
Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesidir. 1936'da Fatih, Beyoğlu ve Sarıyer ilçelerinin bir bölümüyle kurulan Eyüpsultan ilçesinin yüzölçümü 242 km²'dir. 29 mahallesi

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

Avrupa Yakası, Rumeli Tarafı veya Rumeli Yakası, İstanbul şehrinin Avrupa üzerinde kalan toprakları.
Hasköy, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Gümüşsuyu, Sinop ilinin Erfelek ilçesine bağlı bir köydür.

Veysel, Sinop ilinin Erfelek ilçesine bağlı bir köydür.

Gümüşsuyu, İstanbul'da Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. Taksim Meydanı ile Dolmabahçe arasında yer alan bölgede, konsolosluklar, otobüs/seyahat acenteleri, Makina Fakültesi ile Tekstil Fakültesini barındıran İTÜ Gümüşsuyu yerleşkesi, Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gümüşsuyu Binası, Park Otel ve Gümüşsuyu Parkı bulunmaktadır. Dolmabahçe Sarayı ve Vodafone Park gibi önemli yerlere yakındır.

Ayaspaşa İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Dolapdere, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semtlerden biridir. Taksim, Pangaltı ve Kurtuluş ve Kasımpaşa semtleriyle çevrelenen semt nispeten düşük gelir düzeyine mensup insanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdendir. Son yıllarda doğudan gelen iç göçler nedeniyle de nüfus profilinde değişiklikler görülmüştür.

Çıksalın, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan bir semttir. İlçenin batısında, D100 kara yolunun sağında, Haliç'e bakan bir tepe üzerine yayılmıştır. İdari olarak Halıcıoğlu ve Piripaşa mahalleleri sınırları içinde kalmaktadır. Semt, İstanbul'un en büyük Musevi mezarlığına ev sahipliği yapmaktadır.
Kocatepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Şişli ilçesine bağlı İnönü; kuzeybatısında Yenişehir; doğusunda Gümüşsuyu; güneyinde Şehitmuhtar; batısında ise Bülbül mahalleleri bulunmaktadır.
Vezneciler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Balabanağa, Kalenderhane ve Kemalpaşa mahallelerinin bir kısmına yayılmaktadır. Beyazıt, Laleli, Süleymaniye ve Şehzadebaşı semtlerinin ortasında, merkezî bir konumda yer aldığından gün içinde oldukça işlek bir semt olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi'nin Fen ve Edebiyat fakülteleri bu semtte bulunmaktadır. İETT'nin Vezneciler kalkışlı otobüs hatları olmakla birlikte, Yenikapı - Taksim - Hacıosman metrosuna ait Vezneciler-İstanbul Üniversitesi istasyonu da bulunmaktadır.
Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Eyüpsultan ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. Daha önce bölgede var olan kilise 1785'te yıkılarak yerine ahşap edilen ahşap kilise 1841'de yıkılır ve 1855'te kâgir olarak yeniden inşa edilir. Kilise 2000 yılında onarılmış olup İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.
Surp Stepanos Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesinin Halıcıoğlu semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 17. yüzyılda Eğin'den gelen Ermeni göçmenlerin Hasköy'e yerleştirilmeleriyle bu göçmenler semtte bir kiremit fabrikası açmıştır. 1703 yılında Rahip Haçadur evinde bir şapel açmış, daha sonra küçük ve ahşap olan bir Surp Stephanos Kilisesi inşa edilmiştir. Harutyun Amira Bezciyan'ın vasiyeti olan bir ferman ile 1831'de taş olarak Hassa mimarları Kazaz Hovhannes Amira Serveryan ve Krikor Amira Balyan tarafından inşa edilmiştir. 1845'te yenilenen kilise 1904'te yeniden bir onarımdan geçmiş, I. Dünya Savaşı'nda askeri depo olarak sonrasında ise göçmen yurdu olarak kullanılmıştır. 1930'da yeniden onarılarak ibadete açılan kilisenin arazisi 1975'te Haliç Köprüsü yapımı için istimlak edilmiştir. Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nin alt galerisinde 30 yıl barınan kilise 2007 yılında Halıcıoğlu Mezarlığı içinde inşa edilen şapelde varlığını sürdürmektedir. Şapelin açılışını İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob yapmıştır.
Surp Yeyğa Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Eyüpsultan ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. 18. yüzyılda bölgede bulunan kilise 1766'da yıkılmış; ancak 1800 yılında tekrar açılmıştır. 1832 yılında tekrar inşa edilen kilise 1851 yılında yenilenmiştir. En son onarımını 2000 yılında yaşayan kilise İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.
Surp Asdvadzadzin Kilisesi, şu anlamlara gelebilir;
- Kurtuluş Camii veya Antep Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'nin Gaziantep kentinde bulunan eski bir Ermeni kilisesi.
- Hatay Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'nin Hatay kentine bağlı Samandağ ilçesinde bulunan bir Ermeni kilisesi.
- Dzınunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Bakırköy ilçesinde bulunan bir Ermeni kilisesi.
- Beşiktaş Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Beşiktaş ilçesinde bulunan bir Ermeni kilisesi.
- Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan bir Ermeni kilisesi.
- Eyüp Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir Ermeni kilisesi.
- Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye Ermenileri Patrikliği'ne ev sahipliği yapan kilise.
- Yeniköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Sarıyer ilçesinde bulunan bir Ermeni kilisesi.
- Bayındır Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'nin İzmir kentine bağlı Bayındır ilçesinde bulunan bir Ermeni kilisesi.
- Surp Asdvadzadzin Ermeni Katolik Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Beyoğlu ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi.
- Surp Asdvadsadzin Kilisesi (Elazığ)

2001 Gümüşsuyu saldırısı, 10 Eylül 2001'de Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesindeki Gümüşsuyu semtinde, kontrol noktasında bulunan polislerin arasına giren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Uğur Bülbül'ün üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganla birlikte iki polis ve yoldan geçmekte olan bir sivil öldü, 23 kişi ise yaralandı.
Piyalepaşa Bulvarı, İstanbul Çağlayan Kavşağı'ndan başlayıp, Dolapdere'de sonlanan bulvar. Adını, bulvara sınırı olan Beyoğlu mahallelerinden biri olan Piyalepaşa'dan almaktadır.

Tünel, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir.

Gümüşsuyu, Kilis ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.