İçeriğe atla

Günnüt Harekâtı

Günnüt Harekâtı
Karabağ Savaşı

Harekât sırasında Azerbaycan ve Ermenistan güçlerinin konumu
Tarih20-27 Mayıs 2018
Bölge
Şerur ve Sederek rayonları,
Nahçıvan, Azerbaycan[1]
Sonuç Azerbaycan zaferi
Taraflar
 Ermenistan Azerbaycan
Komutanlar ve liderler
Ermenistan Armen Sarkisyan
Ermenistan David Tonoyan
Azerbaycan İlham Aliyev
Azerbaycan Zakir Hasanov
Kayıplar
1-2 1

Günnüt Harekâtı (AzericeGünnüt əməliyyatı) veya Günnüt çatışmaları (Günnüt döyüşləri), 20-27 Mayıs 2018 tarihlerinde Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde Ermenistan ve Azerbaycan arasında meydana gelen çatışmalardır. Çatışmalar ve müteakip askeri operasyonlar, Azerbaycan'ın Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde Ermenistan işgali altındaki birkaç köy ve stratejik bölgeyi kazanmasıyla sona erdi, bu alanlar daha önce Azerbaycan ve Ermeni hatları arasında hiçbir güç tarafından kontrol edilmemekteydi.[2] Mayıs sonunda, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, 1992 yılında Ermeni güçleri tarafından tamamen tahrip edilen Şerur Rayonu'nda yer alan Günnüt ile Hunutdağ ve Ağbulak olmak üzere iki stratejik pozisyonu yeniden ele geçirdi.[3] Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, aynı zamanda Kızılkaya ve Mehridağ gibi stratejik pozisyonlarının kontrolünü ele geçirdi ve yeni mevziler kazandı. Ayrıca, birliklerin Ermenistan'ın Vayots Dzor ilinde bulunan Arpa köyü yakınlarındaki Nahçivan'da daha önce boş bir nötr bölgede yeni görevler aldıkları bildirildi.[4][5]

Bazı Azerbaycan askeri blogcularına ve haber siteleri çatışmaların nedeni olarak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Şerur Rayonu'ndaki Azerbaycan mevzilerinin Ermeni topçu ateşine maruz kalmasını gösterdi.[6] Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın sınırdaki eylemlerini durumu tırmandırmaya yönelik kabul edilemez ve sorumsuz adımlar olarak açıkladı ve kınadı. Ayrıca, Ermenistan'dan kendi propaganda amaçları için iyi niyet ve insancıl yaklaşımın herhangi bir göstergesinden faydalanmak üzücü ama aynı zamanda çok öngörülebilir bir uygulama açıklaması yaptı. Yetkili ayrıca, Azerbaycan tarafındaki kışkırtıcı eylemlerin derhal durdurulacağı ve Ermeni tarafından yeterli müdahaleyi tetikleyeceği konusunda da uyardı.[6]

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin bir asker,[7] ve Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nden bir veya iki askerin çatışmalar sırasında hayatlarını kaybettiği bildirildi.[8]

8 Haziran 2018'de Azerbaycan hükûmeti, 50 km uzunluğunda yeni bir yol inşa etmeye başladıklarını açıkladı. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında yıkılan yolları da yeniden inşa etmeye başladılar.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Ordumuzun Naxçıvandakı yeni mövqelərinin görüntüləri FOTO, VİDEO" (Azerice). realpress.az. 30 Mayıs 2018. 21 June 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 January 2020. 
  2. ^ Kucera, Joshua. "Azerbaijani military advances on tense Nakhchivan-Armenia border". eurasianet.org. eurasianet.org. 12 June 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 January 2020. 
  3. ^ "Azerbaijan makes territorial gains in Nakhchivan as fighting with Armenia flares". www.intellinews.com. www.intellinews.com. 21 June 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 January 2020. 
  4. ^ "Azərbaycan Ordusu 11 min hektardan artıq ərazini işğaldan azad edib". 1news.az (Azerice). 1news.az. 21 June 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 January 2020. 
  5. ^ "Azərbaycan ordusu Naxçıvan istiqamətində irəlilədi, böyük ərazini nəzarətə götürdü" (Azerice). sonxeber.az. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  6. ^ a b "Azerbaijan 'makes territorial gains' in Nakhchivan". oc.media.org. 12 June 2018. 30 June 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 January 2020. 
  7. ^ "Qələbəmizin Günnüt salnaməsi". www.serqqapisi.az. 25 June 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 January 2020. 
  8. ^ "Armenians expect Pashinyan to abolish army maintenance tax". 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  9. ^ "Naxçıvanda 11 min hektardan artıq ərazi və Şərurun Günnüt kəndi düşməndən azad edilib - RƏSMİ - VİDEO" (Azerice). report.az. 8 June 2018. 21 June 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 January 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cebrayıl (rayon)</span>

