İçeriğe atla

H-IIB

H-IIB
H-IIB
AmaçFırlatma aracı
ÜreticiMitsubishi Heavy Industries
Menşei ülke Japonya
Boyut
Yükseklik56.6 m (186)
Çap5.2 m (17)
Ağırlık531,000 kg (1,171,000 lb)
Kademeler2
Kapasite
LEO yükü16,500 kg (36,400 lb[1])
GTO için
yük
8,000 kg (18,000 lb[1])
İlgili roketler
Roket ailesiH-II
BenzerAriane 5
Atlas V 541
Falcon 9 Full Thrust
Proton-M
Fırlatma geçmişi
DurumHizmette
Fırlatma yerleriLC-Y2, Tanegashima
Toplam fırlatmalar6
Başarı(lar)6
İlk uçuş10 Eylül 2009
Son uçuş9 Aralık 2016
Ek motorlar - SRB-A3
Ek motor sayısı4
İtme kuvveti2,305 kN (518,000 lbf)
Özgül itici kuvvet283.6 saniye
Yanma süresi114 saniye
YakıtHTPB
Ek motorlar
Özgül itici kuvvet2.781 km/s
İlk kademe
Motor2 LE-7A
İtme kuvveti2,196 kN (494,000 lbf)
Özgül itici kuvvet440 saniye
Yanma süresi352 saniye
YakıtLOX / LH2
İkinci kademe
Motor1 LE-5B
İtme kuvveti137 kN (31,000 lbf)
Özgül itici kuvvet448 saniye
Yanma süresi499 saniye
YakıtLOX / LH2

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir.[2] Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

H-IIB, ilk uçuşunu 10 Eylül 2009 tarihinde gerçekleştirdi.[1][3] 2016 yılı itibari ile H-IIB roketleri toplam altı kez fırlatıldı. Roketlerin fırlatılması Tanegashima Uzay Merkezi'nden gerçekleştirilmektedir.

Uçuşlar

Uçuş Tip Fırlatma tarihi (UTC) Fırlatma yeri Fırlatma yükü Sonuç
TF1 H-IIB 10 Eylül 2009
17:01:46
LA-Y2, TanegashimaJaponya HTV-1 Başarılı
F2 H-IIB 22 Ocak 2011
05:37:57
LA-Y2, TanegashimaJaponya HTV-2 Başarılı
F3 H-IIB 21 Temmuz 2012
02:06:18
LA-Y2, TanegashimaJaponya HTV-3
Japonya Raiko
Japonya We Wish
Japonya Niwaka
Amerika Birleşik Devletleri TechEdSat
Vietnam F-1
Başarılı
F4 H-IIB 3 Ağustos 2013
19:48:46
LA-Y2, TanegashimaJaponya HTV-4
Japonya Vietnam Pico Dragon
Amerika Birleşik Devletleri ArduSat-1
Amerika Birleşik Devletleri ArduSat-X
Amerika Birleşik Devletleri TechEdSat-3
Başarılı
F5 H-IIB 19 Ağustos 2015
11:50:49
LA-Y2, TanegashimaJaponya HTV-5
Brezilya SERPENS
Japonya S-CUBE
Amerika Birleşik Devletleri Flock-2b x 14
Danimarka GOMX-3
Danimarka AAUSAT5
Başarılı
F6 H-IIB 9 Aralık 2016
13:26:47
LA-Y2, TanegashimaJaponya HTV-6
Japonya AOBA-Velox III
İtalya Brezilya Amerika Birleşik Devletleri TuPOD
Japonya EGG
Japonya ITF-2
Japonya STARS-C
Japonya FREEDOM
Japonya WASEDA-SAT3
Başarılı

Kaynakça

  1. ^ a b c Krebs, Gunter. "H-2B". Gunter's Space Page. 25 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 
  2. ^ "JAXA | H-IIB Launch Vehicle". JAXA | Japan Aerospace Exploration Agency. 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 
  3. ^ "Japan's space freighter in orbit". Jonathan Amos. BBC. 10 Ağustos 2009. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nagoya</span> Japonyanın, Honşu adasının orta-güney kesiminde ve ayrıca Büyük Okyanusun kıyısındaki nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan liman kenti

Nagoya Chūbu bölgesi'nin en büyük şehri, en çok nüfuslu dördüncü şehri ve 2020'de 2.3 milyonluk nüfusuyla Japonya'nın en kalabalık üçüncü kentsel bölgesidir. Ülkenin en büyük adası Honshū'adasının orta-güney kesiminde ve Pasifik Okyanusunun kıyısındadır. Nagoya, Aichi Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir, Tokyo, Osaka, Kobe, Yokohama ve Chiba ve Hakata birlikte Japonya'nın en önemli liman şehirlerinden biridir. Nagoya, 2020'deki 10.11 milyon nüfuslu Japonya'nın en kalabalık üçüncü metropolitan alanı Chūkyō metropolitan alanının ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Regional Jet</span>

