İçeriğe atla

Gürcü Lejyonu (1941-1945)

Gürcü Lejyonu

Gürcü Lejyonu (Almanca: Georgische Legion, Gürcüce: Kartuli Legioni), II. Dünya Savaşı sırasında, Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu adına savaşıp Almanlara esir düşen Gürcülerden ve Avrupa'ya göç eden antikomünist Gürcüler'den oluşan lejyondur. Lejyonun komuyuna bildirilen amacı, Gürcistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını sağlamaktı.

Arka planı

Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı İşgali ile antikomünist Gürcüler, Avrupa'ya göç etmişti. Avrupa'ya göç eden Gürcüler, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasını ve bağımsız Gürcistan'ın kurulmasını istiyorlardı. Bu yüzden antikomünist olan Naziler ile işbirliği yaptılar.

Nazi Almanyası Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ni istila etmeye başladı. Ancak Alman Ordusu, Gürcistan SSC'ye hiçbir zaman ulaşamadı. Ancak Alman Ordusu yine de Gürcüler ile temas kurmuştu. Çünkü esir alınan Kızıl Ordu birliklerinde birçok Gürcü vardı. Aralik 1941 yılında Avrupa'ya göç eden Gürcüler ile esir alınan Gürcüler'in birleşimiyle ilk Gürcü Lejyonu kuruldu. Gürcüler, batı Ukrayna'da eğitim gördüler. 1942 sonbaharında da faaliyete geçtiler. II. Dünya Savaşı sırasında Alman silahlı kuvvetlerinde en az 30.000 Gürcü görev yapıyordu. Gürcüler, her biri beş taburdan oluşan 800 kişilik bir taburda görev yapıyorlardı ve oluşturulan taburlar ilk olarak Wehrmacht'ın emrindeydi. Daha sonra Waffen-SS komutası altına girdi. Gürcü ordusunun komutanlığını Shalva Maglakelidze, Michel-Fridon Zulukidze, Albay Solomon Nicholas Zaldastani ve 1921 yılında Kızıl Ordu tarafından yıkılan Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin ordusunda görev alan diğer subaylar yapıyordu.

Bununla birlikte, Adolf Hitler'in Gürcüler konusundaki düşünceleri olumlu değildi. Hitler, Gürcüler halkında "Gürcüler, az çok İskandinav kanı taşıyan tipik bir Kafkas kabilesi. Gürcüler, güvenebileceğimi düşündüğüm saf Müslüman olan Türk uluslarından değil" açıklamasında bulunmuştu. Bununla birlikte hem Joseph Stalin'in Gürcü olması hem de Gürcistan bağımsız olmasa da özerk olması Gürcüler'in Almanya'dan ziyade SSCB'ye daha yakın olacağı düşüncesini doğuruyordu. Bu düşünce Alman Ordusuna alınan bazı Gürcü askerlerin Almanları terk edip özellikle İtalya ve Fransa'daki yerel direniş hareketlerine katılmaları ile daha da perçinleşti. Ancak Almanların ırk sınıflandırılmasında, üstün ırk olarak kabul edilen aryan sınıfına dahil edilen Gürcüler, Nazi ırk teorisyeni Alfred Rosenberg'in yardımcıları olan Alexander Nikuradse ve Michael Achmeteli gibi birçok Gürcü bilim adamın Almanya'da saygınlığı olmasından dolayı pek itibar kaybetmediler.[1][2]

Wehrmacht'daki Gürcü birliklerinin listesi

(Abwehr, SS ve Luftwaffe'nin emrindeki Gürcüleri içermez)

  • 795 Tabur " Shalva Maglakelidze "

(Çatışmaları: Kuzey Osetya'da 1942, Fransa'da 1943)

  • 796 tabur.

(Çatışmaları: 1942/43 Tuapse, Kuzey Kafkasya)

  • 797 Tabur " Giorgi Saakadze "

(Çatışmalar: Fransa'da 1943/44)

  • 798 Tabur

(Çatışmaları: Fransa'da 1943/44, Almanya'da 1945)

  • 799 Tabur

(Çatışmaları: Fransa'da 1943/44, Almanya'da 1945)

  • 822 Tabur

(Çatışmaları: Fransa'da 1943/44/45 ve Texel'de)

  • 823 Tabur
  • 824 Tabur

(Çatışmaları: 1944 yılında Liviv, Polonya)

Kaynakça

  1. ^ Alex Alexiev. Soviet nationalities in German wartime strategy, 1941-1945. Rand Corporation: p. 2
  2. ^ Dallin, Alexander (1981), German Rule in Russia, 1941-1945: A Study of Occupation Policies. Westview Press, ISBN 0-86531-102-1. p. 89, 228

İlgili Araştırma Makaleleri

Doğu lejyonları , II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanyası saflarında işbirliği yaparak savaşan ve doğu halklarından oluşan lejyonlar.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

II. Dünya Savaşı'nda Sovyet propagandası, Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı oluşturduğu antifaşist propagandadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasso von Manteuffel</span> Alman politikacı

Hasso von Manteuffel, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın General der Panzertruppe'si ve Batı Almanya siyasetçisi.

