İçeriğe atla

Hıdır Geviş

Hıdır Geviş (d. 1968, Kuyulu, Elazığ),[1] gazeteci ve yazar.

Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünde tamamladı. Türkiye'de medya sektöründe uzun seneler çalıştıktan sonra, 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin, Boston şehrine yerleşti. 2005 yılında ise Cambridge College'ın Master Of Management bölümüne yüksek lisans öğrencisi olarak kabul edildi. ABD'deki eğitmi sürecinde PBS televizyonunun Boston merkezi olan WGBH'in Uluslararası Satış ve Pazarlama bölümünde 3 aylık süreyle staj çalışması yaptı. 2006'nın Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ndeki staj eğitimi için New York şehrine taşındı. Medyatava.com, Haber7.com, showtvnet.com gibi İnternet sitelerinde ve Taraf gazetesinde Öteki Amerika adlı köşesinde köşe yazarlığı görevini yapmaktı.

Köklü bir gazetecilik geçmişine sahip olan Hıdır Geviş, Amerika'da dijital pazarlama alanında uzmanlaştı. Twitter'den twitter kullanan ünlü isimlerle ilk periyodik röportaj yayıncılığını gerçekleştirrek Türkiye ve dünyada bir ilke imza attı.

Batı'da geliştirilen Yurttaş gazeteciliği kavramını hem teorik olarak hem de uygulamalı olarak Türkiye'ye taşıyan isim oldu. Twitter'da dünyanın farklı bölgelerinden bulunan Türkiye kökenli vatandaşlarla, bulundukları bölgelerdeki sıcak gelişmelerle ilgili detaylı görüşmeler yaptı. Böylece sıradan insanları bir anlamda muhabir olarak değerlendirdi. Örneğin Libya'daki kargaşa sırasında çölde mahsur kalan bir petrol mühendisiyle, Tsunami felaketi sırasında Tokyo'da durumdan etkilenen bir yapımcıyla, Chicago'da yapılan politik bir konferans sırasında, konferansa katılan bir akademisyenle anında, canlı, hızlı ve diğer Twitter kullanıcılarının interaktif katılımına açık röportajlar yaptı. Bu uygulamalar Cihan haber ajansına ilham verdi ve bu haber ajansı, yurttaş gazeteciliğini değerlendirecek bir sistem geliştirdi. 2008 yılında Ahmet İnsel ve Baskın Oran'ın başlattığı Ermenilerden özür diliyorum kampanyasına katılan isimler arasında yer aldı.

2011 genel seçimlerinin yapıldığı gün, aynı anda hem Twitter hem Facebook hem de bir medya sitesi üzerinden izlenebilecek şekilde canlı ve görüntülü bir seçim değerlendirme programı gerçekleştirerek Türkiye'de ve dünyada bir ilke daha imza attı. Bu etkinlikte, farklı görüşte saygın gazeteci, yönetici, sanatçı, akademisyen ve sıradan Twitter kullanıcıları bir otelin kral dairesinde, üzeri yiyecek dolu bir sehpa etrafında bir araya geldi. Bu formatı nedeniyle de Türkiye'deki ilk süper-casual tartışma programı oldu.

Şehir Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Gediz Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi gibi üniversite ve kurumlarda Sosyal Medya, Dijital Marketing, sosyal medya gazeteciliği üzerine konferans ve dersler veren Hıdır Geviş, a haber'de Nasıl Yani ve Benim Adım Hıdır adlı programların sunucu ve yapımcılığını yaptı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nde 23 Şubat 2013 tarihinde başlayan Dijital Medya iletişimi ve Yurttaş Gazeteciliği programının direktörlüğünü yaptı. Alanında oldukça yenilikçi olan programda, farklı disiplinlerden isimler bir araya getirildi. Geleneksel medya ve İnternet medyasından gazeteciler, Türkiye ve Amerika'dan iletişim uzmanı akademisyenler, dijital teknoloji pazarına yön veren şirketlerin temsilcileri, dijital pazarlama ve reklamcılığın farklı alanlarında deneyim sahibi isimler, bu programa eğitmen olarak görev aldılar.

