İçeriğe atla

Güven Sak

Güven Sak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü
Görev süresi
18 Nisan 2019[1] - 27 Ağustos 2020[2]
Yerine geldiğiAdem Şahin
Kişisel bilgiler
Doğum 01 Ocak 1961 (63 yaşında)[3]
Bursa, Türkiye Türkiye Cumhuriyeti[4]
Bitirdiği okul University of East Anglia
ODTÜ
Mesleği İktisatçı
Akademisyen

Güven Sak, (d. 1961, Bursa) ekonomi doktoru, akademisyen. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi eski rektörü ve TEPAV yöneticisi.[4]

Akademik hayatı

İktisat dalında yüksek lisans derecesini 1984 yılında İngiltere'de University of East Anglia'dan alan Güven Sak, 1994 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde iktisat alanında doktor ünvânını kazandı. 1995 yılında göreve başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mâliye bölümünde 2003 yılında profesör oldu.

2006 yılı başında Ankara Üniversitesi'nden ayrılarak, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı görevini üstlendi. 2011 yılında ise Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın Tübitak başkanı olmasının ardından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi rektör vekilliği görevine getirildi ve 6 Haziran 2013 tarihine dek bu görevini sürdürdü. 2018 yılı itibarıyla yeniden rektörlük görevini üstlenmiş olup, Nisan 2019 itibarıyla asaleten bu göreve atanmış olup,[1] bu görevini 27 Ağustos 2020'ye kadar sürdürmüştür.[2]

Diğer faaliyetleri

1984 ile 1995 yılları arasında Sermaye Piyasası Kurulu’nda başaraştırmacı olarak çalışan Güven Sak, 1991 ile 1992 yılları arasında sermaye piyasası modernizasyon programında, 1995'ten 1999'a kadar da sosyal güvenlik reformu projelerinde görev aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bünyesinde 2001'de kurulan "para politikası kurulu" üyeliğine seçilerek ilk kurulda görev yapmıştır.

1996 – 2001 yılları arasında Radikal gazetesinde ekonomi konusunda köşeyazıları yazan Güven Sak, yazılarına Referans gazetesinde devam etti. Hâlen haftada iki kere güncel ekonomik gelişmeler hakkında kaleme aldığı yazıları, Dünya gazetesinde yayınlanmaktadır.

Güven Sak, 2004 yılında kuruluşuna katkıda bulundugu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV'ın başkanlığı ve yöneticiliği görevlerine devam etmektedir.

Katkıda Bulunduğu Projeler

  • Avrupa Birliği'nin Türk Ekonomisi'ne Etki Analizi Projesi
  • Avrupa Birliği Müzakere Stratejisi Tasarımı Projesi
  • Avrupa Birliği Müzakere Süreci'nin İç Örgütlenmesi Projesi
  • Rekabet Ortamı Değerlendirmesi Projesi
  • Vergi Reformu Projesi
  • Sosyal Güvenlik Reformu Projesi
  • Şirketler Kesimi'nin Yeni Ortama İntibakı Projesi
  • Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Projesi

Seçilmiş Yayınları:

  • Sosyal Güvenlik Reform Tasarıları Üzerine Bir Genel Değerlendirme, Radikal.
  • “Banking Sector Fragility and Turkey’s 2000-01 Financial Crisis”, S.M.Collins ve D.Rodrik (2003) Brookings Trade Forum 2002, Washington,D.C.:Brookings Institution Press içinde. (F. Özatay ile birlikte).
  • “Financial Liberalization in Turkey: Why was the growth impact limited?” Emerging Markets Finance and Trade, September-October 2002,Vol. 38 No. 05 (F.Özatay ile birlikte)
  • “Formulating a Policy Framework for Good Governance and Anti-Corruption in Turkey” (2002) Background paper for the Anti-corruption Strategy Technical Assistance Program of the World Bank.

Kaynakça

  1. ^ a b "9 üniversiteye rektör atandı". Hürriyet. 2 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  2. ^ a b "TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Yusuf Sarınay atandı". Ensonhaber. 2 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  3. ^ http://filetez.yok.gov.tr/kriterler/universiteler/tobb/EK%201/ek_4.pdf[]
  4. ^ a b "Güven Sak, Dr". TEPAV. 30 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2012. 
Akademik görevi
Önce gelen:
Adem Şahin
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü

18 Nisan 2019 - 27 Ağustos 2020
Sonra gelen:
Yusuf Sarınay

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

Dr. Nihat Ali Özcan akademisyen, araştırmacı yazar, emekli asker, terör ve güvenlik uzmanı. 1979 yılında Kara Harp Okulundan teğmen olarak mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra orduda değişik yerlerde ve rütbelerde görev almıştır.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

