
Fındıklı, Rize iline bağlı ilçe ve aynı adı taşıyan ilçe merkezi. Yüzölçümü 409 km²; ilçe nüfusu 16.100 merkez nüfusu 16.241(2024); köy sayısı 17'dir.

Çağlayan, Rize ilinin Fındıklı ilçesine bağlı bir köydür.

Çağlayan Deresi, Abunoğa Irmağı veya Fındıklı Deresi, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2600 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 34.7 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %75'tir. Nehir, Karadeniz alasının en önemli yumurtlama alanlarından biri olarak kabul edilir. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk kültür balıkçılığı girişimi, Çağlayan Alabalık Çiftliği adıyla 1974 yılında Çağlayan Deresi'nde gerçekleşti.
Arılı Deresi veya Yeşil Dere, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2300 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 31.5 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %73'tür. Dere yatağının çevresinde bulunan vadi, vatandaşların tepkileri nedeniyle Karadeniz Bölgesinde santrallerin yapılamadığı tek vadidir. Nehirde balık avcılığı tamamen yasaklanmıştır.
Marsis Dağı, Artvin iline bağlı Yusufeli ve Arhavi ilçeleri ile Rize iline bağlı Fındıklı ilçesinin kesişim noktasında yer alan bir dağdır. Zirvenin güney yamacı Artvin Yusufeli ile doğu yamacı Arhavi ilçelerine ile Batı ve Kuzey yamacı Rize Fındıklı ilçesi bakmaktadır. Gül Dağı'nın güneybatısında, Karataş tepesi ve Altıparmak Dağı nın kuzeydoğusundadır. Kuzey Anadolu Dağlarının, Doğu Karadeniz Dağları bölümündeki, Kaçkar Dağları silsilesinin doğu yönündeki 3391 m yüksekliği ile son zirvesidir.

Ovit Yaylası, Rize ilinin, İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. İkizdere'ye 36 kilometre mesafededir. İkizdere-İspir yolu üstünde yer almaktadır.
Didingola Yaylası veya Topluca Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2392-2398 metredir. Çamlıhemşin ilçesine 35 kilometre uzaklıktadır. Yayladaki eski geleneklerin yaşatılması için 2017 yılından beri her yıl Yayla Şenliği düzenlenir. Şenlikte horon ve unutulma tehlikesi ile karşı karşıya olan taş oyunları oynanır. Köy halkı sakinleri, yaylanın doğasını bozacağını düşündüklerinden yaylaya yapılması planlanan yola karşı çıkmıştır.

Koçdüzü Yaylası ya da yerli halk tarafından kullanılan adıyla Sarikançeni, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. İlçenin kuzeybatısında yer alır. Rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır. Çamlıhemşin'de bulunan diğer yaylaların aksine, yaylada yaşayan halk Hemşinli değil Lazdır. Yaylaya 2010 yılından beri araçla ulaşım sağlanabilmektedir. Yaylada 10 ila 40 metrekarelik yüzen adalar bulunmaktadır. Yaylacılara göre yüzen adaların güneye gitmesi havanın bozacağını, kuzeye gitmesi ise havanın açacağını göstermektedir.
Golazena Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2250 metredir. Ardeşen'e 48 kilometre uzaklıktadır. Altıparmak Dağları'ndaki Duatepe zirvesinin eteğinde konumlanmıştır. Yaylada her yıl ağustos ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri yapılmaktadır. Genelde Lazların yaşadığı yaylada 100 hane bulunmaktadır. Yaylanın kapladığı alan yaklaşık 4 kilometrekaredir.
Handüzü Yaylası, Rize ilinin Güneysu ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın rakımı yaklaşık 1800 metredir. Güneysu'ya 16 kilometre uzaklıktadır. Yaylada her yıl ağustos ayının 4. haftasında Handüzü Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Çatak Yaylası veya Çağlayan Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1506 metredir. Fındıklı'ya 36 kilometre uzaklıktadır. Yaylanın içinden Çağlayan Deresi geçmektedir. Yaylanın alanı 12 kilometrekaredir.
Çamlık Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2100 metredir. Fındıklı'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Yaylanın içinden Çağlayan Deresi geçmektedir. Yaylaya ulaşım Artvin'in Arhavi ilçesinden sağlanmaktadır. Marsis Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Yaylanın alanı 15 kilometrekaredir.
Sakura Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2738 metredir. Fındıklı'ya 38 kilometre uzaklıktadır. Yaylaya ulaşım Çamlık Yaylası'ndan yürüyerek sağlanmaktadır. Marsis Dağı'na tırmanış rotası bu yayladan geçmektedir. Yaylanın alanı 9 kilometrekaredir. En yakın yerleşim yeri olan Aslandere köyüne 26 km uzaklıktadır.
Sultan Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2330 metredir. Fındıklı'ya 25 kilometre uzaklıktadır.
Mahura Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2643 metredir. İkizdere'ye 31 kilometre mesafededir. Yaylanın alanı 10 kilometrekaredir.

Büyük Deniz Gölü veya Büyük Peşevit Gölü, Artvin ili Yusufeli ilçesi Yaylalar Köyünde bulunan bir buzul gölü. Rakımı 3384 metredir. Derinliği 60 metredir ve Türkiye'deki en derin buzul gölüdür. Aynı zamanda 95500 m² alanı ile Kaçkarların en büyük buzul gölüdür. Gölün yarıçapı yaklaşık 150 metredir. On ay boyunca yüzeyi buzla kaplı olan gölde buz tabakası 17-25 Temmuz arasında erimeye başlar. Kaçkarların zirvesine çıkış yolu üzerinde bulunduğundan yaz mevsiminde dağcıların uğrak yeridir. Yusufeli ilçesi, Yaylalar Köyünün Olgunlar Mahallesinden 5-6 saat yürüme ile ulaşılmaktadır.
Acelle yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. Rakımı yaklaşık 1200 m olan yaylanın alanı 13 ha iken resmiyette 1,16 ha'dır.
Rize'deki bütün göllerin alfabetik olarak listesi;

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.
Taşlı Oba yaylası veya Kaçkar Yaylası Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı Güzelyayla Mahallesi'nde bulunmaktadır. İlçe merkezine 35 km mesafede bulunan yayla 20 km2 alana sahiptir.