İçeriğe atla

Güneybatı Afrika Halk Örgütü

Güneybatı Afrika Halk Örgütü
KısaltmaSWAPO
Genel başkanMakam boş (4 Şubat 2024'ten bu yana)
KurucuAndimba Toivo ya Toivo
Sam Nujoma
Jacob Kuhangua
Louis Nelengani
Lucas Nepela
Kuruluş tarihi19 Nisan 1960
MerkezHans Dietrich Genscher Street, Erf 2464,
Katutura, Windhoek
Gençlik koluSWAPO Parti Gençlik Birliği
İdeolojiNamibya değerleri ile sosyalizm
Sosyal demokrasi[1][2]
Afrika milliyetçiliği
Tarihsel:
Marksizm-Leninizm
Siyasi pozisyonMerkez sol
Tarihsel:
Sol
Uluslararası üyelikSosyalist Enternasyonal
Resmî renklerMavi, kırmızı ve yeşil
     
Ulusal Meclis
63 / 96
Yerel meclisler
163 / 345
İnternet sitesi
Namibya

Güneybatı Afrika Halk Örgütü (SWAPO) (İngilizceSouth West Africa People's Organization, SWAPO; AlmancaSüdwestafrikanische Volksorganisation, SWAVO; AfrikaansSuidwes-Afrikaanse Volk-Organisasie, SWAVO), Namibya'da bulunan bir siyasi partidir.

Tarihi

SWAPO, 19 Nisan 1960 tarihinde Ovamboland Halk Örgütü'nün ardılı olarak kurulmuştur. Birleşmiş Milletler'in Namibya'ya barışçıl yollardan bağımsızlık verilmesi için uzun süredir yaptığı çalışmalara Güney Afrika tarafından anlamlı bir yanıt verilmemesinin ardından, 1962 yılında SWAPO silahlı mücadeleyi benimseyerek harekete geçme kararı almıştır. Sovyetler Birliği, Çin ve Tanzanya gibi ülkelerin de verdiği desteklerle PLAN (Türkçe: Namibya Halk Kurtuluş Ordusu) kurulmuş, 1966 yılında Güney Afrika'yla yaşanan ilk büyük çatışmanın ardından Namibya Bağımsızlık Savaşı başlatılmıştır.

1990 yılında savaşın kazanılmasyla birlikte elde edilen bağımsızlık sonrası SWAPO siyasi parti olarak hayatına devam etmiştir. Söz konusu yıldan bu yana SWAPO ülkede kurulan tüm hükûmetlerde iktidar partisi olarak yer almıştır.

İdeoloji

Namibya'nın bağımsızlığını sağlamayı amaçlayan SWAPO, ilk dönemlerinde Marksizm-Leninizm ve Afrika milliyetçiliğini benimsemiştir. 1990 yılında iktidara gelmesinin ardından Marksizm-Leninizm'e olan bağlılığını giderek azaltmış ve zaman içerisinde ideolojik yapısını sosyal demokrasi üzerine yeniden düzenlemiştir. 2017 yılındaki seçimlere kadar SWAPO kendisini sosyal demokrat olarak tanımlamış, bu tarihten sonra ise sosyalizmi Namibya değerleriyle sentezleyen bir yaklaşıma yönelmiştir.

SWAPO, uluslararası alanda Sosyalist Enternasyonal’in bir üyesidir.

Seçim sonuçları

Seçim Oy % Sandalye ± Hükûmet
1994 370,452 76.34 (#1)
53 / 72
Sabit 0 Çoğunluk Hükümeti
1999 414,096 76.82 (#1)
55 / 78
artış 2 Çoğunluk Hükümeti
2004 625,605 76.44 (#1)
55 / 78
Sabit 0 Çoğunluk Hükümeti
2009 611,241 75.25 (#1)
54 / 72
azalış 1 Çoğunluk Hükümeti
2014 772,528 86.73 (#1)
77 / 96
artış 23 Çoğunluk Hükümeti
2019 464,703 56.30 (#1)
63 / 96
azalış 14 Çoğunluk Hükümeti

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Tötemeyer, Gerhard (Aralık 2007). "The Management of a Dominant Political Party system with particular reference to Namibia" (PDF). Friedrich Ebert Stiftung. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  2. ^ Dauth, Timothy (17 Ocak 1995). "From Liberation Organisations to Ruling Parties: The ANC and SWAPO in Transition". NamNet Digest, Vol. 95, no. 3. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm</span> Alman filozof Marxın düşüncelerine dayanan devrimci sosyalist akım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Komünist parti</span> işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen siyasi parti

Komünist parti, işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen ve tüm dünyada herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar ilkesi doğrultusunda sınıfsız, sınırsız ve sömürüsüz bir dünya kurmayı amaçlayan yasal veya yasa dışı olarak örgütlenen, silahlı kanadı da bulunabilen siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">MPLA</span> Angolayı 1975 yılındaki bağımsızlığından sonra yöneten siyasi parti

MPLA, Angola'yı 1975 yılındaki bağımsızlığından sonra yöneten siyasi partidir. 1961-1975 yılları arasında bağımsızlık için Portekiz ile savaşmış, 1975-2002 yılları arasında ise çıkan iç savaşta UNITA ve FNLA ile savaşmış ve zafer kazanmıştır.

