İçeriğe atla

Hürriyet Munanoğlu

Kontrol Edilmiş
Yarbay

Hürriyet Munanoğlu
Doğum1975
Niğde, Türkiye
EğitimHava Harp Okulu
MeslekPilot
EvlilikAtay Munanoğlu
Çocuk(lar)Eylül Munanoğlu

Hürriyet Munanoğlu (1975, Niğde) Türkiye'de ses üstü uçaklarla uçuş yapan ilk 4 kadın pilottan biridir. Eylül 2003 tarihinde Türkiye'nin ses üstü uçaklarda eğitim veren ilk kadın öğretmen pilotu olmuştur.[1]

2013 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinden Yarbay rütbesi ile emekli olmuştur. Hava kuvvetlerinde 17 yıl, sivil havacılık eğitimi alanında 4 yıl görev almıştır. F-5 uçaklarda 10 yıla yakın uçuş öğretmenliği görevi icra ederek F-16 ile uçacak pilotlara harbe hazırlık eğitimi vermiştir.

Eğitimi ve Kariyeri

1992 yılında başladığı Hava Harp Okulu'nun Elektronik Mühendisliği bölümünden 1996 yılında Teğmen rütbesi ile mezun olmuştur. 1996-1998 yılları arasında İzmir Çiğili'deki 2nci Ana Jet Uçuş Eğitim merkezinde; SF-260D pervaneli, T-37 jet ve T-38 jet uçaklarında Pilotaj Eğitimi; ardından 1998-1999 yıllarında Konya'daki Ana Jet Üs 133ncü Filo Komutanlığında F-5 uçağı ile Jet Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi Almıştır.

1998 yılında Tuğba Aydı, Ayşe Ebru Toka ve Leyla Semerci ile birlikte ilk ses üstü uçuş yapan kadın pilotlardan olmuştur.[2][3]

1999 ve 2010 yılları arasında görev yaptığı Konya 133ncü Filo Komutanlığında (Jet Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitim Filosu) 1999 ve 2003 yılları arasında F-5 uçağında Savaş Pilotu olarak 2'li ve 4'lü kol liderliğinin ardından; 2003 yılından itibaren Öğretmen Pilot olarak göreve devam etmiştir.

2003 yılında Konya Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü yönetim Organizasyonunda İnsan Kaynakları Yönetimi alanında Yüksek Lisans yapmıştır.

2010-2013 yılları arasında yine Konya'da bulunan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığında Anadolu Kartalı Eğitim ve Tatbikatlarının planlamasında ve uçuşların icrasında Proje ve Komuta Kontrol Subayı olarak görev yapmıştır.

2012 yılında Harp Akademileri Komutanlığı-İstanbul, KOMKARSU (Komutanlık ve Karargah Subaylığı) kursunu tamamlamıştır.

Ardından 2013 yılında Hava Kuvvetlerinden yarbay rütbesi ile emekliye ayrılmıştır. 2013-2014 yıllarında sivil bir uçuş okulunun Sivil Havacılık Uçuş Öğretmenliği Eğitimini almış ve 2017 yılına kadar kariyerine Baş Uçuş Öğretmeni, Eğitim Müdürü gibi görevler ile sivil havacılık alanında devam etmiştir.

2017 yılında Sivil havacılık öğretmenliğini de bırakan Munanoğlu, Bu tarihten itibaren profesyonel koçluk ile ilgilenmektedir.

Ödüller

Akıncılar'daki 4. Ana Jet Üssü Komutanlığı'nda gerçekleştirilen Türk Hava Kuvvetleri 2007-2008 Uçuş Eğitim Yılı Hava Yer Atış Yarışmaları Ödül Töreninde Orgeneral Babaoğlu tarafından birincilik ödülü ve şilt takdim edildi.[4][5]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Faruk Cömert Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Ahmet Çörekçi, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Aydoğan Babaoğlu, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Hava Eğitim Komutanlığı</span> Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kolordu seviyesindeki askerî birlik

Hava Eğitim Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamak ve harekât görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Komutanlık bünyesindeki Hava Teknik Okullar Komutanlığında ihtiyaca göre Türk Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay yetiştirilmektedir.

Şener Koltuk, Türk test pilotudur.

Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

1. Hava Kuvveti Komutanlığı 2003-2014 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri'nin komutası altında Batı hava sahasını koruyan kuvvetiydi. Türk Hava Kuvvetleri'nin 2 ana hava kuvvetinden biriydi. Karargâhı Eskişehir'deydi.

<span class="mw-page-title-main">Akın Öztürk</span> Türk asker

Akın Öztürk, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

Cemal Engin, Türk asker. Türk Hava Kuvvetleri eski komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Ünal</span> Türk asker

Abidin Ünal (1953) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Halil Sözer, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Cumhur Asparuk (1941) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Cemil Çuha, Türk asker. Türk Hava Kuvvetleri eski komutanı.

Mehmet Siyami Taştan, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Küçükakyüz</span> Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı

Hasan Küçükakyüz, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Necati Artan</span>

Necati Artan, Türkiye’nin ilk jet pilotlarından biri ve Türk Hava Kuvvetleri’nin ikinci akrobasi takımı olan Uçan Kuğular’ın kurucusudur. Artan aynı zamanda Yarasalar Akrotim'de de liderlik yapmıştır.

Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim gösteri ekibidir. 7 Kasım 1992’de kurulmuştur.

Atilla Gülan, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.