Mitsubishi Regional Jet (MRJ), Mitsubishi Heavy Industries ile Toyota Motor Corporation ortaklığı ve Toyota'ya bağlı Fuji Heavy Industries'in tasarım yardımıyla Mitsubishi Aircraft Corporation tarafından üretilen 70-90 kişilik bir bölgesel jet uçağıdır. Uçağın ilk uçuşu 11 Kasım 2015'te ve ilk teslimatların 2017 yılında yapılması planlanılmaktadır. MRJ, 1960'larda üretilen NAMC YS-11'den sonra Japonya'da tasarlanan ve üretilen ilk yolcu uçağı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Falcon Heavy</span>

Falcon Heavy, SpaceX tarafından tasarlanmış ve üretilmiş, kısmen yeniden kullanılabilen bir ağır yük fırlatma aracıdır. Falcon Heavy, Falcon 9 fırlatma aracının bir uyarlamasıdır ve Falcon 9 roket çekirdeğinin yanı sıra, Falcon 9 ilk aşamasından türetilmiş olan, fazladan iki adet sonradan eklenen roketten oluşmaktadır. Bu yapılandırma Alçak Dünya yörüngesine (ADY) çıkarılabilen görev yükü miktarını yaklaşık 54 tona yükseltecektir, bununla karşılaştırılacak olursa Falcon 9 v1.1 aracı 13 ton'a kadar görev yükünü ADY'ye çıkarabilmektedir. Falcon Heavy için ilk fırlatma 6 Şubat 2018 tarihinde başarılı olarak gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fırlatma aracı</span> uzaya bir obje taşımayı sağlayan roket

Uzay yolculuğu alanında fırlatma aracı ya da taşıyıcı roket bir görev-yükünü Dünya'nın yüzeyinden uzaya taşımak için kullanılan bir rokettir. Bir fırlatma sistemi fırlatma aracından, fırlatma rampasından ve diğer çeşitli altyapı bileşeninden oluşmaktadır. Genelde taşıyıcı roketler yörüngeye yapay uydu yerleştirmek için kullanılırken, araştırma roketi gibi bazı uzay uçuşları Yörünge-altı uzay uçuşu olarak sınıflandırılır. Bazı roketler ise bir uzay aracının Dünya'nın yörüngesinden tamamen kurtulamasını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-1</span>

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Naro-1</span>

Naro-1 veya daha önceki adıyla Korea Space Launch Vehicle (KSLV), Güney Kore yapımı iki kademeli katı yakıtlı bir fırlatma roketidir. Naro-1, Güney Kore'nin ilk fırlatma roketi olup aynı zamanda yörüngeye ulaşan ilk Güney Kore yapımı fırlatma aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanegashima</span> Japonyanın Kagoshima prefektörlüğüne bağlı Ōsumi Adalarına ait bir ada

Tanegashima (種子島), Kagoshima Eyaleti, Japonya'ya ait Ōsumi Adaları'ndan biridir. Yüzölçümü 444,99 km2 'lik yüzölçümü ada, Ōsumi Adaları'nın ikinci en büyüğüdür ve 33,000 kişilik nüfusu vardır. Adaya ulaşım feribotla veya Yeni Tanegashima Havaalanı'na hava yoluyla yapılır. İdari olarak ada, Nishinoomote şehri ve Nakatane ile Minamitane adlı iki kasabaya ayrılır. Kasabalar Kumage Bölgesi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi H-60</span> SH-60 tipi helikopterin Japon versiyonu

Mitsubishi H-60, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen, S-70 helikopter ailesinin bir üyesi olan Sikorsky SH-60 Seahawk temelli çift turboşaftlı helikopterdir. Helikopter Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. SH-60J/K Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için denizaltısavar devriye modeli, UH-60J Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için arama-kurtarma modeli ve UH-60JA Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için çok maksatlı modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Atlas V</span>

Atlas V, aktif olarak sürmekte olan fırlatma sistemlerinden Atlas Füzesi ailesi içerisinde bulunmaktadır. Roket ilk başlarda sadece Lockheed Martin şirketinin desteğiyle sürmesine karşın, devreye Boeing, United Launch Alliance'nin (ULA), Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nin de girmesiyle hız kazanmıştır. Atlas V'in motoru Rus yapımı RD-180 dir ve yakıt olarak kerosen ile sıvı oksijen kullanmaktadır. Atlas V roketinin çapı 7.2 m olup, yüksekliği ise 32.3 m dir. Roket Decatur, Alabama ve Harlingen, Teksas'ta monte (üretim) yapılmıştır.

