. Resmi adı Sadalsuud ve Bayer adı olan β Aquarii, kısaltılmış Beta Aqr veya β Aqr'dır. Hipparcos görevi sırasında elde edilen paralaks ölçümlerine göre bu bileşen Güneş'ten yaklaşık 540 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. 6,5 km/s'lik radyal hız ile Güneşten daha da uzaklaşmaktadır. Yıldız, IAU radyal hız standardı olarak kullanılmaktadır.

Gamma Geminorum, resmi adı Alhena, İkizler takımyıldızındaki en parlak üçüncü yıldızdır. Görünür görsel büyüklüğü 1,9'dur, kentsel bölgelerde bile çıplak gözle kolayca görülebilir. Hipparcos uydusu ile yapılan paralaks ölçümlerine göre Güneş'ten yaklaşık 109 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.