İçeriğe atla

H5P

H5P
Geliştirici(ler)H5P Team
İlk yayınlanma25 Ocak 2013 (11 yıl önce) (2013-01-25)
Geliştirme durumuActive
İşletim sistemiCross-platform
PlatformPHP
TürContent Collaboration Framework
Resmî sitesih5p.org

H5P, JavaScript tabanlı, özgür ve açık kaynak bir içerik işbirliği çerçevesidir. H5P terimi  HTML5 Paketi ifadesinin kısaltmasıdır amaç da HTML5 içeriğin herkes tarafından kolayca oluşturulması, paylaşılması ve yeniden kullanılmasıdır.[1][2] H5P.org sitesinde H5P kullanılarak etkileşimli videolar, etkileşimli sunumlar, sınavlar, etkileşimli zaman çizelgeleri ve daha fazlası[3] geliştirilmiş ve paylaşılmaktadır. H5P 2.200'den fazla web sitesinde kullanılmaktadır.[4][5]

Çerçeve; web tabanlı bir içerik editörü, içerik türlerini paylaşmak için bir web sitesi, mevcut İçerik Yönetim Sistemleri için eklentiler ve HTML5 kaynaklarını bir araya getiren bir dosya biçiminden oluşur.

Web tabanlı editör her türden H5P içerik türleri ve uygulamalarına her türlü multimedya dosyayı ve metin içeriğini ekleyebilir. Buna ek olarak; bir içerik türü, içerik tipinin WYSIWYG düzenlenmesi de dahil olmak üzere her biçimde düzenlenmesi için metin düzenleyiciye isteğe bağlı gereçler de sağlayabilir.

H5P.org H5P kitaplıklarının, uygulamaların ve içerik türlerinin paylaşılabildiği bir topluluk sitesidir. H5P uygulamaları ve içerik türleri H5P uyumlu web sitelerinin tamamında aynı şekilde çalışır.[6]

Şu anda Drupal,[7] WordPress.[8] ve Moodle[9] olmak üzere üç platforma entegrasyon bulunmaktadır. Platform entegrasyonu genel H5P kodunun yanında arabirim uygulamalarını ve platformla entegrasyon için gerekli olan platforma özgü kodu içerir. H5P olabildiğince az platforma özgü kod ve olabildiğince az sunucu uygulama kodu içerecek biçimde tasarlanmıştır. Kodun büyük bölümünü JavaScript oluşturur. Amaç yeni platformlarla H5P entegrasyonunu kolaylaştırmaktır.

Dosya biçimi JSON formatında bir metaveri dosyasından, içerik için özellikleri ve tasarımı sağlayan çeşitli kitaplık dosyalarından ve metinsel içeriğin JSON biçiminde, çokluortam içeriğin de dosyalar ya da harici sitelere bağlantılar biçiminde depolandığı bir içerik klasöründen oluşur.[10]

Destek

H5P için birincil destek H5P.org web sitesidir. Burada H5P denenebilir; sitede buna ek olarak H5P için çevrimiçi kullanım kılavuzu, H5P bağlantılı bilgiler için sürekli güncellenen bir bilgi havuzu, belgeler ve forumlar bulunmaktadır.[11]

Kaynakça

  1. ^ "WordPress And H5P : The Future Of Rich Content?". WPMUDEV. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  2. ^ "H5P: An Open Source HTML5 eLearning Authoring Tool". elearningindustry.com. 16 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  3. ^ "Content Types". H5P.org. 16 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  4. ^ "H5P is a WordPress plugin for creating and sharing rich HTML5 content in your browser". Wordpress.org. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  5. ^ "Usage statistics for H5P - Create and Share Rich Content and Applications". drupal.org. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  6. ^ "Create, share and reuse interactive HTML5 content in your browser". H5P.org. 17 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  7. ^ "H5P - Create and Share Rich Content and Applications". drupal.org. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  8. ^ "H5P is a WordPress plugin for creating and sharing rich HTML5 content in your browser". wordpress.org. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  9. ^ "H5P is a Moodle plugin for creating and sharing rich HTML5 content in your browser". h5p.org. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2016. 
  10. ^ "File Structure". h5p.org. 16 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 
  11. ^ "H5P forums". H5P.org. 17 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">HTTP</span> iletişim protokolü

HTTP bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim protokolüdür. HTTP, World Wide Web için veri iletişiminin temelidir; burada köprü metni belgeleri, örneğin bir fare tıklamasıyla veya bir web tarayıcısında ekrana dokunarak kullanıcının kolayca erişebileceği diğer kaynaklara köprüler içerir.

