İçeriğe atla

HMS

HMS Queen Elizabeth

Bazı monarşik ülkelerin donanmalarında gemilerin önüne konulan ve Majestelerinin Gemisi (His/Her Majesty's Ship ) anlamında ön ad.

HMS

  • İngiliz Kraliyet Donanmasında, Birleşik Krallık Kralının veya Kraliçesinin malı olduğunu ima eder. Eskiden HBMS olarak His veya Her Britannic Majesty's Ship, Britanya majestelerinini gemisi olarak kullanılırdı.
  • İsveç Kraliyet Donanması'nda, sonuç olarak, Hans veya Hennes Majestäts Skepp ön ekini alır.

Birleşik Krallık

Majestelerinin hizmetindeki denizaltılar, HM Submarine (bazen kısaltılmış olarak HMSm veya HMS/M olarak söylenir). Benzer şekilde, donanma içinde görevli olan Britannia Kraliyet Yatı HMY Britannia şeklinde bilinir. Diğer yandan, Kraliyet donanmasındaki bütün gemiler HM Ships olarak bilinirken, eskiden üç-direkli ile gemi donanımına sahip ve daha küçük tekeneler arasında bir ayrım yapılacağı zaman HM Frigate (Fırkateyn) X (Gemi ismi) veya HM Sloop (Yelkenli) Y (Gemi ismi) seklinde isimlendiriliyordu. Bir zaman için, birinci dünya savaşında, His Majesty's Monitor olarak HMM kısaltması, Kraliyet donanmasının kullandığı Monitorlar için (Sığ kıyıların bombalanmasında kullanılan gemi) kullanıldı.

HMHV Amirallik Dairesi tarafından His Majesty's Hired Vessel (Majestelerinin Kiralık Gemisi) olarak kullanıldı.

HMS ön adı ayrıca Kraliyet Donanmasının kıyı/destek tesislerinde görevlendirilmiş Kaya Fırkateynler içinde kullanıldı. Portsmouth Limanında eğitim okul gemisi olarak bulunan HMS Excellent ve İskoçya'nın Highland bölgesindeki Caithness'de bulunan ve Denizaltı'larda nükleer güç sistemleri test ve araştırmaları için kullanılan Dounreay Kalesi veya diğer ismiyle HMS Vulcan bu Kaya Fırkateynlerin en güzel örnekleridir.

Kraliyet Donanması'nda olmayan İngiliz hükûmeti gemileri "RFA" (Royal Fleet Auxiliary - Kraliyet Yedek Filosu) ön ekini taşır.

Eski birleşik krallık ülkeleri

Birçok eski birleşik krallık ülkesi HMS nin değişik varyasyonlarını kullanmaktadır.

  • Kanada: HMCS — "Her Majesty's Canadian Ship"
  • Avustralya: HMAS — "Her Majesty's Australian Ship"
    • Victoria: HMVS — "Her Majesty's Victorian Ship" (Artık kullanılmıyor)
  • Yeni Zellanda:HMNZS — "Her Majesty's New Zealand Ship"
  • Bahamalar: HMBS — "Her Majesty's Bahamian Ship"
  • Bermuda: HMBS — "Her Majesty's Bermudan Ship"

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

HMS Bayntun (K-310), Kraliyet Donanması tarafından kullanılan Amerikan DE-1 refakat muhribi.

HMS <i>Mermaid</i> (F-76)

Singapur'da üslenmiş olan Britanya Kraliyet Donanması fırkateyni HMS Mermaid (F-76).

HMS Antigua (K-501), II. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması tarafından kullanılan Amerikan yapımı fırkateyn.

<span class="mw-page-title-main">Gemi önadları</span> Vikimedya liste maddesi

Gemi önadı genellikle kısaltma şeklinde, bir takım kelimelerin askeri ya da sivil gemilerin isminin önünde kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş gemisi</span>

Savaş gemisi, öncelikli olarak deniz kuvvetleri ve donanma tarafından deniz savaşlarında kullanılmak üzere yapılan bir askerî gemi türüdür. Genellikle ticari gemi ve diğer gemi türlerinden tamamen farklıdırlar. Silahlandırılmış olabildiği gibi, ticari gemilerden farklı olarak hasara dayanıklı, manevra kabiliyeti yüksek ve hızlı tasarlanırlar. Ticari gemilerde olmadığı gibi, tipik bir savaş gemisi sadece silahlar, cephane ve mürettebatı için erzak taşır. Genellikle bir donanmaya bağlı olduğu gibi bazı durumlarda özel şirketlerin de savaş gemileri bulunabilir. Yapımı çok eskilere dayanan bu aracın yapılma nedeni, deniz ve okyanuslarda yolcu taşıyabilmesi ve deniz savaşı yapabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Deniz Kuvvetleri</span> Alman ordusunun deniz kolu

Alman Deniz Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin deniz kuvvetlerinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seiner Majestät Schiff</span>

Seiner Majestät Schiff,, Alman İmparatorluğu Donanması'nda veya Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Donanması'nda, Majesteleri'nin Gemisi anlamında, gemilere verilen önad. Sondaki harf gemi tipine göre değişebilir. Örneğin yatlar SMY denizaltılar SMU olabilirdi.

