İçeriğe atla

HMS Warrior

Tarihçe
Royal Navy EnsignPembrokeshire, Galler
Adı HMS Warrior
Sipariş 1903–04 Donanma Programı
İnşa eden Pembroke tersanesi
Kızağa konuluşu 5 Kasım 1903
Denize indirilişi 25 Kasım 1905
Görevlendirme 12 Aralık 1906
Akıbet 1 Haziran 1916'da Jutland Muharebesi'nin ardından battı
Genel karakteristik
Sınıf ve tipiDuke of Edinburgh sınıfı zırhlı kruvazör
Deplasman 13.550 emperyal ton (13.770 t) (normal)
14.500 emperyal ton (14.700 t) (tam yük)
Uzunluk 505 ft 6 in (154.1 m)
Genişlik 73 ft 6 in (22.4 m)
Çekiş 27 ft (8.2 m) (maksimum)
Kurulu güç 23,650 ihp (17,640 kW)
İtme gücü 2 şaft, 4 silindir üçlü genleşme tipi buhar motoru
20 Babcock & Wilcox su tüpü kazan, 6 silindirik kazan
Hız 23 knot (43 km/sa; 26 mil/sa)
Menzil 10 knot (19 km/sa; 12 mil/sa) hızda 7,960 deniz mili (14,740 km; 9,160 mil)
Kişi kapasitesi 712
Silah donanımı

6 × 1 - BL 9.2 inç Mk X top
4 x 1 - BL 7.5-inç (191 mm) Mk II veya Mk V topu
26 x 1 - Vickers QF 3-pounder topu

3 × 1 - su altında 18 inç torpido tüpü
Zırh Kemer: 3–6 in (76–150 mm)
Güverte: 0.75–1.5 in (19–38 mm)
Barbetler: 3–6 in (76–150 mm)
Taretler: 4.5–7.5 in (110–190 mm)
Zırhlı kule: 10 in (250 mm)
Kompartman duvarları: 2–6 in (51–150 mm)

HMS Warrior 1900'lerin ortalarında İngiliz Kraliyet Donanması için inşa edilen Duke of Edinburgh sınıfından bir zırhlı kruvazördür. I. Dünya Savaşı başladığında Akdeniz'de bulunan gemi, Goeben ve Breslau'nun takibine katılmıştır. Alman gemileri Osmanlı İmparatorluğu'na geçtikten sonra gemi, Aralık 1914'te Büyük Filo'ya (İngilizce: Grand Fleet) katıldı ve Mayıs 1916'daki Jutland Muharebesi'nde savaştı. Muharebede ağır hasar alan gemi açık denizde terkedildi ve battı.

Hizmeti

Warrior, 1903-1904 yıllarında Büyük Britanya'nın donanma inşaat programının bir parçası olarak dört zırhlı kruvazörün birincisi olarak sipariş edildi. Gemin inşası 5 Kasım 1903'te başladı, 25 Kasım 1905'te tamamlandı ve 12 Aralık 1906'da da Manş Denizi Filosu'na katılarak hizmetine başladı. I. Dünya Savaşı'nın yaklaşması üzerine HMS Warrior, 1913'te Akdeniz Filosu'na katılmak için yola çıktı.

Birkaç ay sonra Almanya, Fransa'ya savaş ilan etti. Ancak Britanya'ya henüz savaş açılmamıştı. Almanya'nın Akdeniz'de bulunan iki kruvazörü Goeben ve Breslau, henüz savaş açılmaması fırsat bilerek hızlıca İstanbul'a doğru yola çıktı. Bunun üzerine HMS Warrior ve filo, Goeben ve Breslau'nun takibine başladı. Alman kruvazörlerinin 11 Ağustos'ta İstanbul Boğazı'na demir atmasının ardından takip sona erdirildi.

Takibin sona erdirilmesinin ardından HMS Warrior ve beraberindeki filo, hızlıca Adriyatik Denizi'ne yöneldi. 16 Ağustos 1914'te Antivari Deniz Savaşı yaşandı ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun hafif kruvazörleri SMS Zenta ile SMS Ulan bu muharebede batırıldı.

Birkaç gün sonra HMS Warrior, Osmanlı İmparatorluğu'nun Beyrut Vilayeti üzerinden Süveyş'e saldırması ihtimaline karşı Süveyş Kanalı'nı savunmak için Mısır'a gönderildi. HMS Warrior burada 6 Kasım 1914'e değin kaldı. Çünkü 1 Kasım'da Alman Doğu Asya Filosu ile Britanya arasında Coronel Deniz Muharebesi yaşanmıştı ve Britanya ağır bir yenilgi almıştı. Bu savaş üzerine HMS Warrior, Alman filosunun yerini aramakla görevlendirildi ve Cebelitarık'a doğru yola çıktı. Ancak Alman gemileri 2 gün sonra ortaya çıktı. Horn Burnu'nundan geçen Alman filosu, Falkland Adaları'nda İngiliz filosuyla karşılaştı. 8 Kasım'da Falkland Adaları Muharebesi yaşandı ve Almanlar yenildi.

