İçeriğe atla

Hōei patlaması

Koordinatlar: 35°21′28.8″K 138°43′51.6″D / 35.358000°K 138.731000°D / 35.358000; 138.731000
Hōei patlaması
Hōei patlaması sırasında volkanik kül düşüşü haritası
VolkanFuji Dağı
Tarih16 Aralık 1707-24 Şubat 1708[1]
TürPlinius patlaması
KonumChūbu, Japonya
35°21′28.8″K 138°43′51.6″D / 35.358000°K 138.731000°D / 35.358000; 138.731000
VPİ5[1]

Hōei patlaması 16 Aralık 1707-24 Şubat 1708 tarihleri arasında Fuji Dağı'nda meydana gelen bir volkanik patlamaydı. Bu patlama, Fuji Dağı'nın doğrulanmış son patlaması olup 1708'den 1854'e kadar üç doğrulanmamış patlama daha bildirilmiştir.[2]

Patlama, Doğu Japonya'da meydana getirdiği muazzam kül düşüşü ve ardından ülke çapında meydana gelen toprak kaymaları ve açlıkla ünlüdür. Hokusai'nin Fuji Dağı'nın Yüz Manzarası eseri, güneybatı yamacındaki ikincil bir patlama alanındaki küçük kraterin bir görüntüsünü içerir. Patlamanın meydana geldiği bölgeye Hōeinin dördüncü yılında meydana geldiği için Hōei Dağı denilmektedir.[3] Günümüzde, ana patlamanın krateri, Fuji Dağı'ndaki Fujinomiya veya Gotemba Patikalarından ziyaret edilebilir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Fujisan". Global Volcanism Program. Smithsonian Enstitüsü. 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 
  2. ^ "Fuji — Eruption History". Global Volcanism Program. Smithsonian Enstitüsü. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 
  3. ^ Smith, Henry (1988). Hokusai: One Hundred Views of Mt. Fuji. p. 197.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerro Hudson</span>

Cerro Hudson, Şili'de 1.905 metre yüksekliğinde strato tipi faal bir volkandır. Aisén Bölgesi'nde Chile Chico şehrinin 100 km kuzeybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Fuji Dağı</span> Japonyada bulunan bir dağ

Fuji Dağı , Honshu adasında bulunan, 3.766 m yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Asya adalarında bulunan ikinci en yüksek yanardağdır ve dünya üzerindeki en yüksek yedinci ada doruğunu oluşturur. Fuji Dağı aktif bir startovolkan olmakla beraber, en son 1707-1708 yılları arasında patladı. Dağ, Tokyo şehrinin 100 km güneybatısında bulunur ve açık havalı günlerde şehirden rahatça görülebilir. Fuji Dağı'nın beş ay boyunca karlı olan simetrik konisi, Japonya'nın kültürel ikonu haline gelmiş, özellikle de sanat ve fotoğrafçılıkta betimlenir; ayrıca turist ve dağcıların sıkça ziyaret ettiği bir doğa harikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası (Hokusai)</span> sanat eseri

36 Fuji Dağı Manzarası Japon ressam Katsushika Hokusai tarafından yapılmış olan, 46 büyük tahta oymabaskı resminden oluşan ukiyo-e resim serisidir. Seride Fuji Dağı farklı mevsimlerde ve hava şartlarında, çeşitli yerlerden ve uzaklıklardan göründüğü şekilde resmedilmiştir. Seri 1826 ile 1833 yılları arasında oluşturulan 46 baskıdan oluşur. İlk yayınlanan serideki 36 resmin çok popüler olması sonucunda, seriye 10 resim daha eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ontake Dağı</span> Japonyanın Hida Dağlarındake etkin bir yanardağ, ülkenin ikinci yüksek dağı

Ontake Dağı veya Kiso Ontake Dağı, Japonya'da Hida Dağları'nda bulunan aktif bir yanardağdır. Dağ 3.067 m yüksekliği ile Japonya'nın ikinci yüksek yanardağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Unzen Dağı</span>

Unzen Dağı, Japonya'nın Kyūshū bölgesinde bulunan bir aktif yanardağdır.

<span class="mw-page-title-main">Yōtei Dağı</span> Japonyanın Hokkaidō adasındaki bir yanardağ

Yōtei Dağı, Japonya'nın Hokkaidō adasında bulunan bir yanardağdır. Dağ, Shikotsu-Toya Millî Parkı'nda yer almakta olup Fuji Dağı'nı andırdığından Ezo Fuji (蝦夷富士) olarak da bilinir. Dağ, Japonya'nın 100 Ünlü Dağı'ndan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tambora Dağı</span> Sumbawadaki aktif bir stratovolkan

Tambora Dağı veya Tomboro Dağı, Endonezya'nın Küçük Sunda Adaları'ndan biri olan ve hem kuzeyi hem de güneyi okyanusal kabuk ile çevrili Sumbawa'daki aktif bir stratovolkandır. Tambora, altındaki aktif yitim zonu tarafından oluşturulmuştur. Bu da Tambora Dağı'nın 4.300 metre (14.100 ft) yüksekliğe ulaşmasını sağlamıştır. Yanardağ, Nisan 1815'teki patlamasından önce Endonezya takımadasında en yüksek zirvelerden biriydi. Dağın içindeki büyük bir magma odasının on yıllar boyunca dolmasıyla 1815'te meydana gelen patlama ile dağdaki volkanik olaylar tarihi bir zirveye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Hatepe patlaması</span>

