İçeriğe atla

Güney Arabistan Seferi (1546)

Güney Arabistan Seferi
Osmanlı-Portekiz Savaşları

16. yüzyılda Hint Okyanusu'nda Osmanlı filosu.
Tarih1546
Bölge
Arap Yarımadası'nın güney kıyıları, (Bugünkü Yemen ve Umman)
Sebep Portekizlilerin Osmanlı limanlarını ablukası
Sonuç Güney Arabistan'da Türk egemenliğinin kesinleşmesi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlılar
Kathiri Sultanlığı
Portekiz İmparatorluğu
Mahra Sultanlığı
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Piri Reis
Sultan Badr Bu Tuvayrik
João de Castro
Güçler
4 kadırga
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Güney Arabistan Seferi (1546), Osmanlı Devleti'nin XVI. yüzyılda Hint Okyanusu'nda Portekiz ile mücadelesinde bir evre.

Harekat

Osmanlı Devleti tarafından desteklenen Gucerat Sultanlığı, Gucerat Yarımadası'nda bulunan ve 1538 yılındaki seferde ele geçirilemeyen Portekiz kalesi Diu'yu kuşatırken, Osmanlılar'ın Piri Reis komutasındaki Kızıldeniz filosuna bağlı dört kadırga 1546 Ağustos ayında güney üssü Aden'den harekete geçti.

Filo önce 1538 yılındaki seferinde Hadım Süleyman Paşa tarafından Osmanlı egemenliğine alınan ve Aden'in yaklaşık 800 km doğusunda yer alan Şihr'e uğradı. Burada Kathiri Sultanı Badr Bu Tuvayrik'un güçleriyle birleşen Türk filosu ileri harekâtını sürdürerek 270 kilometre doğuda bulunan ve Portekiz'e yakınlık gösteren Mahra Sultanlığı'na bağlı Kişn'i bombaladı ve Kathiri Sultanı'nın yardımıyla ele geçirdi.

Kişn'in alınmasından sonra bugün Umman topraklarında yer alan Dofar'a çıkartma yapan Osmanlı birlikleri burada bir kale kurdular.

Ardından Arap Yarımadası'nın doğu ucunu dönen filo Kalhat'a taarruz etti. Buradan da ileri harekâtını sürdüren filo Portekiz'in Basra Körfezi girişindeki en önemli kalelerinden biri olan Maskat önlerine geldi. Portekizlileri hazırlıksız yakalayan Türk birlikleri kente doğru taarruza geçti ve limanı yaktı. Bu arada da bir Portekiz ticaret gemisini de ele geçirdi. Harekâtını tamamlayan filo sonbahar aylarında Aden'e döndü.

Sonuçlar

Osmanlı Devleti, Portekiz'in Hint Okyanusu'ndaki tüm kuvvetlerini Diu'nun savunulmasına yoğunlaştırdığı bir sırada iki kanattan harekete geçmiş; Aden'deki filo 1538 yılında Arap Yarımadası'nın güneyinde 1538 yılında kurulmuş Osmanlı egemenliğini kuvvetlendirip, Portekiz varlığını geriletirken, Bağdat'tan ilerleyen Ayas Paşa komutasındaki kara birlikleri de aynı yıl Basra'yı fethederek Basra Körfezi'ne de açılmıştır. Yemen valiliğine atanan Üveys Paşa da 1546 yılında Taiz'i ele geçirerek bu ülkenin batı kıyılarını teşkil eden Tihâme'de Osmanlı egemenliğini yeniden kurmuştur.

Her iki sefer Piri Reis'in 1551 yılında Basra Körfezi'ndeki Portekiz varlığını tamamen sona erdirmek için açtığı daha büyük sefere zemin hazırlamıştır.

Portekiz destekli Mahra Sultanlığı'na karşı Kişn'in ele geçirilmesinde Osmanlı Devleti'nden destek alan Katiri Emirliği, XIX. yüzyılda da bu defa rakipleri Kuayti Emirliği'ni destekleyen İngilizlere karşı yine Osmanlılardan destek istediler.

