İçeriğe atla

Gün doğumu, Inverness Korusu

Paul Nash, 1918

Gün doğumu, Iverness Korusu, I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz sanatçı Paul Nash tarafından çizilmiş bir suluboya tablosu. Batı Cephesi'nde, Belçika'nın Ypres kenti yakınlarında, bir manzarayı tasvir ediyor Nash'in 1917'de olay yerinde tanıklık ettiği taslağı geliştirmesiyle ortaya çıkmıştır. Çizim Londra'daki İmparatorluk Savaş Müzesi'nin koleksiyonundadır.

Sanatçı

1889'da Londra, Kensington'da doğan Paul Nash, I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla beraber Artist Rifles isimli İngiliz Alayında görev yaptı.[1] Sonradan Royal Hampshire Alayında subay olarak yetkilendirildi.[2] Şubat 1917'de Flandre'ye gönderildi fakat Mayıs 1917'de birliği Messines Savaşında neredeyse tamamen yok olmadan önce çürüğe çıkarılarak Londraya geri gönderildi. Nash resmi bir savaş sanatçısı olarak, savaşın yıkımından dolayı şoka uğradığı Ypres Salient'e geri döndü.[3] Batı Cephesinde altı haftadan sonra, "çamurlu yerlerin elli çizimi" adını verdiği eserini tamamladı,[4][5] bunlardan birisi Gün doğumu, Inverness Korusu'ydu.[6]

Çizim

Gün doğumu, Iverness Korusu, Batı Cephesi'nde, Belçika'nın Ypres kenti yakınlarında, bir manzarayı tasvir ediyor. 1917'de Passchandale Muharebesi sonrasında geçer. Nash 1917'de çizimi savaş bölgesinde bir taslak olarak çizdi, 1918'de İngiltere'ye dönüşüyle beraber onu tam bir suluboya eserine çevirdi.[7][8]

Çizim renkten yoksun, kırık ağaçlar olan çamurlu bir alanı gösteriyor, arka planda ise bir göl ve bulutlar var. Sahne güneş ışıkları etkisiz zayıf bir güneş tarafından aydınlatılıyor. Sanat tarihçileri resmin daha iyi bir gelecek umudunu temsil ettiği ya da özünde karamsar olduğu düşüncesinde ikiye ayrılıyor. Nash o zamanlarda yazdığı bir mektupta "gün doğumu ve batımı kafirdir, insanoğluyla alay eder" yazmıştır.[9]

Kaynakça

  1. ^ "The artists of the Artists Rifles". National Army Museum. 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  2. ^ Paul Nash. "Correspondence to Paul Nash from Edward Burra and Alexander Calder". 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  3. ^ Andrew Graham Dixon, Radio Times, 13-19 September 2014
  4. ^ Philip Pacey (1982). David Jones and Other Wonder Voyagers. Poetry Wales Press. s. 29. 
  5. ^ Peter Liddle (2017). Passchendaele in Perspective: The Third Battle of Ypres. Pen and Sword. s. 417. 
  6. ^ David Boyd Haycock (2002). "Paul Nash". Harry N. Abrams. s. 30. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  7. ^ Meirion Harries; Susie Harries (1983). The war artists: British official war art of the twentieth century. M. Joseph in association with the Imperial War Museum and the Tate Gallery. s. 58. 
  8. ^ "The War Artists - Paul Nash". Battle Of Britain Archives. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  9. ^ Paul Thompson (2002). The Edwardians. Routledge. s. 183. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Doğu Cephesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 1919-1921 yılları arasında Türk-Ermeni Savaşı dahil olmak üzere, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya'da gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephe.

<span class="mw-page-title-main">Manfred von Richthofen</span> Alman savaş pilotu

Manfred von Richthofen, I. Dünya Savaşı'nda 80'den fazla düşman uçağı düşüren ünlü Alman pilottur. Namıdiğer: Fransa'da Le petit rouge veya Diable Rouge, Birleşik Krallık'ta Red Knight veya Red Baron.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Montgomery</span> Britanyalı Mareşal

Bernard Law Montgomery, II. Dünya Savaşı'nda görev yapan Britanyalı mareşal.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Allenby</span>

Edmund Henry Hynman Allenby, Birinci Vikont, Britanyalı mareşal. I. Dünya Savaşı'nda Filistin ve Suriye'deki Britanya harekâtını yönetti. 9 Aralık 1917'de Kudüs'ü zapt ederek "Kudüs Fatihi" unvanını aldı. 19-21 Eylül 1918'de iki Osmanlı ordusunun tamamen yok edilmesiyle sonuçlanan Megiddo Muharebesi'nde uyguladığı süratli piyade ve süvari taktikleri, II. Dünya Savaşı'nda Almanların geliştirdiği Yıldırım Savaşı (Blitzkrieg) yönteminin öncüsü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">William Simpson</span>

William Simpson, Britanyalı sanatçı ve savaş muhabiri. Dönemin önde gelen özel sanatçı haline geldi ve The Illustrated London News için çok sayıda savaş sahnesini çizdi.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı Doğu Cephesi</span>

Doğu Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'da, Almanya ile Avusturya-Macaristan'ın doğusunda ve Bulgaristan'ın kuzeyinde, Rusya ve Romanya'nın ise batısında kalan cephedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Nash (sanatçı)</span>

