İçeriğe atla

HIG

HIG (Human interface guidelines veya İnsan arayüzü yönergeleri) uygulama geliştiricilerine bir dizi öneriler sunan yazılım geliştirme belgeleridir. Amaç, uygulama arayüzlerini daha sezgisel, öğrenilebilir ve tutarlı hale getirerek kullanıcıların deneyimini iyileştirmektir. Kılavuzların çoğu, belirli bir masaüstü ortamında uygulamalar için ortak bir görünüm ve his tanımlamakla sınırlanır.[1][2] Kılavuzlar belirli politikaları numaralandırır. Politikalar bazen insan-bilgisayar etkileşimi çalışmalarına (dolayısıyla kullanılabilirlik testi) dayanmaktadır, ancak çoğu platform geliştiricileri tarafından seçilen keyfi sözleşmelere dayanmaktadır.

HIG'nin temel amacı, kullanılan uygulamalar ve diğer araçlar da dahil olmak üzere çevre genelinde (genellikle bir işletim sistemi veya masaüstü ortamı) tutarlı bir deneyim yaratmaktır. Bu, hem aynı görsel tasarımın uygulanması, hem de arayüzün ortak öğelerinin tutarlı bir şekilde erişilmesi ve bu öğelerin davranışının oluşturulması anlamına gelir. butonlar ve ikonlar gibi basit öğelerden, iletişim kutuları gibi daha karmaşık yapılara kadar oluyor.

HIG'ler, geliştiricilerin daha iyi uygulamalar yaratmalarına yardımcı olmak amacıyla öneriler ve tavsiyelerdir. Geliştiriciler bazen kasıtlı olarak, kılavuzların uygulamalarına uymadığını düşünürlerse, kopar seçerler veya kullanılabilirlik testi yaparken bir avantaj sağlarlar.[3] Bununla birlikte, HIG'i yayınlayan kuruluş, başvurunun onaylanmasını durdurabilir. Örneğin Mozilla Firefox'un kullanıcı arabirimi GNOME projesinin HIG'ine karşı gidiyor ki, bu GNOME dağıtımında Firefox yerine Epiphany'nin temel argümanlarından biridir.[4]

Kapsam

İnsan arayüzü yönergeleri genellikle simge ve pencere tasarımı ve tarzı da dahil olmak üzere görsel tasarım kurallarını tanımlar. Sıklıkla kullanıcı girişi ve etkileşim mekanizmalarının çalışma biçimini belirtirler. Ayrıntılı kuralların yanı sıra yönergeler, bazen uygulamanın nasıl düzenleneceği, tasarlanacağı ve kullanıcı arabirimi metni yazılması konusunda daha geniş kapsamlı önerilerde bulunur.[5]

HIG'ler de uygulamalar için yapılır. Bu durumda HIG, bir dizi uygulama fonksiyonu için ortak semantiği ekleyerek HIG platformunda yer alacaktır.

Çapraz platform yönergeleri

Platforma özgü yönergelerin aksine, çapraz platform yazılımları yönergeleri farklı bir platforma bağlı değildir. Bu yönergeler, hangi platformda geçerli olması gerektiği konusunda önerilerde bulunur. Bunun her zaman mümkün olmadığı için çapraz platform yönergeleri, uygulanan iş yüküne karşı uyumluluğu tartabilir.

Örnekler

Linux, macOS, Unix benzeri

Programlama dili

Taşınabilir cihazlar

Microsoft Windows

Çeşitli

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

Gömülü Linux Linux işletim sisteminin cep telefonları, PDA'ler, elde taşınabilir medya oynatıcılar ve diğer tüketici elektroniği cihazları gibi gömülü sistemlerde kullanılan adıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Files</span> GNOME masaüstü ortamının resmî dosya yöneticisi

GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kullanıcı arayüzü</span> bir kullanıcının bir makineyle etkileşime girdiği ve makineyi kontrol ettiği araçlar

Kullanıcı arayüzü ya da kullanıcı arabirimi, insanların bir makine, cihaz, bilgisayar programı ya da karmaşık aletlerle etkileşimini sağlayan yöntemlerin bileşkesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

ownCloud Özgür bulut dosya depolama hizmeti

ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme Tasarımı</span>

Material Design Google tarafından 2014 yılında geliştirilen bir tasarım dilidir. Google 2014 Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 tarihinde Materyal Tasarımı açıkladı. Origamiden ilham alan düzen, Microsoft'un "Metro" temasının daha pastel ve kâğıtlaşmış halini andırıyor. Bu, Google Now-da tanıtılan "Kart" motifleri üzerine genişlenir. Materyal Tasarımında grid tabanlı düzenleri, duyarlı animasyonlar ve geçişler, dolgu ve aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik etkileri daha liberal kullanır. Tasarımcı Matías Duarte bunu "gerçek kâğıt gibi, dijital malzeme genişletmek ve akıllıca reform olabilir" gibi, belirtti. Malzemenin fiziksel yüzeyleri ve kenarları vardır. Dikişler ve gölgeler dokunmada neler yapabileceğiniz hakkında anlam vermektedir. "Google, yeni tasarım dilinin kâğıt ve mürekkepe dayandığını belirtiyor. Google, Mayıs 2021'de Android 12 sistemini piyasaya sürerken, artırılmış animasyonu, daha büyük düğmeleri ve kullanıcının duvar kağıdından özel UI temalarının oluşturulabilmesini vurgulayan "Material You" olarak bilinen bir konsepti açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Metro (tasarım dili)</span> Microsoft tarafından geliştirilen tasarım dili