Kaynakça

  • Osmanlı İmparatorluğu ve Hindistan yolu, Salih Özbaran, Tarih Dergisi, XXXI (1977) s. 77.
  • The Ottoman Age of Exploration, Giancarlo Casale, Oxford University Press (2010), s. 77.
  • Yemen`den Basra`ya Sınırdaki Osmanlı, Salih Özbaran, (2004).
  • A Landscape of Pilgrimage and Trade in Wadi Masila, Yemen: The Case Ofal-Qisha and Qabr Hud in the Islamic Period, Lynne S. Newton, (2007), s. 100.
  • San‘â’ an Arabian Islamic City, R. B. Serjeant-R. Lewcock, Londra (1983), s. 70.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis</span> Türk denizci ve kartograf (1465–1553)

Pîrî Reis, Türk denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Künyesi Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamanî'dir. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Ayrıca Hadikat'ül Bahriye, Bilad-ül Aminat ve Eşkalname gibi eserleride bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hadım Süleyman Paşa</span> 32. Osmanlı sadrazamı

Hadîm Süleyman Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde Nisan 1541-28 Kasım 1544 arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı ve Serdarıdır. İki kez Mısır Valiliği yapmış ve Hindistan'a sefere çıkan ilk Osmanlı Donanması'na komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lahsa (eyalet)</span>

Lahsa Eyaleti, 1551-1663 ve 1871-1913 tarihleri arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı eyalet. Bugünkü Kuveyt'ten yine bugünkü Katar topraklarına kadarki bölgeyi kapsar. Osmanlı döneminde merkezi Katif kenti olmuştur. Lahsa adı, Bölgenin Arapça adı al-Hasa'dan bozmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hint deniz seferleri</span>

Hint seferleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Hint Okyanusu'nda yaptığı bir dizi seferlere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Basra (eyalet)</span>

Basra Eyaleti veya Basra Beylerbeyliği, 1538 yılında kurulan Osmanlı Eyaleti. Eyaletin merkezi Basra'ydı. 19. yüzyıldaki alanı 9.872 milkare (25.570 km2). 1864'te kabul edilen nizammame ile Basra Vilayetine çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Aden'in Fethi</span>

Aden'in Fethi, 1547 yılında yerel Arap şeyhlerinin eline düşen Aden'in Portekiz İmparatorluğu'nun eline geçme tehlikesine karşı, 26 Şubat 1548'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından tekrar ele geçirilişi.

Mustafa Bayram'ın doğum yılı belli değildir ancak kaynaklar Yemen'de büyüdüğünü gösteriyor ve meşhur denizci Selman Reis'in de yeğenidir. Selman Reis içine düştüğü bir anlaşmazlık sonucu olarak Hayreddin el-Rumi tarafından 1528 yılında öldürüldü. Bu ikilinin anlaşmazlığa düşmesinin sebebi ise Selman Reis'in bazı söylentiler nazara alınarak Osmanlı Donanması'nın Kızıl Deniz ve Hint Okyanusu komutanlığından el çektirilmek istendi çünkü merkezi otorite bu görevi artık Hayreddin al-Rumi'ye vermişti ama Selman Reis reddetti ve donanmayı yönetmeye devam etti. Selman Reis öldürülmeden önce, Mustafa Bayram ve Hoca Sefer'e son bir emir verdi. Mustafa Bayram gözetimi altında, Diu, Hindistan'a gidecekler ve Bahadur Shah of Gujarat'a Portekizce İmparatorluğu'na karşı savaşması için yardım edeceklerdi.

<span class="mw-page-title-main">Ateşkes Devletleri</span>

Ateşkes Devletleri Basra Körfezi'nde bulunan, 1971'de sona eren bir grup şeyhliğe verilen isimdir. 1820'den 1971'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

<span class="mw-page-title-main">Lahsa Seferi (1550-51)</span>

Lahsa Seferi, 1550-51 yıllarında Basra Körfezi çıkışını tutan Portekiz İmparatorluğu'nu bölgeden atma hedefine yönelik stratejik bir hamle olarak Arap Yarımadası'nın doğu kıyılarının Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilerek doğrudan Türk idaresine alınışı.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Kuşatması (1559)</span>

Bahreyn Kuşatması, 1559 yılında Lahsa Valisi Mustafa Paşa'nın İstanbul'a haber vermeden Osmanlı Devleti'ne bağlı bir emirlik olan Bahreyn'i işgal etmeye yönelik başarısız girişimi.