Hıdır Geviş 19 Kasım 2012'de tekrar Taraf gazetesine dönerek pop-up adlı köşesinde haftada 3 gün yazmaya başladı. Cuma günleri siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında yazan gazeteci, Çarşamba ve Pazar günleri ise popüler kültür, kültürel karşıtlıklar, toplumsal hayat ve medya alanlarında farklı yaklaşımlar ortaya koyduğu makaleler yazıyor. 2014 yılının ocak ayında Taraf'tan istifa eden Hıdır Geviş, Barış Şarer ile birlikte, New York'ta kurdukları vivaHiba 3 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adlı yurttaş gazetecilik online platformuna yoğunlaştı. 2015 Nisan ayı itibarıyla Türkiye'nin ilk Yurttaş Gazetecilik portalı olan vivaHiba'daki görevini 9 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. yürüten Hıdır Geviş, aynı zamanda, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde, Sosyal Medya Yönetimi ve Dijital Pazarlama dersleri vermektedir.

Vikipedi yönetimine eleştirileri

Hıdır Geviş, Kaymakam Eyüp Sabri Kartal'ın yıllar evvel Vikipedi yönetimi hakkında getirdiği eleştiriyi, köşe yazısında aynen tekrarlayarak Vikipedi'de gerici kast olduğunu ve yeni yazarların yazılarının silindiğini ifade etmiştir:

Tek kelimeyle: Türkçe Wikipedia tam bir felaket. Bir çeşit bedava İnternet ansiklopedisi olan Wikipedia bilgiye ulaşmak için iyi bir kaynak, ancak Wikipedia’nın Türkçe sayfaları rafları boş kütüphane gibi, hiçbir konuda yeterli bilgi bulamıyorsunuz, görünüşte Vikipedi’de herkes yazabilir ama, değil.. Orada oluşmuş gerici silici bir yönetici kast grubu var ve bunlar yeni yazarların yazılarını siliyor.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

Mete Çubukçu ya da doğum adıyla Fevzi Mete Çubukçu, Türk muhabir, gazeteci ve yazardır.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF), Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Demir</span>

Vedat Demir, iletişim profesörü, gazeteci, yazar. Freie Universität Berlin'de akademisyen.

Ayhan Aktar, Türk profesör, yazar ve gazeteci.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi'nin 32 dil servisi arasında yer alan Türkçe yayınlar bölümü. BBC Türkçe, BBC Türkçe Bölümü gibi isimlerle de anılır. BBC Dünya Servisi'nin "Avrupa ve Amerika Bölümü"ne bağlıdır.

Temel İskit, Türk emekli büyükelçi, gazeteci ve yazar.

Önder Aytaç, Türk gazeteci ve yazar.

Haluk Şahin, Türk gazeteci, yazar, TV programcısı ve öğretim üyesidir.

Ümit İzmen; Türk yazar ve gazeteci.

Ruşen Çakır,, Türk gazeteci, yazar.

Blog haberciliği, İnternet ortamı kullanılarak oluşturulan bloglar aracılığıyla habercilik yapılmasıdır. Bu habercilik biçimi kimi zaman profesyonel olmayan kişilerce kimi zaman da bir medya kuruluşundan bağımsız habercilik yapan gazeteciler tarafından da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İliştirilmiş gazetecilik</span>

İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik, savaş ve sıcak çatışma alanlarında, çatışmanın bir tarafındaki askerlerle beraber hareket eden ve savaşı onların açısından görüp yansıtan muhabirler için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Mumay</span>

Bülent Mumay, Türk gazeteci ve dijital medya uzmanı.

Yurttaş gazeteciliği, gazeteciliğin medya gruplarının ekonomik gereklerine göre biçimlenmesinin yarattığı sorunları aşmak üzere ortaya çıkan yeni bir gazetecilik anlayışı. 1990’lı yıllarda ABD’de yaygınlaşmıştır.

Zeynel Lüle, Türk gazeteci ve köşe yazarı.

Doğan Heper, Türk gazeteci ve köşe yazarıdır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu.

Gül Zeynep Göğüş Türk yazar, gazeteci, romancı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Ressa</span> Filipinli gazeteci

Maria Angelita Ressa, Filipinli gazeteci. Yalan haberlere, dezenformasyona ve bağımsız medyanın susturulması çabalarına karşı mücadelesi ile tanınır. Rappler adlı çevrimiçi haber sitesinin kurucusudur. Rus gazeteci Dmitri Muratov ile birlikte 2021 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Ressa, bu ödülü kazanan ilk Filipinli olmuştur.

Dinçer Karaca, Türk radyo ve televizyon sunucusu, yapımcı, gazeteci ve yazardır.