İçeriğe atla

Güney Atabask dilleri

Güney Atabask dilleri
Coğrafi dağılımABD (Güneybatı ABD), Meksika
SınıflandırmaDenesey
)
)

Güney Atabask dilleri ya da Apaçi dilleri (İngilizceSouthern Athabaskan languages, Apachean languages), Kuzey Amerika'nın güneybatısında, çoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde Arizona, New Mexico, Kolorado, Utah, Teksas ve Oklahoma eyaletlerinde, birazı da Meksika'nın Sonora ve Chihuahua eyaletlerinde yaşayan Güney Atabaskları (Apaçiler ile Navaholar) tarafından konuşulan ve 6 dilden oluşan Atabask dillerinin bir alt grubudur.

Sınıflandırma

  • Ova Apaçi dilleri
    • Ova Apaçicesi: Konuşanı bir iki kişi olup Oklahoma'da Na-Dene olmayan Kiowalar arasında yaşarlar.
  • Navaho-Apaçi dilleri
    • Doğu Apaçi dilleri
      • Hikarilaca: New Mexico'nun kuzeyi ile Kolorado'nun güneyinde konuşulur.
        • Llanero
        • Hoyero
      • Lipanca: New Mexico'nun doğusu ile Teksas'ın batısında konuşulur.
    • Batı Apaçi dilleri
      • Meskalero-Çirikavaca
        • Çirikavaca: Arizona'nın güneyi ile New Mexico'nun güneybatısında konuşulur. Ünlü Apaçi kahramanı Geronimo'nun anadilidir.
          • Chiricahua
          • Mimbreño
          • Mogollon
        • Meskaleroca: New Mexico'nun orta bölgelerinde konuşulur.
      • Batı Apaçicesi: Arizona'nın orta bölgelerinde konuşulur. Günümüzde Apaçi adı daha çok bu dili konuşanlar için kullanılmaktadır.
        • Cibecue
        • Kuzey Tontocası
        • Güney Tontocası
        • San Carlos
          • Tsézhiné (Arivaipa)
          • Pinal
          • Apache Peaks
          • San Carlos proper
        • White Mountain
      • Navahoca: Arizona, New Mexico, Utah ve Kolorado eyaletlerinde konuşulur. Konuşanı en kalabalık Na-Dene dilidir.

Coğrafi dağılım

Karşılaştırma

  Navahoca Çirikavaca Batı Apaçicesi
(San Carlos)
Hikarilaca Lipanca
benshíshíshííshíshí
senniⁿdíⁿdiniⁿdí
biznihínáhínohwíínahínahí
çokłą́łą́łą́ą́łáłą́
birła’ła’ła’-ła’ła’-
ikinaakinaakinaakinaakinaaki
büyük-tso-tso-tso-tso-tso
uzun-neez-neez-neez-ⁿdees-ⁿdiis
ufak-yáázh-zą́ą́yé-zhaazh-zhááh-zhą́ą́yí
kadın’asdzání’isdzáń’isdzánhń’isdzání’isdzání
adamdinénⁿdénnéédiⁿdédiⁿdí
balıkłóó’łóí’łógłógeełǫ́’
köpekłééchą́ą́’íkéjaałį́į́chaayánéłį́’chaa’ánii’łį́
bityaa’yaayaa’yaa’yaa
ağaçtsintsinch’ilnooshchííchish
yaprak-t’ąą’-t’ąą-t’ąą’-t’ąą’-t’ąą’
et-tsį’-tsįį-tsį’-tsį-tsįį
kandiłdiłdiłdiłdił
kemikts’ints’į’ts’in-ts’in-ts’įh
yağ-k’ahk’ahk’ahxéhxáí
yumurta-yęęzhii-gheezhe-ghęęzh-gheezhi-ghaish
boynuz-dee’-dee’-dee’-dee’-dii’
kuyruk-tsee’-tsee’-tsee’-tsee’-dzistsii’
tüy-t’a’-t’a’-t’a’-t’a’-t’a’
saç-ghaa’-ghaa-ghaa-ghaa’-ghaa
baş-tsii’-tsii-tsii-tsii-tsii’
kulak-jaa’-zhaa-jaa-jaa-jaa
göz-náá’-ⁿdáa-náá-ⁿdáá-ⁿdáa
burun-´-chį́į́h-´-chį́-chį́h-chį́sh-´-chį́sh
ağız-zéé’-zé-zé’-zé’-zí’
diş-woo’-ghoo-ghoo’-ghoo-ghoo
dil-tsoo’-zaade-zaad-zaadi-zaadi
tırnak-s-gaan-s-gan-gan-s-gan-s-gąą
ayak-kee’-kee-kee’-kee-kii
diz-god-go’-god-go’-goh
el-´-la’-laa-la’-la’-laa’

