İçeriğe atla

HMS Orion (1879)

Tarihçe
Birleşik Krallık
Adı HMS Orion
İnşa eden Samuda Brothers, Cubitt Town
Kızağa konuluşu 1875
Denize indirilişi 23 Ocak 1879
Bitirilişi 3 Temmuz 1882
Akıbet 1913'te söküldü
Genel karakteristik
Sınıf ve tipiBelleisle sınıfı
Deplasman 4.870 ton
Uzunluk 245 ft (75 m) p/p
Genişlik 52 ft (16 m)
Çekiş 21 ft (6,4 m)
İtme gücü
  • İki şaft Maudslay yatay
  • IHP 4,040
Hız 12,2 kn (22,6 km/sa)
Kişi kapasitesi 249
Silah donanımı
Zırh
  • Kemer: 6 in (150 mm)–12 in (300 mm)
  • Batarya: 8 in (200 mm)–10 in (250 mm)
  • Zırhlı kule: 9 in (230 mm)
  • Güverteler: 1 in (25 mm)–3 in (76 mm)
  • HMS Orion, aslen Osmanlı İmparatorluğu için Büruç-u Zafer adıyla inşa edilen, tamamlanmadan önce Büyük Britanya hükûmeti tarafından satın alınarak Kraliyet Donanması'nda görev yapan Belleisle sınıfı zırhlı korvet.

    Osmanlı deniz mimarı Ahmed Paşa tarafından tasarlandı ve Samuda Brothers tarafından Londra, Cubitt Town'da Osmanlı İmparatorluğu için sözleşme ile inşasına başlandı. Ancak, 1878'de Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 93 Harbi'ne tepki olarak Birleşik Krallık hükûmeti tarafından inşaatı devam ederken satın alındı. Aynı dönemde neredeyse tamamlanmış halde satın alınan kardeş gemisi HMS Belleisle ve inşaatta daha az ilerlemiş olan Orion, Kraliyet Donanması'ndaki çağdaş tasarımlara mümkün olduğunca uyacak şekilde modifiye edildi.

    Orijinal tasarımı, merkezi olarak yerleştirilmiş bir kutuda dört adet 10 inçlik (254 mm) namludan dolma yivli top taşıyordu, ancak bu plan daha sonra dört adet 12 inç (305 mm) top ile değiştirildi. Orion ve Belleisle, 12 inç kalibre topları bordalara monte eden tek İngiliz gemileriydi.

    Hizmeti

    24 Haziran 1878'de Akdeniz Filosu'nda görevlendirildi. 1883'te Malta rezervine katıldıktan sonra 1885'te yeniden görevlendirildi ve Malta'da ikinci sınıf rezerve alındığı 1890'a kadar Singapur'da muhafız olarak görev yaptı. Yenileme ve onarımdan sonra, Ocak 1902'de efektif bir gemi olmadığı ilan edilene kadar Chatham'daki tersane rezervinde kaldı.[1] Üç ay sonra, Nisan 1902'de, Malta'da torpido botları için bir depo gemisi oldu.[2][3] 1913'te, aynı yıl içindeki satışına dek Orontes adıyla Devonport'ta bir depo gemisi olarak kullanıldı.

    Kaynakça

    1. ^ "Naval & Military intelligence" (36659). 8 Ocak 1902. s. 6. 
    2. ^ "Naval & Military intelligence" (36737). 9 Nisan 1902. s. 10. 
    3. ^ "Naval & Military intelligence" (36795). 16 Haziran 1902. s. 8. 

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <i>Yavuz</i> (muharebe kruvazörü) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisi

    Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

    <i>Turgut Reis</i> (zırhlı)

    Turgut Reis veya SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biridir. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından son olarak Osmanlı donanmasında görev yapmıştır. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür. 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başlamış, 1891'de denize indirilmiş, 1894 yılında tamamlanmıştı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üç adet ikiz tarette taşıdıkları altı büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydılar. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" adını vermişti. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm ile aynı yıllarda suya indi.

    <i>Mesudiye</i> (zırhlı)

    Mesudiye, Osmanlı donanması için 1871-1875 yılları arasında İngiltere'deki Thames Ironworks'te inşa edilmiş merkezî bataryalı zırhlı korvettir. İnşa edilmiş en büyük iki merkezî bataryalı zırhlı korvetten biriydi. Mesudiye'nin Hamidiye adında bir kardeş gemisi olması planlanmıştı; ancak bu gemi Kraliyet Donanması tarafından satın alındı ve HMS Superb adıyla görevlendirildi. Ana silahları merkezî zırhlı bir bataryada yer alan on iki 250 mm toptu.

    <i>Reşadiye</i> sınıfı zırhlı

    Reşadiye sınıfı zırhlı savaş gemisi veya Reşadiye sınıfı dretnot, Osmanlı donanması için planlanan ve 1910'larda Birleşik Krallık'tan sipariş edilen iki adet dretnot savaş gemisinin sınıfıdır. Sınıfın tasarımı İngiliz King George V sınıfının tasarımına dayanmakta olup kapsamlı geliştirmeler yapılmıştır. Gemilerde İngiliz gemileriyle aynı 13,5-inç (340 mm) ana batarya yer almakta, ikincil bataryalar ise 4-inç (100 mm) yerine 6-inç (150 mm) sınıfı toplardan oluşmaktadır. İlk gemi olan Reşadiye 1911'de kızağa konulmuş ve Ağustos 1914'te tamamlanmıştır.

