İçeriğe atla

Hüseyin Özdilek

Hüseyin Özdilek
Türk iş insanı
DoğumTokat
Meslekİş insanı
Resmî sitehttp://www.ozdilek.com.tr

Hüseyin Özdilek, (d. 1950, Tokat ) Türk iş insanı. Özdilek Holding'in kurucusudur.

Hayatı

Hüseyin Özdilek, 1950 yılında Tokat‘ın Erbaa ilçesinde doğdu. 1957 yılında, Tokat Erbaa’da bulunan Mithatpaşa İlkokulu’na kaydoldu. Hafta sonları çakmak taşı satarak aile bütçesine katkı sağladı. Yaz tatillerinde ise, Erbaa’da bulunan kiremit fabrikasında çalıştı. 1962 yılında İlkokuldan mezun oldu. 1962 yılında, Tokat - Erbaa’da başladığı ortaokul öğrenimini 1965 yılında bitirdi. Aynı yıl taşındığı Bursa'da Akşam Ticaret Lisesi'nde okurken aynı zamanda dayısının havlu mağazasında çalışarak iş hayatına başladı. 1967 yılında, Tokat- Erbaa’daki baba evini satarak, 14.000 Türk lirası sermaye ile kendi adına ilk havlu mağazasını açtı. 1969 yılında, Eskişehir Ticari İlimler Akademisi'nde başladığı yüksek öğrenimine 1971 yılında geçiş yaptığı Bursa Ticari İlimler Akademisi'nde devam etti. 1980 yılında Uludağ Üniversitesi’nden mezun oldu. Aynı yıl, Manisa - Kırkağaç’ta askerlik görevini tamamladı. Evli ve bir çocuk babası olan Hüseyin Özdilek, Özdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil San. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmıştır.

İş Hayatı

1971 yılında, 70.000 TL sermaye ile Bursa ‘da 2 adet havlu dokuma tezgâhı ve 1 adet devere kiralayarak havlu ve bornoz üretimine başlayan Özdilek, 2011 yılında 5500 çalışanı, 10 bin tonluk üretim kapasitesi ile dünyada ilk 6 firma içinde, Avrupa’da ise en büyük havlu-bornoz üreticisi konumundadır.[] 1983 yılında Bursa Yalova Yolu’nda 400 metrekarelik bir satış mağazası ile perakende sektörüne giren Özdilek, bugün Bursa Yalova Yolu, Bursa Geçit, İzmir, Kocaeli, Afyonkarahisar, Yalova, Antalya ve Eskişehir olmak üzere 8 Alışveriş Merkezi, 4 Hipermarket ve Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan ev tekstili mağazaları ile hizmet vermektedir. Havlu ve perakende sektöründe kalitenin ve hizmetin öncüsü Özdilek, 2006 yılında Bursa-İnegöl'de nevresim takımı ve çarşaf üretimi yapan ev tekstili fabrikasını üretime geçirmiştir. Başta Almanya, ABD, İngiltere ve Rusya olmak üzere dünyanın birçok farklı ülkesine 45 milyon dolar ihracat yapmaktadır.[] Özdilek; 2011 yılında 750 milyon TL ciroya ulaşan Özdilek, tüm üretim ve hizmet faaliyetlerinde yapılan her çalışmanın ‘Türkiye’nin gelişmesi’ demek olduğunun bilinci ve anlayışıyla hareket etmektedir. 2010 yılında ödediği 12 Milyon TL’lik Kurumlar Vergisi ile Bursa’da birinci olmuştur. [] 2011 yılı sonu itibarıyla direkt ve endirekt olarak 55 milyon TL vergi ödemiştir.[] Özdilek, Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yerini almaktadır. [] Özdilek, 2003 yılında İzmir Balçova'da açılan 5 yıldızlı Wyndham Grand İzmir Özdilek ile Özdilek kalitesini turizm sektörüne de taşımıştır.

