İçeriğe atla

Hüseyin Cavid

Huseyn Javid
Hüseyn Cavid
DoğumHüseyn Abdulla oğlu Rasizadə
24 Ekim 1882(1882-10-24)
Nahçıvan, Erivan Guberniyası, Rusya İmparatorluğu
Ölüm5 Aralık 1941 (59 yaşında)
Şevçenko, Tayşet, Irkutsk Oblast, Sovyetler Birliği
Ölüm sebebiSürgün cezası
Defin yeriHüseyin Cavid Mozolesi
MilliyetAzerbaycanlı
Diğer ad(lar)ıCavid Efendi
Doğu'nun Shakespeare'i
MeslekOyun yazarı, şair
Önemli eser(ler)Iblis (1916), Oyun
İmza

Hüseyin Cavit (d. 24 Ekim 1882, Nahçıvan - ö. 5 Aralık 1941, Magadan) Azerbaycan şairi ve oyun yazarıdır.

Hayatı

Hüseyin Cavid, 24 Ekim 1882'de Nahçıvan şehrinde dindar bir ailede dünyaya gelmiştir.[1] Babası Abdullah, 1877'de Şahtaxtı köyünden Nahçıvan'a yerleşmiştir. Hüseyin Cavid Nahçıvan'daki molla okulunda beş yıl ilköğrenimini gördü[2] ve Gurbanali Sharifov'un tavsiyesi ile ortaöğrenimini babasından gizlice Muhammed Taghi Sidgi'nin "Okul-eğitim" adlı yeni usul okulunda tamamladı.[3] 1899-1903 yıllarında Güney Azerbaycan'da ağabeyinin yanında kalarak Tebriz’in "Talibiye" medresesinde eğitimine devam etti. Orada Arapça ve Farsça öğrendi. Daha sonra ciddi bir göz rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda bırakarak ticarette atıldı.[4]

Tebriz'den döndükten sonra 1906'a kadar Gürcistan'da (Kahetiya'da) yol yapan bir şirkette muhasebecilik yaptı. Babasının vasiyeti üzerine ağabeyi Şeyh Muhammed Cavid'i İstanbul'a tahsile yolladı.[5] Hüseyin Cavit yüksek tahsilini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde almıştır (1906-1910).

Azerbaycan'a döndükten sora Nahçıvan, Gence, Tiflis ve 1915 yılından itibaren de Bakü'de dil ve edebiyat öğretmenliği yapmıştır.

Dönemin rejimine uygun eserler yazmadığı için 1937'de önce tutuklandı daha sonra Uzak doğu'ya sürüldü.[6] 1941 yılında İrkutsk'un Tayşet şehri Şevçenko köyünde öldü. Ölüm sebebi olarak ayak donmasına bağlı sepsis ve kalp durması gösterilmiştir.[7]

Doğumunun 100. yılında Haydar Aliyev tarafından naaşı Sibirya'dan Nahçıvan'a getirtilmiş ve adına anıt mezar dikilmiştir.[8]

Eserlerinin çoğunu Türkiye Türkçesine yakın bir dille yazmıştır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 7 Mayıs 2019 tarihli ve 211 sayılı Kararı ile Hüseyin Cavid, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde eserleri devlet malı ilan edilen yazarlar listesine dahil edilmiştir.[9]

Eserleri

Şiir

  • Geçmiş Günler
  • Muhtelif Şiirler
  • Bahar Şebnemleri

Roman

  • Azer

Tiyatro

  • Ana
  • Maral
  • Şeyh Sinan
  • Şeyda
  • Uçurum
  • İblis
  • Afet
  • Peygamber
  • Topal Timur
  • Siyavuş
  • Hayyam
  • İblis'in İntikamı

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ "Hüseyn Cavid həyatı" (Azerice). aqra.az. 12 Ekim 2013. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Mişkinaz Cavid, Cavid'i hatırlarken, Bakü, 1976, s:5-8
  3. ^ Gulam Memmedli, Cavid - Ömrü boyu, Bakü, 1982; s:52
  4. ^ Hüseyin Cavid, Eserleri, Bakü, 1985, c:4, s:178
  5. ^ Mişkinaz C., a.g.e.,s:10
  6. ^ Rafael Hüseynov, Vahtan Uca, Bakü, 1988, s:179
  7. ^ Hüseynov R.,a.g.e.,s:277
  8. ^ "HÜSEYN CAVİD MƏQBƏRƏSİ". www.anl.az. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  9. ^ ""Əsərlərin dövlət varidatı elan edilməsi Qaydaları"nın və "Əsərləri dövlət varidatı elan edilən müəlliflərin və dövlət varidatı elan edilən filmlərin Siyahısı"nın təsdiq edilməsi haqqında". nk.gov.az (Azerice). 11 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

