İçeriğe atla

Güney Tayland çatışmaları

Güney Tayland çatışmaları

Tayland'ın güney illeri
Tarih4 Ocak 2004-günümüze[2]
Bölge
DurumDevam ediyor
Taraflar
 Tayland Milli Devrim Cephesi (BRN)
Runda Kumpulan Kecil (RKK)
Pattani İslami Mücahit Hareketi (GMIP)
Pattani İslami Kurtuluş Cephesi (BIPP)
Patani Birleşik Kurtuluş Örgütü (PULO)
İslam Cemaati[1]
Pattani Birleşik Mücahit Cephesi (BBMP)
Güçler
60,000[3] 10,000-30,000[3]
Kayıplar
6,543 ölü (2004–2015)
11,919 yaralı (2004–2015)[4]

Güney Tayland çatışmaları (Taycaความไม่สงบในชายแดนภาคใต้ของประเทศไทย), Güney Tayland'da devam eden çatışmalardır. İlk olarak 1948'de[5] Tayland'ın güneydeki illerinden oluşan tarihi Malay Patani Bölgesi'nde etnik ve dini bir ayrılıkçı ayaklanma olarak ortaya çıkmış ancak 2001'den beri giderek daha şiddetli ve karmaşık hale gelmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Conflict in Southern Thailand" (PDF). Melbourne Law School Paper. 2008. 11 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 
  2. ^ "Project MUSE - Conflict and Terrorism in Southern Thailand (review)". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 
  3. ^ a b Wassana Nanuam (Ağustos 2015). "Engagement of Malaysia and Indonesia on Counter Insurgency in the South of Thailand" (PDF) (İngilizce). Asia Pacific Center for Security Studies. 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  4. ^ "Insurgency claimed 6,543 lives in last 12 years". Bangkok Post. 4 Ocak 2016. 11 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  5. ^ "Thailand/Malay Muslims (1948-present)". University of Central Arkansas. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HPG (örgüt)</span> PKK’nin askerî gücü

HPG tam adı ile Halk Savunma Güçleri, PKK'nın amacı ve stratejisi doğrultusunda Türkiye'de sivillere, polis karakollarına ve askerî hedeflere karşı intihar saldırıları, silahlı ve bombalı saldırılar düzenleyen PKK'nın askerî kanadı. Çeşitli kaynaklarda örgütün savaş stratejisi olarak gerilla savaşı yöntemlerini kullandığı iddia edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taksin Şinavatra</span> 23. Tayland başbakanı

Taksin Şinavatra, Çin asıllı Tayland eski başbakanı, politikacı ve iş adamıdır. Taksin Şinavatra 9 Şubat 2001'de başbakan olarak göreve gelmiş olup 19 Eylül 2006'da Askeri Darbe nedeniyle görevden alınarak yapılan askerî darbede devrildi. Partisi yasadışı ilan edildi ve siyasi faaliyetlerden men edildi. 5 yıl boyunca siyaset yapması yasaklandı. Thaksin o zamandan beri 2008'de Tayland'a yaptığı kısa süreli bir ziyareti dışında sürgünde yaşamaktadır. Gıyaben iktidarı kötüye kullanmaktan iki yıl hapse mahkûm edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hizb ut-Tahrir</span> Kudüste 1953te kurulan İslamcı ve ümmetçi örgüt

Hizb ut-Tahrir, tüm Müslümanları birleştirerek şeriat kurallarıyla yönetilecek İslami hilafet devleti kurmayı amaçlayan uluslararası bir pan-İslamcı, köktendinci siyasi örgüt. 1953'te Filistinli İslam alimi Muhammed Takiyyuddin en-Nebhani tarafından Kudüs'te kurulmuştur.

