İçeriğe atla

H-I

H-I rocket
AmaçFırlatma aracı
ÜreticiMcDonnell Douglas
Mitsubishi Heavy Industries
Menşei ülke Japonya
 ABD
Boyut
Yükseklik42 metre (138 ft)
Çap244 metre (801 ft)
Ağırlık142.260 kilogram (313.630 lb)
Kademeler2 veya 3
Kapasite
LEO için yük
Ağırlık3.200 kilogram (7.100 lb)
GTO için yük
Ağırlık1.100 kilogram (2.400 lb)
İlgili roketler
Roket ailesiThor
BenzerDelta 3000, PSLV
Fırlatma geçmişi
DurumHizmetten çıkarıldı
Fırlatma yerleriLA-N, Tanegashima
Toplam fırlatmalar9
Başarı(lar)9
İlk uçuş12 Ağustos 1986
Son uçuş11 Şubat 1992
Ek motorlar – Castor 2
Ek motor sayısı6 or 9
Gücünü veren1 TX-354-3
Maksimum itme kuvveti2.589 kilonewton (582.000 lbf)
Özgül itici kuvvet262 sn
Yanma süresi37 sn
YakıtSolid
Birinci kademe – Thor-ELT
Gücünü veren1 MB-3-3
Maksimum itme kuvveti8.667 kilonewton (1.948.000 lbf)
Özgül itici kuvvet290 sn
Yanma süresi270 sn
YakıtRP-1/LOX
İkinci kademe
Gücünü veren1 LE-5
Maksimum itme kuvveti1.029 kilonewton (231.000 lbf)
Özgül itici kuvvet450 sn
Yanma süresi370 sn
YakıtLH2/LOX
Üçüncü kademe (opsiyonel)
Gücünü veren1 UM-129A
Maksimum itme kuvveti774 kilonewton (174.000 lbf)
Özgül itici kuvvet291 sn
Yanma süresi68 sn
YakıtKatı

H-I, Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, 1980'lerde daha büyük uyduları fırlatma imkânı sunmak amacıyla McDonnell Douglas ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup lisanslı olarak üretildi. 1986-1992 yılları arasında kullanıldıktan sonra yerini Mitsubishi Heavy Industries'in tamamen kendi geliştirdiği H-II roketi aldı.

Dış bağlantılar

  • Wade, Mark. "Delta". Encyclopedia Astronautica. 17 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2024. 
  • McDowell, Jonathan. "Thor". Orbital and Suborbital Launch Database. Jonathan's Space Report. 30 Kasım 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2024. 
  • Krebs, Gunter. "H-1". Gunter's Space Page. Erişim tarihi: 9 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluslararası gösterge, Uluslararası kuraladla tanımlama veya aynı zamanda COSPAR göstergesi, ABD'de ise NSSDC olarak bilinir, uydular için kabul edilmiş uluslararası bir sayısal uygulamadır. Bu sayısal uygulama, uydunun fırlatılış yılını ve o yıl içinde bu fırlatılışın kaçıncı başarılı fırlatılış olduğunu gösterecek üç basamaklı bir sayıyı ve bu fırlatılıştaki parça sırasını gösteren bir harfi içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">SpaceX</span> Amerikan özel havacılık şirketi

SpaceX, merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan bir Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir. SpaceX; Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay misyonu araçlarını bünyesinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemini 1</span>

Gemini 1, NASA'nın Gemini Projesi'ndeki ilk görevdi. Gemini uzay aracının mürettebatsız test uçuşunun ana hedefi, yeni uzay aracının ve modifiye edilmiş Titan II fırlatma aracının yapısal bütünlüğünü test etmekti. Aynı zamanda Gemini Projesi için yeni takip ve iletişim sistemlerinin ilk testiydi ve ilk mürettebatlı görevler için yer destek ekiplerine eğitim imkanı sağlamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Regional Jet</span>

