İçeriğe atla

Hıçkırık (film, 1965)

Hıçkırık
Filmin sinema afişi
YönetmenOrhan Aksoy
YapımcıHürrem Erman
SenaristHamdi Değirmencioğlu
UyarlamaKerime Nadir'in Hıçkırık romanı
MüzikBelkıs Özener
Görüntü yönetmeniİlhan Arakon
CinsiSinema filmi
TürüDram, duygusal
RenkRenkli
Yapım yılı1965
Çıkış tarih(ler)i1 Şubat 1965 (1965-02-01)
Süre95 dk.
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Devam filmiSon Hıçkırık

Hıçkırık, Orhan Aksoy'un yönettiği 1965 yapımı Türk filmi. Filmin senaryosu Hamdi Değirmencioğlu tarafından yazılmıştır. Başrollerini Hülya Koçyiğit, Ediz Hun ve Kartal Tibet paylaşmıştır.[1][2] Kerime Nadir'in 1936 tarihli Hıçkırık romanından yapılan ikinci uyarlamadır. İlk uyarlama, 1953 yılında Atıf Yılmaz tarafından çevrilmiştir. 1971 yılında yine Kerime Nadir'in devam romanı olan Son Hıçkırık romanından uyarlanan bir devam filmi olan Son Hıçkırık çevrilmiştir.

Konusu

Kenan (Ediz Hun), Çamlıca’da bir köşkte yaşamaktadırlar. Kenan'ın babası Yüzbaşı Ziya Bey bir av kazasında ölmüştür. Müfettiş Azmi Bey (Hulusi Kentmen) Kenan'a babalık yapmıştır. Kenan büyüdüğünde Azmi Bey'in kızı Nalan'a (Hülya Koçyiğit) aşık olur. Tek sorun Nalan'ın öksürük nöbetleridir. Dr İlhami (Kartal Tibet) zatülcenp teşhisi koyar.

Oyuncular

OyuncuRolSeslendirmelerNotlar
Hülya KoçyiğitNalanJeyan Mahfi Tözüm
Ediz HunKenanHayri Esen
Kartal TibetİlhamiToron Karacaoğlu
Nuri AltınokSabriAgâh Hün
Hulusi KentmenAzmiKemal ErgüvençKenan'ın manevi babası
Altan KarındaşÜvey Anne
Semih SezerliMehmetPekcan Koşar
Mahmure HandanDadı
Hüseyin KutmanOkul MüdürüErdoğan Esenboğa
Zeki SezerDoktor
Selahattin İçselKudsi BabaFadıl Garan
Ülkü AkbabaHandan
Haydar KaraerZiyaKenan'ın Babası

Filmin müzikleri

Filmde kullanılan müzik eserleri:

  • İlk çevrimde de kullanılan Johann Strauss II'nin Kaizer-Walzer (Emperor Waltz) (1889) melodisi.
  • Nihavent Ney Taksimi.
  • 'Saba Makamında Ney Taksimi'.
  • Sadettin Kaynak'ın Nihavent Menekşelendi Sular eseri.
  • 'Nihavent Longa'.
  • 1964 tarihli Goldfinger filminden (John Barry) Teasing the Korean, Oddjob's Engagement, Gassing The Gangsters, Gypsy Camp, Death of Goldfinger, Alpine Drive-Auric's Factory.
  • 1963 tarihli From Russia With Love filminden (John Barry) James Bond With Bongos.
  • 1964 tarihli Zorba filminden Mikis Theodorakis'in 'Life Goes On'.
  • Rast Methal.
  • Melancolie (1964/65) (Conny Fuchsberger / Mario Cenci).

Kaynakça

  1. ^ "Hıçkırık". www.tsa.org.tr. 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. 
  2. ^ Kitchen, Xhtml. "Hıçkırık ~ Sinematurk.com". www.sinematurk.com. 20 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Girik</span> Türk sinema sanatçısı (1943–2022)

Fatma Girik, Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve siyasetçidir. 1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Girik; canlandırdığı sert, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleri ile tanındı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Filiz Akın</span> Türk sinema sanatçısı ve yazar

Filiz Akın veya doğum adıyla Suna Akın, Türk sinema oyuncusu, yazar ve sunucudur. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte "Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası" olarak tasvir edilmekte ve Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş önemli kadın oyunculardan biri kabul edilmektedir. Türk sinemasının "asil, modern, kentli ve zarif yüzü" olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, "beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Pars</span> Türkiye Ermenisi tiyatro, sinema ve dizi sanatçısı, yönetmen

Kenan Pars, asıl adıyla Kirkor Cezveciyan, Türkiye Ermenisi oyuncu ve yönetmendir.

