İçeriğe atla

Hüsamettin Arslan

Hüsamettin Arslan
Doğum12 Ocak 1956(1956-01-12)
Mesûdiye, Ordu
Ölüm02 Ocak 2018 (61 yaşında)
İstanbul
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
Mesleksosyolog, akademisyen
Hüsamettin Arslan'ın Karacaahmet Mezarlığı'ndaki mezarı
Hüsamettin Arslan'ın Karacaahmet Mezarlığı'ndaki mezar taşı

Hüsamettin Arslan (d. 12 Ocak 1956, Mesûdiye, Ordu - ö. 2 Ocak 2018, İstanbul), sosyolog, akademisyen.

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Yatılı okuduğu Tunceli Öğretmen Okulu'nu bitirdi. 1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu.[1] 1979 ile 1981 yılları arasında aynı fakültede yüksek lisansını tamamladıı ve "Ondokuzuncu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda sanayileşme girişimleri" konulu bir yüksek lisans tezi ile mezun oldu.

Doktora çalışmasını, 1986 ile 1991 arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi sosyoloji bölümünde yaptı.[2] Doktorluk tezi, "Epistemik Cemaat / Bir bilim sosyolojisi denemesi" (Paradigma Yayınevi, İstanbul 1992) başlığıyla yayımlandı.[3]

Çalışmaları; bilgi sosyolojisi, bilim sosyolojisi, sosyal bilimlerde yöntem ve hermenötik alanlarında yoğunlaşmıştır.

Uludağ Üniversitesi'nde sosyoloji bölümünde profesör ünvânı ile vefâtına kadar görev yaptı. Son olarak Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini yürüten [4] Hüsamettin Arslan kanser tedavisi gördüğü Bağcılar Medipol hastanesinde 2 Ocak 2018 tarihinde öldü.[5] Cenazesi 3 Ocak 2018 tarihinde Marmara İlahiyat Camii'nde öğle namazından sonra kılınan, cenaze namazının[6] ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ AA. "Sosyolog Hüsamettin Arslan vefat etti". Hürriyet. 27 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  2. ^ "Hüsamettin Arslan'a veda | STAR". Star. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  3. ^ "Epistemik Cemaat Bir Bilim Sosyolojisi Denemesi". www.kitapyurdu.com. 12 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  4. ^ "Yarın toprağa verilecek". Habertürk. 13 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  5. ^ "Sosyolog, yazar Hüsamettin Arslan vefat etti". www.aa.com.tr. 7 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  6. ^ Haber7. "Hüsamettin Arslan hoca son yolculuğuna uğurlandı". Haber7. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  7. ^ "Hüsamettin Arslan Son Yolculuğuna Uğurlandı". Haberler. 3 Ocak 2018. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk sosyolojisi</span>

Hukuk sosyolojisi, sosyoloji boyutuyla hukuk eksenli araştırmalar yapan bir bilim dalıdır.

Epistemik Cemaat, Prof. Dr. Hüsamettin Arslan'ın 1986 - 1991 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde yaptığı doktora tezi çalışmasının kitap olarak yayınlanmış biçimidir.

Şerif Mardin, Türk sosyolog ve siyaset bilimcisiydi.

Cavit Orhan Tütengil, Türk sosyolog ve akademisyen.

Ünsal Oskay, Türk sosyolog, iletişim bilimcisi ve çevirmen. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi, kültür sosyolojisi, Frankfurt Okulu, estetik, edebiyat, müzik ve sanat felsefesi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay, Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Engin İnal</span> Türk oyuncu, çevirmen ve yazar

Engin İnal, asıl adıyla İhsan Engin Büyükinal, Türk oyuncu, çevirmen, yazardır.

Mehmet Cihat Özönder, Türk milletvekili, sosyolog ve Türkolog.

Kadir Cangızbay, Türk sosyolog ve anarko-sosyalist. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

İhsan Sezal,, Türk sosyolog, bilim insanı.

Mustafa Gündüz, Türk bilim insanı, sosyolog ve akademisyen.

Talip Küçükcan, Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat. Endonezya Büyükelçisi.

Tülay Uğuzman; sosyolog, halkbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Sosyolojinin dalları</span>

Aşağıdakiler, sosyoloji disiplinine genel bakış ve güncel bir rehber olarak sunulmaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Kamu sosyolojisi</span>

Kamu sosyolojisi, akademik olmayan izleyicilerle etkileşim kurmak için sosyolojinin disiplin sınırlarını genişletmeyi vurgulayan daha geniş sosyoloji disiplininin bir alt alanıdır. Belki de en iyi, belirli bir bilimsel yöntem, teori veya bir dizi politik değerden ziyade bir sosyoloji tarzı olarak anlaşılması daha makul bir yoldur. Yirmi birinci yüzyıldan beri bu terim, 2004 Amerikan Sosyoloji Derneği (ASA) başkanlık konuşmasında kamu sosyolojisinin disipline edilmesi için ateşli bir çağrıda bulunan Berkeley sosyologu Michael Burawoy ile geniş çapta ilişkilendirilmiştir. Burawoy konuşmasında, halk sosyolojisini, öncelikle diğer akademik sosyologlara hitap etmekle ilgilenen bir sosyoloji biçimi olan "profesyonel sosyoloji" olarak adlandırdığı olguyla karşılaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel bilginin sosyolojisi</span>

Bilimsel bilgi sosyolojisi, özellikle bilimin sosyal koşullarını, etkilerini, sosyal süreçlerini mercek altına alan bir bilimin incelemesidir. Bilimsel cehalet sosyolojisi de bilimsel bilgi sosyolojisinin tamamlayıcısı görevini görmektedir. Bilimsel bilgi sosyolojisi, insan bilgisinin etkisini, etki alanlarını ve toplumlar üzerinde hakim olan fikirleri ve ortaya çıkışına neden olan sosyal etkileri incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya sosyolojisi</span>

Polonya sosyolojisi, Avrupa sosyolojisine benzer bir şekilde 19. yüzyılın ortalarından itibaren gelişme göstermektedir. Hem Polonya'nın parçalanması ve gelen I. Dünya Savaşı'nın etkisiyle bağımsızlığını kazanamayan Polonya'da yine de sosyoloji alanında bilimsel eserler yayınlandı. İki savaş arası dönem de yükselişe geçen İkinci Polonya Cumhuriyeti'nde sosyolog olarak Florian Znaniecki öne çıktı. Znaniecki'nin çalışmaları ile ünlenen Polonya sosyolojisi, Marksizim akımından etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Özcan</span> Türk siyasetçi

Halil Özcan, Türk iş insanı ve siyasetçi. 24, 25, 26 ve 27. dönemlerde TBMM Adalet ve Kalkınma Partisi Şanlıurfa milletvekili olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Tanyol</span>

Hüseyin Cahit Tanyol, Türk şair, yazar, sosyolog ve akademisyendir. "Türkiye Sosyolojisi" anlayışının öncülüğünü yapmıştır.