Üye Olduğu Dernek ve Kuruluşlar

  • Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)
  • Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD)
  • Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)
  • Afyonkarahisar Sanayici ve İş Adamaları Derneği (AFSİAD)
  • Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD)
  • Antalya Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ANSİAD)
  • TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti
  • Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Mütevelli Heyeti
  • Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK)
  • Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)
  • Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD)
  • Ev Tekstilcileri Derneği (EVSİAD)
  • Slovakya Bursa Fahri Konsolosluğu

Sosyal Sorumluluk

Hüseyin Özdilek; 1996’da Tokat – Erbaa Hüseyin Özdilek İlköğretim Okulu’nu, 1997’de Bursa Naz Özdilek İlköğretim Okulu’nu, 1997’de Afyon Emir Murat Özdilek Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ni, 1998’de Kocaeli Dürdane Özdilek İlköğretim Okulu’nu, 2006’da Bursa Hüseyin Özdilek Anadolu Tekstil Meslek Lisesi'ni ve 2010 yılında Antalya Hüsniye Özdilek Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’ni yaptırarak eğitime toplam 6 okulla destek vermiştir. Bu okullarda 5550'ye yakın öğrenci eğitim almaktadır. Ayrıca, Özdilek Eğitim Sağlık Kültür ve Sanat Vakfı ile başarılı olan öğrencilere her yıl burs verilmektedir. Bunlara ek olarak; 1999 yılında hayata geçen İzmir – Balçova’da bir Polis Merkezi, Tokat Devlet Hastanesi'nde bir yoğun bakım ünitesi ve 2007 yılında, İnegöl’de hizmete giren bir sağlık ocağı Özdilek tarafından yaptırılmış ve devlete teslim edilmiştir. 2020 Elâzığ depremi'nden sonra TV8'de Acun Ilıcalı tarafından düzenlenen yardım kampanyasına telefonla katılarak 1 milyon TL'lik bağışta bulunmuştur.haber7 27 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balçova</span> İzmirin ilçesi

Balçova, İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Konak, doğu ve güneyinde Karabağlar, batısında Narlıdere ilçeleri, kuzeyinde İzmir Körfezi bulunmaktadır. İzmir'in merkezine 8 kilometre uzaklıktadır. İlçe merkezinin yayılım alanının denizden uzaklığı 20 ila 80 metre arasında değişmektedir. İlçenin havaalanına uzaklığı ise 18 kilometredir. Balçova, anakent sınırları içerisinde yer alır. İlçe denize yakın yani kuzey tarafa kurulmuştur. Güney tarafı ise orman ve dağlarla kaplıdır. Yüz ölçümü 16 km2 olup nüfus yoğunluğu 3.229'dur. Yüz ölçümüü bakımından İzmir'in en küçük ilçesidir. Konak ilçesine bağlıyken 3 Haziran 1992 tarihli 3806 sayılı kanunla ilçe olmuştur. Balçova Termal Tesisleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Türkiye'nin ikinci büyük teleferiği olan Balçova Teleferiği bu ilçenin sınırları içerisinde yer almaktadır. 2008 yılında sakıncalı olduğu gerekçesiyle kapatılan Balçova Teleferiği, 31 Temmuz 2015 tarihinde yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konak, İzmir</span> İzmirin ilçesi

Konak, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde İzmir Körfezi, kuzeydoğusunda Bayraklı, doğusunda Bornova, güneyinde Buca ve Karabağlar, batısında Balçova ilçeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali</span> Güney Bulgaristanda kent

Kırcaali, Güneydoğu Bulgaristan'da, Kırcaali ilinin ve Kırcaali beldesinin merkezi. Eylül 2022 verilerine göre nüfusu 51.841 kişidir. Şehirde tren istasyonu bulunmaktadır. Kırcaali'den Hasköy ve Gümülcine (Yunanistan) yönlerine karayolları uzanır. Kırcaali Barajı da şehrin yakınında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa</span> Bursa ilinin merkezi olan şehir

Bursa, tarihî olarak Prusa, Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Haşim İşcan</span> Türk siyasetçi

Haşim İşcan, Eski İstanbul belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Özhan Canaydın</span> 32. Galatasaray Başkanı

Özhan Canaydın Galatasaray Spor Kulübü'nün eski başkanı, eski basketbolcu ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Çeltikçi, Burdur</span>

Çeltikçi, Burdur ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tekstil</span>

Tekstil veya dokumacılık, hayvansal, bitkisel veya kimyasal lifli kullanım ürünleridir. Giyilebilen her şey ve bazı dekorasyon ürünlerini de içine alan üretim sektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Koçtaş</span> Türkiyede bir yapı ve inşaat şirketi

Koçtaş; Koç Grubu'na bağlı, yapı malzemeleri satışı yapan firma. 1927 tarihinde kurulan Koçtaş, Koç Topluluğu'nun ilk şirketlerinden biridir.