Mitsubishi Regional Jet (MRJ), Mitsubishi Heavy Industries ile Toyota Motor Corporation ortaklığı ve Toyota'ya bağlı Fuji Heavy Industries'in tasarım yardımıyla Mitsubishi Aircraft Corporation tarafından üretilen 70-90 kişilik bir bölgesel jet uçağıdır. Uçağın ilk uçuşu 11 Kasım 2015'te ve ilk teslimatların 2017 yılında yapılması planlanılmaktadır. MRJ, 1960'larda üretilen NAMC YS-11'den sonra Japonya'da tasarlanan ve üretilen ilk yolcu uçağı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Falcon (roket ailesi)</span>

Falcon roket ailesi, Space Exploration Technologies (SpaceX) şirketi tarafından geliştirilen ve işletilen bir dizi fırlatma aracıdır. Tamamen 21. yüzyılda tasarlanmış ilk yörüngesel fırlatma araçlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Falcon Heavy</span>

Falcon Heavy, SpaceX tarafından tasarlanmış ve üretilmiş, kısmen yeniden kullanılabilen bir ağır yük fırlatma aracıdır. Falcon Heavy, Falcon 9 fırlatma aracının bir uyarlamasıdır ve Falcon 9 roket çekirdeğinin yanı sıra, Falcon 9 ilk aşamasından türetilmiş olan, fazladan iki adet sonradan eklenen roketten oluşmaktadır. Bu yapılandırma Alçak Dünya yörüngesine (ADY) çıkarılabilen görev yükü miktarını yaklaşık 54 tona yükseltecektir, bununla karşılaştırılacak olursa Falcon 9 v1.1 aracı 13 ton'a kadar görev yükünü ADY'ye çıkarabilmektedir. Falcon Heavy için ilk fırlatma 6 Şubat 2018 tarihinde başarılı olarak gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fırlatma aracı</span> uzaya bir obje taşımayı sağlayan roket

Uzay yolculuğu alanında fırlatma aracı ya da taşıyıcı roket bir görev-yükünü Dünya'nın yüzeyinden uzaya taşımak için kullanılan bir rokettir. Bir fırlatma sistemi fırlatma aracından, fırlatma rampasından ve diğer çeşitli altyapı bileşeninden oluşmaktadır. Genelde taşıyıcı roketler yörüngeye yapay uydu yerleştirmek için kullanılırken, araştırma roketi gibi bazı uzay uçuşları Yörünge-altı uzay uçuşu olarak sınıflandırılır. Bazı roketler ise bir uzay aracının Dünya'nın yörüngesinden tamamen kurtulamasını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-1</span>

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tanegashima</span> Japonyanın Kagoshima prefektörlüğüne bağlı Ōsumi Adalarına ait bir ada

Tanegashima (種子島), Kagoshima Eyaleti, Japonya'ya ait Ōsumi Adaları'ndan biridir. Yüzölçümü 444,99 km2 'lik yüzölçümü ada, Ōsumi Adaları'nın ikinci en büyüğüdür ve 33,000 kişilik nüfusu vardır. Adaya ulaşım feribotla veya Yeni Tanegashima Havaalanı'na hava yoluyla yapılır. İdari olarak ada, Nishinoomote şehri ve Nakatane ile Minamitane adlı iki kasabaya ayrılır. Kasabalar Kumage Bölgesi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi H-60</span> SH-60 tipi helikopterin Japon versiyonu

Mitsubishi H-60, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen, S-70 helikopter ailesinin bir üyesi olan Sikorsky SH-60 Seahawk temelli çift turboşaftlı helikopterdir. Helikopter Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. SH-60J/K Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için denizaltısavar devriye modeli, UH-60J Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için arama-kurtarma modeli ve UH-60JA Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için çok maksatlı modelidir.