Cebrayıl Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölüm. İdari merkezi Cebrayıl şehridir. 4 Ekim 2020'de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından Ermeni işgalinden kurtarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Ağdere çatışmaları</span> Suqovuşan çarpışması, 4 Mart 2008 tarihinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerçekleşen çarpışma

2008 Ağdere çatışmaları, 4 Mart 2008 tarihinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerçekleşen çatışmalar.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

Siyavuş Hasanov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Günnüt</span>

Günnüt, Azerbaycan'ın Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'ne bağlı Şerur rayonunda bulunan bir köydür. Köy, Nahçıvan-Sederek karayolunun yanında yer almaktadır. Köy 1992 yılında Ermeni güçleri tarafından tamamen yıkılmış olup sakinleri Mahmudkend köyüne taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span> Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinin ilişkileri

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz 2020 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları</span>

2020 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları, 12 Temmuz 2020'de başlayan, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri arasındaki askeri çatışmalardır. İlk çatışmalar, Ermenistan'ın Tavuş vilayetindeki Movses ve Azerbaycan'ın Tovuz Rayonu'nda bulunan Ağdam köyü arasında Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırında yaşandı. Tovuz Rayonu'nda azalan çatışmalar 27 Eylül 2020'de Temmuz çatışmalarının yaşandığı bölgelerin dışındaki Dağlık Karabağ'da yeniden başladı. Çatışmalar savaş durumuna yükseldi ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşı başladı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan savaş

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı veya 44 Günlük Savaş Dağlık Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan ve onun desteklediği tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanmış silahlı çatışmalardır.

2010 Çaylı çatışmaları ya da Mardakert çatışmaları, Dağlık Karabağ Savaşı ateşkesinin bir dizi ihlaliydi. Azerbaycan'ı ve tanınmayan ancak de facto bağımsız Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin etnik Ermeni askerî güçlerini ayıran temas hattının ötesinde gerçekleşti. Her iki taraf da diğerini ateşkes rejimini ihlal etmekle suçladı. Bunlar, 1994'ten beri yürürlükte olan ateşkesin iki yıldaki en kötü ihlalleriydi ve Mart 2008'deki Mardakert çarpışmalarından bu yana Ermeni güçlerinin en ağır kayıpları yaşadığı süreç oldu.

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı kronolojisi, öncelikle savaşan tarafların resmî açıklamalarına dayanmaktadır. Çatışmalar siper savaşları, ağır silahlar, çok namlulu roketatarlar, zırhlı savaşlar, roketler, balistik füze saldırıları ve başta Türk yapımı Baykar Bayraktar TB2 ve İsrail yapımı Harop dronları olmak üzere insansız hava aracı saldırıları ile karakterize edildi. Ayrıca Ermenistan veya Azerbaycan dışında uluslararası toplumun çoğu tarafından yasaklanmış olan misket bombalarının da saldırılar sırasında kullanıldığı tespit edilmiştir. Ermenistan ordusu tarafından Azerbaycan'ın Gence kentine düzenlenen bir dizi balistik füze saldırısı sivillerin kitlesel ölümüne neden olurken Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto başkenti Hankendi ve bölgenin başka yerlerindeki sivil altyapı tesisleri hedef alınarak büyük hasara ve can kayıplarına yol açtı. Tartışmalı toprak miktarı sınırlı olsa da çatışma seviyesi ve uluslararası sınırlara konumlanan mühimmatlar nedeniyle çatışma Dağlık Karabağ sınırlarının ötesine genişledi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne mermi ve roketler düştü, ancak herhangi bir hasar görülmedi ve İran, kendi toprakları üzerinde birkaç insansız hava aracının (İHA) düştüğünü veya düşürüldüğünü belirtti. Gürcistan ise Kaheti bölgesinde iki insansız hava aracının çarpıştığını bildirdi. Hocavend'e düzenlenen saldırılar sonrası Dağlık Karabağ yetkilileri sivilleri silah altına almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Şükür Hamidov</span> Azerbaycanın Ulusal Kahramanı