    HMS <i>Agincourt</i> (1913) Birleşik Krallıkta inşa edilmiş bir savaş gemisi

    HMS Agincourt, Brezilya Donanması'ndaki adıyla Rio de Janeiro ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Sultan Osman-ı Evvel, 1910'ların başında Birleşik Krallık'ta inşa edilmiş bir dretnot savaş gemisidir. Başlangıçta Brezilya'nın Güney Amerika dretnot yarışındaki rolünün bir parçası olarak planlanan gemi, Brezilyalıların özellikle "etkileyici bir tasarım" gereksinimlerine uygun olarak, diğer dretnot savaş gemilerinden daha fazla ağır top ve daha fazla taret taşıyordu.

    HMS <i>Lord Nelson</i> (1906)

    HMS Lord Nelson, Lord Nelson zırhlı savaş gemisi sınıfına mensup, Kraliyet Donanması'na ait son ön-dretnot. 1906'da denize indirildi ve 1908'de göreve başladı. Lord Nelson, I. Dünya Savaşı 1914 yılında başladığında Manş Denizi Filosunun bayrak gemisiydi. 1915 yılı başlarında Akdeniz'de görev yapmaya başladı ve Çanakkale Savaşı'ndaki deniz harekâtlarına katıldı. Harekâtlar sonrasında orada kaldı ve sonraları adı Ege Filosu olarak değiştirilen Doğu Akdeniz Filosu'nun bayrak gemisi oldu. 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun teslimiyeti üzerine Karadeniz'e hareket etti ve 1919 yılında Birleşik Krallık'a geri dönüşüne kadar bayrak gemisi olarak görevini sürdürdü. 1920 yılında hurdaya çıkarıldı.

    HMS M28, I. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması'nın M15 sınıfı gözlem gemisiydi. İmroz Deniz Muharebesi'nde batırıldı.

    <i>Brandenburg</i> sınıfı zırhlı

    Brandenburg sınıfı, Alman İmparatorluğu'nun okyanus ötesi ilk dört ön dretnot zırhlının dahil olduğu sınıf. Bu gemiler aynı zamanda kablosuz iletişim yapabilen ilk Alman savaş gemileridir. Bu sınıfta üretilen savaş gemilerinin adları SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, SMS Weißenburg ve SMS Wörth'tür. Dört geminin inşasına 1890 yılında başlandı, üçü 1893'te tamamlanırken SMS Weißenburg 1894'te bitirildi. Öncü gemi olan Brandenburg 9,3 milyon marka, Kurfürst Friedrich Wilhelm ise 11,23 milyon marka mal oldu. Birleşik Krallık Kraliyet Donanması, bu gemileri alaya alarak "balina avcıları" olarak nitelendirmiştir.

    <i>Deutschland</i> sınıfı zırhlı Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfı

    Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

    HMS <i>Duke of Edinburgh</i>

    HMS Duke of Edinburgh, 1900'lerin ortalarında İngiliz Kraliyet Donanması için inşa edilen Duke of Edinburgh sınıfının lider gemisi olan bir zırhlı kruvazördür. I. Dünya Savaşı başladığında Akdeniz'de bulunan gemi, Goeben ve Breslau'nun takibine katılmıştır. Alman gemileri Osmanlı İmparatorluğu'na geçtikten sonra gemi, Ağustos 1914'te Hindistan'dan gelen asker sevkiyatını korumak için Kızıldeniz'e gitti. Duke of Edinburgh, Aralık 1914'te Büyük Filo'ya katıldı ve Mayıs 1916'daki Jutland Muharebesi'nde savaştı. Ağustos 1917'de Atlas Okyanusu'na transfer edilen gemi, konvoy eskortu görevlerinde bulundu. Sökülmek üzere 1920'de satıldı.

    <span class="mw-page-title-main">HMS Queen (1902)</span>

    HMS Queen, 1904'te Kraliyet Donanması'nda hizmete giren London veya Queen sınıfı zırhlı. Bu adı taşıyan onuncu Kraliyet Donanması gemisidir.

    <i>Muin-i Zafer</i>

    Muin-i Zafer, 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için inşa edilen iki Avnillah sınıfı zırhlı korvetin ikincisiydi. Geminin inşasına 1868'de başlandı, 1869'da denize indirildi ve ertesi yıl filoya katıldı. Merkezî bataryalı olan gemi, ana silah olarak kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm top taşıyordu ve saatte 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu.

    <i>Avnillah</i> sınıfı zırhlı korvet Osmanlı Donanmasının zırhlı savaş gemisi sınıfı

    Avnillah sınıfı, Osmanlı donanması için 1860'larda inşa edilen iki zırhlı korvet savaş gemisinden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıfta yer alan gemiler Avnillah ve Muin-i Zafer'dir. İki gemi İngiltere'de 1868 ve 1870 arasında inşa edildi. Gemi ortasındaki kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm çapında top taşıyorlardı.