HMS Warrior, Aralık 1914'te donanmanın geri kalanıyla birleşti ve Tuğamiral Sir Robert Keith Arbuthno'un komutasındaki 1. Kruvazör Filosuna atandı ve Kuzey Denizi'ne döndü. 31 Mayıs 1916'da Jutland Savaşı başladı. HMS Warrior ve içinde bulunduğu 1. Kruvazör Filosu, tüm donanmanın önünde sağ tarafta, amiral gemisi HMS Defence ile birlikte yan yana ilerlemekteydi.

Alman filosundan SMS Wiesbaden tarafından atılan zırh delici mermi ile ağır hasar aldı. Motorlar, savaş hattının gerisine çekilmesini sağlayacak kadar çalışmaya devam etti. Ancak 1 Haziran sabahı saat 8.30'da üst güvertesi suyun sadece 1,2 metre üzerindeyken tüm mürettebat gemiyi terk etti. Kısa süre sonra battı.[1]

Enkazı

Bournemouth Üniversitesi'nden Dr. Innes McCartney, Danimarkalı bir ekiple HMS Warrior'un enkazını 24 Ağustos 2016'da keşfettiklerini açıkladı. Gemi, Norveç ile İskoçya arasındaki bir bölgede, üst güvertesi tamamen ters dönmüş bir şekilde denizin 80 metre derinliğinde yatmaktadır. Enkanın parçalarının yasadışı hurda toplayıcıları tarafından sökülebileceği yönünde endişeler bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Roberts, John (1979). Warship volume III (1989 bas.). Londra: Conway Maritime Press. ss. 34, 35, 36. ISBN 0851772048. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2016. 
  2. ^ "Battle of Jutland war graves 'vandalised' by illegal metal scavengers". The Guardian. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Goeben</i> ve <i>Breslau</i>nun takibi

Goeben ve Breslau'nun takibi, I. Dünya Savaşı'nın başlarında Akdeniz'de gerçekleşen, Birleşik Krallık'ın Kraliyet Donanması'na bağlı gemilerin Almanya'nın İmparatorluk Donanması'na ait SMS Goeben ve SMS Breslau'yu önlemeye çalıştıkları deniz muharebesidir. Alman Akdeniz Tümeni'ni oluşturan Moltke sınıfı muharebe kruvazörü SMS Goeben ve Magdeburg sınıfı hafif kruvazör SMS Breslau, savaşın başlaması ile Akdeniz'de sıkışmıştı. Alman gemileri aldıkları emirler doğrultusunda Birleşik Krallık filosunun yakın takibine rağmen Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a ulaşmayı başardı. İstanbul'a ulaşan gemiler, Osmanlı İmparatorluğu'na devredilerek sırasıyla Yavuz ve Midilli adlarını aldı. Gemilerin mürettebatı ise Amiral Wilhelm Souchon komutasındaki Alman denizcilerden oluşmaya devam etmişti. Souchon başkanlığındaki komuta heyetinin sonraki süreçte Karadeniz'e çıkarak emrindeki diğer Osmanlı gemileriyle birlikte Rus limanlarını topa tuttuğu Karadeniz Baskını, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri saflarında girmesine yol açtı.

<i>Yavuz</i> (muharebe kruvazörü) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisi

Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

<i>Midilli</i> (kruvazör) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesine yol açan Alman yapımı savaş gemisi

SMS Breslau veya sonraki adıyla Midilli, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı.

<i>Barbaros Hayreddin</i> (zırhlı) Alman zırhlısı

Barbaros Hayreddin veya SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, okyanus ötesi sefer yapabilen bir Alman zırhlısıdır. Alman İmparatorluk Donanması ve sonrasında Osmanlı donanması'nda görev yapmıştır. Geminin orijinal adı Prusya dükü ve Brandenburg seçici prensi olan I. Frederick Wilhelm'den gelmektedir. Brandenburg sınıfının dördüncü ön dretnot gemisi idi. 1890 yılında Kaiserliche Werft Wilhelmshaven'da inşa çalışmaları başladı, 1891'de denize indirildi ve 1893'te tamamlandı. Geminin yapımı 11,23 milyon marka mal oldu. Brandenburg sınıfı savaş gemileri üç zırhlı tarette taşıdıkları altı ana top ile, diğer donanmaların iki tarette dört top taşıyan gemilerine kıyasla daha modern bir tasarımdı.