HMS <i>B9</i> İngiliz B sınıfı denizaltı

HMS B9, B sınıfı denizaltılara mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Vickers Limited tarafından inşasına 24 Ocak 1906'da, Barrow-in-Furness'ta başlanıldı ve 28 Nisan 1906 tarihinde inşası tamamlandı.

HMS <i>B6</i>

HMS B6, B sınıfı denizaltılara mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Vickers Limited tarafından inşasına 30 Kasım 1905'te, Barrow-in-Furness'ta başlanıldı ve 3 Mart 1906 tarihinde inşası tamamlandı.

HMS <i>E20</i>

HMS E20, E sınıfı denizaltılara mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Vickers Limited tarafından inşasına 25 Kasım 1914'te, Barrow-in-Furness'ta başlanıldı ve 30 Ağustos 1915 tarihinde inşası tamamlandı. Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı harekâtlarına katılan E20, 6 Kasım 1915 günü uğradığı torpido saldırı sonucu battı.

HMS B10, B sınıfı denizaltılara mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Vickers Limited tarafından inşasına 23 Mart 1906'da, Barrow-in-Furness'ta başlanıldı ve 28 Nisan 1906 tarihinde inşası tamamlandı.

HMS <i>E15</i>

HMS E15, İngiliz Kraliyet Donanması'nda görev yapan bir E sınıfı denizaltıdır. Denizaltı, denize indirildiği yıl olan 1914'te Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yürütülen Çanakkale Savaşı denizaltı harekâtları'na katılmıştır.

HMS E12, E sınıfı denizaltılara mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Kraliyet Donanması tarafından inşasına 5 Eylül 1914'te, Chatham Tersanesi'nde başlanıldı ve 14 Ekim 1914 tarihinde inşası tamamlandı.

HMS <i>E7</i> Birleşik Krallıka ait E sınıf bir denizaltı

HMS E7, E sınıfına mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Kraliyet Donanması tarafından inşasına 2 Ekim 1913'te, Chatham Tersanesi'nde başlanıldı ve 14 Mart 1914 tarihinde inşası tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Kraliyet Donanması</span> Avustralya Savunma Kuvvetlerinin deniz kuvvetleri bölümü

Avustralya Kraliyet Donanması, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleri bölümüdür. 1901 yılında Avustralya'nın federasyonlaşması, sömürge donanmalarına ait gemi ve kaynakları kullanarak Milletler Topluluğu Deniz Kuvvetleri adıyla, ulusal olarak kurumu entegre etmiştir. Başlangıçta yere savunma için tasarlanan silahlı kuvvet, 1911 yılında Avustralya Kraliyet Donanması adını almıştır ve bölge savunmasına daha fazla hizmet etmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter gemisi</span> operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türü

Helikopter gemisi, operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türüdür. Helikopter gemilerinde, geminin büyük bir kısmını kaplayan ve uzunlamasına seyreden bir uçuş güvertesi bulunur. Bu gemilere örnek olarak İngiliz kraliyet donanmasındaki HMS Ocean, Sovyet Donanması'ndaki Moskva sınıfı veya Çin Donanması'ndaki Tipi 0891A örnek verilebilir. Bu gemilerde genellikle uçak depolanması için hangar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan Donanması</span> Avusturya-Macaristanın askeri teşkilatı

Avusturya-Macaristan Donanması Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun donanmasıydı. Bu donanmaya bağlı gemiler Seiner Majestät Schiff tanımlamasına istinaden SMS kısaltmasını kullanırdı. 1867-1918 yılları arasında faaliyet gösteren donanma I. Dünya Savaşı'nın ardından imparatorluğun mağlup olup dağılmasıyla sona ermiştir. Donanma 1867 Avusturya-Macaristan Antlaşması öncesinde Avusturya Kraliyet Donanması adıyla bilinir.

HMS <i>Jupiter</i> (F60)

HMS Jupiter (F60), Kraliyet Donanması'na ait Batch 3 Leander sınıfı fırkateyndir. Sınıfın geri kalanı gibi, bir mitoloji figürünün adını taşıyordu. Yarrow Shipbuilders tarafından inşa edildi, 4 Eylül 1967'de denize indirildi ve 9 Ağustos 1969'da hizmete girdi.