Enver Saatçigil,, Türk bürokrat ve yazar. Abdülgani Efendi ile Huriye Hanımın oğludur. 1915'te Diyarbakır'de doğdu. 1932'de Sivas Lisesini iyi derecede bitirdi. Ardından, bir yıl Suruç ve Hekimhan Kazaları Tahsil Müfettişliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Özdilek Holding</span> Türk tekstil ve perakende şirketi

Özdilek Holding, 1971 yılında Türkiye’de kurulan şirket. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek'tir. Bursa'da havlu üretimiyle sanayi üretimine girdi. 1983 yılında Bursa'da ilk alışveriş merkezini açtı. Özdilek Holding, Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır. Konusunda uzmanlaştığı ev tekstili üretimi başta olmak üzere; gıda ve enerji üretimi, perakende mağazacılık, sağlık merkezleri, kafe - restoran, sinema, turizm, alışveriş merkezleri, e-ticaret, inşaat ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Ünlütürk</span> Türk iş insanı

Sedat Şükrü Ünlütürk, Türk iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tekstil</span>

Anadolu topraklarında antik çağdan beri dokuma yapılmaktaydı. Osmanlı'nın yükselişi ile Anadolu imparatorluğun tekstil üretiminin merkezi oldu. Hint pamuğunun Türk pamuğunu egale etmesi ve Sanayi Devrimi'nin teknolojisine yetişememek Anadolu tekstiline darbe vurdu. İmparatorluğun batılılaşma çabaları neticesinde 19. yüzyıl sonlarında fabrika üretimi başladı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde dokuma konusunda Denizli ve Tokat, ipekli ürünler konusunda da Bursa bölgesinde küçük işletmeler halinde üretim vardır. 1915 yılında önde gelen 22 kamu sanayi işletmesinin 18’i, 28 anonim şirketin 10’u, 214 özel sektör işyerinin 45’i ve toplam 264 sanayi işyerinin 73’ü tekstil sanayisinden oluşmaktaydı. Cumhuriyet döneminde 1933'te Sümerbank yasasıyla Bakırköy, Kayseri, Ereğli bez fabrikaları ve Nazilli basma fabrikası; 1938'den sonra da Bursa Merinos, Malatya pamuklu ve Eskişehir basma fabrikaları kurulmuştur. Tüm tekstil ve konfeksiyon fabrikaları ve atölyeleri Sümerbank çatısı altında toplanmıştır.Tekstil sektörüne tasarımcı yetiştirmek üzere 1940 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde kumaş desenleri bölümü kurulur. 1977'de İzmir Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü açılır. 1960'larda Özel sektör gelişmiştir. 1952 yılında sektör üretimi içinde yüzde 28 olan özel sektör payı 1962 yılında yüzde 62’ye, 1990 yılında ise yüzde 90’ın üzerine çıkmıştır. Dokuma alanında Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi gibi özel atölyelerde yazmalar ve geleneksel dokuma örnekleri yaşatılmıştır. Deniz Bilgin, Reyhan Kaya, Attila Ergür, Özdemir Altan, Ayla Salman gibi sanatçılar gelenksel Türk dokumacılığına çağdaş yorumlar getirmiştir. Günümüzde devletin tekstil sektöründeki payı yüzde 1’in altındadır. Sümerhalı ve bazı diğer kamu kurumları tarafından el halısı üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye'nin önemli ihraç alanlarındandır.

Selçuk Yaşar, Türk iş insanıdır. Türkiye'nin önemli kuruluşlarından olan Yaşar Holding'in kurucusu ve onursal başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Türkiye Kadınlar Bölgesel Voleybol Ligi 2009-10 sezonu, Türkiye Kadınlar Bölgesel Voleybol Ligi'nin ikinci sezonudur. 49 şehirden 94 takımın 21 grupta katıldığı lig deplasmanlı normal lig + Play-Off usulüne göre oynandı. Play-Off maçları sonunda Sarıyer Belediyesi, Altınoluk Belediyesi, Karşıyaka Voleybol, Balıkesir Belediyesi, Marmaris Belediyesi, Amasya Lisesi, Yeşil Bayramiçspor, Çorlu Emniyetspor ve Erzurum DSİ Spor kulüpleri Türkiye Bayanlar İkinci Voleybol Ligi'ne yükselirken, ligden çekilen Kuşadası Yıldız Fenerspor, Aydın İ.Ö.İ. Köy Hizmetlerispor, Söke Belediyesi, Germencik Ç.P.A.L., Nazilli Erdemspor, Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Es Spor, Eskişehir İl Özel İdarespor, Ataşehir Belediyesi, Haydarpaşa Lisesi, Bucaspor, Buca Zaferspor, Gemlik Zeytinspor, Celal Bayar Üniversitesi, Beta Gençlikspor, İzmir Gençlikspor, Kepez Belediyesi, Afyonkarahisar Demirspor, Banaz Belediyesi, Kabaklar Gençlikspor, Yeşilköyspor, Bodrum İhtisas, Muğla Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Safranbolu Anadolu Öğretmen Lisesi, Giresun Yıldızspor, Hatay Adaletspor, Aksaray Gazipaşa İlköğretim Okulu, Anadolu Voleybol İhtisas, Ankara SHÇEK, Performans Kültür, Tekirdağ Belediyesi, Dicle Gençlik, Tüpraşspor, Artuklu Gençlik, Gümüşhane Gençlikspor, Gaziantep Özel Seçkin Koleji, Adıyaman Üniversitesi, Türkiyemspor ve Sütçü İmam Üniversitesi kulüpleri ise yerel lige düşmüşlerdir.

