İçeriğe atla

HAYTAP

HAYTAP - Hayvan Hakları Federasyonu
SloganYaşam ellerinizde
Kuruluş2008
Merkezİstanbul
Resmî sitehaytap.org

Hayvan Hakları Federasyonu veya kısaca HAYTAP, doğanın korunması ve hayvan hakları konusunda faaliyet gösteren çeşitli derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum örgütü. Kuruluş, adını aldığı Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformunun devamı niteliğindedir ve tüzel bir kişilik olan federasyonun kurulmasından sonra da eski adı olan HAYTAP'ı kullanmaya devam etmiştir. Halihazırdaki üye derneklerin 19'u Türkiye, biri Azerbaycan merkezlidir.[1]

HAYTAP, doğaya zarar verilmesi ve hayvanların haklarının ihlal edilmesi durumunda imkanları dahilinde kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışan, ihlallerin önüne geçilmesi için hukukî yolları kullanan, eğitim çalışmalarına katılan, ilgili yasaların değişmesi ve daha iyi bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli resmî görüşmeleri ve halkla ilişkiler çalışmalarını yürüten bir kuruluştur.

HAYTAP kampanya posterlerinden bir örnek

Tarihçe

HAYTAP, 9 Temmuz 2008 tarihinde Türkiye'nin farklı illerinde hayvan hakları konusunda faaliyet gösteren 5 sivil toplum örgütünün aynı federasyon altında birleşmesi ile kuruldu. Bünyesindeki hayvan hakları derneklerinin sayısı bugün 20'ye ulaşmıştır ve Türkiye çapında 70 civarı temsilciliği bulunmaktadır.[2] Federasyonun üyesi olan dernekler şunlardır:

Dernek adıKısaltmaMerkez
Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma DerneğiDOHAYKOAdana
Bir Can Bin Yaşam ve Eğitim DerneğiBİYADERAdana
Konyaaltı Dostları DerneğiKDDAntalya
Giresun Hayvanları Koruma DerneğiGİRHAYKOGiresun
Diyarbakır Hayvanları Koruma DerneğiDİHAYKODiyarbakır
Canlı Hayatını İyileştirme DerneğiCAHİDEGaziantep
Hayvan Dostları DerneğiHAYDOSTİzmir
Seferihisar Hayvanları Koruma DerneğiSEHAYDERSeferihisar, İzmir
Bir Damla Yaşam Derneği-Bitlis
Aydın Hayvanları Koruma Derneği-Aydın
Balıkesir Hayvanları Koruma Derneği-Balıkesir
Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma DerneğiEHDKDİstanbul
Hayvanları Çaresizlikten ve İlgisizlikten Koruma DerneğiHAÇİKOİstanbul
Ortaca Hayvan Dostları DerneğiHAYDOSOrtaca, Muğla
Yenişehir Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma DerneğiYEDOHAYenişehir, Bursa
Doğa ve Hayvan Hakları Koruma Derneği-Sakarya
Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği-Bartın
Zonguldak Hayvan Hakları DerneğiZONHAYDERZonguldak
Kahramanmaraş Doğayı Hayvanları Sevenler DerneğiDOHAYSEVKahramanmaraş
Hatay Doğa ve Yaşam Derneği-Hatay
Canlı Alemin Muhafizesi İçtimai Birlik DerneğiALYANSAzerbaycan (Gönüllü üye dernek)

Kaynakça

  1. ^ Haytap Nedir? Haytap'ın Manifestosu 17 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,HAYTAP.org. Erişim:21 Aralık 2011
  2. ^ Haytap Hayvan Hakları Federasyonu Üyesi Derneklerimiz 5 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,HAYTAP.org. Erişim: 29 Kasım 2012

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivil Toplum Geliştirme Merkezi</span>

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Merkezi Ankara'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası kuruluş</span> hükûmetler arasında antlaşmayla kurulan kuruluş

