İçeriğe atla

Güvenli Teslimat Operasyonu

Güvenli Teslimat Operasyonu
Rus-Gürcü Savaşı

Amerikan askerleri 24 Ağustos 2008 tarihinde yardım malzemelerini indirirken, Batum
Tarih13 Ağustos - 10 Eylül 2008[1]
(4 hafta)
Bölge
Sonuç İnsani yardım sağlandı


Güvenli Teslimat Operasyonu (İngilizceOperation Assured Delivery) 2008 Rus-Gürcü Savaşı'nın ardından ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından Gürcistan'daki insani yardım çabalarına lojistik destek için başlatıldı. Operasyon, Gürcistan'ın sivil nüfusu için tıbbi malzeme, barınak, yiyecek ve kişisel hijyen malzemeleri sağlamıştır.[2]

ABD kuvvetlerinin konuşlandırılması

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri

27 Ağustos 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 13 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 882.000 kilogram erzak taşıyan 55 adet yardım uçağı gönderdi.[3]

Amerika Birleşik Devletleri Donanması

27 Ağustos 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Donanması destroyeri USS McFaul, Batum limanına yaklaşık 70.300 kilogram insani yardım malzemesi teslim etmiştir.[3] Ek olarak, komuta gemisi USS Mount Whitney, ek malzemelerle 5 Eylül günü Poti limanına gitmiştir.[4]

Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik Teşkilatı

27 Ağustos 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik Teşkilatı, USCGC Dallas vasıtasıyla yerlerinden edilmiş kişilere yaklaşık 34.500 kilogram yardım ulaştırmıştır.[3]

Rusya'nın tepkisi

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Amerika Birleşik Devletleri'ni Gürcistan'a askerî destek sağlamak için Assured Delivery Operasyonu'nu kullanmakla suçladı. Medyada çıkan haberlere göre USS McFaul, o sırada Ruslar'ın kontrolüne geçen Poti limanı yerine Gürcistan kontrolündeki Batum limanına demirlenmişti.[5] USS Mount Whitney Poti'ye demirlenmiş olsa da Rus yetkililer, geminin boyutu ve ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda söz konusu geminin insani yardım getirmediğinin açık olduğunu ve insani yardım yerine önemli miktarda silah getirildiğini öne sürerek geminin gelişiyle ilgili endişelerini dile getirdiler. Ayrıca Mount Whitney'in Karadeniz'deki bir grup NATO gemisini koordine eden bir kontrol gemisi olduğu belirtilmiştir.[6]

Ayrıca bakınız

  • NATO-Gürcistan ilişkileri

Kaynakça

  1. ^ Angelika Lantz (15 Eylül 2008). "Operation Assured Delivery ends". 14 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  2. ^ "U.S. military humanitarian efforts dubbed 'Operation Assured Delivery". 23 Ağustos 2008. 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  3. ^ a b c "U.S. military delivers over two-million pounds of aid". 27 Ağustos 2008. 8 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  4. ^ "USS Mount Whitney Brings Aid to Poti, Georgia". Sixth Fleet Public Affairs. 5 Eylül 2008. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "US aid ship avoids Russian troops" (İngilizce). 27 Ağustos 2008. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  6. ^ "USS Mount Whitney arrives in Georgian port of Poti". 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Poti</span> Gürcistanın bir liman şehri

Poti, Gürcistan'ın bir liman şehri. Karadeniz'in doğu sahilinde ve ülkenin batısındaki Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunur. Antik Yunanistan kolonisi Fasis'in yerleşim yeri yakınlarında kurulmuştur ve adını da oradan alır. Şehir 20. yüzyıldan beri büyük bir liman şehri ve endüstriyel merkezdir. Ayrıca Gürcistan donanmasının ana deniz üssüne ve karargahına ev sahipliği yapar. Poti Limanı'na komşu olan RAKIA bölgesi Serbest Sanayi Bölgesine sahiptir. Nisan 2008'de açılmıştır ve İran'a karşı yaptırımlardan kaçmaya çalışan İranlı işadamlarınınkini de içeren birçok işletme kayıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

USNS <i>Comfort</i> (T-AH-20)

USNS Comfort (T-AH-20) ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı, Mercy sınıfı bir hastane gemisidir. Cenevre Sözleşmesi hükümleri uyarınca USNS Comfort ve mürettebatı silah ve mühimmat taşımamakta olup gemiye ateş açılması savaş suçu olarak değerlendirilir.

