İçeriğe atla

Hükûmet Evi

Koordinatlar: 40°22′26″K 49°51′09″D / 40.37389°K 49.85250°D / 40.37389; 49.85250
Hükûmet Evi
Hökumət evi
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürHükûmet binası
Mimari tarzBarok
KonumBakü, Azerbaycan
Koordinatlar40°22′26″K 49°51′09″D / 40.37389°K 49.85250°D / 40.37389; 49.85250
Başlama1936
Açılış1952
SahipAzerbaycan hükûmeti
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Lev Rudnev

Hükûmet Evi (AzericeHökumət evi), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir hükûmet binasıdır. Bina, Neftçiler Bulvarı üzerinde yer almakta olup Bakü Bulvarı'na bakmaktadır. Binanın arka tarafı, Bakü merkezindeki hareketli Üzeyir Hacıbeyov Caddesi'ne bakmaktadır. Hükûmet Evi, 5.500 kişi için tasarlandı.[1]

Tarihçe

Bakü'de 1924'ten 1927'ye kadar birkaç büyük hükûmet binasının inşası planlandı ve şehir bütçesine dahil edildi. 1934'te, Sovyet yetkilileri Bakü Sovyet Sarayı'nın yapımı için bir ihale duyurdu. Yarışmayı Lev Rudnev, V.O. Munts ve K. Tkaçenko gibi tanınmış mimarlar kazandı. Projede yapılan bazı değişikliklerle Hükûmet Evi binası 1936 ile 1952 yılları arasında inşa edildi. Binanın inşası ayrıca Hükûmet Evi önünde Lenin Meydanı'nın yapılmasına yol açtı. 1955'te Vladimir Lenin'in Lenin Meydanı'na bakan ve D.M. Garyağdı tarafından yapılan bir heykeli binanın önüne yerleştirildi.[2] Buna ek olarak, 1960-1970'lerde Hükûmet Konağı'nın etrafına, Üzeyir Hacıbeyov caddesi üzerinde Azerbaycan ve Abşeron otellerini de içeren büyük bir bina kompleksi inşa edilmiştir.[3] Lenin'in heykeli daha sonra kanlı Kara Ocak olayları sonrasında Azerbaycan'ın bağımsızlığı sırasında kaldırıldı. Günümüzde Lenin'in heykelinin durduğu yerde büyük bir Azerbaycan bayrağı durmaktadır. Lenin Meydanı'nın adı Azadlık Meydanı olarak değiştirildi.

Bina, 1991 yılında Azerbaycan'ın bağımsızlığını yeniden kazanmasının ardından birçok kuruluş ve ticari firmaya ev sahipliği yaptı. Bunlar arasında, Devlet Ekoloji ve Çevre Koruma Komitesi, Tarım ve Üretim Bakanlığı, Devlet Jeoloji ve Maden Kaynakları Komitesi, Devlet Hidrometeoroloji Komitesi, Devlet Maddi Kaynaklar Komitesi, Devlet Toprak ve Su Ekonomisini İyileştirme Komitesi bulunmaktaydı.[4] 2006 yılında Azerbaycan hükûmeti binanın yenileme çalışmalarına başlamış ve 2010 yılında projeyi tamamlamıştır. Binayı çevreleyen parkın yeniden inşası ve zenginleştirilmesi için 40.8 milyon dolar harcandı.[5] Binanın tamamen yenilenmesinden sonra, tüm ticari firmalar şehrin başka yerlerine taşınmış ve ofisleri devlet kurumlarına verildi.[6] Hükûmet Evi, Azerbaycan'ın en çok ziyaret edilen turistik mekanları arasında olup[7] günümüzde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Çalışma ve Ahalinin Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet İhale Ajansı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Telif Hakları Ajansı da dahil olmak üzere birçok bakanlığa ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Reconstruction of Government House in Baku cost $40 million". 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  2. ^ "Илюстрация "Руднев Л. В., Мунц В. О. Дом правительства (Баку)" в Большой Советской Энциклопедии" (Rusça). 16 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  3. ^ "MEMARLIQ-DÖQÜZİNCİ BÖLÜM (Architecture-7th chapter)" (Azerice). 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  4. ^ Publications, Europa (2001). The environment encyclopedia and directory 2001, Volume 3. ISBN 9781857430899. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  5. ^ "Reconstruction of Government House in Baku cost $40 million". 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  6. ^ "HÖKUMƏT HÖKUMƏT EVİNƏ KÖÇÜR: YAXIN VAXTLARDA NAZİRLƏR KABİNETİ YERİNİ DƏYİŞƏCƏK" (Azerice). 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  7. ^ "Sites of Interest in Baku". 7 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Ahundova</span> Azeri besteci

Ahundova Şefika Kulam kızı, Azeri bestecisi, doğuda ilk opera yazan bestekâr kadın.

