İçeriğe atla

Hüseyin Dilaver

Hüseyin Dilaver (1910, Aksu, Sürmene, Trabzon - 1964, İstanbul) Türk kemençecidir. Kendi bestelediği Karadeniz temalı türküler başta olmak üzere kemençe tekniği ve geniş repertuarı ile tanınmaktadır.[1]

Hayatı

Hüseyin Dilaver 1910 yılında Trabzon'da doğdu. Köyündeyken kemençe çalmayı öğrendi. Seyahat Destanı ve Cumhuriyet Destanı gibi destanlar yazdı. 1937-41 yılları arasında Trabzon'da fırıncılık icra etti. Eş zamanlı olarak Trabzon'daki halk evlerinde programlar yaptı. Sonrasında sırasıyla Karabük, Adapazarı ve İstanbul'da çalıştı. İstanbul'dayken İstanbul Radyosu'nda türkü söyledi ve kaset çıkardı. 1964 yılında İstanbul'da öldü.[2]

Kullandığı kemençenin boyu 65 cm idi.[3]

Kişisel hayatı

Hüseyin Dilaver'in oğlu Fahrettin Dilaver de kemençecidir.

Eserleri

  • Gemiciler Kalkalım
  • Gemiler Giresune
  • Oy Benum Sevduceğum
  • Mayıs Ayı Gelende
  • Şapkamın Tereği
  • Ah Dağlar Serin Dağlar
  • Trabzon'dan Yollandık
  • Kara Koyun Geliyor
  • Horon Havası
  • Yayladım Koyunu
  • Koydun Beni Sen Derde
  • Yaylanın Çimeninde
  • Gökteki Yıldızlar
  • Kaleden İndim Arsız
  • Of Sürmene Arası Sultan Murat Yaylası
  • Ey Gidi Karadeniz
  • Eski Zigana Dağ
  • Erzurum Ovasından Kağnı Geliyor Kağnı
  • Ne Edeyim Sevdiğim
  • Ey Çiçekli Yaylalar[4]

Kaynakça

  1. ^ Öztürk, Özhan (2005). Karadeniz: ansiklopedik sözlük, 2. cilt. Heyamola Yayınları. s. 655. ISBN 9756121009. 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  2. ^ Bal, Mehmet Akif (2017). Trabzonlu ünlü simalar ve Trabzon'un ünlü aileleri. Çatı Yayınları. s. 278. ISBN 9758845306. 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  3. ^ Cem Yazıcı (2019). "Tulum Çalgısının Popülerleşmesi Sürecinde Yeni İcra teknikleri Ve Ortamlarının Oluşması" (PDF). acikerisim.uludag.edu.tr. 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  4. ^ Sarı, İbrahim (2018). Sürmene: Yeşilliklerin gelin gibi süslediği güzel ilçe; Sürmene. noktaekitap. s. 95. 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tulum (çalgı)</span> Karadeniz bölgesine özgü üflemeli çalgı

Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Bacanos</span> Türkiye Rumu müzisyen

Yorgo Bacanos,, Rûm ut ve lavta sanatçısı, udî. Son dönem klasik Türk müziğinin önemli müzisyenlerinden biri olarak dünyaca şöhret kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Sürmene</span> Trabzonun ilçesi

Sürmene, Trabzon'un bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Akıncılar, Sivas</span> Sivasın ilçesi

Akıncılar, Sivas ilinin bir ilçesidir. Batısında Suşehri, kuzeyinde Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi, doğusunda Gölova, güneyinde ise İmranlı ve Erzincan'ın Refahiye ilçeleri ile komşudur. 2022 nüfus istatistiklerine göre toplam nüfusu 4,808 olan ilçede; 2,441 kişi ilçe merkezinde, 2,367 kişi ise köylerde ikamet etmektedir. Akıncılar, Doğanşar ve Gölova'nın ardından Sivas'ın en az nüfuslu üçüncü ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gölova</span> Sivasın ilçesi

Gölova, Sivas'ın en doğusunda yer alan ilçesidir. Batısında Akıncılar ile komşu olan Gölova, kuzeyinde Giresun'un Şebinkarahisar ve Çamoluk ilçeleri, doğusunda ve güneyinde ise Erzincan'ın Refahiye ilçesi ile çevrilidir. 2022 nüfus istatistiklerine göre toplam nüfusu 3,246 olan ilçe, Doğanşar'ın ardından Sivas'ın en az nüfusa sahip ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Köprübaşı, Trabzon</span> Trabzonun ilçesi

Köprübaşı, Trabzon'un bir ilçesidir. Sürmene, Araklı, Çaykara, Of ve Dernekpazarı ilçeleri arasında kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kemençe</span>

Kemençe, rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu düşünülen, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Derbent, Bafra</span>

Derbent, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Birben</span>

Gökhan Birben, Hemşinli ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Görele</span> Giresunun ilçesi

Görele, Giresun ilinin kuzeydoğusunda bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir ilçedir.

İbrahim Can, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

Cüneyd Orhon, Türk kemençe müzisyeni ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

Hamâmîzâde İhsan Bey ya da Hamâmîzâde Mehmed İhsan, Türk divan şairi, gazeteci, eğitimci ve halk kültürü araştırmacısı.

Bahattin Çamurali ; Türk kemençe sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cimilli İbo</span>

İbrahim Özer ya da bilinen adıyla Cimilli İbo, Karadeniz Müziği icra eden Türk şarkıcı ve müzisyen.

Yusuf Cemal Keskin, Türk kemençeci ve devlet sanatçısıdır. Bir dönem dört telli kemençe kullanmasıyla tanınmaktadır. Gençlik döneminde sırasıyla Görele ve Bahattin Çamurali'den etkilen Keskin, zaman içinde özgün bir ritim ve sürate sahip olmuştur. Türkçe ve Rumca türküler söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Sözeri</span>

Hasan Sözeri veya tam adıyla Hasan Fehmi Sözeri Türk müzisyen, kemençeci ve saz sanatçısı. TRT'nin ilk kemençe sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Aynacı</span>

Sadık Aynacı veya Rizeli Sadık, Türk kemençecidir. Göreleli kemençeciler haricinde en eski kemençe kayıtları olan sanatçıdır. Türkiye'deki ilk kemençe albümünü çıkaran Aynacı, kimi kaynaklarca "Rize'nin yetiştirdiği en büyük kemençeci" olarak geçmektedir.