<span class="mw-page-title-main">3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri.

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hyazinth Strachwitz</span>

Hyacinth Graf Strachwitz von Groß-Zauche und Camminetz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın yedek korgeneral.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Lejyonu (Almanya)</span>

Ermeni Lejyonu, 1941 ve 1944 yılları arasında Nazi Alman ordusunun 808., 809., 810., 811., 812. 813., 814., 815., 816., I/125., I/198. ve II/9. piyade taburlarını kapsayan ve II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde Almanların Kızıl Ordu'dan ele geçirmiş olduğu Ermeni esirlerden oluşturduğu silahlı güç. Aralık 1941'den başlayarak toplam 20 bin kişiden oluşturulan güç, Alman SS ve SD tarafından eğitilmiş ve Wehrmacht'ın Kırım ve Kuzey Kafkasya savaşlarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Texel'deki Gürcü Ayaklanması</span>

Texel'deki Gürcü Ayaklanması, 5 Nisan 1945 yılında Nazi işgali altındaki Hollanda'da bulunan ve zorla askere alınan Gürcü Lejyonu'nun Hollandalı direnişçilerin desteği ile ayaklanmasıdır. Nazi Almanyası ayaklanmayı bastırdı ve Naziler daha sonra Kanadalı askerlere teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar</span>

Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar sırasında 1941-1945 yılları arasında teslim olan veya zorla yakalanan Sovyet savaş tutsaklarına karşı kasıtlı olarak kötü muamele uygulamasıdır. Bu uygulamaların sonucunda esir alınan yaklaşık 5,7 milyon Kızıl Ordu askerinden 3,1 ila 3,5 milyon arası kişi yaşamını yitirdi.

<i>Untermensch</i> Terim

Untermensch veya alt insan, Naziler tarafından sık sık "Doğu’dan gelen kitleler" olarak adlandırılan, Aryan olmayan kitleleri alt insan olarak betimleyen terim. Yahudiler, Romanlar, Slavlar bu tanımlama içerisine sokulmuştur. Terim aynı zamanda Siyahlar, Mulattolar ve Fin-Asya'ya da uygulandı. Nihai Çözüm ile Yahudilerin Holokost ile Polonyalı ve Romanların, ayrıca fiziksel ve zihinsel engelli insanların yok edilme planları bu fikre dayanır. Generalplan Ost’a göre, Doğu-Orta Avrupa’nın Slav nüfusu kısmen Holokost’taki toplu cinayetlerle azaltılacaktı, çoğunluğu Asya’ya sürüldü ve Almanya'da köle emeği olarak kullanıldı. Bu kavram Nazi ırk politikasının önemli bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Komiser Emri</span>

Komiser Emri, II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtı öncesi, 6 Haziran 1941'de Wilhelm Keitel liderliğindeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kumandanlığı (OKW) tarafından yayımlanan emirdir. Verilen emirde Wehrmacht'ın ele geçirdiği birlikler arasında tespit ettiği herhangi bir Sovyet siyasi komiserinin ya da Yahudilerin bulundukları yerde infaz edilmeleri istenmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu emir nedeniyle infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Stalag II-B</span>

Stalag II-B, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Nazi esir kampı. Pomeranya'ya bağlı Hammerstein köyünün 2.5 km batısında kurulmuştur.

Ermeni Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan Fransız Ordusu ile yapılan antlaşma. Lejyonun asıl adı "La Légion d'Orient" idi. Adı 1 Şubat 1919'da "La Légion Arménienne" olarak değiştirildi. Bu lejyondaki askerlere gayri resmi olarak Ermeniler arasında Gamavor (Gönüllü) adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan Lejyonu</span>

Türkistan Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta savaşan Türk halklarından oluşan askerî birliklerin adıdır. Bu birliklerin çoğu, Almanlarla ortak bir dava oluşturan Kızıl Ordu savaş esirleri idi. Kuruluşunun öncülüğünü, Türk halklarının yaşadığı bölgeleri ülkelerinden ayırmaya ve sonunda onları Türk yönetimi altında birleştirmeye çalışan bir Türk Pan-Türkizm teorisyeni Nuri Killigil yaptı.