İçeriğe atla

Hünkâr Camii

Koordinatlar: 43°51′26″K 18°25′51″D / 43.85722°K 18.43083°D / 43.85722; 18.43083
Hünkâr Camii
Hünkâr Camii ve önünden akan Milaçka
Harita
Temel bilgiler
KonumSaraybosna, Bosna-Hersek
Koordinatlar43°51′26″K 18°25′51″D / 43.85722°K 18.43083°D / 43.85722; 18.43083
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
İnşaat başlangıcı1457

Hünkâr Camii (Boşnakça: Careva Džamija) veya Fatih Sultan II. Mehmet Camii (Boşnakça: Džamija sultana Mehmeda II Fatiha), Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da yer alan ve 1457 yılında yapılan Osmanlı dönemi camilerindendir.

Şehrin simge özelliğindeki yapılarındandır. Bu cami, Osmanlı İmparatorluğu’nun Bosna fethi sonrasında Saraybosna’da yapılan ilk camidir. Saraybosna’daki ilk yerleşim de caminin etrafında gelişmiştir. İshakoğlu İsa Bey bu sahaya ayrıca hamam ve köprü de yaptırmıştır.[1] Osmanlı-Türk gezgini Evliya Çelebi, dünyaca ünlü eseri Seyahatnâme’de Miljacka Nehri'nin üstündeki Hünkâr köprüsünün karşı tarafında bulunan caminin diğerlerinden büyük ve cemaatinin çok olduğunu belirtir. Abdest musluklarının suyunun kaplıca suyu olduğunu da eklemiştir.[2]

Tarih

Cami avlusu

Camii ilk hâlinde ahşap ve 1565 yılında kazandığı görünümünden daha ufak idi. 1800’de odalar, 1848’de bu odalar ana ibadet alanıyla yapılan bir kapıdan bağlanmıştır. 1980 ve 1983 yıllarında iç dekorasyonu temizlik ve korumadan geçirilmiştir. Hünkâr Camii’nin yanında bulunan kabristanda vezir, molla, müftü, şeyh ve çalışların mezarları bulunur.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b History of the Mosque 2 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. emperorsmosque.org (İngilizce)
  2. ^ Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Hazırlayanlar: Yücel Dağlı, Seyit Ali Kahraman, İbrahim Sezgin, 5. Kitap, YKY]],İstanbul]] 2001, s. 224.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ferhad Paşa Camii (Banja Luka)</span>

Ferhad Paşa Camii veya Ferhadiye Camii (Ferhadija džamija), Bosna-Hersek'in iki siyasi biriminden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkenti Banja Luka'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hüsrev Bey Camii</span>

Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer almaktadır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">İshakoğlu İsa Bey</span>

İshakoğlu İsa Bey, 15. yüzyıl ortalarında yaşamış Osmanlı uç beyi.

<span class="mw-page-title-main">Bihaç Fethiye Camii</span>

Fethiye Camii veya Fetih Camii olarak, Bosna Hersek'in Bihaç şehrinde bulunan bir cami ve eski Katolik kilisesidir. 1266 yılında inşa edilmiş, ülkedeki en eski gotik bina. Aslen Padovalı'nin Antonio adanmış bir Katolik kilisesi olarak inşa edildi ve ardından 1592'de Bihaç'ın Osmanlılar tarafından Habsburg'dan fethi ardından camiye dönüştürüldü. Binaya aslen, Hırvat asaletinin 13. yüzyıl tüzüğünde de değinilen bir manastır eşlik ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Abdülaziz Han Camii (Brčko)</span>

Sultan Abdülaziz Han Camii veya Aziziye Camii, Brčko merkezinin yaklaşık 14 km doğusunda, Brčko - Bijeljina yolu üzerinde, Brezovo Polje yerleşiminde yer almaktadır. 2016 senesinde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii (Travnik)</span> Bosna Hersekte cami

Süleymaniye Camii veya Alaca Cami, Bosna Hersek'in Travnik kasabasinde, Donja Čaršija adlı bölümde yer almaktadır ve 16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alaca Cami (Foça, Bosna-Hersek)</span>

Alaca Cami veya Hasan Nezir Camii, Bosna-Hersek'in Foča' kentinde bulunan Osmanlı yapımı cami. 1549'da Hasan Vezir tarafından yaptırılmıştır. Yapı, Bosna Hersek'in kültürel mirasına ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

Sultan III. Ahmed Camii, Bosna Hersek'in Zenica şehrinde bulunan bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Karagöz Bey Camii</span>

Karagöz Bey Camii, Mostar, Bosna Hersek şehrinde 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Büyük kubbesi ve yüksek minaresiyle bölgenin en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atik Behram Bey Camii</span>

Atik Behram Bey Camii veya Alaca Camii, Bosna Hersek'teki Tuzla şehrinde en eski camidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Paşa Kukavica Camii</span>

Mehmed Paşa Kukavica Camii, Bosna Hersek'teki Foça kasabasındaki bir cami. Tipografik olarak açık dış portikli tek mekanlı kubbeli camilere ait olan Foça'daki beş camiden biriydi. Yukarı çarşıda bulunan yapı, Bosna Savaşı sırasında tamamen tahrip olmuştur.

Sinan Bey Camii, Bosna Hersek'teki Çayniçe kasabasında cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Sinan Bey Camisi'nin yeniden inşası devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Arnavudiye Camii</span>

Arnavudiye Camii veya Hasan Defterci camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami.

<span class="mw-page-title-main">Esma Sultan Camii (Jajce)</span> Bosna Hersekte bir cami

Esma Sultan Camii, Bosna Hersek'teki Jajce kasabasında cami. Esma Sultan camisi, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2010'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Şişman İbrahim Paşa Camii (Počitelj)</span>

Şişman İbrahim Paşa Camii , Bosna Hersek'teki Počitelj şehrinde cami. Şişman İbrahim Paşa Camii, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2001'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Hasan Camii (Tuzla)</span> Bu bölge İstanbulun ilçesi olan Tuzla ile karıştırılmamalı.

Hacı Hasan Camii, Bosna Hersek'teki Tuzla şehrinde cami.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Ömer Camii (Banja Luka)</span> Camii

Hacı Ömer Camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2007'de açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (İpek, Kosova)</span>

Bayraklı Camii, Çarşı Camii veya Fatih Camii, Kosova'daki İpek kentinde bulunan İpek Çarşısı'nın merkezinde bulunan bir camidir. 1471 yılında Sultan II. Mehmed tarafından inşa ettirilmiş tek kubbeli yapı aynı zamanda şehirdeki en eski ve en yüksek kubbeye sahiptir. Cami, II. Dünya Savaşı sırasında 1943 yılında İpek Çarşısı'nı tamamını yok eden İtalyan ordusu ve 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında Sırp ordusu tarafından olmak üzere iki kez yakılmıştır.