Hatepe patlaması, Taupo Gölü'nün MS 180 yılında meydana gelen patlamasına verilen isimdir. Hatepe Plinian ponza tefra tabakasından ötürü bu adı almıştır ve bazen Taupo patlaması olarak anılmaktadır. Son 20 bin yıl içinde Yeni Zelanda'da gerçekleşen en büyük patlama olarak kabul edilir. VEI 7 patlama olarak sınıflandırılan patlama sonucu 120 kilometreküplük bir fışkırma meydana geldi ve bunun 30 kilometreküpü ise ilk birkaç dakikada fışkırtıldı. Böylece, son 5000 yılda meydana gelen en şiddetli patlamalardan biri olmuştur ve M.Ö. 2. bin yıldaki Minoan patlaması, Paektu Dağının 946'daki patlaması ve Tambora Dağı'nın 1815'teki patlaması ile karşılaştırılabilir. Ortaya çıkan kül, gökyüzünü Roma ve Çin üzerinden kırmızıya çevirdi.

946 Baekdu Dağı patlaması veya Milenyum patlaması ya da Tianchi patlaması, kayda geçen büyük patlamalardan biridir ve Volkan Patlama İndeksi-7 olarak sınıfladırılmıştır. Patlama sonucu, Çin'de kısa bir iklim değişikliği meydana gelmiştir. Patlama tarihi tam olarak tespit edilmemiştir ancak muhtemel yılı MS 946'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bandai Dağı</span>

Bandai Dağı, Japonya'nın Fukuşima prefektörlüğünde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, Inawashiro Gölü'nün kuzeyinde yer almakta olup çevresindeki tepeler ile birlikte Bandai Millî Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ol Doinyo Lengai</span>

Ol Doinyo Lengai, Maasai dilinde "Tanrı'nın Dağı" anlamına gelen adıyla, Tanzanya'nın Arusha Bölgesi'ndeki Natron Gölü'nün güneyinde, Gregory Rift'te bulunan aktif bir yanardağdır. Doğu Afrika rift'i volkanik sisteminin bir parçası olarak, natrokarbonatit lav üretir. Ol Doinyo Lengai'nin 1960 patlamasıyla, karbonatit kayaçlarının magmadan türetildiği görüşünü doğrulayan jeolojik araştırmalara yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Daisetsuzan</span>

Daisetsuzan, Japonya'nın Hokkaidō prefektörlüğünde bulunan bir volkanik gruptur. Dağlar, Kamikawa alt prefektörlüğünde yer almakta olup başta Asahi-dake olmak üzere zirveleri adadaki en yüksek dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ruapehu Dağı</span>

Ruapehu Dağı, Yeni Zelanda'nın Manawatu-Wanganui bölgesinde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, Tongariro Millî Parkı içinde, Ohakune'nin 23 km kuzeydoğusunda ve Taupō Gölü'nün güney kıyısının 23 km güneybatısında yer almaktadır. Kuzey Adası'nın başlıca kayak merkezi olup yalnızca yamaçlarında buzul bulunmaktadır.

Liamuiga Dağı ya da Misery Dağı, Karayipler ülkesi Saint Kitts ve Nevis'in Saint Kitts adasında bulunan, 1156 metre yüksekliğindeki stratovolkan.

<span class="mw-page-title-main">Mihara Dağı</span>

Mihara Dağı, Japonya'nın Izu Ōshima adasında bulunan bir stratovolkandır. Dağ, ağırlıklı olarak bazaltik olmasına rağmen, 100-150 yıllık aralıklarla büyük patlamalar meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marapi Dağı</span>

Marapi veya Marapi Dağı, Endonezya'nın Batı Sumatra kentinde kompleks yanardağdır ve Sumatra'daki en aktif yanardağdır. Java'daki Merapi Yanardağı gibi "Ateş Dağı" anlamına gelir. Yüksekliği 2.885 metre (9.465,2 ft)'dir. Bukittinggi, Padang Panjang ve Batusangkar dahil olmak üzere dağın çevresinde birçok şehir ve kasaba bulunmaktadır. Volkan yürüyüşçüler arasında da popüler bir yanardağdır.

<span class="mw-page-title-main">Iwate Dağı</span>

Iwate Dağı, Japonya'nın Iwate prefektörlüğünde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, prefektörlüğün batısında yer almakta olup Towada-Hachimantai Millî Parkı ile Ōu Dağları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Iwaki Dağı</span>

Iwaki Dağı, Japonya'nın Aomori prefektörlüğünde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, prefektörlüğün batısında yer almakta olup Tsugaru Yarı Millî Parkı ile Ōu Dağları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azuma-kofuji Dağı</span>

Azuma-kofuji Dağı, Japonya'nın Fukuşima prefektörlüğünde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, prefektörlüğün kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Capelinhos</span>

Capelinhos, Portekiz'in Azor Adaları'nda bulunan bir monogenetik volkandır. Dağ, Faial Adası'nın batı kıyısında yer almaktadır ve Capelo volkanik kompleksinin bir parçasıdır. "Capelinhos" adı yanardağ ile ilişkilendirilse de teknik olarak Capelo bucağının batı burnunu ifade eder. Avrupa'nın en batı noktası sayılabilir; Azor Adaları'nda daha batıda adalar vardır ama bunlar Kuzey Amerika Plakası üzerinde yer alır.