Bu yörünge fırlatma sistemlerinin bir karşılaştırmasıdır. Aşağıda geleneksel yörünge fırlatma sistemlerinin tam listesi sunulmuştur. Geleneksel fırlatıcı aileleri kısa, basit listesi için bkz: Yörünge fırlatma aileleri karşılaştırması.

<span class="mw-page-title-main">PSLV</span> Hindistan yapımı dört kademeli bir fırlatma roketidir. Roket Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) geliştirilmiş olup önceki Sovyet yapımı roketlerin yerini almıştır.

PSLV, Hindistan yapımı dört kademeli bir fırlatma roketidir. Roket Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) geliştirilmiş olup önceki Sovyet yapımı roketlerin yerini almıştır. PSLV, küçük boyutlu uyduları yer durağan aktarım yörüngesine fırlatma özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">H-II Transfer Aracı</span>

H-II Transfer Aracı (HTV) veya Kōnotori, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir otomatik kargo uzay aracıdır. HTV, Japon Deney Modülü Kibō'yu (JEM) ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS) ikmal amacıyla tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">H-II</span>

H-II, Japon yapımı bir fırlatma roketidir. Roket, 1990'larda daha büyük uyduları fırlatma imkânı sunmak amacıyla NASDA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup Japonya'nın yalnızca yerel teknolojiler kullanılarak üretilen ilk iki aşamalı sıvı yakıtlı roketidir. 1994-1999 yılları arasında kullanıldıktan sonra güvenilirlik ve maliyet konular nedeniyle H-IIA roketi geçildi.

<span class="mw-page-title-main">Epsilon (roket)</span>

Epsilon, Japon yapımı bir fırlatma roketidir. Roket, JAXA tarafından 2007 yılında geliştirilmiş olup M-V roketinin yerini almıştır. Alçak Dünya yörüngesine 1,2 ton yük yükleyebilecek şekilde tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIA</span>

H-IIA (H2A), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek, ay yörüngesine uzay aracı göndermek ve Venüs'e gezegenler arası bir uzay sondası göndermek amacıyla kullanıldı. H-IIA, güvenilirliği artırmak ve maliyetleri en aza indirgemek için büyük ölçüde yeniden tasarlanan daha önceki H-II roketinin bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hayabusa 2</span>

Hayabusa2 , Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yürütülen asteroit numunesi toplama görevidir. Haziran 2010'da ilk kez asteroit numuneleri toplayan Hayabusa görevinin ardılıdır. Hayabusa2, 3 Aralık 2014'te fırlatıldı ve 27 Haziran 2018'de Dünya'ya yakın asteroit 162173 Ryugu ile uzay buluşmasını gerçekleştirdi. Asteroidi bir buçuk yıl boyunca araştırdı ve numuneler topladı. Kasım 2019'da asteroitten ayrıldı ve 5 Aralık 2020 UTC'de numuneleri Dünya'ya geri getirdi. Görevi, hızla dönen küçük asteroit 1998 KY26 ile buluşacağı en az 2031 yılına kadar uzatıldı.

<span class="mw-page-title-main">IKAROS</span>

IKAROS, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir uzay sondasıdır. 20 Mayıs 2010 tarihinde H-IIA roketi ile Tanegashima Uzay Merkezi'nden Akatsuki ve diğer dört uzay aracı ile birlikte fırlatıldı. IKAROS, gezegenler arası alanda uzay yelkeni teknolojisini başarıyla deneyen ilk uzay aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">BepiColombo</span>

BepiColombo, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) Merkür gezegeni ortak görevidir. Görev, birlikte fırlatılan Mercury Planetary Orbiter (MPO) ve Mio uydularından oluşmaktadır. Merkür'ün manyetik alanı, manyetosferi ve hem iç hem de yüzey yapısının nitelendirmesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilecek. 20 Ekim 2018, 01.45 UTC'de Ariane 5 roketiyle fırlatıldı ve bir Dünya uçuşu, iki Venüs uçuşu ve altı Merkür uçuşunun ardından, 5 Aralık 2025'te Merkür'e varması bekleniyor. Görev, Avrupa Uzay Ajansı Horizon 2000+ programının bir parçası olarak yıllarca süren teklif ve planlamadan sonra Kasım 2009'da onaylandı. Programın fırlatılan son görevidir.

H-I, Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, 1980'lerde daha büyük uyduları fırlatma imkânı sunmak amacıyla McDonnell Douglas ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup lisanslı olarak üretildi. 1986-1992 yılları arasında kullanıldıktan sonra yerini Mitsubishi Heavy Industries'in tamamen kendi geliştirdiği H-II roketi aldı.