<span class="mw-page-title-main">Gucerât Sultanlığı</span> Müslüman devleti

Gucerât Sultanlığı, 15. yüzyıl başlarında, günümüzde Hindistan'ın Gucerât eyaletinde kurulmuş bir Orta Çağ Müslüman Rajput krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Portekiz çekişmesi (1538–1559)</span>

Osmanlı İmparatorluğu-Portekiz İmparatorluğu çekişmesi 1538-1559 yılları arasında Hürmüz Boğazı hakimiyeti için gelişen çatışmalı bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Selman Reis</span>

Selman Reis, 16. yüzyılın ilk yarısında ilk başta Memluk Donanmasında ve daha sonra Osmanlı Donanmasında görev yapan bir Osmanlı amirali ve eski korsandı. Selman Reis aslen Ege'deki Midilli adasındandı.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Seferi (1568-1570)</span>

Yemen Seferi, 1567 yılında İmam Mutahhar önderliğindeki Zeydî İmamlığının Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen Eyaleti'nde çıkardıkları isyanı bastırmak amacıyla Osmanlıların 1568-1570 arasında Koca Sinan Paşa ve Özdemiroğlu Osman Paşa komutasındaki orduyla icra ettikleri askerî harekât.

Aden'in Zaptı, Hadım Süleyman Paşa komutasındaki Osmanlı donanması'nın 1538 yılında Tâhirîlerin egemenliğindeki Aden'i zaptederek Osmanlı yönetimine bağlaması.

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Seferi (1541)</span>

Süveyş Seferi, Portekiz İmparatorluğu'nun Goa merkezli Hindistan Sömürgeleri Yönetiminin Osmanlı İmparatorluğu'nun Kızıldeniz'deki filosunun ana üssü Süveyş'e yönelik 1541 yılının ilk çeyreğinde icra ettiği ve başarısızlıkla sonuçlanan askerî harekâtı.

<span class="mw-page-title-main">Basra'nın Zaptı (1546)</span> I. Süleyman döneminde Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilen askerî harekât

Basra'nın Fethi, 1546 yılında Basra'nın Portekiz İmparatorluğu'nun eline geçme tehlikesine karşı Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilerek doğrudan Türk idaresine alınışı.

<span class="mw-page-title-main">Şihr</span>

Şihr ya da Aş-Şihr, Yemen'in Hadramut bölgesinde bulunan bir sahil şehri.

<span class="mw-page-title-main">Diu</span>

Diu, Hindistan'da liman kenti.

<span class="mw-page-title-main">Diu Kuşatması (1538)</span>

Diu Kuşatması, Gücerât Sultanı Bahadır Şah, 1535′te Babür Şahı Hümâyun Şah ile yaptığı savaşta yenilerek Diu kalesine sığındı. Hümayun, Şaha karşı Goa’daki Portekiz valisiyle anlaştı. Portekizliler de Diu limanına hâkim tepede bir kale yaptırarak, limanı denetimleri altına aldılar. Bunun üzerine hatasını anlayan Bahadır Şah, Portekizlileri Diu’dan çıkarmak amacıyla I. Süleyman’a başvurdu ve bir ihtiyat tedbiri olmak üzere de hazinelerini Mekke'de güven altına aldırdı. Süleyman da Hindistan ile Akdeniz arasındaki güvenliği sağlamak amacıyla, doğu ticaretini ellerinde bulunduran ve Kızıldeniz’de serbestçe dolaşan Portekizlilere karşı harekete karar verdi. Doğu Müslümanlarının koruyucusu olarak, Mısır valisi Hadım Süleyman Paşa'ya Süveyş’te Cenovalı mühendisler yönetiminde bir donanma yaptırmasını emretti. Bu hazırlık arasında Bahadır Şahın öldürüldüğü öğrenilince Mekke’de bulunan hazinesi İstanbul’a gönderildi. Mısır Valisi Hadım Süleyman Paşa, 13 Haziran 1538′de 20.000 kişi ve 74 gemiden meydana gelen bir donanma ile Süveyş’ten yola çıktı. Kameran ve Babülmendeb’i geçerek Benderi Aden önüne geldi; Portekizliler ile iş birliği yapan Âmir bin Davud’u astırdıktan sonra 4 Eylül 1538′de Gucerat kıyılarına geldi. Fırtına nedeniyle komşu Caferabad limanına sığınan Osmanlı donanması 28 Eylül'de buradan ayrılarak kuşatmayı başlattı.