<i>Turgut Reis</i> (zırhlı)

Turgut Reis veya SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biridir. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından son olarak Osmanlı donanmasında görev yapmıştır. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür. 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başlamış, 1891'de denize indirilmiş, 1894 yılında tamamlanmıştı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üç adet ikiz tarette taşıdıkları altı büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydılar. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" adını vermişti. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm ile aynı yıllarda suya indi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı savaş gemileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı savaş gemileri listesinde, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan ve olması planlanan zırhlılar yer alır. Jön Türkler'in 1908 yılında Osmanlı'da güç kazanmasının ardından İttihat ve Terakki cemiyeti iktidara yükseldi; güçlü bir Osmanlı Donanması hazırlamak için planlara başlandı. 1910 yılında yapılan Osmanlı Donanması geçit töreninde ciddi eksiklik açıkça görülmüştü. Girişilen zırhlı gemi inşa çalışmaları Abdülkadir'de olduğu gibi başarısızlıkla sonuçlanmıştı, bunun için Donanma Cemiyeti kuruldu; yerel bağışlar toplanması yoluyla gemi alımını hedeflemekteydi. Bu çabalara rağmen donanma kötü durumda kaldı. Donanmanın yetersizliği, Birinci Balkan Savaşı'nda kesin olarak görüldü. Bu savaşta Osmanlı Donanması, Yunan Donanması tarafından İmroz ve Mondros Deniz Muharebesi'nde iki defa yenilgiye uğratıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Troubridge</span>

Ernest Troubridge, İngiliz amiraldir. 1911-1912 yıllarında Kraliyet Donanması Deniz Sekreteri olmuştur. 1. Kruvazör Filosu komutanı; I. Dünya Savaşı kumandanlarındandır. I. Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Donanmasında görev yapmış, daha sonra amiral rütbesine yükselen bir subaydır.

HMS <i>Dublin</i> (1912) Savaş gemisi

HMS Dublin, Chatham ve Southampton gibi, ortalama maliyetleri 334.053 £ olan Town sınıfı hafif kruvazörlerden olan kruvazör savaş gemisi. Gemi 11 Nisan 1911'de İskoçya'nın Glasgow kenti yakınlarındaki Dalmuir'de yapım için planlanmıştır. Geminin yapımıysa Wm. Beardmore & Company adlı şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. HMS Dublin için yapım süreci 30 Nisan 1912'de başlamış ve gemi Mart 1913'te bitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yevstafi</span>

Yevstafi, Rusya İmparatorluk Donanması'nın Karadeniz Filosu'nda görevli bir ön-dretnot muharebe gemisiydi. I. Dünya Savaşı'ndan önce üretilen gemi, 1905'teki Rusya-Japonya savaşından alınan derslere göre değişikliklere uğramasından dolayı gecikmiştir. Karadeniz filosunun amiral gemisidir.

HMS <i>Lord Nelson</i> (1906)

HMS Lord Nelson, Lord Nelson zırhlı savaş gemisi sınıfına mensup, Kraliyet Donanması'na ait son ön-dretnot. 1906'da denize indirildi ve 1908'de göreve başladı. Lord Nelson, I. Dünya Savaşı 1914 yılında başladığında Manş Denizi Filosunun bayrak gemisiydi. 1915 yılı başlarında Akdeniz'de görev yapmaya başladı ve Çanakkale Savaşı'ndaki deniz harekâtlarına katıldı. Harekâtlar sonrasında orada kaldı ve sonraları adı Ege Filosu olarak değiştirilen Doğu Akdeniz Filosu'nun bayrak gemisi oldu. 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun teslimiyeti üzerine Karadeniz'e hareket etti ve 1919 yılında Birleşik Krallık'a geri dönüşüne kadar bayrak gemisi olarak görevini sürdürdü. 1920 yılında hurdaya çıkarıldı.

SMS <i>Pommern</i>

SMS Pommern, Deutschland sınıfından bir ön dretnot idi; Kaiserliche Marine'e katılmak üzere 1904 - 1906 yılları arasında inşa edildi. İsmi Prusya'nın Pomeranya bölgesinden gelmektedir, Stettin'in AG Vulcan tersanesinde inşa edildi, 22 Mart 1904 tarihinde kızağa kondu ve 2 Aralık 1905'te denize indirildi. 6 Ağustos 1907 tarihinde donanmaya katıldı. Deutschland sınıfı gemiler hizmete girdiklerinde hız, zırh, büyüklük ve ateş gücü bakımından dreadnought gemilerin ardında kalmıştı.

HMS <i>Defence</i> (1907)

HMS Defence, 1900'lerin ortalarında İngiliz Kraliyet Donanması için inşa edilen Minotaur sınıfı bir zırhlı kruvazördür. Kraliyet Donanması'na katılan son zırhlı kruvazör olmuştur. I. Dünya Savaşı başladığında Akdeniz'de bulunan gemi, Goeben ve Breslau'nun takibine katılmıştır. Defence Ocak 1915'te Büyük Filo'ya aktarıldı ve kariyeri boyunca orada kaldı.