<i>Dudaktan Kalbe</i> Reşat Nuri Güntekinin 1925 tarihli romanı

Dudaktan Kalbe, Reşat Nuri Güntekin'in 1925'te yazdığı romanı. Örf tanımını yapmada ve kişilik canlandırmada başarılı, duygusal ve sevgi dolu bir roman olarak kabul edilir. Şarkıları, filmlere, nostaljik romantizminize bolca konu olmuş aşkların unutulmaz romanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Abadan</span> Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazar

Oğuz Abadan, Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazardır.

Ahmet Mekin, doğum adıyla Ahmet Kurteli,, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<i>Keşanlı Ali Destanı</i> müzikal tiyatro oyunu

Keşanlı Ali Destanı, Haldun Taner'in yazdığı, müziğini Yalçın Tura'nın yaptığı müzikal oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Hayati Hamzaoğlu</span> Türk sinema oyuncusu (1933–2000)

Hayati Hamzaoğlu Türk sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hayri Esen</span> Türk seslendirme sanatçısı ve oyuncu

Hayri Esen, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Safa Önal</span> Türk senarist, yönetmen ve yazar (1930-2023)

Safa Önal, Türk senarist, yönetmen ve yazar.

<i>Son Hıçkırık</i> film

Son Hıçkırık, Ertem Eğilmez'in yönettiği 1971 yapımı renkli Türk filmi. Filmin senaryosu Sadık Şendil tarafından yazılmıştır. Başrollerini Hülya Koçyiğit, Kartal Tibet ve Metin Serezli'nin paylaştığı filmin yardımcı rollerinde de önemli karakter oyuncuları yer almıştır. Kerime Nadir'in 1955 tarihli Son Hıçkırık romanından uyarlanmıştır. Ama uyarlama aşamasında içerik çok farklılaştırılmıştır.

<i>Tarkan: Güçlü Kahraman</i> Tarkan serisinin beşinci filmi (1973)

Tarkan: Güçlü Kahraman ya da Tarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Güçlü Kahraman isimli çizgi romandan uyarlanan 1973 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Çin üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin son filmi olan bu filmde de önceki filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan, Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan çizgi romanındaki kurgusal Tarkan karakterinin uyarlandığı beş filmden oluşan kült film serisi. Filmlerin finansmanını ve dağıtımını Arzu Film ve Tuna Film şirketleri üstlenmiştir. İlk Tarkan filminin hazırlıkları 1969 yılında başlamış ve aynı yıl vizyon görmüştür. Son film ise 1 Kasım 1973 tarihinde gösterime girmiştir.

<i>Seven Ne Yapmaz</i> (film, 1970) 1970 filmi

Seven Ne Yapmaz, senaryosunu Erdoğan Tünaş'ın yazdığı, Orhan Aksoy'un yönettiği 1970 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Nahit Ataman'dır. Senaryo, Kerime Nadir'in eserinden uyarlamadır.

<i>Funda</i> (film, 1968) 1968 filmi

Funda, Erdoğan Tünaş'ın senaryosunu yazdığı, Mehmet Dinler'in yönettiği 1968 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Şahan Haki'dir. Film, roman yazarı Kerime Nadir'in eserinden uyarlamadır.

<i>Hıçkırık</i> (film, 1953)

Hıçkırık, yapımcılığını Erman Film'in üstlendiği, senaristliğini ve yönetmeliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1953 yapımı sinema filmidir. Kerime Nadir'in 1936 tarihli başlıklı romanından yapılan ilk uyarlamadır.

Türk dizileri, Türkiye'de çekilen dizilerdir. Türk dizileri dünyanın en popüler dizilerindendir. Türkiye, Amerika'dan sonra en çok dizi ihraç eden ikinci ülkedir. Türkiye, 146 farklı ülkeye dizi ihraç etmektedir. Türk dizileri Balkanlar, Orta Doğu, Asya, Latin Amerika ve Avrupa ülkelerinde oldukça popülerdir. Türkiye'de yurt dışına ilk ihraç edilen dizi, o dönem çekilen Fransa'ya ihraç edilen 1975 yapımı Aşk-ı Memnu dizisidir. Türk dizileri, 2000'li yıllardan sonra büyük çıkış yakalamıştır. Hem özel kanallar hem de devlet kanalları sayısız dizi çekip yurt dışına ihraç etmiştir. Türkiye'de dizi sektörü her yıl gelirini artırmaktadır. Yurt dışına ihraç edilen Türk dizileri 2008'de 10 milyon dolar gelir elde etti. 2018'de bu rakam 350 milyon dolara 2019'da 500 milyon dolara yükseldi. Sektörün hedefi 2023 yılında 1 milyar dolar gelir elde etmektir.