Bu yörünge fırlatma sistemlerinin bir karşılaştırmasıdır. Aşağıda geleneksel yörünge fırlatma sistemlerinin tam listesi sunulmuştur. Geleneksel fırlatıcı aileleri kısa, basit listesi için bkz: Yörünge fırlatma aileleri karşılaştırması.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Heavy Industries</span> Japon Şirket

Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI) , Japonya merkezli bir ağır sanayi ve mühendislik şirketidir. Şirket 1934 yılında kurulmuş olup Mitsubishi şirketlerinden biridir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Minato semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">H-II</span>

H-II, Japon yapımı bir fırlatma roketidir. Roket, 1990'larda daha büyük uyduları fırlatma imkânı sunmak amacıyla NASDA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup Japonya'nın yalnızca yerel teknolojiler kullanılarak üretilen ilk iki aşamalı sıvı yakıtlı roketidir. 1994-1999 yılları arasında kullanıldıktan sonra güvenilirlik ve maliyet konular nedeniyle H-IIA roketi geçildi.

<span class="mw-page-title-main">H-IIA</span>

H-IIA (H2A), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek, ay yörüngesine uzay aracı göndermek ve Venüs'e gezegenler arası bir uzay sondası göndermek amacıyla kullanıldı. H-IIA, güvenilirliği artırmak ve maliyetleri en aza indirgemek için büyük ölçüde yeniden tasarlanan daha önceki H-II roketinin bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIB</span>

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dong Fang Hong I</span>

Dong Fang Hong I, Çin Uzay Teknolojisi Akademisi tarafından geliştirilen bir yapay uydudur. Çin'in ilk yapay uydusu olup 24 Nisan 1970 tarihinde saat 9:35'te Uzun Yürüyüş 1 roketi ile Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden uzaya fırlatıldı. Bu sayede Çin, ABD, Sovyetler Birliği, Fransa ve Japonya'nın ardından uzaya uydu gönderen beşinci ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Genişletme döngüsü</span>

Genişletme döngüsü, sıvı yakıtlı roket motoru’nun güç döngüsüdür. Bu döngüde yakıt, motorun yanma odasını soğutmak, ısıyı emmek ve fazı değiştirmek için kullanılır. Isıtılan, gaz halinde olan yakıt, yanma odasına enjekte edilmeden ve yakılmadan hemen önce motorun yakıt ve oksitleyici pompalarını çalıştıran türbine güç sağlar.

Delta IV Heavy, Delta IV ailesinin en büyük türü olan harcanabilir ağır yük fırlatma aracıdır. Bu, SpaceX'in Falcon Heavy'sinin arkasında, çalışan dünyanın en büyük kapasiteli ikinci fırlatma aracıdır ve onu CNSA'nın Long March 5'i yakından takip eder. United Launch Alliance tarafından üretilmiştir ve ilk 2004 yılında fırlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">AS-203</span>

AS-203, 5 Temmuz 1966'da fırlatılan Saturn IB roketinin mürettebatsız bir uzay uçuşuydu. Amacı, daha sonra Apollo programında astronotları Dünya yörüngesinden Ay'a doğru bir yörüngeye yükseltmek için kullanılacak olan, S-IVB roket aşaması yeniden başlatma kabiliyetinin tasarımını doğrulamak olduğu için hiçbir komuta ve hizmet modülü taşımıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Centaur (roket üst kademesi)</span>

Centaur, ABD fırlatma hizmeti sağlayıcısı Birleșik fırlatma ittifakı (ULA) tarafından üretilen, bir ana aktif versiyon ve bir versiyon geliştirilmekte olan bir roket tahrikli üst aşamalar ailesidir. çapında Common Centaur/Centaur III, Atlas V fırlatma aracının üst aşaması olarak uçar ve çapındaki Centaur V, ULA'nın yeni Vulkan roketinin üst aşaması olarak geliştiriliyor. Centaur, sıvı hidrojen (LH 2 ) ve sıvı oksijen (LOX) itici gazlarını kullanan ilk roket aşamasıydı, üst aşamalar için ideal olan ancak önemli taşıma zorlukları olan yüksek enerjili bir kombinasyondur.