Paul Nash bir İngiliz manzara ressamı, sürrealist ve savaş sanatçısı; ve John Nash'in abisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısının en önemli İngiliz sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Chetwode</span> İngiliz general

Mareşal Philip Walhouse Chetwode, 1. Baron Chetwode, 7. Oakley Baroneti, GCB OM GCSI KCMG DSO, bir Britanya Ordusu subayı. II. Boer Savaşında çarpışdı ve Aralık 1899'da Ladysmith Muhasarısında bulundu. Yine I. Dünya Savaşı'nda Birinci Ypres Muharebesi'nde Batı Cephesinde çarpışdı. Sonradan Sina ve Filistin Cephesi'nde, Mart 1917'de Birinci Gazze Muharebesi, Ekim 1917'de Birüssebi Muharebesi'nde ve Kudüs Muharebesi (1917)'de kolordu komutanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Üç Güç Paktı</span> Üç Güç paktı

Üç-Güç Paktı, Mihver Paktı, Üç-yol Paktı, Tripartite Paktı ya da Tripartite Anlaşması, II. Dünya Savaşı'nın Mihver Devletleri arasında imzalanmış pakt. 27 Eylül 1940'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de Nazi Almanyası, Faşist İtalya ve Japon İmparatorluğu tarafından imzalanmıştır. Bu pakta daha sonra 20 Kasım 1940'ta Macaristan, 23 Kasım 1940'ta Romanya, 1 Mart 1941'de Bulgaristan, 25 Mart 1941'de Yugoslavya da dahil olmuştur. Ancak, Yugoslavya pakta girdikten 2 gün sonra çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">19. Piyade Tümeni (Osmanlı)</span>

19. Piyade Tümeni, Osmanlı Ordusu'nun tümenlerinden biridir.

<i>Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam</i> Vincent van Gogh tarafından 1883 yılında yapılan suluboya tablosu

Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam, Vincent van Gogh tarafından 1883 yılında Hollanda'nın Drenthe şehrinde yapılan bir suluboya tablosudur.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Archibald Wavell</span>

Archibald Percival Wavell İngiliz asker.

<span class="mw-page-title-main">Eskiz</span>

Eskiz veya taslak, genellikle bitmiş bir eser olması amaçlanmayan, acele icra edilmiş serbest çizimlere verilen addır. Sanatçı, eskiz yoluyla gördüğü bir şeyi kaydedebilir, bir fikri geliştirmek ya da daha sonra kullanmak için kağıda veya eskiz defterine dökebilir ve/veya bir imgeyi, fikri ya da prensibi başkasına gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Jan Thomas van Ieperen</span>

Jan Thomas veya Jan Thomas van Ieperen Flaman Barok ressam, teknik ressam ve matbaacıydı. İlk olarak, Rubens'in atölyesinde çalıştığı Antwerp'te çalışmalara başladı. Daha sonra Viyana'daki Habsburg sarayında saray ressamı oldu. Avusturya hükümdarlarının portrelerinin yanı sıra pastoral, mitolojik ve dini sahneleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Ypres Muharebesi</span>

İkinci Ypres Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında 22 Nisan - 25 Mayıs 1915 tarihleri arasında Belçika'nın batısındaki Flaman kasabası Ypres'in doğusunda ve güneyinde yer alan stratejik öneme sahip yüksek bölgenin kontrol altına alınması için yapılmıştır. Bir önceki sonbaharda Birinci Ypres Muharebesi yapılmıştı. İkinci Ypres Muharebesi, Almanya'nın Batı Cephesi'nde zehirli gazı ilk kez kitlesel ölçekte kullandığı muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Gebirgsjäger</span>

Gebirgsjäger Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin dağ veya dağ birliklerinin (Gebirgstruppe) hafif piyade kısmıdır. Jäger kelimesi, Almanca konuşulan ülkelerde hafif piyadeler için kullanılan karakteristik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">II. Kolordu (Alman İmparatorluğu)</span>

II. Kolordu, 19. Yüzyıldan I. Dünya Savaşına kadar Prusya'nın ve daha sonrasında Alman İmparatorluk Ordularının kolordu düzeyinde bir askerî birimi idi . 3 Nisan 1820'de merkezi Berlin'de olmak üzere kuruldu. 1837'den itibaren genel merkez Stettin'e, 1863'te Berlin'e taşındı ve tekrardan 1870'ten itibaren Stettin'de konumlandırıldı. Kolordu toplama alanı Pomeranya Eyaletini, Posen Eyaletinden Bromberg bölgesini (Regierungsbezirk) ve Batı Prusya Eyaletini kapsıyordu. Daha sonra Batı Prusya bölgesi XVII. Kolordu'ya devredildi.

<i>Zafer Yolları</i> (tablo)

Zaferin Yolları, İngiliz sanatçı C. R. W. Nevinson'un 1917 tarihli bir tablosudur. Tablonun adı, Thomas Gray'in 1750 yılında yazdığı Elegy Written in a Country Churchyard şiirindeki bir satırdan alıntıdır: "Zaferin yolları ancak mezara çıkar". Londra'daki İmparatorluk Savaş Müzesi tarafından sergilenmekte ve "Nevinson'un en ünlü tablolarından biri" olarak tanımlanmaktadır.