İçeriğe atla

H-59

H-59

H-59
Çeşidi Seyir füzesi
Havadan karaya füze
Gemisavar füzesi
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1980-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Üretim tarihi
Tasarımcı MKB Raduga
Üretici KTRV
Özellikler
Ağırlık 930 kg[1]
Uzunluk 570 cm[1]
Namlu Çapı 38.0 cm[1]

Savaş başlığı Küme veya şekilli parçalanma
Savaş başlığı ağırlığı 320 kg[3]

Motor İki kademeli katı yakıtlı
Turbofan (H-59ME)
Harekat menzili 115-200 km (H-59ME)[1]
285 km (H-59MK)
Azami hızı 0.72-0.88 mach[1]
Kılavuz sistemi Ataletsel güdüm, aktif radar evleme[2]

H-59 Ovod (RusçaХ-59 Овод; NATO rapor adı: AS-13 "Kingbolt"), Sovyetler Birliği yapımı bir seyir füzesidir. Daha büyük bir savaş başlığına ve motora sahip varyantı H-59M Ovod-M (AS-18 "Kazoo") olarak bilinmektedir. Genel olarak kara saldırı füzesi olup H-59MK varyantı gemileri hedeflemektedir.[2]

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Rosoboronexport Air Force Department and Media & PR Service, AEROSPACE SYSTEMS export catalogue (PDF), Rosoboronexport State Corporation, s. 124, 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi, erişim tarihi: 21 Mayıs 2018 
  2. ^ a b "Kh-59M, Kh-59ME Ovod-M (AS-18 'Kazoo')", Jane's Air-Launched Weapons, 3 Aralık 2010, 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Mayıs 2018 
  3. ^ "Raduga Kh-59 (AS-13 Kingbolt) and Kh-59M (AS-18 Kazoo)". 1 January 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 
  5. ^ 2011 Annual Report of Tactical Missile Corporation, "Archived copy". 21 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Gordon, Yefim (2004). Soviet/Russian Aircraft Weapons Since World War Two. Hinckley, England: Midland Publishing. ISBN 1-85780-188-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-31</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

MiG-31, Mikoyan Gurevich tarafından 1975'te geliştirilen iki kişilik, iki motorlu yüksek irtifa önleme uçağı olan MiG-25'in geliştirilmiş türevidir. Asıl görevi nükleer füzeler, casus uçaklar ve bombardıman uçaklarını önlemek ya da imha etmektir.

AS serisi havadan karaya Sovyet füzeleri için NATO rapor isimleri

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-24</span> Sovyet yapımı hava tecrit ve saldırı uçağı

Suhoy Su-24 1970 ve 1980'li yıllarda Sovyetler Birliği 'nin her türlü hava koşulunda görev yapabilen en gelişmiş havadan tecrit ve saldırı uçağıydı. İki koltuklu, çift motorlu uçak Rusya 'nın ilk entegre sayısal seyrüsefer/atak sistemiyle donatılmıştı. Su-24'ün konfigürasyonu F-111 ile benzerlikler ihtiva eder. Eski Sovyet cumhuriyetleri hava kuvvetleri ve ayrıca başka birkaç ülkede daha halihazırda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dassault Rafale</span>

Dassault Rafale Fransa merkezli havacılık şirketi Dassault tarafından tasarlanan ve üretilen, çift motorlu, kanart delta kanatlı, çok rollü savaş uçağıdır. Geniş bir silah yelpazesine sahip olan Rafale, hava üstünlüğü, yasaklama, havadan keşif, yakın hava desteği, derinlemesine saldırı, anti-gemi saldırısı ve nükleer caydırıcılık görevlerini gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Rafale, Dassault tarafından "omnirole" uçak olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">M72 LAW</span> ABD tasarımı tek atımlık, taşınabilir, 66 mmlik hafif tanksavar silahı