Şükür Neriman oğlu Hamidov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nde albay olarak görev yapmış Azeri subay ve Azerbaycan'ın Millî Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Muharebesi (2020)</span>

Şuşa Muharebesi veya Azerbaycanlılar tarafından dile getirildiği şekilde Şuşa'nın Kurtuluşu, 4-7 Ekim 2020 tarihleri arasında de jure Azerbaycan'ın Şuşa rayonunun parçası olan ancak de facto olarak artık Azerbaycana ait olan Şuşa şehrinde gerçekleşen muharebe.

2010 Dağlık Karabağ çatışmaları, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu'nu askerî güçlerini birbirinden ayıran temas hattında 18 Şubat'ta meydana gelen bir dizi silahlı çatışmalardır. Azerbaycan, Ermeni güçlerini Tap Qaraqoyunlu, Qızıloba, Qapanlı, Yusifcanlı ve Cavahirli köyleri yakınlarındaki Azerbaycan mevzilerine ve Ağdam Rayonu yaylalarına keskin nişancılar dahil hafif silahlarla ateş etmekle suçladı. Sonuç olarak, üç Azerbaycan askeri öldürüldü ve bir asker yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">2020 Bakü Zafer Geçidi</span> Askeri zafer geçidi

2020 Bakü Zafer Geçidi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Azatlık Meydanı'nda 10 Aralık 2020'de düzenlenen askerî geçit töreni. Azerbaycan'daki resmî makamlarca Vatanseverlik Savaşı olarak nitelendirilen 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanması onuruna düzenlendi. Geçit, savaş sırasında askerî teçhizat, insansız hava araçları ve uçakların yanı sıra Ermeni savaş ganimetleri ve Türk askerleri ve subayları ile birlikte askerî teçhizat, insansız hava araçları ve uçaklarla birlikte yürüyen 3.000 askerî personelle yapıldı. Yakındaki Bakü Körfezi'nde jetler ve helikopterler tarafından şehrin üzerinde manevralar yapıldı. Azerbaycan'ın savaştaki kilit müttefiklerinden olan Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'ye devlet ziyareti kapsamında askerî geçit törenine de katıldı.

2017 Alhanlı saldırısı veya Alhanlı faciası, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından 4 Temmuz 2017'de saat 20.40 sıralarında Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında konuşlanmış Ermeni silahlı kuvvetleri birlikleri tarafından Azerbaycan'ın Füzuli Rayonu'na bağlı Alhanlı köyünde bir eve 82 ve 120 mm'lik havan ve bomba atarlarla gerçekleştirilen saldırıdır.

İlgar Anzor oğlu Mirzayev, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde albay olarak görev yapmaktaydı. Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Garnizonu</span> Askeri ünite

Nahçıvan Garnizonu, Nahçıvan Ordusu olarak da anılır, eski adıyla 5. Kolordu, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin bölgesel bir askeri oluşumudur. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti topraklarındaki tüm hizmet şubeleri ve militarize müesseselerin yapıları hep birlikte Nahçıvan Garnizonunu oluşturmaktadır. Albay general Kerem Mustafayev'in komutanlığı altında yönetiliyor.

Bu makale, modern öncül devletleri de dahil olmak üzere, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki silahlı çatışmaların bir listesidir.

Fariz Bedelov ve Aygün Şahmalıyeva'nın ölümü — Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından 2011 yılında dört ay içinde öldürülen Azerbaycanlı çocuklar. İlk olarak 8 Mart'ta 8 yaşındaki Fariz Bedelov, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin keskin nişancı ateşi sonucu Ağdam ilçesinin Orta Gervend yerleşimindeki evinin bahçesinde öldürüldü. Dört ay sonra, 14 Temmuz'da Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Alibeyli yerleşim bölgesinde içinde patlayıcı düzenek bulunan bir oyuncağı Tovuz Nehri'ne bırakması sonucunda, oyuncağı bulup evine getiren ve onunla oynarken meydana gelen patlama sonucunda 12 yaşındaki Aygün Şahmalıyeva ölmüştür.