Türkiye Kadınlar Bölgesel Voleybol Ligi 2012-13 sezonu, Türkiye Kadınlar Bölgesel Voleybol Ligi'nin beşinci sezonudur. 49 şehirden 116 takımın 22 grupta katıldığı lig deplasmanlı normal lig + Play-Off usulüne göre oynandı. Play-Off maçları sonunda Derince Belediyesi, 1907 Kanaryaspor, Manisa Belediyesi, Ordu Tenis İhtisas, Ermenek Doğa ve Su Sporları Gençlikspor, Bahçelievler Belediyesi, 1923 Keşan Gençlikspor, Adana DSİ, RA Spor, UPS, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Haydarpaşa Lisesi, Marmaris Belediyesi, Geçit Belediyespor, Pertek Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi kulüpleri Türkiye Kadınlar İkinci Voleybol Ligi'ne yükselmişlerdir.

Not - 1 : 1923 Keşan Gençlikspor, Adana DSİ, RA Spor, UPS, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Haydarpaşa Lisesi, Marmaris Belediyesi, Geçit Belediyespor, Pertek Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi kulüpleri normal sezon sonunda Türkiye Kadınlar İkinci Voleybol Ligi'ne yükselme hakkı kazanamasalar da, bir üst ligden çekilen takımların yerine lige alınmışlardır.

Not - 2 : Trabzon Akademi kulübü final maçları sonunda Türkiye Kadınlar İkinci Voleybol Ligi'ne çıkma hakkı kazansa da, sezon sonu ligden çekildiği için finaldeki rakibi Ordu Tenis İhtisas kulübü bir üst lige alınmıştır.

Türkiye Kadınlar Bölgesel Voleybol Ligi 2014-15 sezonu, Türkiye Kadınlar Bölgesel Voleybol Ligi'nin beşinci sezonudur. 54 şehirden 155 takımın 40 grupta katıldığı eleme grubu + final grubu usulüne göre oynandı. Final Grubu maçları sonucunda gruplarını birinci sırada tamamlayan Kayseri Voleybol, Karşıyaka Ankara, Söke Ege Koleji, Eskişehir DSİ Bentspor, Balıkesir DSİ, Dicle Üniversitesi Sağlık Kültürspor, Konya İdeal Gençlikspor, Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent, Van Büyükşehir Belediyesi Gençlikspor ve Derince Yenikentspor kulüpleri Türkiye Kadınlar İkinci Voleybol Ligi'ne yükselmişlerdir.

NOT - 1 : 1955 Batman Belediyespor, Acarspor, Adana Denizspor, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Voleybol Akademi, Cizre Belediyesi, Çorum Beden Eğitimi Öğretmenleri, Denizli Gençlik Hizmetlerispor, Edirne Çarşıspor, Erbaa Gençlikspor, İzmirspor, Maliye Okulları, ODTÜ, Sivas Gazi Lisesi ve Tepebaşı Gençlikspor kulüpleri normal sezon sonunda bir üst lige yükselme hakkı kazanamasalar da; hem Türkiye Kadınlar İkinci Voleybol Ligi'nde takım sayısının arttırılması hem de çekilen takımların olması nedeniyle Türkiye Kadınlar İkinci Voleybol Ligi'ne alınmışlardır.

NOT - 2 : Sezon içinde 1'den fazla hükmen mağlubiyet alan Karamürsel Belediyesi, Batman Üniversitesi, Bodrum İhtisasspor ve Hüyük Yunus Emre Gençlik kulüpleri ise mahalli lige düşürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Bozkurt</span>

Hüseyin Bozkurt, Türk iş insanı ve Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı'dır.