İçeriğe atla

HAL 9000

HAL 9000'in fiziksel arayüzü

HAL 9000, (kısaca HAL) 1968 yılı yapımı, Arthur C. Clarke'ın Sentinel adlı öyküsünden uyarlanan ve yönetmenliğini Stanley Kubrick'in yönettiği ve yapımında katkı unsuru sağladığı 2001: Bir Uzay Destanı filmindeki bir süper bilgisayar. Serinin devam filmlerinde de kullanılmıştır.

Tam adı ile HAL 9000, filmdeki uzay aracının öğrenebilir yapay zekâya sahip bilgisayarıdır. Adı, "Heuristically programmed ALgorithmic computer" İngilizce sözcüklerinin baş harflerinden türetilmiştir. Ayrıca IBM ile HAL arasında da bir ilişkinin olduğu iddia edilmektedir. Alfabetik sıralamada IBM'deki harflerden birer önceki harfler kullanıldığında HAL ismine ulaşılır. Clarke'ın öyküsüne göre, 12 Ocak 1992 tarihinde çalışmaya başlayan HAL, Urbana - İllinois'te Dr. Chandra tarafından yaratılmıştır. Filmde HAL 9000'i Kanadalı aktör Douglas Rain seslendirmiştir.

HAL 9000, konuşmaları anlayabilmekte, yüzleri tanıyabilmekte, bir insan gibi konuşabilmekte, dudak okuyabilmekte, mimikleri değerlendirebilmekte ve hatta sanat eserleri hakkında fikir bile yürütebilmektedir. HAL 9000 aynı zamanda iyi sayılabilecek bir satranç oyuncusudur, astronotlardan Frank Poole ile bu oyunu oynamıştır.

HAL 9000, kendisinin yetkisini bilinçli bir şekilde alma potansiyelini gördüğü astronotlardan Frank Pool'u kasten öldürmüş, daha sonra diğer astronot David Bowman tarafından ileri fonksiyonları etkisiz hâle getirilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MS-DOS</span> 1980li yıllarda kişisel bilgisayar işletim sistemi

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kişisel bilgisayar</span>

Kişisel bilgisayar veya PC, şahsi kullanımına yönelik özel olarak tasarlanmış, herhangi bir uzman veya operatörün yardımı olmadan kişilerin kendi başlarına kullanabileceği bilgisayar türü. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü (laptop) bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar, PC'lere örnek olarak verilebilir. Kişisel bilgisayarlar evde, büroda veya mobil olarak kullanılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

<i>Yeşil Yol</i> (film) 1999 yapımı Amerikan dram ve gizem filmi

Yeşil Yol, 1999 yılında çekilen ABD yapımı bir dram filmidir. Yönetmeni ve senaristi Frank Darabont'tur. Film, Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">IBM PC-DOS</span> işletim sistemi

IBM PC DOS, IBM Personal Computer Operating Disc System 'in kısaltması, IBM PC ve ardılları/uyumlu sistemler için geliştirilmiş tarihi bir işletim sistemidir.

<i>2001: Bir Uzay Destanı</i> (film)

2001: Bir Uzay Destanı veya Türkçe gösterim adıyla 2001: Uzay Yolu Macerası, 1968 yılında Stanley Kubrick tarafından yönetilen bilimkurgu filmi. Filmin bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke'ın kısa bir öyküsünden esinlenen senaryosu, Kubrick ve Clarke tarafından kaleme alınmıştır. Film insanın evrimi, teknoloji, yapay zeka tematik unsurlarını işler ve bilimsel gerçekliği, öncü görsel efektleri, provokatif belirsizliği ve bazı yorumculara göre içerdiği gerçeküstü betimleme, geleneksel anlatım teknikleri yerine sessizlik ve asgari düzeydeki karşılıklı konuşmaları ile ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay elbisesi</span> uzaya çıkan astronot ve kozmonotları dış etkenlere karşı koruyan özel giysi

Uzay elbisesi, tepkili uçak pilotları ve özellikle astronotların vücutlarını dış etkilerden koruyarak çalışabilmeleri ve yaşayabilmelerini sağlayan elbisedir. Bu elbise, astronotun durumunun stabil kalmasını sağlar.

<i>Hükmedenler</i> (film)

Hükmedenler, 1978 ABD - İngiltere ortak yapımı bilimkurgu gerilim filmidir. Özgün adı Capricorn One olan film Türkiye'de sinemalarda Aralık 1979'da gösterilmiştir. Capricorn astronomide Oğlak Takımyıldızı, astrolojide de oğlak burcu anlamlarına gelmektedir. Capricorn One ise filmde Mars'a gidecek uzay aracının kod adıdır.

