İçeriğe atla

Hüyten Zirvesi

Koordinatlar: 49°8′45″K 87°49′8″D / 49.14583°K 87.81889°D / 49.14583; 87.81889
Hüyten Zirvesi
Hüyten Zirvesi
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik4.374 m (14.350 ft 4+12 in)[1]
Çıkıntı2.342 m (7.683 ft 8+12 in)[2]
Yalıtılma115 kilometre (71 mi)
Koordinatlar49°8′45″K 87°49′8″D / 49.14583°K 87.81889°D / 49.14583; 87.81889
Coğrafya
KonumMoğolistan, Çin
Jeoloji
Dağ türüUltra

Hüyten Zirvesi (MoğolcaХүйтэн оргил Hüyten orgil; "soğuk zirve"), Moğolistan ile Çin arasında bulunan bir zirvedir. Tavan Bogd Dağı'nın beş zirvesinden biri olup 4.374 metre yüksekliği ile Moğolistan'ın en yüksek noktasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Tavan Bogd Uul, Mongolia/China". Peakbagger.com. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2017. 
  2. ^ "China II: Sinkiang - Xinjiang" Ultra-Prominence Page 8 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Listed here as "Nayramadlin Orgil". Peaklist.org. 29 Mart 2017 tarihinde erişilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Ulan Batur</span> Moğolistanın başkenti

Ulan Batur, Moğolistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Moğolcada "Kızıl Bahadır" anlamına gelen şehrin eski ismi Urga'dır. 2014 yılı itibarıyla nüfusu 1,3 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moğolistan bayrağı, Moğolistan'ın günümüzde kullanımda olan bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Altay Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Kuytun</span>

Kuytun, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında, İli Kazak özerk iline bağlı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bayan Ölgii (il)</span> Moğolistanın batısında yer alan bir il.

Bayan-Ölgiy ili, Moğolistan'ın 21 ilinden biridir. İl, ülkenin en batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 45,704.89 km² olan ilin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 90.404'tür. İlin merkezi Ölgiy şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Roman Ungern von Sternberg</span>

Kan Dökücü Baron ve Deli Baron olarak da tanınan Roman Nickolai Maximilian von Ungern-Sternberg, Baltık-Almanı kökenli bir subay ve Moğolistan'ı Mart-Ağustos 1921 tarihleri arasında yöneten korgeneraldir. Moğolistan ve Baykal Gölü çevresinde monarşik bir yapı kurmayı amaçlayan Sternberg, Mihail Aleksandroviç Romanov önderliğindeki Rus egemenliğini diriltmek ve Bogd Han'ın yönetimindeki Moğol Hanlığı'nı bu oluşuma destek vermeye çağırmayı amaçlamaktaydı. Baron, çoğunlukla komünistler ve Yahudilere karşı savaşmıştır. Sternberg, Kızıl Ordu tarafından ele geçirildikten sonra birçok savaş suçuyla yüz yüze kalmış ve idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Çin ziyaretçileri, Çin'in dış temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Özel idari bölgeler - Hong Kong ve Makao - bağımsız vize rejimlerini muhafaza etmektedirler.

Hoton gölü Batı Moğolistanda Bayölge Özel Yönetimi içinde Altay Tavan Bogd Ulusluk Parkıda bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Çin</span> in kuzeydoğu efsaneleri

Kuzeydoğu Çin veya Dongbei, Çin'in coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge Üç Kuzeydoğu Eyaleti olarak anılan Liaoning, Jilin ve Heilongjiang ile aynı zamanda İç Moğolistan'ın doğusunu kapsamaktadır. Bölge tarihsel olarak Mançurya olarak da adlandırılmaktadır. Kuzeydoğu Çin Ovası bölgenin kalbini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Han-Ul</span>

Han-Ul, Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'un ilçelerinden biridir. İlçe şehrin güneyinde Bogd Han Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 484.7 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 98,815'tir.

<span class="mw-page-title-main">Bogd Han Dağı</span> Dağ

Bogd Han Dağı, Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'un güneyinde yer alan bir dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Tavan Bogd</span>

Tavan Bogd, Moğolistan'da Çin ve Rusya sınırında bulunan bir dağ masifidir. En yüksek zirvesi 4.374 metre yüksekliği ile Moğolistan'ın en yüksek noktası olan Hüyten Zirvesi'dir.

Moğolistan devlet başkanı, Asya ülkesi Moğolistan'da 1911 bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.

<span class="mw-page-title-main">Altay dağ çayırları ve tundrası</span>

Altay dağ çayırları ve tundra ekolojik bölgesi, Rusya, Kazakistan, Çin ve Moğolistan'ı ayıran sınırların oluşturduğu sınırların oluşturduğu "X" in merkezinde, Altay Dağları'nın daha yüksek kotunu kapsayan karasal bir ekolojik bölgedir Dağ zirveleri, Orta Asya'nın en uzak kuzeyini oluşturmaktadır ve Sibirya ovalarını kuzeye doğru güneydeki sıcak, kuru çöllerden ayırır. 2.400 metrenin üzerindeki rakımlar, tundra özelliklerini, alpin çayırlarının parçalarını ve ağaç seviyesinin hemen altındaki ağaçlık tundrayı temsil etmektedir. Ekolojik bölge, Nemli Kıta iklimine sahip Dağ otlakları ve çalılıklar biyomunda ve Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yer almaktadır. 90.132 kilometrekare (34.800 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orog Gölü</span> Moğolistanın Bayankhongor eyaletinde bulunan bir göl

Orog Gölü ; Moğolistan'ın güney kesiminde, Moğolistan'ın Bayankhongor Eyaletine bağlı Bogd ilçesinde bulunan bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Oroçenler</span> Çinde yaşayan etnik grup

Oroçenler ya da Oroçonlar, Çin'in kuzeyinde bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Oroçen halkı ağırlıklı olarak Kuzeydoğu Çin'de bulunan Heilongjiang ve İç Moğolistan bölgelerinde yoğunlaşmış durumdadır; Çin'deki 8.659 Oroçenin %45,54'ü Heilongjiang, %41,94'ü İç Moğolistan'da bulunmaktadır. Oroqen Özerk Sancağı İç Moğolistan sınırları içerisinde yer almaktadır.

Baitag Bogd Dağı Savaşı veya Beitashan Olayı Çin, Moğolistan Halk Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği arasında yaşanan bir sınır çatışmasıdır.