Microsoft Windows için önceki arayüz için Windows Aero, sonraki arayüz için Akıcı Tasarım Sistemi sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Anında İlet Bildirim Servisi</span>

Apple Anında İlet Bildirim Servisi Apple tarafından oluşturulan, üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin Apple aygıtlarında yüklü olan uygulamalara bildirim verileri göndermesine olanak tanıyan bir platform bildirim hizmetidir. Gönderilen bildirim bilgileri rozetleri, sesleri, gazete bayii güncellemelerini veya özel metin uyarılarını içerebilir. İlk kez 17 Haziran 2009'da IPhone OS 3 ile başlatıldı. Yerel uygulamalara yönelik APN'ler daha sonra Mac OS X Lion sürümüyle başlayarak Mac OS X API'sine eklendi. Web sitesi bildirimleri için destek daha sonra OS X Mavericks sürümüyle birlikte eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Interface Builder (uygulama)</span>

Interface Builder Apple'nın Mac OS X işletim sistemi için bir yazılım geliştirme uygulamasıdır. Bu, Xcode'nin araç setinin bir parçasıdır. Arayüz Oluşturucu, Cocoa API ve Carbon API geliştiricilerine grafik kullanıcı arayüzü kullanarak uygulamalar için arayüzler oluşturmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Karma Gerçeklik</span>

Windows Holographic veya Windows Karışık Gerçeklik Microsoft tarafından geliştirilen karışık gerçeklik platformudur. 21 Ocak 2015'te "Windows 10: Sonraki Bölüm" basın toplantısında ilan edildi ve Microsoft HoloLens'in Geliştirme Basımının başlamasıyla eş zamanlı olarak 30 Mart 2016'da çıktı. 2017'de PC'ler ve 2018'de Scorpio Proje'si de dahil olmak üzere Xbox One Family için yaygın olarak bulunması bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Xamarin</span>

Xamarin, Mayıs 2011'de Mono, Xamarin.Android ve Xamarin.iOS'u yaratan mühendisler tarafından kurulan ve Microsoft'un sahip olduğu San Francisco merkezli bir yazılım şirketidir. Ortak Dil Altyapısı (CLI) ve Ortak Dil Özellikleri'nin platform uygulamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe XD</span> vektör temelli kullanıcı arayüzü dizayn aracı

Adobe XD, internet siteleri ya da uygulamalar için kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımları yapmak için kullanılan, kısıtlı özellikler ile ücretsiz kullanılabilen bir Adobe programıdır. Program, genelde kullanıcı deneyiminin ön planda olduğu, arayüz tasarımı gerektiren işlerde kullanılır. Adobe XD piyasaya sürülmeden önce Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator kullanılmaktaydı. Adobe XD ise daha basit bir arayüz sunduğu için dijital tasarıma başlamak isteyen birçok tasarımcı ve yazılımcı tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor.

Çökme raporlayıcısı veya çökme habercisi, genellikle işlevi, üretim veya geliştirme/test ortamlarında çökme bilgilerini tanımlamak ve çökmeler meydana geldiğinde kullanıcıyı uyarmak olan bir yazılımdır. Çökme raporlayıcısı çoğunlukla yığın izleri, çökme türü, eğilimler ve yazılım sürümü gibi verileri içerir. Yazılım geliştiricilerin web, SAAS, mobil uygulamalar ve daha birçok platformda çökmelere neden olan temel sorunu bulmalarına ve gidermelerine yardımcı olur. Ayrıca parolalar, e-posta adresleri ve iletişim bilgileri gibi hassas bilgileri de içerir. Bu nedenle de bilgisayar güvenliği alanındaki araştırmacılar için ilgi çekici hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zorin OS</span> Ubuntu tabanlı Linux işletim sistemi

Zorin OS, Linux tabanlı bilgisayarlarda yeni olan kullanıcılar için tasarlanan ve desteklenen bir kişisel bilgisayar işletim sistemidir. Yerleşik özelliklerinden biri, kullanıcıların arayüzü Microsoft Windows veya MacOS'un arayüzlerine benzeyecek şekilde değiştirmesine olanak tanımasıdır. Wine ve PlayOnLinux, Zorin OS'ye kurulabilir. Kullanıcıların geçiş ve oyun kolaylığı için Windows yazılımını çalıştırmasına olanak tanır. İşletim sisteminin üç ücretsiz sürümü ve satın alınabilecek bir "Ultimate" sürümü mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Adwaita (tasarım dili)</span> GNOME masaüstü ortamının teması

Adwaita GNOME masaüstü ortamının tasarım dilidir. GNOME Shell ve Phosh arayüzlerinde varsayılan tema ve simge seti olarak kullanılmaktadır. Ayrıca GNOME'da kullanılmak üzere tasarlanmış yazılımlar için bir dizi Widget sağlar. Adwaita ilk olarak 2011'de, GNOME 3.0'ın yayınlanmasıyla beraber eski tasarım dili olan Clearlooks'un yerini alması için oluşturuldu.