Seks turizmi, para ya da yaşam tarzı desteği karşılığında cinsel aktivite ya da ilişkide bulunmak amacıyla, genellikle farklı bir kıtadaki yabancı ülkelere seyahat etme uygulamasını ifade eder. Birleşmiş Milletlerin kuruluşu, Dünya Turizm Organizasyonunun seks turizmi için belirttiği husus, turizm sektöründe organize olan veya sektörün dışından gelen fakat şebekeyi kullanan yapılaşmaların birinci amacı durakladığı yerlerde yaşayan insanlarla para karşılığı cinsel ilişkiye girmektir. Seks turizmi para karşılığı yapılan cinsel ilişki çeşitlerinin, çocuk seks turizmi ve kadın seks turizmi olacak şekilde farklı çeşitleri vardır. Seks turistlerinin çekiciliği gittikleri ülkelerde servis maliyetlerinin düşük olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ sorunu</span> Dağlık Karabağ için, Azerbeycan ve Ermenistan arasında olan hak davası savaşıdır

Dağlık Karabağ sorunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ ve Dağlık Karabağ'ı çevreleyen Ermeni kontrolündeki Azerbaycan toprakları'ndaki etnik çatışma ve toprak anlaşmazlığıdır. Bu anlaşmazlık, 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı ile son bulmaya yaklaşmıştır. Yaklaşık 3 sene sonra 19-20 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşen 2023 Dağlık Karabağ çatışmaları ile bölge tamamen Azerbaycan kontrolüne geçmiş ve sorun çözülmüştür. Artsah Cumhuriyeti fiilen bağımsızdı, ancak Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmamış bir cumhuriyetti. Çatışmanın kökeni, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Dağlık Karabağ bölgesini, tarihsel olarak Ermeni ve çoğunluğu Ermeni nüfusu olan Sovyet Azerbaycan'da bir özerk oblast haline getirmeye karar verdi. Mevcut çatışma, 1988'de Karabağ Ermenilerinin, Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesini talep ettiği zaman başladı. Çatışma, 1990'lı yılların başlarında, geniş çaplı bir savaşa dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Cephesi (isyancı grup)</span> Muhalif örgüt

Güney Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Suriye'nin güneyinde mücadele veren Suriyeli muhalif grup. Bazı iddialara göre Özgür Suriye Ordusu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moro İsyanı</span>

Moro İsyanı, Filipinler'in Mindanao bölgesinde Müslüman Morolar ile Filipinler Ordusu arasındaki çatışmalardır.

Rohan Gunaratna, Sri Lanka asıllı Singapurlu akademisyen, gazeteci ve yazar. Terörizm ve uluslararası güvenlik konularında çalışmalarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pattani (il)</span> Taylandın güneyinde Malezya sınırına yakın idari bölge

Pattani İli veya Pattani Bölgesi, adını baş yerleşim birimi Pattani'den alan Tayland'ın güneyinde Malezya sınırına yakın idari bölge.

<span class="mw-page-title-main">Phetchaburi (il)</span>

Phetchaburi, Tayland'ın illerinden biridir. İl, Malay Yarımadası'nın kuzey ucunda Tayland Körfezi ve Myanmar arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 6,225.1 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 474,192'dir. İlin merkezi Phetchaburi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Phang Nga (il)</span>

Phang Nga, Tayland'ın illerinden biridir. İl, Malay Yarımadası'nın kuzeybatısında Andaman Denizi ile Phang Nga Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır ve güneyinde yer alan Phuket iline bir köprü ile bağlanmaktadır. Yüzölçümü 4,170 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 261,370'tir. İlin merkezi Phang Nga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik Bağımsızlık Savaşı</span>

Mozambik Bağımsızlık Savaşı, 1964-1974 yılları arasında Mozambik'te Mozambik Kurtuluş Cephesi ile Portekiz güçleri arasında meydana gelen çatışmalardır. Çatışmalar, Portekiz'in diğer Afrika sömürgelerinde yaşanan Portekiz Sömürge Savaşları'nın bir parçasıdır.