HMS <i>Black Prince</i> (1904)

HMS Black Prince, 1900'lerin ortalarında İngiliz Kraliyet Donanması için inşa edilen Duke of Edinburgh sınıfı bir zırhlı kruvazördür. I. Dünya Savaşı başladığında Akdeniz'de bulunan gemi, Goeben ve Breslau'nun takibine katılmıştır. Black Prince Ocak 1915'te Büyük Filo'ya aktarıldı ve kariyeri boyunca orada kaldı. 31 Mayıs 1916'da I. Dünya Savaşı'nın en büyük deniz muharebesi olan Jutland Muharebesi sırasında batırıldı. Gemi mürettebatından kurtulan olmadı.

HMS <i>Duke of Edinburgh</i>

HMS Duke of Edinburgh, 1900'lerin ortalarında İngiliz Kraliyet Donanması için inşa edilen Duke of Edinburgh sınıfının lider gemisi olan bir zırhlı kruvazördür. I. Dünya Savaşı başladığında Akdeniz'de bulunan gemi, Goeben ve Breslau'nun takibine katılmıştır. Alman gemileri Osmanlı İmparatorluğu'na geçtikten sonra gemi, Ağustos 1914'te Hindistan'dan gelen asker sevkiyatını korumak için Kızıldeniz'e gitti. Duke of Edinburgh, Aralık 1914'te Büyük Filo'ya katıldı ve Mayıs 1916'daki Jutland Muharebesi'nde savaştı. Ağustos 1917'de Atlas Okyanusu'na transfer edilen gemi, konvoy eskortu görevlerinde bulundu. Sökülmek üzere 1920'de satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Tümeni</span>

Akdeniz Tümeni, İmparatorluk Donanması gemileri zırhlı muharebe kruvazörü SMS Goeben ve hafif kruvazör SMS Breslau'dan oluşan Alman İmparatorluğu'nun deniz filosu. Birinci Balkan Savaşı, İkinci Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı'nda görev aldı. I. Dünya Savaşı başında gemileri İngiliz muharebe kruvazörleri HMS Indomitable ve HMS Indefatigable ve hafif kruvazörler HMS Dublin ve HMS Gloucester tarafından takip edildi. Gemilerin Osmanlı İmparatorluğu'na transfer edilmesinden dört yıl sonra dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">1. Kruvazör Filosu</span>

1. Kruvazör Filosu, Büyük Filo'nun bir parçası olarak I. Dünya Savaşı esnasında, iki savaş arasında ve II. Dünya Savaşı esnasında Akdeniz'de görev yapan oldu Kraliyet Donanması'na bağlı kruvazör filosu. 1904 yılında kurulmuş ve 1952 yılına kadar aktif kalmıştır.

HMS <i>Gloucester</i> (1909)

HMS Gloucester, 20. yüzyılın başlarında Kraliyet Donanması için inşa edilmiş bir Town sınıfı hafif kruvazördü. Gemi ilk olarak 1910'da hizmete alındıktan sonra Anavatan Filosu'na atandı, 1913'te Akdeniz Filosu'na transfer edildi. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı başladıktan sonra Alman gemileri Goeben ve Breslau'nun takibine katıldı. Gloucester, savaş sırasında Alman ticaret gemisi akıncılarını aramak için birkaç kez göreve çıktı, ancak tek başarısı 1915'in başlarında bir ikmal gemisinin ele geçirilmesiydi. 1916 ortalarında Jutland Savaşı'nda küçük bir rol oynadı, savaşın geri kalanının çoğunu Adriyatik Denizi'nde geçirdi. Gemi 1919'da yedeğe ayrıldı ve 1921'de hurda olarak satıldı.

<span class="mw-page-title-main">SMS Derfflinger</span>

SMS Derfflinger, 1910'ların başlarında İngiliz-Alman donanma silahlanma yarışı sırasında inşa edilen Alman İmparatorluk Donanması'na ait bir muharebe kruvazörü idi. İsmi Otuz Yıl Savaşı'nda görev alan komutan Georg von Derfflinger'den gelir. Derfflinger'in kardeş gemileri SMS Lützow ve SMS Hindenburg'dur. Bu üç gemide Derfflinger sınıfı savaş kruvazörü'nde bulunur.

Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı kruvazörleri listesinde, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan ve olması planlanan çelik kruvazörler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Archibald Berkeley Milne</span>

Amiral Sör Archibald Berkeley Milne, 2. Baronet, GCVO, KCB, Birinci Dünya Savaşı başladığında Birleşik Krallık'ın Akdeniz Filosuna komuta eden kıdemli bir Kraliyet Donanması subayıydı.