İçeriğe atla

Hüsamettin Bozok

Hüsamettin Bozok
Doğum20 Şubat 1916
Ölüm28 Ekim 2008 (92 yaşında)
Defin yeriSilivrikapı Mezarlığı
MeslekYazar, gazeteci, yayıncı
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Üniversitesi
Önemli ödülleri1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü

Mehmet Hüsamettin Bozok (20 Şubat 1916, İstanbul - 28 Ekim 2008, Balıkesir), Türk yazar, gazeteci ve yayıncıdır.[1]

439 sayıya ulaşan Yeditepe Dergisi’ni yayınladı, Yeditepe Yayınları’nı ve yayınevi adına Yeditepe Şiir Armağanı’nı kurdu ve yürüttü.

Yaşamı

1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Öğrenimini Pertevniyal Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünde tamamladı.

İlk yazısı 1936’da İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun Yeni Adam dergisinde yayımlandı.[2] 1936-1941 arasında bu dergide yazı işleri yardımcılığı yaptı. 1930’larda çeşitli dergilerde çevirileri ve eleştirileri yayınlandı. Özellikle tiyatro üzerine denemeleriyle tanındı. Bu arada Posta’da ekonomi muhabirliği, Sarıyer Ortaokulu (1941-1943) ve Haydarpaşa Lisesi’nde (1945-47) öğretmenlik, İskit Yayınları’nın Aylık Ansiklopedisi’nde yöneticilik (1947-51) yaptı.[3] Monografi niteliğinde iki kitap yayınladı: “Emile Zola” (1940) ve dünya edebiyatından yedi yazarı incelediği “Portreler” (1941).

1950'de Yeditepe adlı edebiyat dergisini çıkardı; ismi bu dergi ile özdeşleşti. Daha sonra Yeditepe Yayınlarına başladı. 1954'te yılın en beğenilen kitabına verilmek üzere yayınevi adına Yeditepe Şiir Armağanı'nı ortaya çıkardı. Armağan, 13 yıl boyunca dağıtıldı.

1965-1972 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi basın müşavirliği'ne getirildi; 1974-1975'te İstanbul Şehir Tiyatroları'nın basın müşavirliğini yürüttü.[3] Meydan Larousse'un ve 1950-1984 Cumhuriyet Ansiklopedisi'nin tiyatro ve opera maddelerini yazdı.[2]

1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) onur ödülünü aldı.

Burhaniye'de 29 Ekim 2008 günü öldü. İstanbul'da Silivrikapı Mezarlığı'na defnedildi.[4]

Kitapları

  • Emile Zola (1940)
  • Portreler (1941)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Yavuz</span> Türk yazar, şair ve akademisyen

Hilmi Yavuz Türk yazar, şair ve akademisyen.

Yeditepe Şiir Armağanı, 1955 yılından itibaren verilmeye başlanmış şiir ödülü. Hüsamettin Bozok tarafından Yeditepe dergisi ve yayınları adına kurulmuştur. Bir önceki yılın, seçiciler kurulunca en beğenilen şiir kitabına verilir. Ödülün verilmesi 12 sene sürdükten sonra 9 yıl ara verildi ve tekrar başladı. Son şiir armağanı, 1984 yılında Necati Cumalı'ya verildi.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

Recep Bilginer, Türk gazeteci ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Refik Algan,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Atalay</span> Türk ressam

Turgut Atalay, Türk ressam ve tiyatro dekoratörü.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Tamer</span> Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen

Ülkü Tamer, Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Rado</span> Türk gazeteci

Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.

Önder Kaya (13 Aralık 1974, İstanbul) Türk araştırmacı, yazar ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Füsun Akatlı</span> Türk yazar

Suat Füsun Akatlı, Eleştirmen, yazar, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Cemgil</span>

Adnan Cemgil,, öğretmen, yazar, çevirmen. Sinan Cemgil'in babası, Ali Kemal'in babası Hacı Ahmet Efendi'nin ilk eşinden torunudur.

Mustafa Necati Karaer, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Türk yazar, şair, otobiyografici, eleştirmen. Hisarcılar akımının kurucusu. Hisar şiirinin önde gelen temsilcisi.

Yeditepe Dergisi, 1950-1984 yılları arasında İstanbul'da yayınlanmış bir edebiyat dergisidir. Hüsamettin Bozok yönetiminde çıkarılan dergi genç sanatçılara destek olması, İkinci Yeni hareketine sayfalarını açması, Yeditepe Şiir Armağanı'nı dağıtması ile kültür hayatına katkıda bulunmuş bir yayın organıdır.

Yahya Akengin, Türk şair ve yazardır. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

Münir Süleyman Çapanoğlu, Türk gazeteci, yazar ve basın tarihçisi. Basın Tarihimizde (İlâve) ve Basın Tarihimizde Mizah Dergileri adlı kitaplarıyla tanınmaktadır.