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">New Mexico</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New Mexico, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatı kesiminde bulunan bir eyalettir. Başkenti Sante Fe, en büyük şehri Albuquerque'dir. 1 Temmuz 2019 itibarıyla nüfusu 2.096.829'dur. New Mexico 4 ana bölgeye ayrılabilir: Great Plains, Rocky Dağları, Colorado Platosu ile Basin-Range Bölgesi. İngilizce ve İspanyolca eyaletin resmi dilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Navaholar</span>

Navaho, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona, New Mexico ve Utah eyaletlerinde yaşayan ve Navahoca konuşan Atabaskların Güney Atabaskları grubundan olan bir Kızılderili halkıdır. Üç yüz binlik nüfuslarıyla ABD'deki federal olarak tanınan en büyük yerli halktır. En yakın akrabaları Apaçiler ile birlikte Güney Atabaskları adı altında toplanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Apaçiler</span> Amerika Birleşik Devletlerinin yerli halklarından oluşan birkaç grup

Apaçiler ya da Apaşlar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona, New Mexico ve Oklahoma eyaletlerinde yaşayan, Güneybatı Kızılderilileri kültür grubundan, Atabaskların Güney Atabaskları bölümünden ve Güney Atabask dillerine giren Ova Apaçicesi, Hikarilaca, Lipanca, Meskalero-Çirikavaca ile Batı Apaçicesi adlı dilleri konuşan Kızılderilileri topluca niteleyen ortak addır. Kendilerini Apaçi olarak nitelendiren kişi sayısı 2000 yılı rakamlarına göre 56.060 olup en yakın akrabaları Navaholardır.

<span class="mw-page-title-main">Atabask dilleri</span>

Atabask dilleri, Athabaska dilleri ya da Dene dilleri olarak da bilinen bu grup, Sibirya kökenli Na-Dene dilleri ailesinin en büyük grubudur ve Eyakça ile birlikte bir üst grupta toplanırlar. Atabasklar tarafından konuşulurlar. Kanada ve Alaska'da yoğundurlar. ABD'nin Kuzey Pasifik kıyılarında ve orta güney bölgelerinden Meksika'nın kuzey sınır bölgelerine kadar adacıklar olarak yer alırlar. Coğrafi konumları baz alınarak Kuzey Atabask dilleri, Pasifik Atabask dilleri ve Güney Atabask dilleri biçiminde üç alt grupta toplanırlar. Apaçi ve Navahoların dilleri son grupta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Na-Dene dilleri</span>

Na-Dene dilleri, Kuzey Amerika'da Na-Dene Kızılderilileri tarafından, ABD, Kanada ve ufak bir kısmı da Meksika’da konuşulan diller ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dene-Yenisey dilleri</span>

Denesey ya da Dene-Yenisey dilleri, yeni oluşturulan bir dil ailesidir. Yupik-Aleut-Inuitlarını saymazsak, Asya ile Amerika arasındaki ilk gerçek dil bağlantısı 2008 yılında Denesey dillerinin oluşturulmasıyla uzmanlarınca teyid edildi. Grubun Sibirya kolu Yenisey dilleri, Amerika kolu ise Kızılderili Na-Dene dilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Navaho sincabı</span>

Navaho sincabı, sincapgiller (Sciuridae) familyasının monotipik Otosciurus alt cinsinden bir kemirici türü.

<span class="mw-page-title-main">Navahoca</span>

Navahoca ya da Navaho dili, ABD'de New Mexico, Arizona, Kolorado ve Utah eyaletlerinde Navaholar tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. Güney Atabask dilleri alt grubunda sınıflandırılan Navahocanın en yakın akrabası Apaçi dilleridir. ABD'de konuşanı en fazla olan Kızılderili dilidir. 2007 yılı rakamlarına göre konuşanı 170,717 kişidir.

Batı Apaçicesi ya da Batı Apaçi dili, ABD'de Arizona eyaletinde Apaçiler tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. Güney Atabask dilleri alt grubunda sınıflandırılan Batı Apaçicesinin en yakın akrabası diğer bir Apaçi dili olan Meskalero-Çirikavacadır. Konuşanı yaklaşık 12.700 kişidir.

Meskalero-Çirikavaca ya da Meskalero-Çirikava Apaçicesi, ABD'de New Mexico, Arizona ve Oklahoma eyaletlerinde Apaçiler tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. En yakın akrabası Batı Apaçicesi ile Navahocadır. Konuşanı 1800 kişidir.

