İçeriğe atla

Hüdük, Demirci

Hüdük
Hüdük Mahallesi
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Manisa
Manisa
Koordinatlar: 38°48′54″N 28°38′28″E / 38.815°K 28.641°D / 38.815; 28.641
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeDemirci
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus213
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu236
Posta kodu45900
Derebağ mevkiinde bulunan çeşmeye ait hayrat yazısıdır.1899. Sene 1316. Sahip El Hayrat Vakf (....). Stavros Moumidellis. Son kısım net okunamamaktadır. (Cihan B.)

Hüdük, Manisa ilinin Demirci ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin tarihi ve adının nereden geldiği hakkında kesin bilgi yoktur. Mahallede Osmanlının son dönemlerinde (1899) bir vakıf tarafından yaptırılan, Derebağ mevkiinde bir çeşme bulunmaktadır. (Stavros Moumidellis, çeşmeyi yapan veya vakfın sahibi) Ayrıca Beğençukur mevkiinde ise su yolu çalışmalarında Efes ve Sardis ören yerlerinde bulunanlara benzer kalıntılara rastlanmıştır. Sidas (Saittai) Antik Kentine de yakınlığı sebebiyle keşfedilmeyi bekleyen bir tarih bulunmaktadır.

Kültür & Yemek

Mahalle düğünlerinde Selendi yöresine has ezgilere halk oyunlarına sıklıkla rastlanır. Yöredeki gelin alma ritüeli, oğlan evinin, davul-zurna, bayrak ve bıçak alayı eşliğinde kız evine gitmesi ile başlar. Gelini alarak oğlan evine geri dönmesi ile biter. Geleneğin, yaklaşık 150-200 senelik geçmişi olduğu düşünülmektedir. Yöre halkı tarafından büyük önemi olan bu gelenek içerisinde, bıçak oyunun yeri ve önemi büyüktür. Bıçak oyunu oynanmadan gelin dışarı çıkmaz. Kız evi gelini, oğlan evinden gelen gelin alayına teslim etmez.

Köyde tarhana yapımı oldukça fazladır. Düğünlerde mutlaka bölgeye has keşkek yapılır.

Coğrafya

Manisa iline 150 km, Demirci ilçesine 60 km. uzaklıktadır. İklim bakımından Akdeniz Bölgesi'nin yarı nemli Marmara ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş bölgesinde yer almaktadır. Buna göre Akdeniz bölgesinin kurak ve nemli devrelerini içermekte, ancak kışlar nispeten daha sert geçmektedir.

Hüdük Göleti

Hüdük Göleti ve Sulaması ihalesi 05.05.2015 tarihinde yapılmıştır. 2016 yılı itibarıyla yapımına başlanmıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Bitirilmesi halinde 1 500 dekar tarım arazisi sulanacaktır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2019 213
2012 289
2000 395
  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütahya (il)</span> Türkiyenin Ege Bölgesinde bir il

Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'nde yer alan bir ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Demirci, Manisa</span> Manisanın ilçesi

Demirci, Türkiye'nin Batı Anadolu kısmında yer alan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Köprübaşı, Manisa</span> Manisanın ilçesi

Köprübaşı, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çameli</span> Denizlinin ilçesi

Çameli, Denizli ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

Gelin, evlenmek üzere hazırlanmış, süslenmiş veya yeni evlenmiş kadın.

<span class="mw-page-title-main">Sarnıç, Dursunbey</span>

Sarnıç, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Konakyazı, Şarkışla</span>

Konakyazı, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tokmaklı, Köprübaşı</span>

Tokmaklı, Manisa ilinin Köprübaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Poyraz, Salihli</span>

Poyraz, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı olan bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Cemel, Şarkışla</span>

Cemel, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıalan, Altıeylül</span>

Sarıalan, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıseyit, Çal</span> Çalda bir mahalle

Aşağıseyit, Denizli ilinin Çal ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kelekçi, Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Ağıl, Sivas</span>

Sivas Karayün'e bağlı terkedilmiş bir köy.

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait halay türünden halk oyunudur. Dünyada "Mumlu Dans" olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, "nanay" adı verilen türküler eşliğinde oynanır. Günümüz Elazığ yöresi düğünlerinde oldukça yaygındır.

Elazığ halk oyunları, oyun bölgelerinden halay Bölgesi içinde ele alındığında, hareketlilik açısından diğer il ve bölgelere göre ağır ve estetiktir. Az miktarda, çok hareketli oyunlar da vardır. Oyunlar halay bölgesindeki diğer oyunlara nazaran müzik ve oyun figürleri açısından çeşitli farklılıklar gösterir. Altmışa yakın Elazığ oyunu vardır. Ancak, bugün yaşayan oyunların adedi yirmi-yirmi beş kadardır. Bu oyunlardan bazıları ve en çok bilinenleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu ve Delilo Oyunu'dur.

Türkiye'de, yaşama kurallarına, ahlâk anlayışlarına, gelenek ve göreneklerine ve yaşanan ortamın kültür durumuna göre az çok değişen evlenme törenleri vardır. Bu törenler, yapı ve nitelikleri bakımından ilden ile, bazen köyden köye göre de değişiklik gösterebilir. Eski çağlardan kalma gelenek ve inançlar farklı tutumlarla bu törenlerde yaşar. Bu yüzden, Türk evlenme törenlerini tek bir ölçüye göre açıklamak yeterli sayılmamalıdır.

Türk düğün gelenekleri, Türkiye'nin kültürel açıdan en önem verdiği geleneklerden birisidir.Türkiye'nin neredeyse her bölgesinde düğün gelenekleri değişiklik gösterse de genelde düğünlerde türküler ve çiftin yörelerinin dansları yapılır. Bunun yanı sıra şarkı eşliğinde düğündeki çiftler dans eder. Nikah kıyıldıktan sonra pasta kesilir, takı töreni yapılır ve çeşitli eğlenceler yapıldıktan sonra da düğün sonlandırılır. Müslüman vatandaşlar düğünden sonra İmam nikâhı kıymak zorundadır.