İçeriğe atla

Hüseyin Seyitzade

Huseyn Ali oglu Seyidzadeh (AzericeHüseyn Seyidzadə) (10 Ekim 1910, Erivan – 2 Haziran 1979, Bakü) bir Azerbaycan film yönetmeni.

Hayatı ve kariyeri

Huseyn Seyidzadeh Erivan'da tüccar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. (o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun parçası, şimdi Ermenistan'ın başkenti). O 1918'de ailesiyle şehirden kaçtı ve ilk olarak Tiflis'e sonra Bakü'ye yerleşti. 1936'da Seyidzadeh Moskova'daki Gerasimov Sinematografi Enstitüsü'nden mezun oldu. Ünlü Sovyet film yönetmenleri (Sergei Eisenstein, Mikhail Romm ve Lev Kulidzhanov) tarafından eğitildi. O daha sonra Lenfilm'de çalıştı. Seyidzadeh ilk yönetmenliğini 1943'te Leyla Badirbeyli'nin başrolde oynadığı film ile yaptı. Ayna başlıklı bu propaganda filmi, vatanseverlik ve kahramanlık konularını yansıtıyor. İkinci Dünya Savaşı'na ithafen yapılmıştır.[1]

1956 yılında Seyidzadeh Azerbaycan sineması tarihindeki en başarılı ve ünlü sinematografik parçalardan birisini yönetti. O olmasin, bu olsun (O Olmazsa Bu Olsun) filminin temeli Üzeyir Hacıbeyov'un 1910 operetine dayanmaktadır. İmparatorluk Rusya'sında geçen film, geriye dönük gelenekleri eleştirdi ve ortaya çıkan modern yaşam biçimlerini kutladı. Film birçok dile çevrildi ve gelecek 3 yıl içinde 40 ülkede izlenildi.

Azerbaycan'da, Huseyn Seyidzadeh yönettiği popüler filmleriyle ünlü oldu. Dali Kur ("Deli Kür", 1969), Gayinana ("Kaynana", 1978), gibi.

Kaynakça

  1. ^ (Azerice) Directors: Huseyn Seyidzadeh 8 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Azeriart.net

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan millî futbol takımı</span> Azerbaycanı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı

Azerbaycan millî futbol takımı, Azerbaycan'ı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı. Mavi-beyaz renklere sahip olan millî takım, Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından kontrol edilmektedir. Azerbaycan'ın iç saha maçlarının büyük bir kısmı ulusal stadyum olan Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda, dostluk maçları ise bazen kulüp stadyumlarında oynanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakı FK</span>

Bakü Futbol Kulübü, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de kurulmuş bir Azeri futbol kulübüydü.

<span class="mw-page-title-main">Neftçi PFK</span> Azerbaycan Premyer Ligde mücadele eden Azerbaycan takımı

Neftçi Bakü, Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehrini temsil eden, Azerbaycan'ın en ünlü ve en başarılı futbol kulübüdür. Tüm Azerbaycan şampiyonasında yer alan iki takımdan biridir. Neftçi takımı ülke çapında tüm yarışlarda rekora sahiptir. Öyle ki, 9 kez Azərbaycan Premyer Liqası'na, 7 kez Azerbaycan Kuboku'na ve 2 kez Azerbaycan Süper Kupası'na sahip olmuştur. Ayrıca, takım Uluslararası çapta 1 kez Bağımsız Devletler Topluluğu Kupası'na sahip olmuştur. Bu kupa Azerbaycan futbol kulüplerinin uluslararası düzeyde kazandığı ilk şampiyonluk oldu.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ FK</span> Azerbaycanlı Futbol Kulübü

Karabağ FK, Ağdam kentinde kurulmuş bir Azerbaycan futbol takımıdır. 1993 yılında Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgal edilmesinden sonra kulüp sürgün edilmiştir. Bu yüzden Karabağ, sportif etkinliklerini Ağdam kenti işgalden kurtulana kadar Bakü'de devam ettirdi. Ağdam kenti 20 Ekim 2020'de işgalden kurtulduktan sonra artık maçlarını İmaret Arena'da oynamayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Bedelbeyli</span>

Şəmsi Bədəlbəyli, Sovyet Azeri tiyatro yönetmeni ve oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan Savaşı (1918-1920)</span> 1918-20 Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki toprak çatışmaları serisi

1918–1920 Azerbaycan–Ermenistan Savaşı, 1917'de Ekim Devrimi yani Bolşevik Devrimi'nden sonra başlamıştır. Çoğu saldırı düzenli ordu biçiminde olmadı. Daha sonra Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu'nun Erivan'ı boşaltıp Iğdır Ovası'na çekilmesi ile savaş başlamış oldu (1920).

<span class="mw-page-title-main">Bakü Devlet Üniversitesi</span>

Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem İbrahimbeyov</span> Azerbaycan ve Sovyet drama yazarı, senaryocu ve film yönetmeni

Rüstem Mehmed İbrahim oğlu İbrahimbeyov veya İbragimbekov, Azeri ve Sovyet drama yazarı, senaryocusu ve film yönetmeni. 1994'te Rus yönetmen Nikita Mihalkov'la birlikte çekdikleri "Güneş Yanığı" filmi Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin ünlü "Oscar" ödülünü kazanmıştır.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Mirzaağa Aliyev</span>

Mirzaağa Aliyev, Azeri tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Metrosu</span> Bakünün, 40,3 kmlik 3 hat ve 27 duraktan oluşan metro ağı

Bakü Metrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan metro sistemidir. 6 Kasım 1967 yılında açılmıştır. Uzunluğu 40,7 km olup 3 hattan oluşur ve 27 durak içerir. Türki ülkelerde kurulan ilk metrodur.

<span class="mw-page-title-main">Mir Beşir Kasımov</span>

Mir Beşir Kasımov, Sovyet Azeri siyasetçi, devrimci. Neriman Nerimanov'un ürettiği siyasetin takipçilerinden biri olan Kasımov Azerbaycan'da ulusal komünizm politikasının uygulayıcısı olarak da bilinir. İki kez Lenin Nişanı ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sakine Ahundzade</span>

Sakine Mirza Heybet kızı Ahundzade Azeri oyun yazarıdır. Azerbaycan edebiyatının bilinen ilk kadın oyun ve drama yazarıdır.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Azerbaycan-Brezilya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tanımlar.

Arif Şamil oğlu Gaziyev — ünlü Azerbaycanlı heykeltıraş, ressam, Bakü Ressamlık Akademisi'nin öğretmeni, Azerbaycan Emekdar Emekdar Ressamı ve Azerbaycan Halkın Ressamı madalyaları sahipi (2018).

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Topçubaşov</span>

Mustafa Ali Bey oğlu Topçubaşov Azerbaycanlı bir cerrahdı. Topçubaşov, Sosyalist Emek Kahramanı unvanı, Stalin Ödülü sahibi ve Lenin Nişanı sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Cabbar Memmedzade</span>

Mirza Cabbar Mirza Abbas oğlu Memmedzade Azerbaycanlı eğitimci ve pedagogdu Pedagojik bilimler doktoru ve profesör (1937) olmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu'nun I. dönem milletvekili olmuştur. Mirza Abbas Mahammadzade'nin oğlu ve Celal Mammadov'un babasıdır.