Uluslararası organizasyon ya da uluslararası kuruluş veya uluslararası örgüt, uluslararası üyelere veya üyelik sistemine, kapsama ya da varlığa sahip kuruluşlar için kullanılan bir isim olup, uluslararası sivil toplum kuruluşu ve hükûmetler arası örgüt şeklinde iki ana türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Doğayı Koruma Vakfı</span> 1961de kurulan ve doğayı korumayı amaçlayan uluslararası sivil toplum örgütü

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961'de World Wildlife Fund olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. Ancak Kuzey Amerika ülkeleri hala eski halini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yurttaşlık Derneği</span>

Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd), uluslararası bir çalışma konferansı olarak nitelenen Helsinki Yurttaşlar Meclisi'ne dayanan ve Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, barış, demokrasi ve çoğulculuk gibi alanlarda etkinlik gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Eylül 1993'te kuruldu. Derneğin hedefi, barış, insan hakları, çevreyi tahrip etmeyen bir ekonomi, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlerin, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde hayata geçirilmesi ve sivil tabanda yaygın hale getirilmesidir. Dernek bu hedeflere ulaşmada, sorunların karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla çözümünü ilke kabul eder.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evcil hayvan mağazası</span>

Evcil hayvan mağazası veya pet shop değişik türde hayvan satışı yapılan perakende işyerleridir. Evcil hayvan mağazaları ayrıca hayvan yemi, sarf malzemesi ve aksesuar satarlar.

İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), ulusal ve uluslararası alanda faaliyet göstermek üzere, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen insan hakları savunucularının katılımı ile, 2003 yılında İzmir'de kurulmuştur. İnsan haklarının her türlü siyasi ideoloji ve dünya görüşünün üzerinde bir değer olduğunu kabul eden İHGD, hakların ilerletilmesinin ancak sorunların kaynağına ilişkin gerçek bir kavrayışın geliştirilmesi ve somut çözüm önerilerinin uygun taktik ve stratejiler kullanılarak hayata geçirilmesiyle mümkün olabileceğine inanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halkevleri</span> sivil toplum kuruluşu

Halkevleri veya Halkevleri Derneği, Türkiye genelinde barınma, sağlık, eğitim, çevre, kadın ve engelli haklarının savunulması ve genişletilmesi için faaliyet gösteren ve "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsünde olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği</span>

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği 31 Aralık 2005 tarihinde İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşlarını bir araya getirme amacı ile Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın çalışmaları ile İstanbul merkezli olarak kurulan uluslararası kuruluş. Birçok ülkeden 152 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

İnsan Hakları Derneği (İHD), genel merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Yaban TV</span>

Yaban TV, kendisi de bir doğa sporcusu olan Gazeteci Ufuk Güldemir öncülüğünde 27 Aralık 2006 yılında kurulan "Türkiye'nin ilk ve tek yaban yaşamı ve doğa sporları kanalı"dır.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu veya kısaltılmış adıyla ABTTF, Almanya'dan Batı Trakya'ya göç eden Batı Trakya Türkleri'nin Yunanistan'daki Batı Trakya Türk toplumunun azınlık sorunları ile ilgilenmek ve çözümüne katkı sağlamak amacıyla 28 Şubat 1988'de kurulmuş bir çatı kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Alternatif Bilişim Derneği</span>

Alternatif Bilişim Derneği dijital haklar, internet sansürü ve kitlesel gözetim gibi sorunlar üzerine çalışan İstanbul merkezli bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan deneyleri</span> insan-dışı hayvanlar üzerinde yapılan deneysel ve bilimsel çalışmalar

Hayvan deneyleri, insan dışındaki hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu bilimsel amaçların başlıcaları:

Dernek federasyonu, dernek, hayır kurumu ya da kar amacı gütmeyen kuruluş statüsü kazanmış tüzel kişiliklerin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği</span>

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) 2006 yılında kurulmuş olan bir sivil toplum örgütüdür. Amacı hapishanede bulunan mahpusların hak ve özgürlüklerini korumak, hapishane koşullarının uluslararası insan hakları standartlarına ve insan onuruna uygun şekilde olmasını sağlamaktır.