Angola İç Savaşı yeni bağımsızlığını kazanmış olan Angola'nın Portekiz himayesinden Nisan 1974'te çıkmasından sonra oluşmuş bir ihtilaftır. Afrika'nın en uzun süren anlaşmazlığıdır. 2002 yılında resmen biten ve 27 yıl süren savaş, bitene kadar 500,000 insanın ölümüne ve binlerce insanın da göçüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik Kurtuluş Cephesi</span>

Mozambik Kurtuluş Cephesi 1975 yılında bağımsızlığını kazandığından beri Mozambik'i yöneten siyasi partidir. Ana dayanağı azınlık olan Shangaan etnik grubudur. Kurtuluş önderleri ve parti liderleri Fabio Symplicio'dur.

<span class="mw-page-title-main">Polisario</span>

Polisario ya da Polisario Cephesi, Afrika'nın kuzeybatısındaki Batı Sahra'da Fas egemenliğine son vermek ve bu bölgenin bağımsızlığını sağlamak için savaşan ve tek taraflı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde siyasal olarak faaliyet gösteren ayrılıkçı örgüt.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gine ve Yeşil Burun’un Bağımsızlığı için Afrika Partisi</span>

Gine ve Yeşil Burun'un Bağımsızlığı için Afrika Partisi veya PAIGC, Gine-Bissau'yu 1973 yılındaki bağımsızlığından 1990'lı yılların sonuna dek yöneten ve 2004 yılından 2005 yılına kadar iktidarda olan siyasi parti. Parti, halihazırda Ulusal Halk Meclisinde çoğunluğa sahiptir. 2007 yılında iktidardaki koalisyonun bir parçası olmuş, 2008 yılında görevden ayrılana kadar PAIGC üyesi Martinho Ndafa Kabi, başbakan olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cuito Cuanavale Muharebesi</span>

Cuito Cuanavale Muharebesi, 1987 yılı Kasım ayı ile 1988 yılı Mart ayı arasında Angola'daki Cuito Cuanavale bölgesinde gerçekleşen muharebe. 1975-2002 yılları arasında yaşanan Angola İç Savaşının en önemli muharebesidir. Muharebede Küba ve Angola Orduları, Güney Afrika Cumhuriyeti Orduları ile karşı karşıya gelmiştir. İki tarafın da galip geldiklerini ilan ettiği muharebe sonucunda Angola İç Savaşında dönüm noktasına gelinmiştir: Taraflar arasında yapılan antlaşmaya göre Angola ve Namibya'da bulunan yabancı ordular çekilmiş ve Namibya bağımsız olmuştur. Ayrıca bu muharebenin Güney Afrika Cumhuriyetindeki ırkçı rejimin 1992 yılından itibaren başlayarak çökmesine de katkısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Emek Partisi</span> 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’daki tek yasal siyasi parti

Arnavutluk Emek Partisi 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’da yasal tek siyasi parti olarak iktidarda olmuştur.

Baskın parti sistemi, tek baskın parti sistemi veya hâkim parti sistemi; bir ülke içinde, bir siyasi partinin diğer tüm partilerden baskın ve geniş yetkiye sahip olmasına verilen isimdir. Bu sistem günümüzde birçok ülkede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Namibya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile ülkenin bağımsızlığını kazandığı 21 Mart 1990 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Angola Halk Cumhuriyeti</span> 1975 ilâ 1992 arasında bugünkü Angola Cumhuriyeti sınırları içerisinde hüküm sürmüş devlet

Angola Halk Cumhuriyeti 1975 yılından 1992 yılına kadar bugünkü Angola Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Sam Nujoma</span>

Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma ya da çoğu zaman sadece Sam Nujoma, Namibyalı siyasetçidir. Nujoma, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazanması sonrasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1990 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Nujoma Namibya ulusunun atası olarak görüldüğünden kendisine resmi olarak Founding Father of the Namibian Nation unvanı verilmiştir.

Namibya Bağımsızlık Savaşı, 1966 ve 1990 yılları arasında milliyetçi Güney Batı Afrika Halk Örgütü (SWAPO) ve diğer grupların, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin apartheid hükûmetine karşı mücadele ettiği gerilla savaşıdır. Güney Afrika Sınır Savaşı ile yakından bağlantılıdır.

Namibya başbakanı, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı 1990 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin başbakanı seçimlerden galibiyetle ayrılan siyasi partinin üyesi olarak görevdeki devlet başkanı tarafından atanmaktadır.

Marksizm-Leninizm-Maoizm (MLM), Marksizm-Leninizm ve Maoculuğu sentezleyen ve üzerine inşa eden bir siyaset felsefesidir. Savunucuları Marksizm-Leninizm-Maoizm'i Maoizm, Maoizm'i de Mao Zedong Düşüncesi veya Marksizm-Leninizm-Mao Zedong Düşüncesi olarak adlandırmaktadır. Marksizm-Leninizm-Maoizm, 1969 yılında Kuzey Kalimantan Komünist Partisi'nin temel ilkesi olarak ilan edilmiş olmasına rağmen, ilk kez 1982 yılında Aydınlık Yol tarafından resmileştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Sınır Savaşı</span> Güney Batı Afrika/Namibya ve Angola sınırındaki savaş

Namibya Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinen ve bazen Güney Afrika'da Angola Bush Savaşı olarak da adlandırılan Güney Afrika Sınır Savaşı, 26 Ağustos 1966'dan 21 Mart 1990'a kadar Namibya, Zambiya ve Angola'da meydana gelen büyük ölçüde asimetrik bir çatışmaydı. Savaş, Güney Afrika Savunma Kuvvetleri (SADF) ile Güney Batı Afrika Halk Örgütü'nün (SWAPO) silahlı kanadı olan Namibya Halk Kurtuluş Ordusu (PLAN) arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mishake Muyongo</span>

Albert Mishake Muyongo,, Namibyalı bir siyasetçi ve eski parlamento üyesidir. Muyongo, günümüzde Danimarka'da sürgünde yaşıyor.