M72 LAW, ABD'de Talley Defense Systems tarafından tasarlanmış tek atımlık, taşınabilir, 66 mm'lik hafif tanksavar silahıdır. 1983 yılında Amerikan firmaları tarafından üretimine son verilmiştir, Norveç'te Nammo Raufoss AS ve Arizona'da aynı şirketin fabrikalarında üretimi devam etmektedir. LAW, Kore Savaşı'nda ABD piyadelerinin ana tanksavar silahı olan bazukanın yerini aldı. TSK tarafından da kullanılmaktadır. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından Eşek Arısı adı verilmiş olan bir sürümü de üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-8</span>

Mil Mi-8, ilk prototip uçuşunu Haziran 1961'de yapan Sovyetler Birliği ile birlikte 40 ülkenin standart orta menzil nakliye helikopteri olmuştur. Gelişmiş modelleri olan Mi-14 ve Mi-17 ile birlikte 10.000'in üzerinde üretilmiştir. Askeri amaçlara ilaveten sivil alanda da kullanım alanı bulmuştur. NATO kod adı "Hip"dir. Ayrıca Türkiye'de yangın söndürme görevlerinde de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-16</span> SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı

Tupolev Tu-16, SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı. 50 yıldan uzun süre görev yaptı, günümüzde de lisanslı üretim modeli olan Xian H-6 ile Çin ordusunda hâlen görev yapmaktadır. Altı Gün Savaşı sırasında Mısır tarafından, çoğu savaşın ilk gününde yerden kalkamadan yok edilmesine karşın İsrail'e karşı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havadan karaya füze</span>

Havadan karaya füze tabiri askeri uçaklar tarafından fırlatılan, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılan füzelere verilen genel addır. Süzülen bombalara çok benzeseler de bu bombaların sahip oldukları itiş sistemleri vardır. Bu sistemler içerisinde en çok kullanılan türleri roket ve jet motorlarıdır. Bu motorlar silaha kısa ve uzun menzil sağlamaktadır. Bunun yanında Sovyetler tarafından geliştirilen bazı füzelerde kullanılan ramjet sistemi, füzeye hem uzun hem de yüksek uçuş hızı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-30</span> Rusya yapımı çift motorlu askeri hava aracı

Suhoy Su-30, Rusya merkezli Suhoy tarafından geliştirilen çift motorlu, iki koltuklu süper manevra kabiliyetine sahip bir savaş uçağıdır. Her türlü hava koşulunda, havadan havaya ve havadan yüzeye, derin hava üstünlüğü görevleri için üretilmiş çok amaçlı bir süpersonik savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-34</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-34, Rus yapımı çift kişilik avcı bombardıman uçağı. Suhoy Su-24’lerin yerini alması düşünülmektedir.Su-27 Flanker esas alınarak geliştirilen bu uçak, gece ve gündüz, yer ve hava hedeflerine nükleer silahlar da dahil olmak üzere yüksek hassasiyetli saldırılarda kullanılması amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak taşıyıcı</span> bir ülkede yerel olarak tescilli, uluslararası işletmeler için devlet tarafından verilen tercihli haklar veya imtiyazlar kullanabilen ulaşım şirketi

Bayrak taşıyıcı, havayolu veya gemicilik şirketi gibi, bir ülkede yerel olarak tescilli, uluslararası işletmeler için devlet tarafından verilen tercihli haklar veya imtiyazlar kullanabilen bir ulaşım şirketidir. Özelleştirilmelerinden uzun bir süre sonra bile, ıstılah herhangi bir devletin sahip olduğu taşıyıcıya da atfedilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Chengdu J-20</span> Çin üretimi 5.Nesil savaş uçağı

Chengdu J-20, Chengdu Aircraft Industry Group tarafından geliştirilen beşinci nesil çift motorlu hayalet avcı uçağıdır. J-20, ilk uçuşunu 11 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 2017 yılında hizmete girmiştir. J-20, F-22 ve F-35'ten sonra dünyanın üçüncü operasyonel beşinci nesil hayalet savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">SOM (füze)</span> Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat

SOM Seyir Füzesi, TÜBİTAK SAGE'nin tasarladığı hedefe yüksek isabet yeteneğine sahip, sabit kanatlı hava platformlarından atılabilen yeni nesil bir seyir füzesidir. Füze, ilk olarak 10-13 Mayıs 2011 tarihinde düzenlenen IDEF 11 fuarında protokolün yer aldığı birinci günü sergilenmiş ancak ikinci gün sergiden kaldırılmıştır. Füze kamuoyuna 4 Haziran 2011 günü İzmir Çiğli hava üssünde Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. kuruluş yılı kutlamalarında teşhir edilmiştir. 2006'dan beri tasarlanan füze, Türkiye'nin yerli imkanları ile, kuşbakışı 180 km uzaklıktaki sabit ve hareketli hedefleri vurmak için ürettiği ilk füzedir. Füzenin üretim ve yurt dışı pazarlama iş sorumlulukları ise Roketsan'a yüklenmiştir. Füzenin A, B1, B2, C1 ve C2 olarak 5 ana versiyonu ile F-35 uçaklarında gövde içinde taşınmak üzere katlanır kanatlı ve daha küçük boyutta SOM-J versiyonu planlanmıştır.Özellikle deniz hedefleri için geliştirilecek C1 ve C2 varyantlarının çalışmaları devam etmektedir. Tübitak Milli Muharip Uçak Kaan'da kullanılmak üzere Som-M isimli bir versiyon duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">H-25</span>

H-25, Sovyetler Birliği yapımı bir hafif havadan karaya füzedir. H-23 füzesinin lazer güdümlü varyantı üzerinden geliştirilmiştir. Radarsavar varyantı ise H-25MP olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">H-29</span> Sovyetler Birliği yapımı bir havadan karaya füzedir

H-29, Sovyetler Birliği yapımı bir havadan karaya füzedir. Füze, endüstriyel binalar, depolar ve köprüler gibi daha büyük hedeflere ve altyapıya karşı kullanılmak üzere tasarlanmış olup 10,000 tona kadar olan gemiler, sertleştirilmiş uçak sığınaklarına ve beton pistlerine de kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">H-31</span>

H-31, Sovyetler Birliği yapımı bir havadan karaya füzedir. Birçok varyantı olup çoğunlukla radarsavar füzesi olarak bilinse de aynı zamanda gemi ve droneleri hedefleyen varyantları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">H-35</span> Rus yapımı bir turbojet sesaltı seyir füzesi

H-35, Rus yapımı bir turbojet sesaltı seyir füzesidir. Helikopter, gemi ve sahil savunma bataryalarından roket güçlendirici yardımı ile fırlatılan modeli Uran olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-29K</span>

Mikoyan MiG-29K, Mikoyan Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen, tüm hava koşullarına uygun, uçak gemisi tabanlı çok amaçlı bir savaş uçağıdır. MiG-29K, 1980'lerin sonunda MiG -29M'den geliştirildi. Mikoyan, bunu 4+ nesil bir uçak olarak tanımlıyor.

<span class="mw-page-title-main">AirBaltic</span>

airBaltic veya yasal ismiyle AS Air Baltic Corporation, Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayoludur. Merkez ofisi Riga Uluslararası Havalimanı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Alenia Aermacchi M-346 Master</span>

Alenia Aermacchi M-346 Master İtalyan çift-motorlu transonik gelişmiş bir eğtim ve hafif-saldırı saldırı uçağıdır. Başlangıçta Yakovlev şirketi ile Yak/AEM-130 olarak ortaklaşa geliştirildi ancak bu anlaşma 2000 yılında feshedildi ve Alenia Aermacchi, M-346 Master'ı ayrı olarak geliştirmeye başladı. Aynı zamanda Yakovlev şirketi de projeye Yakolev Yak-130 olarak devam etti. M-346 Master'ın ilk uçuşu 2004 yılında gerçekleşti. Uçak, başta İtalyan Hava Kuvvetleri olmak üzere İsrail Hava Kuvvetleri, Polonya Hava Kuvvetleri, Singapur Hava Kuvvetleri ve Yunanistan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Alenia Aermacchi şirketinin 2016 yılında Finmeccanica şirketi ile birleşmesinin ardından şirket, Leonardo-Finmeccanica halini aldı. Daha sonrasında 2017 yılında Leonardo olarak yeniden markalaşmasının ardından en son halini aldı.En son hali ile beraber birim fiyatı 7.000.000$ olarak değişti.