    <i>Asar-ı Şevket</i> sınıfı zırhlı korvet

    Asar-ı Şevket sınıfı, 1860'larda başta Mısır, ardından Osmanlı donanması için inşa edilen Asar-ı Şevket ve Necm-i Şevket olmak üzere iki gemiden oluşan zırhlı korvet sınıfıdır. Fransa'da inşa edilen gemiler, tasarımları daha önceki zırhlı korvet sınıfı Asar-ı Tevfik'in tasarımına dayanıyordu. Merkezî bataryalı olarak inşa edilen iki gemi, merkezî bir kazamat içinde dört adet 178 mm Armstrong top ve kazamatın üstünde döner bir barbette bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu.

    HMS <i>Superb</i> (1875)

    HMS Superb Osmanlı Donanması için Sir Edward Reed tarafından tasarlanan ve Britanya'da Thames Ironworks'te Hamidiye adı altında inşa edilen bir zırhlı savaş gemisiydi. Hem motorları hem de yelkenleri vardı.

    <span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı korvetleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

    1860'larda ve 1870'lerde Osmanlı donanması, neredeyse tamamen yabancı tersanelerde inşa edilen bir dizi zırhlı korvet savaş gemisi sipariş etti ve satın aldı. Sipariş edilen ilk sınıf olan Osmaniye sınıfı, dört adet zırhlı fırkateynden oluşuyordu. Osmaniye sınıfı 1860'ların başında Birleşik Krallık'taki tersanelerinden sipariş edildi. 1864'te beşinci gemi Fatih sipariş edilse de bu gemi, 1867'de Prusya donanması tarafından satın alındı. Aynı yıl Osmanlılar, Feth-i Bülend ile iki gemiden oluşan Avnillah sınıfını yine Birleşik Krallık'tan sipariş etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti olan Mısır da o dönem, merkezî otoriteden bağımsız olarak Fransa'daki tersanelerden; Asar-ı Tevfik, Asar-ı Şevket ve Lütf-i Celil zırhlı korvet sınıflarına ait gemi siparişleri vermiş, bir Avusturya-Macaristan firmasıyla ise İclaliye için sözleşme imzalamışlardı. Mısır'ın bağımsızlığını savunmaya yönelik çabaları, Mısır'dan 1868'de yaptığı sipariş ettiği tüm zırhlı korvetleri teslim etmesini isteyen Padişah Abdülaziz'i kızdırdı. Bu esnada ikinci bir Feth-i Bülend sınıfı zırhlı olan Mukaddeme-i Hayr sipariş edilmiş ve Osmanlı Tersane-i Amire'sinde inşa edilen ilk zırhlı olmuştu. 1871'de Osmanlılar, iki Mesudiye sınıfını sipariş etti. İlk gemi teslim alınırken ikinci gemi Birleşik Krallık'ın 1878'de Rusya ile savaşa girmesi korkusunun ortasında Kraliyet Donanması tarafından satın alındı ve yerini Tersane-i Amire'de inşa edilecek üçüncü bir gemi olan Hamidiye'ye bıraktı. Son iki gemi, Peyk-i Şeref sınıfı, 1874 yılında Birleşik Krallık'tan sipariş edildi fakat Kraliyet Donanması 1878'de savaş beklentileri sırasında her ikisini de satın aldı.

    Belleisle sınıfı, HMS Belleisle ve HMS Orion'dan oluşan, aslen Birleşik Krallık'ta Osmanlı Donanması için inşa edilen ancak 1878 yılında Kraliyet Donanması tarafından devralınan bir zırhlı gemi sınıfıdır.

    HMS <i>Belleisle</i> (1876) Savaş gemisi

    HMS Belleisle, Osmanlı donanması için Peyk-i Şeref adıyla inşasına başlanan ancak 93 Harbi'nin başlamasıyla 1878'de İngiliz hükûmeti tarafından Kraliyet Donanması için satın alınan iki Belleisle sınıfı zırhlı korvetten biri ve sınıfının öncü gemisidir.

    <i>Spetsai</i>

    Spetsai 1890'dan 1920'ye kadar Kraliyet Yunan Donanması'nda görev yapan Hydra sınıfı bir Yunan demir zırhlı savaş gemisiydi. Adını Yunan İsyanı sırasında denizdeki savaşta kilit rol oynayan Spetses adasından almıştır. Spetsai, Balkanlar'daki bir krize ve Osmanlı donanmasının genişlemesine cevaben 1885'te sipariş edildi. Gemi 1889'da denize indirildi ve 1902'de Yunanistan'a teslim edildi. Üç adet 10,8 inç (270 mm) top ve beş adet 5,9 inç (150 mm) toptan oluşan bir ana bataryaya sahipti ve 17 knot en yüksek hıza sahipti.

    Amiral Arthur Hayes-Sadler, I. Dünya Savaşı sırasında kıdemli bir Kraliyet Donanması subayıydı.