Tahsin Kesici Türk bilim insanı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Üniversitesi</span> Türkiyenin batısında Ege Bölgesi İç Ege Bölümünde Uşak ilinde kurulu devlet üniversitesi

Uşak Üniversitesi Türkiye nin Uşak ilinde bulunan bir üniversite. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. 2006 yılında 4 fakülte 5 meslek yüksek okulu ile Afyon Kocatepe üniversitesinden ayrılarak Uşak Üniversitesi adı altında kurulmuştur. Kurucu rektörü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Adnan Şişman dır. 2011 yılında rektörlük seçimlerini kazanan Sait Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2. rektör olarak atanmıştır. 2015' te ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Sait Çelik ikinci kez Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Rektör Çelik, 4 yıl süre ile daha görevini yürütmeye devam edecek. Sait Çelik, Uşak Üniversitesi’nde yapılan aday belirleme seçimlerinde 267 öğretim üyesinden toplam 171 oy almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Rifat Hisarcıklıoğlu</span> Türk iş insanı

Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş insanı. Aslen Kayserili olan Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Yetkin</span> Türk gazeteci

Murat Yetkin, Türk gazeteci ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Çağlayan</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

Mehmet Zafer Çağlayan, Kürt asıllı Türk iş insanı ve siyasetçi.

Ahmet Vedat Akgiray, Türk akademisyen ve iş insanıdır. 2009-2012 yılları arasında Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı yapmıştır.

Muhammet Emin Zararsız Türk bürokrat.

Halil Güven, 1956 Kıbrıs doğumludur. Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği 1978 mezunudur. Yüksek Lisansını Missisipi Üniversitesi'nde, Doktorasını ise Houston Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 1999-2003 yıllarında Bahçeşehir Üniversitesi'nde ve 2003-2007 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde rektörlük görevlerinde bulunmuş, 2009-2011 yillari arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür 20'den fazla bilimsel makalesi bulunan Prof. Dr. Güven, Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde "Rektörlük" eğitimi almıştır. Prof. Dr. Güven'in makine mühendisliği ve enerji sistemleri dışında diğer araştırma ilgi alanları arasında küreselleşme, liderlik, medeniyetler çatışması ve eğitim sayılabilir. Prof. Dr. Güven Türkçe, İngilizce ve orta seviyelerde İspanyolca ve Yunanca konuşmaktadır. Prof. Dr. Güven San Diego Eyalet Üniversitesi'nde (SDSU) yardımcı doçent (1984-88), doçent (1988-94) ve profesör (1994-2002) olarak görev yapmıştır. San Diego Eyalet Üniversitesi'nde bulunduğu dönemde Prof. Dr. Güven, Uluslararası Gelişim direktörlüğü görevini üstlenmiştir. San Diego Eyalet Üniversitesi'nde görev yaptığı dönemde Prof. Dr. Güven iki önemli merkezin kuruculuğunu ve direktörlüğünü üstlenmiştir; sanayi kuruluşları için uygulamalı enerji alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yürüten Enerji Mühendisliği Enstitüsü ile ABD Enerji Bakanlığı'nın mali desteğiyle kurulan küçük ve orta ölçekli imalatçılara enerji konusunda denetim ve sanayi konusunda değerlendirmeler yapan Sanayi Değerlendirme Merkezi. Enerji Mühendisliği Enstitüsü, 1987-88 yıllarında ABD Enerji Bakanlığı'nın Enerji Buluş Ödülü'ne layık görülmüştür. Enerji Mühendisliği Birliği San Diego Bölgesi 1993-94 dönem başkanlığına ve önceki yıllarda da iki dönem başkan yardımcılığına seçilen Prof. Dr. Güven, enerji alanında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan dolayı AEE Uluslararası Gelişim Ödülü, SAE Yılın Eğitimcisi Ödülü, SDES Mükemmel Mühendislik Eğitimcisi Ödülleri gibi, 20'ye yakın burs ve ödüle layık görülmüştür.

Fatih Özatay, Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

Ekrem Yıldız, Türk akademisyen. Eski Kırıkkale Üniversitesi rektörü.

Bu liste, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde üniversitenin kuruluşundan bu yana rektörlük yapmış olan öğretim üyelerinin listesidir. 2003 yılında kurulan üniversitenin rektörlüğüne Eylül 2004'te Prof. Dr. Tahsin Kesici getirilmiştir. 2009 yılına dek bu görevini sürdüren Tahsin Kesici üniversitenin ilk rektörü olmuştur.

Necip Camuşcu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi ve eski rektörü, Türk bilim insanı.

Adem Şahin, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi, genel sekreteri ve eski rektörü, Türk bilim insanı.

Prof. Dr. Yusuf Sarınay, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi ve rektörü, Türk bilim insanı.

Prof. Dr. Orhan Şahin Eski Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü rektörü.