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">WordPress</span>

WordPress, PHP dilinde yazılmış ve HTTPS ile desteklenen bir MySQL veya MariaDB veritabanıyla eşleştirilen bir ücretsiz ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemi (CMS)‘dir. Özellikler, WordPress içinde "Temalar" olarak adlandırılan bir eklenti mimarisi ve bir şablon sistemi içerir. WordPress başlangıçta bir blog yayınlama sistemi olarak oluşturuldu ancak daha geleneksel posta listeleri ve İnternet forumları, medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve çevrimiçi mağazalar dahil olmak üzere diğer web içeriği türlerini desteklemek için gelişti.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Drupal</span> web içerik yönetim sistemi

Drupal; ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi ya da içerik yönetim'e odaklı bir altyapı yazılımıdır. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. 2000'li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve etkin bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">HTML5</span> web programlama dili HTMLnin en güncel sürümü

HTML5, İnternet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür. Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir. Kısaca H5 Google Chrome ve Safari tarayıcılarının güncel sürümleri üzerinde deneme aşamasında da olsa çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır. Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın, yine de fazladan yazılan kodların fonksiyonelliğini bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML5, bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır. Video paylaşım sitesi YouTube, deneme aşamasında HTML5'i kullanıcılarına sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CMS Made Simple</span>

CMS Made Simple (CMSMS) açık kaynak (GPL) lisansıyla yayınlanan bir içerik yönetim sistemidir (CMSMS) web geliştiricileri ve site sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bilişim kitapları alanında dünyanın en saygın yayın evlerinden Packt Publishing tarafından 2010 yılı içerisinde yapılan ankette PHP ile geliştirilmiş en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçilmiştir.

Bir Jeo uzamsal içerik yönetim sistemi nesneler ve bir çevrimiçi etkileşimli harita üzerinde görüntülenecek bir enlem, boylam ve konuma sahip bir içerik yönetim sistemidir. Ayrıca çevrimiçi haritaları temsil edilen veriler üzerinde bilgi sayfaları bağlantıları vardır. Bazı Jeo uzamsal içerik yönetim sistemleri (GeoCMS) ayrıca, kullanıcıların içerik nesnelerinin bir parçası olarak mekansal verileri düzenlemesine izin verir. Mekansal veri içerikleri bu ölçüt çerçevesinde WMS veya WFS gibi standart arayüzleri kullanarak GeoCMS tarafından yayımlanır.

Cross-Origin Resource Sharing (CORS), bir web sayfası üzerindeki bazı kaynakların, kaynağın sunulduğu alan adının dışındaki bir alan adından istenebilmesine izin veren bir mekanizmadır. Bir web sayfası, özgürce kökler arası resimleri, stil sayfalarını, betikleri ve videoları ekleyebilmektedir. Ancak, bazı “alanlar arası” istekler, özellikle Ajax istekleri, Aynı Kök Politikası nedeniyle varsayılan olarak yasaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft WebMatrix</span>

Microsoft WebMatrix Windows için, web geliştirmeye yönelik, ücretsiz, bulut bağlantılı bir web sitesi oluşturucu ve HTML düzenleyicisidir. WebMatrix, geliştiricilerin ASP.NET, PHP, Node.js ve HTML5 için tam destekle yerleşik şablonları veya popüler açık kaynak uygulamaları kullanarak web siteleri oluşturmalarını sağlar. Microsoft, web geliştiricilere kodlama, özelleştirme ve yayınlama yeteneklerini tek bir yerde sunmak amacıyla WebMatrix'i geliştirdi.

archive.today Ağ sayfalarının anlık görüntülerini barındıran bir arşiv sitesi

archive.today, web sayfalarının anlık görüntülerini barındıran bir arşiv sitesidir. archive.today tek seferde 50MB'dan küçük Web 2.0 sitelerini saklayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Favicon</span> Belli bir ağ sayfasının küçük simgesi

Favicon, kısayol simgesi, website ikonu, sekme ikonu, URL ikonu veya yer imi ikonu olarak da bilinir, bir veya daha fazla küçük simge içeren bir dosyadır, belirli bir web sitesi veya web sayfası ile ilişkili. Bir web grafik tasarımcısı böyle bir simge yaratabilir ve onu bir web sitesine çeşitli yollarla yükleyebilir ve ardından grafiksel web tarayıcısı bundan yararlanabilir. Favicon desteği sağlayan tarayıcılar tipik olarak bir tarayıcının faviconunu adres çubuğu ve yer imleri listesinde sayfanın adının yanında gösterir. Sekmeli tarayıcı özelliğini destekleyen tarayıcılar tipik olarak sekmedeki sayfanın başlığının yanında bir sayfanın favicon'unu gösterir ve siteye özgü tarayıcı favicon'u masaüstü simgesi olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

Apache Cordova ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü. Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır ne de tam olarak Web temellidir. Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Electron (yazılım kütüphanesi)</span>

Electron, GitHub tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan özgür ve açık kaynaklı bir yazılım iskeletidir. Çerçeve, Chromium tarayıcı motorunun bir çeşidi kullanılarak oluşturulan web teknolojilerini ve Node.js çalışma ortamını kullanarak masaüstü uygulamaları oluşturmak için tasarlanmıştır. Ek olarak, Düğüm hizmetleriyle yerel entegrasyon ve süreçler arası iletişim modülü gibi şeylere izin vermek için çeşitli API'ler de kullanır.

Dolphin Browser, MoboTap Inc. tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Çoklu dokunma hareketlerini destekleyen Android platformu için ilk alternatif tarayıcılardan biriydi. Dolphin Browser, yerel platformunun varsayılan tarayıcı motorunu kullanır.