
Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.
Androsace intermedia, Primulaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan ve Kuzey İran'da yetişmektedir. 2000 ila 2800 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Haziran veya Temmuz aylarında çiçeklenir.

Kaf boduranı veya bilimsel adıyla Gentianella caucasea, Gentianaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Loddiges ve John Sims tarafından tanımlanmış ve J Holub. tarafından adlandırılmıştır. Gürcistan, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Bursa'da görülmüştür. 1700 ila 2600 metre yükseklikteki nemli yarıalpin çayırlıklar ve koru kenarlarında yetişmektedir.

Çayır sormuğu veya bilimsel adıyla Nonea versicolor, Robert Sweet tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzey Erzurum, Kars ve Kafkasya'ya endemiktir. 1400 ila 2500 metre yükseklikteki kayalık volkanik yamaçlar, aşınmış volkanik kenarlar, taşlı yerler, çimenlikler ve kırlarda yetişmektedir. Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.
Ranunculus buhsei, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'da görülen Ranunculus buhsei, 1700 ila 2800 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve ormanlarda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Artvin sığırkuyruğu veya bilimsel adıylaVerbascum artvinense Wulf tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan Artvin sığırkuyruğu, Haziran ayında çiçeklenmektedir.

Kara yakıotu veya bilimsel adıyla Epilobium colchicum Onagraceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı Antik Kolhis Krallığı'ndan türemiştir. Kafkasya, Artvin ve Rize'ye endemik olan kara yakıotu, yaklaşık 2000 metre rakımlı dere bölgelerinde yetişmektedir.
Aquilegia colchica, düğün çiçeğigiller familyasından bir bitki türüdür. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almış olan tür, Güney Kafkasya'ya endemiktir. Mor çiçekleri vardır.
Rubus caucasigenus, veya Bubucuk Sudre tarafından tanımlanmış ve Juzepczuk tarafından isimlendirilmiş, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.
Çoruh çöveni veya bilimsel adıyla Gypsophila simulatrix, Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller ve Woronow tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh çöveni, Artvin, Erzurum ve Kars'ta görülmüştür. 500 ila 1100 metre yükseklikteki kireçtaşı kayalar ve yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Tomara veya bilimsel adıyla Symphytum sylvaticum Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tüm alttürleri Türkiye'ye endemik olan Tomara'nın 2 alttürü aynı zamanda Trabzon'a endemiktir. Symphytum sylvaticum sepulcrale altürü Trabzon'a ek olarak Rize ve Giresun'da da görülmüştür. 1000 ila 1700 metre rakımlı çayırlıklar ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Yayla tıstısı veya bilimsel adıyla Cherleria circassica, Nikolay Albov tarafından tanımlanmış ve Yuri Voronov tarafından adlandırılmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan yayla tıstısı, bilimsel adını Çerkeslerden almıştır. 1980 ila 3800 metre rakımlı dağlık meralarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Veronica allahuekberensis, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Erzurum'a endemik olup Allahuekber Dağları'nda yetişmektedir.

Uzunçanak veya bilimsel adıyla Dianthus crinitus, James Edward Smith tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kuzeybatı Afrika, Ege Adaları, Anadolu, Kafkasya, Suriye, Lübnan, İran, körfez ülkeleri ve Umman'a endemik olan uzunçanak, Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.