Film

Hüseyin Cavid filmi

İlgili Araştırma Makaleleri

Suret Hüseynov, 1. Karabağ Savaşı'nda rol alan Azerbaycanlı komutan ve 1993-1994 yılları arasında Azerbaycan başbakanı olan siyasetçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad</span>

Ahmet Cevad, Azerbaycanlı şair, tercüman, AYB üyesi (1934), profesör (1933), Kuba Halk Eğitim Şubesi müdürü, Gence'de Azerbaycan Tarım Enstitüsü'nde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent, kürsü başkanı (1930-1933), Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin çeviri bölümünde editör (1934), "Azerbaycanfilm" stüdyosunda belgesel filmler bölümünün müdürü (1935-1936), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi devlet marşının sözlerinin yazarı büyük şairimiz Ahmed Cevad'dır. Azerbaycan şiirinde yeni bir edebi okulun temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu, Azerbaycan'ın ulusal dram tiyatrosudur. Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu, başkent Bakü'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ejder İsmailov</span> Azeri siyasetçi

Ejder İsmailov ya da Ejder Tağıoğlu, Azeri filolog ve siyasetçi. Yeni Azerbaycan Partisi'nin en aktif kurucu üyeleri olan 91`lerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade</span> Azeri yazar

Mirza Celil Memmedkuluzade , Azeri hikâye ve oyun yazarı, gazeteci, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Halı Müzesi</span>

Azerbaycan Halı Müzesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan halı müzesi ve ülkenin en önemli müzelerindendir. Şehrin merkezinde deniz kenarına yakın Mikayıl Hüseynov Caddesinde bulunmaktadır.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

Azerbaycan Ulusal Konservatuvarı Bünyesinde Müzik Koleji, Bakü Müzik Koleji, Asef Zeynallı Müzik Koleji, Bakü'de profesyonel bir orta öğretim devlet kurumudur ve Azerbaycan'ın önde gelen ortaokul müzik okullarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hicran Hüseynova</span> Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçi

Hicran Hüseynova, Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçidir. Aile, Kadın ve Çocuk Devlet Komitesi başkanlı (2006-2020) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisinin 6. dönem üyesidir.

Münevver Mecit kızı Rzayeva, Azeri kökenli Sovyet heykeltıraş. İlk Azeri kadın heykeltıraş olarak bilinen Rzayeva, 1992'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

Almaz, yönetmenler Ağarza Quliyev ve Qriqori Braginski tarafından 1936'da gösterilen uzun metrajlı bir film. Film Azerbaycanfilm tarafından yapılmıştır. Film köye çalışmaya gelen genç öğretmen Almaz'ın, köydeki yapının geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önündeki engellerle savaşmasını anlatılmaktadır. Filmdə ana rolleri İzzət Oruczadə, Hökümə Qurbanova, Xeyri Əmirzadə, Əlisəttar Məlikov, Ələkbər Hüseynzadə ve İsmayıl Hidayətzadə oynamaktadır. Bu film Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 7 Mayıs 2019 tarihli 211 sayılı Kararı ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmler listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

Oktay Seyid Hüseyin oğlu Sadıkzade - Azerbaycan güzel sanatlar temsilcisi, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (1992), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi (2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın kişisel emeklisi (2002).

Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmlerin listesi — bu liste Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 7 Mayıs 2019 tarih ve 211 sayılı Kararı ile onaylanan belgeye göre hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Cavid Mozolesi</span>

Hüseyin Cavid Mozolesi veya Anıt mezarı - Nahçıvan'da ünlü Azerbaycan şairi ve oyun yazarı Hüseyin Cavid'in mezarı üzerine dikilmiş bir mozoledir.

<span class="mw-page-title-main">Safa Cemiyeti</span> Dernek

Safa Cemiyeti — 20. yüzyılın başında Bakü'de faaliyet gösteren hayırsever bir toplum. Derneğin amacı dezavantajlı çocukları eğitime dahil etmek, yoksul nüfusa tıbbi yardım sağlamak ve halkın kültürel düzeyini yükseltmekti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da güzel sanatlar</span>

Azerbaycan güzel sanatlar — Azerbaycan halkının temsilcileri tarafından yaratılmış güzel sanatlar örnekleridir.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.