USS <i>Mount Whitney</i> (LCC-20)

USS Mount Whitney (LCC-20) ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Blue Ridge Sınıfı bir Komuta Gemisi'dir. Amerikan 6. Filosu'nun komuta ve kontrol gemisi görevini yürüten Mount Whitney aynı zamanda merkezi Lizbon'da bulunan NATO Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ve NATO Taarruz Gücü Komutanlığı bünyesinde de hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">USS McFaul (DDG-74)</span>

USS McFaul (DDG-74), ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Arleigh Burke sınıfı bir muhriptir. 1998 yılında hizmete giren gemi, ismini 1989 yılında Panama'da görev yaparken hayatını kaybeden SEAL timi mensubu Donald L. McFaul'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">USS Liberty Olayı</span>

USS Liberty olayı veya saldırının kasıtlı olduğunu savunanların hipotez ettiği kod adıyla Siyanür Operasyonu ; 8 Haziran 1967'de, hafif şekilde silahlandırılmış olan Amerikan zırhlısı USS Liberty'nin Altı Gün Savaşı devam ederken İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından Sina Yarımadası yakınlarında hem sudan hem de havadan saldırıya uğraması ve yaklaşık 75 dakika süren bu saldırı sonucunda gemi mürettebatından 34 Amerikan vatandaşının öldürülüp 171'inin yaralanması, ancak geminin ağır hasar almasına rağmen batırılamaması olayıdır. Saldırıdan sonra İsrail hükûmeti, saldırının geminin Mısır'a ait olduğu sanılarak gerçekleştirildiğini iddia ederek özür dilemiş, Lyndon B. Johnson altındaki Amerikan hükûmeti de bu anlatıyı kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Marmara Saldırısı</span> Gazzeye insani yardım taşıyan 6 gemiye İsrail Savunma Kuvvetlerinin yaptığı müdahale

Mavi Marmara Saldırısı, Gazze filosu saldırısı, Mavi Marmara katliamı veya Deniz Meltemi Harekâtı, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği ve Gazze'ye insani yardım taşıyan 6 gemiye; Akdeniz'de, İsrail'den 70-80 mil açıktaki uluslararası sularda 31 Mayıs 2010'da İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yaptığı saldırı. Olay; gemilerde bulunan insani yardım kuruluşu üyelerinin bir kısmının öldürülmesi, bir kısmının yaralanması ve gemilerin yolcularıyla birlikte rehin alınması ile sonuçlanmıştır.

MV <i>Mavi Marmara</i> gemi

MV Mavi Marmara; 93 m. uzunluğunda, 20 m. eninde ve 1.080 kişi sığalı Türk yolcu gemisi. Türkiye Gemi Sanayi A.Ş tarafından imalatı 9 Kasım 1994 tarihinde tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Libya İç Savaşı</span> Arap Baharı sonrası Libyada çıkan iç savaş

2011 Libya İç Savaşı, bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya'da hükûmet ve Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerle başlamış ve daha sonrasında gerçek anlamıyla bir iç savaşa dönüşmüş ayaklanmalar bütünüdür. Protestolar 7 Şubat 2011 tarihinde başlamış, iç savaş Sirte'nin düşmesi ve Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle 20 Ekim 2011 tarihinde sona ermiştir. Medyaya göre olaylar halkın 2010-2011 yılı boyunca Arap dünyasını saran protestoların bir ayağı olan 2011 Mısır Devrimi'nden esinlenmesi sonucu başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şafak Yolculuğu Operasyonu</span>