<span class="mw-page-title-main">ThinkPad</span>

ThinkPad, bir dizüstü bilgisayar serisidir. IBM'in 2005'te Çinli şirket Lenovo'ya satılan markasıdır. Tescilli Marka hakkını IBM'den üstlenen şirket, 2007'den beri IBM marka altında kendi ürettiği dizüstü bilgisayarlarda IBM logosunu kullanmaktan vazgeçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lenovo</span> Çin merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Lenovo, Çin merkezli uluslararası bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi. Tüketici elektroniği, kişisel bilgisayarlar ve ilgili hizmetler tasarlama, üretme ve pazarlama konusunda uzmanlaşmış bir Çinli çok uluslu teknoloji şirketidir. Şirket tarafından üretilen ürünler arasında masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, iş istasyonları, sunucular, süper bilgisayarlar, elektronik veri kayıt ortamı cihazları, BT yönetim yazılımları ve Smart TV'ler yer almaktadır. En iyi bilinen markaları arasında IBM'in ThinkPad laptop iş kolu, IdeaPad, Lenovo Yoga ve Lenovo Legion tüketici dizüstü bilgisayar serileri, IdeaCentre ve ThinkCentre masaüstü bilgisayar serileri yer alır. Ocak 2021 itibarıyla Lenovo, birim satışlara göre dünyanın en büyük kişisel bilgisayar satıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ay'a aslında gidilmediği iddiası</span>

Ay'a aslında gidilmediği iddiası, Apollo Projesi ile insanoğlunun Ay'a gidilmediğini, aslında tüm projenin bir aldatmacadan ibaret olduğu iddialarıdır. Kamuoyunda önemli miktarda taraftar toplamıştır. Bu iddialar, tarihçiler ve uzay araştırmaları camiasınca kabul edilmemektedir.

<i>Marslı</i> (film) 2015 yapımı bilimkurgu ABD filmi

Marslı, Ridley Scott tarafından yönetilen 2015 yapımı bilimkurgu türündeki ABD filmi. Drew Goddard tarafından yazılan senaryo, Andy Weir tarafından 2011'de yazılan aynı adlı romandan uyarlandı. Filmin başrolünde Matt Damon bulunurken yan rollerinde Jessica Chastain, Michael Peña, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara ve Donald Glover yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PS/2 bağlantı noktası</span>

PS/2 portu, klavyeleri ve fareleri PC uyumlu bir bilgisayar sistemine bağlamak için kullanılan 6 pimli bir Mini-DIN konnektördür. PS/2 adı, IBM'in 1987 yılında tanıttığı üçüncü nesil kişisel bilgisayar serisi olan Personal System/2 bilgisayarlarından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Motorola 68000</span>

Motorola 68000, 16/32 bitlik CISC mikroişlemcisidir ve 1979'da Motorola Semiconductor Ürünleri Bölümü tarafından üretilmiştir

Tanrı'nın Dokuz Milyar İsmi , İngiliz yazar Arthur C. Clarke'ın 1953 tarihli bilimkurgu öyküsüdür. Hikâye, 1970 yılında Amerika Bilimkurgu Yazarları tarafından Nebula Ödülleri'nin oluşturulmasından önce yayınlanan en iyi bilimkurgu öykülerinden biri olarak seçilen öyküler arasındaydı. The Science Fiction Hall of Fame, Volume One, 1929–1964'te yeniden basıldı.

28. Akademi Ödülleri, Los Angeles, California'daki RKO Pantages Tiyatrosu'nda sahiplerini sunuldu. Düşük bütçeli bir film olan Marty, En İyi Film ödülü kazanan en kısa film oldu.

47. Akademi Ödülleri, 8 Nisan 1975 Salı, Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da 1974'ün en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla sahiplerine sunuldu. Törene Bob Hope, Shirley MacLaine, Sammy Davis Jr. ve Frank Sinatra başkanlık etti. Bu, NBC'nin, törenleri yayınladığı son yıldı.

52. Akademi Ödülleri, 14 Nisan 1980'de Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine takdim edildi. Törene Johnny Carson ev sahipliği yaptı. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adayları arasında, şimdiye kadarki en genç En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adayı olan 8 yaşındaki Justin Henry ve 79 yaşındaki Melvyn Douglas vardı. Bu, 2013 yılına kadar Oscar tarihinde iki rakip oyuncu arasındaki en büyük yaş farkıydı. Douglas'ın ödülü kazanmasına rağmen o gece Oscar'lara katılmamasının nedeni kısmen aralarındaki yaş farkıydı.