Hikarilaca ya da Hikarila Apaçicesi, ABD'de New Mexico eyaletinde daha fazla, Kolorado ve Oklahoma eyaletlerinde ise daha az olarak Apaçiler tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. En yakın akrabası Lipanca ile birlikte Doğu Apaçi dilleri alt grubunu oluşturur. 3000 kişilik Hikarila nüfusundan yaklaşık 1000 kadarı dili konuşabiliyor.

Lipanca ya da Lipan Apaçicesi, ABD'de New Mexico, Teksas ve Oklahoma eyaletlerinde Apaçiler tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. En yakın akrabası Hikarilaca ile birlikte Doğu Apaçi dilleri alt grubunu oluşturur. Günümüzde konuşanı kalmamıştır.

Ova Apaçicesi ya da Kiowa Apaçicesi, ABD'de Oklahoma eyaletinin merkezi bölgesinde başka dilli Kiyova Kızılderilileri arasında yaşayan Apaçiler tarafından konuşulan Atabask dillerinden bir Kızılderili dilidir. Güney Atabask dilleri içinde diğerlerinden oldukça farklı olduğu için tek başına Ova Apaçi dilleri alt grubunu oluşturur. Son konuşanı Alfred Chalepah, Jr. 2008 yılında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sıradağlar Zaman Dilimi</span>

Sıradağlar Zaman Dilimi, Kuzey Amerika'da kullanılan, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan sonbahar ve kış aylarında 7, yaz saati uygulamasının etkin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında ise 6 saat geride olan zaman dilimi. 105. batı boylamındaki saati temel almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UTC-06.00</span>

UTC−06:00, UTC'den 6 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">UTC-07.00</span>

UTC−07:00, UTC'den 7 saat geri zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Atabasklar</span>

Atabasklar, Atabask halkları, Atabask Kızılderilileri, Athabaskalar ya da Deneler, Kuzey Amerika'da Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada'da yaşayan ve Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubundan dilleri konuşan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist-şamanist Kızılderili halkları. Toplam nüfusları yaklaşık 200.000 kişidir ve çoğunluğu Navaholar oluşturur. En yakın akrabaları birlikte dilce bir üst grup oluşturan Eyaklar, en uzak akrabaları ise Eyak-Atabask dillerine paralel Na-Dene dillerinin diğer ana grubunu oluşturan Tlingitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Na-Dene Kızılderilileri</span>

Na-Dene Kızılderilileri ya da Na-Dene halkları, Na-Dene dilli halklar, Kuzey Amerika'da ABD, Kanada ve ufak bir kısmı da Meksika’da yaşayan, Na-Dene dilleri ailesinden dilleri konuşan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ve şamanist Kızılderili halkları. Toplam nüfusları yaklaşık 200.000 kişidir ve çoğunluğu Atabasklar oluşturur. Asya kökenli olduğu 2008 yılında Edward Vajda başta olmak üzere uzmanlarınca kabul edilen tek Kızılderili grubudur. Bunların dışındaki diğer bütün Kızılderililer İngilizcede Amerindians olarak da adlandırılır ve dilleri Amerind dilleri olarak tek grupta da toplanır.

Güneybatı Kızılderilileri, Kuzey Amerika'nın güneybatısında Amerika Birleşik Devletleri'nde Arizona, Colorado, New Mexico ve Utah eyaletlerin ile Meksika'da Chihuahua ile Sonora bölgelerinde Kuzey Amerika yerlileri kültür bölgesinden yerli kültürü oluşturan Kızılderililer. Bazen Oasisamerica olarak da adlandırılır. Kuzeyde Büyük Havza Kızılderilileri ile Kaliforniya Kızılderilileri, kuzeydoğuda Ova Kızılderilileri, batıda çok az Güneydoğu Kızılderilileri, güneyde ise Meksika'daki Aridoamerika kültür gruplarıyla komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Atabaskları</span>

Güney Atabaskları ya da Apaçiler ve Navaholar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneybatı bölgesinde, Utah, Kolorado, Arizona, New Mexico, Teksas ve Oklahoma eyaletleri ile Meksika'nın Sonora ve Chihuahua eyaletlerinde yaşayan, Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubunun 6 dilden oluşan Güney Atabask dilleri alt grubundan dilleri konuşan Atabasklardan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Güneybatı Kızılderilileri ile Ova Kızılderilileri kültür gruplarından Kızılderili halkları.