Şafak Yolculuğu Operasyonu, Birleşik Devletler'in Libya'ya müdahale için kullandığı kod addır. Birleşik Krallık'ın Ellamy Operasyonu, Kanada'nın MOBILE Operasyonu ve Fransa'nın Harmattan Operasyonu ile ortak hareket eder. Muammer Kaddafi'nin halk ayaklanmasını bastırmak adına muhalif güçlere karşı kullandığı kuvveti durdurmak amacıyla düzenlenmektedir. 19 Mart 2011 tarihinde Paris'te düzenlenen konferans sonucu düzenlenmesi kararı alınmıştır. Operasyon diğer koalisyon güçleri ile aynı gün başlamış ve ilk aşamada Tomahawk füzeleri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu, İttifak Devletleri; Amerika Birleşik Devletleri ise İtilaf Devletleri yanında yer aldı ama birbirlerine savaş ilan etmediler. Fakat ABD, Çanakkale Savaşı sırasında İtilaf Devletleri'nin savaş malzemelerini taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sihirli Halı Operasyonu</span> II. Dünya Savaşından sonra ABD askeri personellerinin evine geri dönüşü

Sihirli Halı Operasyonu, II. Dünya Savaşı sonrası yaklaşık 8 milyon Amerikan ordu personelini Amerika Birleşik Devletleri'ne geri getirme operasyonuna verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya Prensliği</span> Eski bir devlet

Megrelya Prensliği ya da Samegrelo Prensliği, Dadiani hanedanı tarafından Gürcistan'ın Megrelya bölgesinde kurulmuş eski bir devlettir. Bazı kaynaklarda adı Odişi Prensliği olarak da geçer.

TCG <i>Göksu</i> (F-497) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Göksu (F-497), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden birisidir. Oliver Hazard Perry sınıfındandır. ABD Güvenlik Yardım Programı kapsamında 3 Nisan 2003'te Türk Deniz Kuvvetleri'ne verilmiştir.

USS <i>Gerald R. Ford</i> (CVN-78) ABD Donanmasının Gerald R. Ford sınıfı bir uçak gemisi

USS Gerald R. Ford (CVN-78), Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nın uçak gemilerinden birisidir. Gerald R. Ford sınıfı ilk uçak gemisidir. Gemi, adını ABD'nin 38. Başkanı Gerald R. Ford'un adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Poti'nin işgali</span>

Poti'nin işgali, Ağustos 2008'de Rus-Gürcü Savaşı sırasında Gürcistan'ın Poti limanına yapılan bir Rus saldırısıydı. Şehir, daha sonra geri çekilmeden önce bir süre kalan Rus birlikleri tarafından işgal edildi.

Poti Limanı, Gürcistan'ın Poti kentinde, Rioni Nehri'nin ağzında, Doğu Karadeniz kıyılarında büyük bir liman ve barınaktır. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Ulaşım Yerleri Kodu GEPTI'dir ve 42°9′18″K 41°39′16″D koordinatlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Gürcistan ilişkileri</span>

Amerikan-Gürcistan ilişkileri çok yakın olmaya devam ediyor ve çok sayıda ikili işbirliği alanını kapsıyor. Teröre karşı savaşta önemli bir Amerika Birleşik Devletleri müttefiki olan Gürcistan, Irak Savaşı'na en büyük üçüncü asker katkısı yapan ülkeydi ve şu anda Afganistan'daki ABD liderliğindeki misyona kişi başına en büyük katkıda bulunan ülkedir. Amerika Birleşik Devletleri de Gürcistan'a, kuzey komşusu Rusya'nın artan baskısı karşısında devlet kurumlarını güçlendirmede aktif olarak yardım ediyor ve 1991'den bu yana ülkeye 3 milyar doları aşan mali yardım sağladı. 2009 yılından bu yana, Gürcistan-Amerikan ilişkileri, demokrasinin öncelikli alanları üzerine dört tane ikili çalışma grubu oluşturan ABD-Gürcistan Stratejik Ortaklık Şartı ile geliştirilmektedir; savunma ve güvenlik; ekonomi, ticaret, enerji sorunları, insanlar arası ve kültürel alışverişler.