Tayland'da sansür, hükûmet kontrolü altındaki haberlerin sıkı kontrolünü içerir. Buna gazeteci ve aktivistlere yönelik çeşitli taciz ve manipülasyonlar da dahildir. Tayland'da ifade özgürlüğü 1997 yılında garantilenmiş 2007 yılında da devam etmiştir. Sansür mekanizmaları arasında kral hakkındaki eleştirileri susturma, yayın medyası üzerinde doğrudan hükûmet/asker kontrolü ve ekonomik ve siyasi baskı kullanımı yer almaktadır. Kralı eleştirmenin anayasal olarak yasaklanmasına karşın bu suç genel olarak yabancılara ya da direkt olarak hükûmete muhalif olan kişilere yöneltilmektedir. Ayrıca mahkemeler tarafından verilen kararlar eleştirilemez.

<span class="mw-page-title-main">Tayland'da turizm</span>

Turizm, Tayland’a ekonomik bir katkı sağlar. 12 trilyon baht GSYİH'ya doğrudan katkıda bulunan turizm geliri tahminleri bir trilyon baht (2013) 2.53 trilyon baht (2016) arasında değişiyor. Dolaylı seyahat ve turizm gelirleri dahil edildiğinde, 2014 toplamının Tayland'ın GSYİH'sinin % 19,3'üne eşdeğer olduğu tahmin edilmektedir. Turizmin GSYİH'ye fiili katkısı bu yüzdelerin altındadır çünkü GSYİH gelirle değil katma değerle ölçülür. Tayland'ın turizm endüstrisinin katma değeri bilinmemektedir. Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi Ofisi'nin 2019 genel sekreterine göre, hükümet, turizm sektörünün 2019'daki % 20'den 2030'a kadar GSYİH'nın % 30'unu oluşturacağını öngörüyor.

<span class="mw-page-title-main">Tayland ekonomisi</span>

Tayland ekonomisi, 2019 yılında ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık %60'ını oluşturan ihracata bağlıdır. Tayland, Dünya Bankası'na göre 2018 yılı itibarı ile 16.316 trilyon baht GSYİH ile Asya'nın 8. en büyük ekonomisi olan yeni sanayileşmiş bir ülkedir. 2018 yılı itibarıyla, Tayland'ın %1,06 ortalama enflasyonu ve ülkenin GSYİH'sının %7,5'i kadar bir cari fazlası bulunmaktadır. Para birimi Tayland bahtı, 2017'de en sık kullanılan 10. para birimi olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Çin asıllı Taylar</span>

Çin asıllı Taylar ya da Tayland Çinlileri, Tayland'da yaşayan Çin kökenli insanlardır. Çin asıllı Taylar, 2012 yılı itibarıyla 10 milyon kişilik bir nüfusla toplam Tayland nüfusunun %11 ila %14'ünü oluşturmaktadırlar; böylece hem Tayland'ın en büyük azınlık grubunu hem de Dünya çapındaki en büyük denizaşırı Çinli topluluğunu oluşturmaktadırlar. Aynı zamanda en eski ve bulunduğu toplumla en fazla bütünleşmiş denizaşırı Çinli topluluğudur. Tayland'daki etnik Çinli nüfusunun yarısından biraz fazlası Chaoshan kökenlidir ve Çin asıllı Taylar tarafından konuşulan Çin dilleri arasında en yaygın konuşulan lehçenin Teochew lehçesi olması, bu kökenlerin bir göstergesidir. "Çin asıllı Taylar" kavramının genel olarak ataları 1949 yılından önce Tayland'a göç etmiş insanları kapsadığı kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taylar</span>

Taylar, Merkez/Güney Tayları, Siyamlılar ya da Thai noi halkı, dar anlamıyla, Merkez ve Güney Tayland'daki en yaygın etnik grubu teşkil eden bir Tai halkıdır. Güneydoğu Asya, Güney Çin ve Kuzeydoğu Hindistan'a yerli olan büyük etnolinguistik Tay grubunun bir parçası olan Taylar, Tay-Kaday dil ailesine ait Merkez Tay dilini konuşurlar. Tayların çoğu Theravada Budizmi inancını uygular.

<span class="mw-page-title-main">Devam eden silahlı çatışmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, dünya çapında devam etmekte olan silahlı çatışmaların bir listesini içermektedir.