<span class="mw-page-title-main">Azatlık Meydanı</span>

Azadlık Meydanı — Azerbaycan'nın başkenti Bakü merkezindeki bir meydandır. Azerbaycan bağımsızlığını kazanırken en önemli fonksiyonu gören meydan, aynı zamanda şehrin merkezi konumundadır. Meydan doğrudan Hazar Denizi'ne bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kristal Salon (Bakü)</span> Baküde bulunan çok fonksiyonlu arena

Bakü Kristal Salonu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan çok fonksiyonlu kapalı arena. 8 Eylül 2011 tarihinde uluslararası Azeri televizyon kanalı ATV, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nın burada gerçekleştirileceğini duyurmuş ve bu haber 25 Ocak 2012 tarihinde Avrupa Yayın Birliği (EBU/UER) tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki başlıca opera binasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azərbaycan'ın ulusal opera ve bale tiyatrosudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi , Azerbaycan'ın ulusal filarmoni orkestrasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi, başkent Bakü'de bulunmaktadır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi'nin repertuvarında Klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği'nin önemli eserleri sunulur.

Niyazi Tağızâde Hacıbeyov,, , Azerî orkestra şefi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Guliyev</span> Azerbaycanlı besteci, piyanocu ve şef

Tevfik Guliyev, Azeri besteci ve piyanist.

Şuşa Müzikal Drama Tiyatrosu, Azerbaycan'da faaliyet gösteren müzikal drama tiyatrolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Neftçiler Bulvarı</span>

Neftçiler Bulvarı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir bulvardır. Bulvar, Bayıl'ın batı bitişinden başlayarak doğuya doğru Üzeyir Hacıbeyov Caddesi ile kesişen Cevanşir Köprüsü'nde sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çeşmeler Meydanı (Bakü)</span> Baküde bulunan bir meydan

Çeşmeler Meydanı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir meydandır. Meydan, 1868 yılında inşa edilmiş olup kent merkezinde yer almaktadır. Meydana daha önce Parapet adı verildi ve şimdi aynı adla anılıyor. Çeşme meydanının adı, ilk olarak Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen meydanda düzinelerce çeşmenin bulunmasından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı İdaresi (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Azerbaycan cumhurbaşkanının yürütme organıdır. İdare, cumhurbaşkanının anayasal sorumluluklarını yerine getirmekle görevlidir. Yönetim, başkent Bakü'de İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Yegane Asker kızı Ahundova, Azeri piyanist, besteci ve öğretmen. 2012'de Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Aida Hamdulla gizi Abdullayeva, Azeri kökenli Sovyet arpisti, öğretmen ve profesördü. Bakü Müzik Akademisi'nde profesördü ve Azerbaycan Arp Gösteri Okulu'nu kurmuştur. Abdullayeva ilk Azeri arpisti olarak bilinir ve 1972'de Azerbaycan SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Müzik Akademisi</span>

Hacıbeyov Bakü Müzik Akademisi Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan bir müzik okuludur. 1920 yılında Bakü'de kurulmuştur. Daha önceleri Hacıbeyov Azerbaycan Devlet Konservatuvarı olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kasımov kardeşleri</span>

Kasımov kardeşleri, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Bakü'deki binaların çoğunun inşaatını gerçekleştiren "Kasımov kardeşleri ve K." inşaat şirketinin ortak sahipleriydi. Kardeşler İsmailiye Sarayı, Saadet Sarayı, Yeni Avrupa Oteli ve Mitrofanov'un evi gibi anıtsal yapılar inşa etmiştir. Fuat Ahundov'a göre, Musa Nağıyev'in Bakü'deki evlerinin çoğunu inşa eden Kasımovlar, günümüz İstiklaliyet ve 28 Mayıs caddelerinde yükseltilmiş tüm binaların inşaat işlerini yürütmüştür. Ayrıca kardeşler hayır işleri ile de meşgul olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin Anıtı (Bakü)</span>

Aleksandr Puşkin Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rus şair Aleksandr Puşkin'i tasvir eden anıt. Anıt, Puşkin ve Üzeyir Hacıbeyov caddelerinin kesiştiği noktada aynı adı taşıyan parkta yer almaktadır. Bronz anıtın muallifi, Rus Sanat Akademisi'nin heykeltıraş ve akademisyeni Yuri Orehov'dur. Bu anıt Orehov'un son eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyovun ev müzesi (Şuşa)</span> Şuşada müze

Üzeyir Hacıbeyov'un ev müzesi Azerbaycanlı besteci, müzikolog-bilim adamı, yayıncı, oyun yazarı, pedagog modern Azerbaycan profesyonel müzik sanatının ve ulusal operasının kurucusu Üzeyir Hacıbeyov'un Şuşa'da bulunan ev müzesi. Müze 1959'dan 1992'ye kadar işletilmiştir. 1992 yılında Şuşa şehrinin Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden sonra müze faaliyetini durdurmuş ve müze binası yıkılmış, sergiler yağmalanmıştır. Müzenin 1.700 sergisinden sadece 136'sı korunabildi.

<span class="mw-page-title-main">Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu</span>

Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu, Azerbaycan'da faaliyet gösteren bağımsız bir sanatçı topluluğu. Topluluğun başında Üzeyir Hacıbeyli ve Zülfikar Hacıbeyov vardı.