
Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.
Çini, bir yüzü sırlı, su geçirmez bir tabaka veya cam ile seramiğin ateşle birbirine kaynaştırılması sonucu ortaya çıkan levhadır.

Türkmen halısı geleneksel olarak Orta Asya kökenli bir tür el yapımı yer kaplama tekstilidir. Orijinal Türkmen aşiret halıları ile bugün başta Pakistan ve İran olmak üzere ihracata yönelik çok sayıda üretilen kilimleri birbirinden ayırmakta fayda vardır. Orijinal Türkmen halıları, Türkmenistan'ın ana etnik grubu olan ve Afganistan ve İran'da da bulunan Türkmen aşiretleri tarafından üretilmiştir. Çadır halılarından, kapı süslerine, irili ufaklı çantalara kadar pek çok amaç için kullanılmaktadırlar.

Dantel, her türlü iplikle örülen veya bir kumaşın kenarına işlenen, türlü biçimde ince ve ağ görünümünde örgü çeşididir.

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

Azerbaycan halısı, Azerbaycan'da yapılan geleneksel bir halıdır. Azerbaycan halısı, çeşitli boyutlarda, yoğun bir dokuya ve havlı veya havsız bir yüzeye sahip, desenleri Azerbaycan'ın birçok halı yapım bölgesinin karakteristiği olan el yapımı bir tekstildir. Geleneksel olarak, halılar Azerbaycan'da zeminleri kaplamak, iç duvarları, kanepeleri, sandalyeleri, yatakları ve masaları süslemek için kullanılırdı.

Hvar Adası'ndaki Stari Grad Ovası, M.Ö. 4. yüzyılda antik Yunan sömürgecileri tarafından kurulmuş ve halen kullanılmakta olan bir tarımsal peyzajdır. Ova hala orijinal kullanım biçimini korumaktadır. Antik yerleşim, 24 yüzyıldan uzun süredir taş duvarların dikkatli bir şekilde bakımı, taş barınaklar ve su toplama sistemi ile korunmuştur. Başta üzüm ve zeytin olmak üzere aynı mahsuller tarlalarda yetiştirilmektedir. Aynı zamanda ova bir doğa koruma alanıdır. Bu site antik Yunan tarım sisteminin değerli bir örneğidir.

Kvevri (Gürcüce: ქვევრი; veya Batı Gürcistan'da kullanıldığı adıyla çuri geleneksel Gürcü şarabının fermantasyonu, depolanması ve yıllandırılması için kullanılan büyük toprak kaptır. Tarihsel olarak en eski şarap üretim şeklidir. Yumurta şeklindeki bu kaplar, kulpsuz amforalara benzer. Bu kaplar geleneksel olarak kilden yapılır ve içine konan balmumu kaba şekil verilir. Bu kaplar ya toprak altına gömülmüşlerdir ya da büyük şarap mahzenlerinin zeminlerine yerleştirilmişlerdir. Kvevrilerin boyutları çeşitlilik gösterir. Kvevrilerin hacmi 20 litre ile 10,000 litre arasında değişir; 800 litrelik kvevriler tipik bir hacimdedir. Büyük şarapçılık şirketleri çoğunlukla 2000 litrelik kvevri kullanırlar. Romalıların kullandığı dolium ile benzerlik gösterir.

Hırvatistan'da turizm büyük bir endüstridir. 2018'de Hırvatistan'ın 19.7 milyon turist ziyaretçisi vardı. Hırvatistan'da turizmin tarihi, 1850 civarında 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır ve o zamandan beri başarıyla gelişmektedir. Bugün Hırvatistan, Akdeniz'in en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir.

Una Kiril: Уна), Hırvatistan ve Bosna-Hersek'te bir nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu 214.6 km (133.3 mi) ve havza alanı 9.829 km²'dir. Una nehri adını Romalılardan aldı. Romalılar güzelliğini o kadar benzersiz bulmuşlar ki, ona Tek (Una) adını verdiler. İsminin başka bir yorumu, Hint-Avrupa kökenli unt kelimesinden türetilmiş bir İlirya kökenli kelime olmasıdır.
Jamdani, Bangladeş'in Shitalakhwa nehri kıyısındaki Narayanganj bölgesinin Güney Rupshi'sinde yüzyıllardır üretilen ince bir muslin dokumadır.

Hrvatsko Zagorje'nin ahşap oyuncakları Hırvatistan'ın Zagorje bölgesinde yapılan geleneksel ahşap oyuncaklardır. Ham ağaçtan başlayarak boyanın son işlem uygulamalarına kadar uzanan üretim yöntemi, nesilden nesile aktarılmıştır. Aileler geleneksel teknikleri modern zamanlarda bile kullanmaya devam etmişlerdir.

Klapa müziğinin ortaya çıkışı Hırvatistan'ın Dalmaçya kentinden çıkmış olan geleneksel bir akapella söyleme biçimidir. Klapa kelimesi "bir arkadaş grubu" olarak tercüme edilir ve ve köklerini kıyı kilisesi şarkılarına kadar izler. Motifler genel olarak aşkı, şarabı,vatanı ve denizi simgeler. Müziğin ana unsurları armoni ve melodidir, ritim genellikle arka planda tutulur. Ritimin öne çıktığı çok az durum vardır. 2012 yılında klapa, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edilmiştir.

Za krizen, Hırvatistan'ın Hvar adasında her Maundy Perşembe günü gerçekleşen bir gece alayıdır. Asırlardır devam bir geleneğe sahip olan etkinlik, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde 2009 yılında eklenmiştir.
Ojkanje, Hırvatistan'da Dalmaçya hinterlandı, Velebit, Lika, Kordun ve Karlovac bölgeleri için karakteristik olan çok sesli halk şarkıları geleneğidir. Harvard Müzik Sözlüğü'nde açıklandığı gibi: "Ojkanje, oj veya hoj hecelerinde sesin keskin ve uzun süre titremesiyle özel bir şarkı söyleme tarzıdır."[2] Uzmanlara göre, ojkanje, eski Dalmaçya bölgesinden Slav öncesi İlirya şarkılarının bir kalıntısıdır.[3]
Licitars Hırvatistan ve Slovenya'nın kültürel mirasının bir parçası olan tatlı ballı hamurdan yapılan rengarenk dekore edilmiş bisküvilerdir. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'in geleneksel bir sembolüdürler. Genellikle düğün ve sevgililer günü gibi aşk kutlamalarında verilen süs hediyesi olarak kullanılırlar. Noel zamanı, Zagreb şehri ve özellikle ana meydandaki Noel ağacı binlerce licar kalple süslenmiştir.
Al Sadu veya kısaca Sadu, Bedeviler tarafından elle dokunan geometrik şekillerdeki bir nakış şeklini tanımlar. Kuveyt'teki Sadu Evi, Bedevilerin ve Sadu dokumacılığının çıkarlarını korumak için 1980 yılında Al Sadu Derneği tarafından kuruldu.

Lahıc bakır işçiliği, Azerbaycan'da İsmayıllı Rayonu'nun Lahıc kasabasında icra edilen geleneksel bir halk sanatıdır. Bakır çanak çömlek ve diğer ürünlerin üretimini kapsamaktadır. 2015 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklenmiştir.