İçeriğe atla

Gürcü abazi

1827'de Tiflis'te Rus otoritesine basılan bir Gürcü madeni para.

Abazi (Gürcüce: აბაზი), adını ve varlığını 17. yüzyılın başlarından 19. yüzyılın başlarına kadar kullanılan İran abbasi'den alan bir Gürcü gümüş sikkesi idi.[1]

Tarihi

Abazi ismi, İran'ın Gürcistan üzerindeki etkisini güçlendirmekten sorumlu olan Safevi Şah I. Abbas (1581-1629)[2] tarafından ilk kez verilen gümüş bir sikke olan İran abbasi'den gelmektedir. 200 dinara bölündü. Diğer mezhepler 5 dinar puli ("bakır") ve 20 dinar bisti idi.

İran abbaşı doğu Gürcistan'da yaygın olsa da,[1] başlangıçta anakara İran'da (yani Tebriz'de) basıldı.[1] Abbasi, Tiflis'teki (Tiflis) Kraliyet darphanesinde basılmaya geldiğinde, halk dilinde abazi olarak tanındılar.[1] Abazi sikkeleri ilk başta 7.8 gram ağırlığındaydı, ancak 18 .yüzyılın sonunda ağırlıklarının sadece 3 grama düştüğü bildirildi.[1]

Madeni paralar, İslami inanç mesleği (şehadet) ve/veya cephede Şii İmamların isimleri, İran şahının adı ve arka yüzdeki tarih dışında yer alıyordu.[1] Gümüş ve bakır paralar görüntülere göre aynıydı:

  • Tırtıklı taç deseninin altındaki ön tarafta bir "Tiflis" isimli yazı vardı: aşağı alanda ise palmiye ve zeytin dalları vardı.
  • Ters tarafta-ilk satırda madalyonun mezhepini gösterdi, ikinci ve üçüncü bir yazı vardı: "Gürcü Gümüş" (Gümüş sikkeler üzerinde) ve "Gürcü sikke " (bakır sikkeler üzerinde), alt Avrupa kronolojisine göre Gürcü harfleriydi.

Gürcistan'ın 1801'de Rusya İmparatorluğu tarafından absorbe edilmesinden sonra, para birimi hemen Rus rublesi ile değiştirilmedi. Bunun yerine, 1804 ile 1833 yılları arasında bakırda 5, 10 ve 20 dinar ve gümüşte 100, 200 ve 400 dinar değerlerinde son bir madeni para basımı yapıldı. Bunlar, Rus parasıyla, kopek başına 10 dinar oranında ilişkiliydi. Rus rublesi 1833'te "5 abazi = 1 ruble" oranında tanıtıldı. Gürcü sikkeleri 1860'lara kadar kullanılmaya devam etti.

Konuyla ilgili yayınlar

Ayrıca bakınız

  • Safevi Gürcistan
  • Gürcistan-İran ilişkileri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Mikaberidze 2015.
  2. ^ P. Avery, B. G. Fragner, J. B. Simmons (15 December 1982), "‘Abbāsī", in: Encyclopædia Iranica, Vol. I, Fasc. 1, p. 86. Iranica Online (Last Updated: July 13, 2011) 21 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed 7 April 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nümismatik</span> Paraları inceleyen dal

Nümismatik veya meskûkât, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu ve paraları inceleyen çalışma sahası. Sikkecilik olarak da adlandırılır. Bu alanda uzman kişilere "nümismat" adı verilir. Nümismatik; kaybolmuş uygarlıkların, kentlerin ve yerleşim yerlerinin kesin olarak belirlenmesine katkı sağlar, tarihsel süreç içinde yok olmuş anıt ve yapılara ilişkin kanıtları bizlere anlatır. İmparatorların saltanatlarının başlangıç tarihlerinin, almış oldukları unvanların, imparatorluk dönemleri boyunca yaptıkları işlerin, kazandıkları zaferlerin ya da yenilgilerin kesin biçimde belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nümizmatik Antik Sikke darbında kullanılan madenin türüne göre o toplumun, o dönemdeki ekonomik durumu konusunda ciddi ipuçları sağlamaktadır. Bir arkeoloğun kazı çalışmasında bulabileceği en iyi şeylerden biri Antik Sikkedir. Bulunmuş olan bir Antik Sikke yapılan arkeolojik çalışma katmanı için anında bir tarih sağlayabilir. Ek olarak Antik Sikkeler ticaret, ekonomi, sosyal organizasyon, mitoloji, ideolojiler, şahsiyetler, liderlik, askeri, önemli olayları anlatmaktadır. Antik Sikkelerin hangi devlet döneminde, hangi yıllarda, hangi İmparator adına darb edildiği gibi bulgular tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madenî para</span> altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para

Madenî para veya eski dilde sikke; altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para. İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icad edilmiştir. Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır. Günümüzde madenî paraları tanımlamak için bozuk para kavramı da kullanılır ancak bozuk para kavramı her zaman 'sadece' madenî paraları kapsamayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

Borçalı, Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesinde yer alan tarihsel bir yerin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tao-Klarceti</span>

Tao-Klarceti, çağdaş tarih yazıcıları tarafından eski Tao-Klarceti Krallığı'ndaki tarihi ve coğrafi bölgeleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Tao-Klarceti olarak ifade edilen yerler Gürcistan tarihi açısından önemli tarihsel bölgelerdi ve Gürcü Boğazı’ndan başlayıp Küçük Kafkaslar’a değin uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Esad</span> 5. Suriye devlet başkanı

Hafız Esad veya Hafız Esed, Suriyeli asker ve devlet görevlisidir. 1971'den 2000 yılına kadar Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Türkiye ilişkileri</span>

Gürcistan-Türkiye ilişkileri, geçmişi Osmanlı dönemine ve daha eskilere dayanan Gürcü-Türk ilişkileri.

Aspindza Muharebesi, Gürcistan'da daha önceden Kartli ve Kaheti adlı iki krallığı birleştirip tek devlet hâline getiren Kral II. Erekle'nin Aspindza'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı, 20 Nisan 1770'te kesin zafer kazandığı muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti Krallığı</span>

Kaheti Krallığı Doğu Gürcistan'da, Kaheti bölgesinde kurulmuş ilk başkenti Gremi ve daha sonra Telavi olan Geç Orta Çağ/Erken Modern Çağ monarşisiydi. 1465 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılması süreciyle ortaya çıkmış ve birkaç kısa aralıklarla 1762 yılında Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısıyla Kaheti ve komşusu Kartli Krallığı'nın birleşmesi dönemine kadar varlığını sürdürmüştür. Karışık tarihinin büyük bir kısmında Kaheti, Gürcü Krallığı'nı etki alanında tutmak için çaba gösteren bunun sonucu olarak birçok askeri çatışma ve sürgünlere yol açan Safevi Devleti'nin vasalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü-Ermeni Savaşı</span>

Gürcistan-Ermenistan Savaşı, 1917'de Ekim Devrimi yani Bolşevik Devrimi'nden sonra başlamıştır. 7 ilâ 31 Aralık 1918 tarihleri arasında sürmüştür. Yeni kurulan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Kvemo Kartli ve Lori'nin kontrolünü ele geçirmek için verdikleri savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Bakradze</span>

Dimitri Bakradze, Gürcü tarihçi, arkeolog ve etnograf. Petersburg Bilimler Akademisi üyesiydi. Gürcistan ve Kafkasya üzerine tarih, arkeoloji ve etnografya çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Samtshe Atabeyliği</span>

Samtshe Atabeyliği ya da Samtshe-Saatabago, Samtshe Prensliği olarak da bilinir, Gürcistan'ın Zemo Kartli bölgesinde hüküm sürmüş Orta Çağ Gürcü prensliğidir. 1268'de kurulan prenslik 1334 yılından itibaren "atabagi" unvanı taşıyan Gürcü hükümdarlar tarafından yönetilmiştir. En geniş sınırlara sahip olduğu dönemde sınırları Taşiskari’den Erzurum’a kadar uzanan Samtshe-Saatabago, Cavaheti’nin bir kısmı ile Eruşeti, Kola, Artaani, Acara, Tao, Klarceti ve Şavşeti bölgelerinden oluşuyordu. Osmanlıların eline geçtikten sonra Çıldır Eyaleti’ne dönüştürülen bölge, 1574 ve 1595 tarihli Osmanlı kayıtlarında Gürcistan Vilayeti olarak adlandırılmıştır.

Bu sayfada antik Kolhis halklarının listesi bulunmaktadır.

Şalva Beridze Gürcü tarihçi, yazar ve yayımcıdır.

Ahıska Kürtleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman ve kendini "Kürt" olarak tanımlayan etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Kahetililer</span>

Kahetililer, Gürcücenin Kaheti lehçesini konuşan Gürcülerin etnik bir boyudur. Kahetililer, Doğu Gürcistan'da ülkenin şarabının büyük bölümünü üreten verimli bir vadi olan tarihi Kaheti bölgesinin yerli halkıdır. Günümüzde çoğunlukla Gürcü Ortodoks Kilisesi'nin takipçileridir.

<span class="mw-page-title-main">Nahiduri Muharebesi</span>

Nahiduri Muharebesi, Osmanlı-Gürcü Savaşlarında evre. Tebriz Beylerbeyi Hadım Cafer Paşa komutasındaki Osmanlı birliği, isyan ederek Gori kalesini ele geçiren Gürcü Kartli Kralı I. Simon komutasındaki Gürcü ordusunu 1599 yılında Nahiduri'de yenerek Kral I. Simon'u esir aldı.

I. Yusuf Cakeli, ayrıca Yusuf Paşa olarak da bilinir 1635'ten 1647'ye kadar Çıldır Eyaleti'nin Gürcü hükümdarı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun vassalı, Jaqeli ailesinin üyesi ve daha çok "Sefer Paşa" olarak bilinen III. Beka Cakeli'nin oğludur. 1635'te, babasının ölümünden sonra Osmanlılar İslam'a geçmeleri halinde Cakeli ailesine Ahıska tahtını garanti etti. Yusuf, ailesi ve akrabalarıyla birlikte Müslüman oldu ve Çıldır'ı yönetmeye başladı. Osmanlı-Safevî Şavaşı'nda boy gösterdi. 1647'de Yusuf bilinmeyen bir hastalıktan öldü ve tahtı oğlu Rüstem'e bıraktı.